По паметниците ще ни познаят!

Докато в Скопие откриват паметник на цар Самуил с надежда да утвърдят идентичността си, а в София властите бранят от разкрасяване съветския окупационен символ с надежда да увековечат наследството на колониализма тук, в Лондон откриха паметник на Рейгън, снабден с припомнянето за ролята му за безкръвната кончина на световния комунизъм. Под него се е подписала Маргарет Тачър и не ангажира с думите си „британския народ”. Не е като на „освободителите, от признателния народ”, нали.

На церемонията по откриването на паметника бившият държавен секретар Кондолиза Райс каза:
“С името на Регън са свързани такива събития като падането на Берлинската стена, освобождението на Източна Европа от комунистическата тирания, както и разпадането на Съветския съюз, тоест – всичко, което изглеждаше невъзможно“, отбеляза тя. “И днес тези събития дават на хората надежда и оптимизъм, в това число и тези, които продължават да се борят за свобода в Близкия изток“.

Истина ли е? Истина е.

По-малко от седмица по-рано и в Будапеща също откриха паметник на Рейгън. А в София се ремонтира сграда, предназначена за музей на тоталитарното изкуство, за който министърът на културата говори с благоговение. Там ще се съхраняват постиженията на соцестетиката, обяснява той в интервютата си без капка коментар за въпросния период и ролята на тази „естетика” за циментирането на същия онзи комунизъм, от който Рейгън е помогнал народите да се освободят. Големи майстори били се изявили в областта на онази естетика, възхити се Рашидов.

Така е. Доста майстори на словото също се изявяваха и слугуваха. Кой по убеждение, кой по инерция, кой за пари- а някои и по трите причини. Много от тях също са си на почит и днес.

Не знам дали всеки народ си заслужава паметниците, но за министрите- определено има вина. Избира си ги и си ги търпи.

Тоталитарното изкуство и пропаганда тук продължават да си вършат работата чрез набивания в главите на хората „прагматизъм” в отношението към тях. Не бивало да се политизира, историята трябвало да си остане прочетена така, както веднъж и завинаги е написана ( от лъжците и манипулаторите).

Разликите между Лондон, Будапеща и София се виждат моментално и монументално. Уви!

18 мнения за “По паметниците ще ни познаят!”

 1. Под веждите на Ръждито светът изглежда соц.реалистичен, с пожарникарски шланг в ръцете, исторически обоснован от идеолога Божо Дембелкожов или наречен от народа Демби Шибаняка. Доколкото знам, Ръждито работи по паметник на Истинската Каракачанка, а Шибаняка вие до него в ателието за партийна съпричасност…

 2. Г-н Инджев, напълно подкрепяте вярата ми в истината. Не се надявам за справедливост за моето поколение. Чувствам се напълно изгубена, като си помисля за децата ми, родени след тъй нар. промени. Образователната система често обслужва властимащите, които циментират чуждите интереси. За министрите също сте поразяващо откровен. Изпълнителната власт не се справя. Трябва да си ходи, да се действа почтено и според Закона. Стига демагогия.

 3. Две години от победата на ГЕРБ! Да живей!
  Две години начело на държавата дават възможност за представително изследване и за точен анализ на социалния състав и на управленските похвати на партия ГЕРБ.
  Според учЕни хора, средностатистич. гербер е провинциален чиновник или дребен бизнесмен, обиколил поне три партии, преди да паркира при ББ: бил е комсомолски активист, малко в БСП, после в СДС и после царист (НДСВ). Комплексар със средно образование и успех от добър 3.50 до мн. добър 5.20. Завършилите висше са прекъсвали по няколко пъти или са завършили задочно. Цецка Цацева, възпитаничка на РАБФАК, е изключение.
  Значителен е броят на милиционерите, започнали да “служат” на народа преди 1990 г. Те са преминали през ДС, ВКР в армията или са били дребни риби в МВР. Отсъстват сериозни професионалисти от криминална полиция или от контраразузнаването.
  Пета година след създаването си ГЕРБ няма избистрена идеология, политическа програма, ясни цели и идеи. Замества ги с общи приказки за “дясна партия, част от ЕНП” и социална (левичарска) политика по принципа “проба-грешка”. Огромна част от бюджета се харчи за МВР и с просто око се вижда как държавата става все по-полицейска.
  Типичният гербаджия е келепирджия. Като Лъчо Мозъка, който след толкова скандали не се побоя да отмъкне още 131 000 лв. и да не ги декларира.
  Като Цецо Цв., който придоби “само” 6 апартамента с помощта на тъщата.
  Като милиционера Андрей Иванов (председател на СОС), придобил “само” 62 имота по време на прехода.
  Трябват ли още примери?
  Характерен е “почеркът” на премиера и на партията му по най-наболелите въпроси. Той повтаря тактиката на Зафиркьов (Живков): приклякане, ослушване, изчакване. Докато в Естония, Литва, Латвия и Грузия паметниците на съветската окупация и на комунистическия терор бяха разрушени или преместени на по-подходящо място, Борисов и правителството му се ослушват и не заемат гражданска пазиция. Топката се прехвърля между Столична община, министерствата на културата и на строителството. Чакат да падне таванът. Да се избием около паметника на сивата лъжа. Чакат някое ново Гоце да обяви рефенердум. А междувременно т. нар. национално радио и телевизия облъчват населението с разсъждения, че местеното на фалшивия символ било “кощунство”. Баби и дядовци по селията, които не са и чували тази дума, почват да я повтарят, защото такива били “указанията”.
  Това е ГЕРБ: милицонерщина, простотия, скрит комунизъм и явен съветизъм.

 4. От доста време и, аз мисля, че трябваше да изградим паметник на Рейгън в София или най малкото да го почетем с нещо -да се кръсти улица, площад или парк на него.Нормалните страни от източна Европа, които се стремим да настигнем го направиха.

  # Ronald Reagan Street, in Prague, Czech Republic
  # Ronald Reagan Square, formerly Central Square, in Kraków, Poland
  # Ronald Reagan Park, in Gdańsk, Poland
  # Ronald Reagan Roundabout, in Wrocław, Poland
  # Ronald Reagan Monument, in Wrocław, Poland[21]

 5. Страните от бившият социалистически блок в които има мемориали на Рейгън се живее най-добре и най спокойно сравнени с другите в които няма мемориали. Това не е изобщо случайно. Там не се живее добре, защото са изградили мемориали на Рейгън, а са ги изградили, защото това им е цивилизационният избор и Рейгън е еманация и олицетворение на този избор, а по добрият и по спокойният живот е следствие на този цивилизационен избор.

 6. Под влияние на толкова “Соцкултурни паметници” у нас ми се прииска да изкажа гледната точка на невежата и простака: При развития социализъм, където не една творческа съдба се решаваше от някакво смигване на величие от титаничната борба с фашизЪма и империализъма, големите постижения на творците се базираха главно на три технологични принципа: 1.Копиране и адаптиране на художествени средства от враждебния Запад; 2.Представяне на съчлененото с тяхна помощ художествено произведение (в зависимост от жанра) в забавен каданс, в мултиплицирана мащабност или съшита с бели конци фолклорност; 3.Мобилизация на 1. и 2. в интерес на някаква необозрима фигура, геройски претворяваща в дела текущите мъгляви изводи от мъчителните лъкатушения на управлението в конкретни сфери на великата действителност. Ако в този тип изкуство следва да се открие непреходна стойност за поколенията, предлагам в центъра на столицата да се постави огромен телевизор “Опера”, представящ нон-стоп московската телевизия от онези времена, идейно и творчески възвисяваща ни всеки петък и вдъхновяваща ни за всичко останало.

 7. Стана дума за невежество и се почувствах неудобно! Ами аз изобщо не познавам великото творчество на прочулия се у нас и в чужбина скулптор Вежди Рашидов! Извисил се духовно и с дарбата си над племето ни, извоювал заслужено световното признание като майстор на малката пластика, а аз нито една от сродилите го с класиката негови творби не познавам!Или може-би само една – оня златен пъпеш, който така беше възхитил с очарованието си известния български естет Илия Павлов /царство му/, та в миг на преклонение пред блестящия талант, го беше провъзгласил за “Главен Мултак на Републиката”!
  Но, какво е един златен пъпеш /колкото и велик да е той/, в сравнение с неизмеримо богатото творчество на Скулптора Рашидов, с гениалните му творби – чест за всяка световно-известна галерия! Та аз не мога да назова поне една от безбройните световни награди, с които е удостояван!
  А само като си помисля, че Геният твори и днес, извайвайки в нови, вълшебни форми непреходното, безсмъртното, великото, изпреварвайки времето си, отправил своите послания в бъдното!
  А аз оставам затънал в тъмата на невежеството си!
  Но аз ли съм единствено виновен за своята непростима безпросветност?! Как се популяризира у нас творчеството на Рашидов? Къде може обикновеният гражданин да се наслади на творбите му, придобили световна известност? Къде са момументите, овековечаващи твореца? Къде са издателствата, къде е телевизията, къде са списващите учебниците на нашите деца?! Редно ли е средношколникът да учи за Джокондата и Лаокоон, а да не може да назове поне една от гениалните творби на Рашидов?!
  Какво чакат нашите творци, нашите интелектуалци, нашите културтрегери?! Защо дреме проф. Божидар Димитров?! Пак Бойко Борисов ли трябва да оправя нещата?!
  🙂 🙂 🙂

 8. Минск продава на „Газпром” газопреносната си система
  23 юни 2011, 13:06

  Минск, Беларус
  изпрати на приятел
  Разпечатай
  Официален Минск реши да продаде на „Газпром” и последните 50 процента на „Белтрансгаз” за 2,5 млрд. долара, съобщи „Интерфакс”. Беларуската делегация вече е занесла в Москва за съгласуване текста на споразумението.
  Тази сутрин (23 юни) беларуският вицепремиер Владимил Семашко вече е преговарял с шефа на „Газпром” Алексей Милер.

  Ако договорът бъде подписан, то „Газпром” ще стане единствен собственик на беларуската газопреносна система.

  „Газпром” изкупи първите 50 процента от акциите на „Белтрансгаз” през 2007-2010 година за 2,5 милиарда долара. Сега монополистът става собственик общо на седем хиляди километра газопроводи. По магистралните тръбопроводи се осъществяват транзитни доставки на природен газ за Калининградска област, Литва, Украйна и Полша.

  Изправеното пред тежка криза беларуско правителство разчита да стабилизира ситуацията на валутния пазар с помощта на обещания от Русия кредит от фонда ЕврАзЕС на стойност 3 милиарда долара, от които 1,2 милиарда да бъдат получени още тази година. /БЛИЦ
  http://www.blitz.bg/news/article/111656

 9. Четейки горните коментари си помислих, какво ли би станало, ако издигнем тук паметник на Рейгън? И за да не сме едностранчиви, и упреквани в американизъм, ако изобразим Рейгън заедно с Горбачов, например в историческия момент, когато си стиснаха ръцете и сложиха край на “студената война”? Защо дори и по този начин “няма да ни мине номера”?

  Много просто. Защото за петата колона студената война не е свършила, има само ле-е-екинко примирие, а Рейгън и Горбачов са съответно- американският дявол и съветския предател и унищожител на делото на Ленин и Сталин…

  Тази пета колона не желае да се прости с България и да й позволи да се присъедини към цивилизования свят. Тя желая нейните съветски знаци да стоят тук непроменени и да подсказват на разсеяните, кой тука дърпа конците…

 10. София – третото чудо на света? Даа, ето кой прави презумция: “”На 6 метра под земята в обкръжението на гробници от някогашния некропол на Сердика министърът на културата Вежди Рашидов и зам.-министърът на Регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова подписаха договор за реконструкция и благоустрояване на архитектурния музей „Света София”….„Това е уникално място. Това е третото чудо на света. Ще носи страшни доходи на българската държава”, каза след подписването Вежди Рашидов и изтъкна голямото значение на културния туризъм.””
  Миналата година при откриване мощите на Йоан Кръстител настана голяма пътардия и видните софйиски историци полу-отрекоха намерените мощи.Защо? Защото не бяха намерени в София. Но,ето дойде Видов ден скокнахме напред с едни гърди, не даже с едни, ами направо – третото чудо на света. Ехх, Фидий, Фидий стани склупторе от гроба за да видиш как Зевс Олимпийски възкъсна(осклупторя) в София…ама, както се казва – за Метрополията или хубаво или нищо

 11. Така е, SIR SVEN, Петата колона на руските имперски стремления не иска България да стане част от цивилизования свята и иска вечното ни закрепостяване като заден двор на днешните руски управници. Т.е. страната ни да продължава да бъде най-безличното и най-нещастното място на света. С едно само не мога да се примиря – че представителите на тази Пета колона поголовно са изпратили отрочетата си в Западна Европа, САЩ и Канада, т.е. общността на онези страни, от които те неистово искат да ни отделят.Няма да се уморя да го повтарям, за да се разбере докрай бездънното им лицемерие. А относно онова, за което леят крокодилските си сълзи – запазването символите на съветския колониализъм в България, под прикритието на “грижа за историческата памет” – под “историческа памет” разбират само онова, което е свързано с комунистическата тоталитарна диктатура. А за това, колко тачат историческата памет на България е достатъчен само един пример – незнайно вече колко пъти знайни “другари” заливат с черна боя паметника на Тодор Александров в Кюстендил.

 12. Към гарван-гробар: Ами ти пък си много хубав. Що не предложиш алтернатива а ?

 13. Към BATE DIMO: Ех, “бате”, теб пък кой ли вятър те довя в този блог?

 14. Бедни “бате Димо”,
  Тъжното е, че рано или късно всички си отиваме от този свят. И не можем да вземем нищо със себе си. Нито богатства, нито простотия. Защото катафалката няма багажник. Ала още по-тъжно е, ако в последния си миг осъзнаем, че цял живот сме били примитиви, комуноиди, кагебисти, герберасти или някаква друга разновидност на бълг. олигофрения.
  Предварително Ви поднасям съболезнованията си!

 15. До Борислав: Не знам дали съм прав, но петата колона е пета колона не толкова, а даже и не изобщо, от любов към Русия. Много е възможно на тях Путин да им изглежда значително по-неадекватен, отколкото на обикновения гражданин. Според мен те са пета колона на Русия защото само с нея зад гърба една утайка може да стои на повърхността на състемата. Иначе ще си се утаи нормално на дъното и просто ще я филтруват, за да стане бистър и полезен разтворът. Но една утайка, очертала се ясно на повърхността, провокира усещане за неестественост! Затова една (фиктивна) привързаност към каузата на Европа създава мътилка в средата и филтруването е невъзможно.

 16. До Г.Георгиев:
  Абсолютно точно! Необходим е само коагулант – в случая тази работа ще свърши единствено разобличаването и натиска върху съветофилите, мимикриращи като русофили.

 17. Има и съветофили, и русофили, за съжаление.. Тези, които са полезни идиоти наистина си вярват, поразходете се наоколо. Скоро един такъв коментира в нета, че самата кирилска азбука била комунизъм, комунизма и Русия едно и също, който не си падал по СССР мразел себе си, а България била “малка плюнка, която лае срещу Русия”.

  Как човек да спори с такива хора? Напоследък все повече си мисля, че проблема ни е всъщност психически и дори психиатричен, не е просто “Identity crisis”, не криза, ами направо разпад на личността…

 18. другари!това ,което ще напиша е извън темата,но е много показателно!онзи ден гледах карбовски по някаква телевизия и събеседник му беше бащата на илия петров,как му беше името,абе супермен в пенсия,та той обясняваше колко е велик /павлов/,коригира ме редактора,но защо ли трябва да помня името му,та баща му заяви,че всички политици на прехода са се извървяли при сина му,единствено костов имал крайно негативно отношение към илийката,защо бе джанъм ,той помагаше на всички,моля,коментирайте този малоумник костов

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.