Размисли край ко(н)чината

Не ми се говореше, пишеше, коментираше. Искаше ми се да не газя дълбоко в плиткоумните траурни разсъждения около смъртта на Васа Ганчева. Кал до шия и отврат до гуша- не ми се слуша! И колко калвинисти, калени в битката за окаляне на кладата на заклеймяването, се навъдиха в нашата нереформирана православна среда, където средният пръст се възприема като центризъм в (уж) двуполюсния ни свят; в обществените и междусъседските ни отношения. Предавам се.

Няма да се подмазвам с тезата за антипатиите ми към живата Васа, за да блесна със симпатиите си на „благородник“ към нея посмъртно. Не съм патоанатом, за да определя чрез дисекция доколко смъртта й е свързана със скандализирането на нейната личност чрез разгласяване на нещо срамно, извадено на показ. Но си позволявам да припомня уволнението на Георги Коритаров от Нова телевизия, когато написах: „Против Коритаров и неговото уволнение“. И да перифразирам: „Против оневиняването на Васа Ганчева и превръщането й в емблема на вината“.

Иван Славков, всемогъщият някога зет на Тодор Живков, беше изобличен от Би Би Си с документални кадри в корупционни намерения. После умря и получи аплодисментите на вярващите в неговата невинност пред неловкото мълчание на несъгласните, на които всесилието на гастролищата смърт, посетила опонента, затваря устата. Не си спомням някой обаче да е обвинил британския телевизионен канал, че е отключил болестното състояние на покойника.

Разликата между случая „Васа Ганчева“ и „Батето“ ( нищо , че си бяха близки в живота), е обратно пропорционална на приликата между Би Би Си и „еб ис си…“ каквото се сетите в нашата медийна действителност. Предимно заради мащаба на участниците в сюжета, а той не е без значение.

Тук зетят на Живков е герой- дори и когато е изобличен с документални кадри от най-уважаваната в света електронна медия. Защо да се чудим, че нямаме мярка за оценка спрямо дегероизираната Васа, която се възприема посмъртно като жертва на фронта на несправедливото охулване, макар да няма доказателства за такава вина. Просто моралните заклеймители на Васа, които никак не са съвършени в тази поза, се оказаха губещи пред лицето на трагедията със скротечната кончина.

От такава ко(н)чина никой не може не може да изпълзи неопетнен. Но все някой може да се замисли. Предлагам да сме всички ние.

19 мнения за “Размисли край ко(н)чината”

 1. Дръзки думи, думи провокиращи съзнанието към смърта. Но си струва да се замислим. Макар и дръзко

 2. Много неща се изписаха за Васа г-н Инжев , но Вие както винаги много точен в размислите си.

 3. Иво, много е грозно това, което си написал. Още повече, че става дума за един човек, обичан и признат и у нас, и по света. Пък и далеч не си му на нивото. Кой у нас е направил и една десета от това, което Батето е направил за българската телевизия, култура и спорт?

 4. Към Иван Братоев:

  Грозно е онова, което Би Би Си показа,когато го изобличи, но за местнната рая със слугински манталитет е по-важно да се мазни на щедрия на почерпки и други подкупи с чуждата държавна пита високопставения зет – с нея той разполагаше като с бащиния и доста кебапчийски котета се навъртаха около него. Мнението да хората, които наблюдаваха отстрани това весело плюскане в опосканата ни и фалирала в крайна сметка държава, се заключаваше в горчивия виц: ” Един обикновен тъст подарява на зет си телевизор, а необикновеният- телевизия”.

 5. Г-н Инджев,
  Последвах съвета ви и се заислих. Която и да е от официалните ни медии или нейни компоненти (страхотно сте превели на български X-Y-…Й, като “еб ис си”), ако рече може да намери подобни изобличителни неща за публикуване, за който и да е от компонентите на завода за боклук в София! Чакайте, някой веднага ще каже, че все още няма такъв завод и ще сгреши! Има, как да няма. И то много отдавна го има. Намира се в центъра и (не ме питайте защо) на вратата му е изписано, “Съединението прави силата”. Но за мъртвите или добро, или нищо! Май това е целта на упражнението защото се разбира, че много са мъртъвците! Някои от тях са “също като живи” или се мислят за такива! Има нещо гнило в…България!
  PS. Между другото сега виждам корицата на новата ви книга “Течна дружба”. Шапка свлям на автора и! Идва ми идея, че би било чудесно ако се изработи, като бронзова пластика (размери 4Х4 – за да е съвсем в крак с времето) и се монтира отпред на ПСА точно където беше надписа, ще се получи прекрасен ансамбъл, който да запази историческата истина за бъдните поколения и за което толкова сме разтревожени, където и да бъде поставен този паметник!

 6. Recviescat in pace!
  А Хохо дали е жив?Той беше консултантът й.

 7. Дръзко ама вярно и хубаво е че го има този текст в иначе кочината на неокончилите комунета.

 8. Към GB:

  Тази корица беше показана на екрана Си Ен Ен и стоя доста дълго на плазмата като фон на интервюто с моя милост. Авторът Божидар Икономов, стар приятел, е плакатист на световно ниво ( и с международна известност). Имам честта да бъде оформител и на трите ми книги. Негова беше страхотната идея да сравни картини от български автори с произведения от световната класика, разположени паралелно на огромни пана под покрива на залата за посрещане на софийското летище. Беше изложба с размаха на Кристо.

 9. Благодаря за информацията Г-н Инджев,
  Знаете, че съм в чужбина, и знаете къде, но не знаете, че на много места по света достъпа до Интернет е в някаква степен ограничен или контролиран. Даже и затова бързам да пиша и често правя досадни грешки, които после не мога да поправя. Кийбордът ми заяжда, а и втората му азбука далеч не е кирилица. Използвам кратките паузи измежду работата си за да не страда и тя. Не мопжете да си представите все пак каква свобода има в България в това отношение и какъв сраме е, че при тая свобода сме си още на това дередже!
  Поздрави!

 10. Много хора от гилдията се изказаха в посоката: ” Ами, така е в свободната журналистика -искате статия- за нея трябва да се плати!”
  Това е ужасно нагло и изкривено твърдение! И тъй като вече не знам, аз ли съм идиот или те се правят на луди, искам да попитам–да не би поръчковата журналистика да е станала национален стандарт и да е задължителна, а аз горкия да живея в един остарял и нереален свят на наивници?

 11. едни ароганти и прости момчета повалиха една жена, която не е арогантна и проста, какво прави “светлия” браз на батето в тази игра незнам, но имахме възможност да помислим, че те двамата макар и приятели (васа и славков), може да не са от една порода, и че не всеки човек може да понесе всичко, простотията победи убедително, път на младите както се казва, страхувам се от подобни коментари да не излезе, че съм прекалено праведна, не не съм, както и не съм каил да съм виновна, че съм живляла във време, когато зетя направи толкова много за българската култура, спотр и телевизия, толкова хора, толкова много направиха…, а къде е направеното

 12. “Не си спомням някой обаче да е обвинил британския телевизионен канал, че е отключил болестното състояние на покойника.”

  Само преди два дни и това се случи, нищо вече не може да ме учуди…
  http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=953407

 13. До Иван Братоев:

  Колко жалко, че този боклук , вашето любимо Бате, не взе със себе си и роднините си когато умря. Вечни мъки му пожелавам.

 14. http://vworld.blog.bg/ не знам, доколко е удачно да линквам собствени коментари тук, но темата ме предизвика а и не се сещам, къде другаде бих срещнал интерес към гледната си точка.

 15. По повод написанотo oт D.N.
  Пунктуация, правопис, (с)мисъл… Aз не открих нищо читаво! A вие?

 16. Към Иван Братоев,
  Брато, хайде стига глупости!

 17. Aко можете се опитайте да изхвърлите от съзнанието си слугинския манталитет, който на всички ни бе налаган през социализЪма и тогава ще осъзнаете колко е нелепо това, което сте написал. Свикнал сте да приемате за естествено, че някои хора с “правилната” партийна принадлежност са над закона. В цивилизования свят, към който искаме да принадлежим, няма такова нещо! Виждате какво за малко да стане с Доминик Строс-Кан, ако бяха доказали вината му. И щеше да е напълно в реда на нещата.
  Никой не отрича заслугите на Батето за БТ, и аз познавам тамошни служители, които смятат, че БТ не е имала по-добър шеф. Но това не му дава карт-бланш да приема подкупи. Най-малко пък на него, дето цял живот държавата си беше негова. Очевидци са ми разправяли как в през 1982 г. в един от скъпите барове в София са го видели да плаща сметка за близо 1000 лева. Тогава висшистите започваха със 150 (на месец!)
  А обвиненията към Иван и Андрей като убийци на Ганчева сa напълно нелепи. Тя е починала след четвърта операция на стомаха.
  Дано случаят с разобличаването и обаче има предупредителен характер зa нашите журналисти. Те по презумпция са задължени към истината и дано намалеят случаите в които журналист продавa професионалната си репутация за няколкостотин лева. Нима бихте вярвал на Ганчева ако беше жива и продължаваше да води предаваниятa си сега, след като знаетe тарифата и за манипулиране на истината? Много се съмнявам.

 18. Как така “никой не отрича заслугите на батето”?
  Вие знаете ли колко много по-можещи и по-кадърни българи бяха натикани в ъгъла или прокуждани по света само защото не са ПРАВОИМАЩИ или защото бяха “врагове на народа”?
  Ще ви кажа, че по-голям гуляйджия и пройдоха и женкар и да не изреждам повече – едва ли е имало в НРБ!
  Откъде накъде той е най- най-? Или дори тя, Васа, е най- най-. /Веднъж я чух “по телевизора” такива ругатни да сипе, такъв вулгарен език да използва, че ми се доповръща./
  Ще ви кажа само, че съм срещала наистина големи ерудити, на всичкото отгоре и културни, които никога не получиха НИКАКВА работа в НРБ. Правете си извода сами.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.