Изненада: “погалиха” дупнишките галеници със сериозни присъди

Не е хубаво да се правят каламбури с имената на хората, пък били те и подсъдими с произнесена срещу тях присъда, но т.н. братя Галеви отдавна са станали част от „фолклора“. Без да знам, че ще бъдат драматично осъдени на втора инстанция, след като бяха патетично оправдани на първа, преди няколко вечери наострих уши покрай един лапсус в превода по един от научно популярните телевизионни канали ( не ми го побира акълът защо тъкмо тези канали наемат пишман преводачи, които често правят карикатурен български превод, който няма нищо общо с оригиналния текст). Разбрал-недоразбрал английската дума за „чесън“ ( garlic) някой неадекватен нашенец набързо беше сложил в устата на четеца твърдението, че американските конспиратори си предавали шпионска информация за движението на британските войски по време на войната за независимост с помощта на „галско писмо“ ( всъщност – с помощта на тайнопис, на базата на сок от чесън). Та като чух за „галското писмо“ се сетих за галениците на правосъдието и МВР от времето на тройната коалиция и нейния министър Румен Петков „братя Галеви“. Брей, рекох си ( преди да разконспирирам истинския смисъл на чутото),- да не би за нашите герои да става дума? Може би има галевско писмо като част от рубриката „ и ний сме дали нещо света“?!

Но ми е била бедна фантазията. Невероятното се случи. Пламен Галев бе осъден на 7 години, а неговият побратим Ангел Христов-Геле – 5 години. Това обяви Софийският апелативен съд и отмени оправдателните присъди на недосегаемите дупнишки персонажи, които станаха огъня, изгорил крилата на министър Петков .
Когато двамата бяха оневинени през ноември м. г. от Кюстендилския окръжен съд, тъй като нямало достатъчно доказателства да ръководят организирана престъпна група за рекет,никой не се учуди. У нас в сензация се превръщат логичните действия на правосъдието, като въпросната произнесената присъда. Това си е направо мистерия: нещо като „галско писмо“ с миризма на чесън. Дано съдиите не се окажат „изгубени в превода“ и предстоящото обжалване на следваща инстанция да подкрепи заключенията им. Иначе „жална им майка“. Не на Галеви.

18 мнения за “Изненада: “погалиха” дупнишките галеници със сериозни присъди”

 1. Ех, много мъка има на този свят! Ще осиротеят горките дупничани и няма кой да ги варди от лошите демократи и американските империалисти. Друго си е да си живуркат като скотове хорицата от Дупница под крилото на братоците, но млъкни сърце. Това е животът в България – черна костова мъка!

  Абе тоя чер душманин Иван Костов, май имаше леля в Дупница, с извинение.

 2. Имаше един разказ от Роалд Дал, в който главният герой основа агенция “Възмездието е мое”.У нас пълната липса на справедливост на битово ниво(да не говорим за организирана престъпност) би довела до самоорганизиране на обикновените хора, за да се защитят.Та от джебчийките в трамваите няма спасение, да не говорим за кражбите по домовете …Жителите на едно плевенско село(в което не са виждали”пазител на реда” от години) си бяха наели фирма да ги охранява от крадци. Затова е прецедент,когато някой бандит(като “братята”) е осъден от български съд.Ще видим и от поредната акция на МВР с гръмко име, кои ще стигнат до съд изобщо и от тях кой ще бъдат осъдени.

 3. Това вероятно е някакъв номер на т.н. българския съд за пред Европата. Не им вярвайте, накрая все нещо оправдателно ще изскочи… Жал ми е за свиделите, единият от тях беше много красноречив по отношение на бандитите Галеви, дано Бог се смили над беззащитните свидели и Той ги опази, няма друга надежда.

 4. Приятно съм изненадан от началото на края на кюстендилския съдия Мирослав Начев, оправдал на първа инстанция галениците на правосъдието и МВР от времето на тройната коалиция и нейния министър Румен Петков „братя Галеви“. Всичко това едва ли щеше да се случи, ако американският прокурор Роб Ливърмор не се срещна с журналистката Лидия Павлова в Дупница за да й даде кураж, като й каза, че хора като братя Галеви в САЩ отдавна щяха да са в затвора и всички да са забравили за тях.
  Пак ли под външен натиск ще реформираме съдебната система?

 5. Много правилно насочвате вниманието към последната инстанция. Има защо. Междудругото има един магазин за дрехи недалеч от “съдебната” палата. В него едно дамско сако струва сума от порядъка на 600 лв. По думи на продавачките от магазина основните клиенти на магазина имат работно място именно в “съдебната” палата. То вярно, че там заплатите са високи и че получават 12та и 13та заплата, ама… все пак…

 6. За умрелия, или добро, или нищо. Нашите коментари май са: или лошо, или нищо. Ами, и така може.

 7. До МАЙКДОЙЧ И РОСИЦА:
  Българската правосъдна система няма да се реформира дори и под външен натиск. Това е ината на българските комунисти – ако ще държава и народ да загине, те нрава си няма да променят. За да се реформира съдебната система в България, трябва не външен натиск, а бунт вътре, в страната, за да потърсим и ние правата си както в развитите граждански общества в арабския свят.
  Уважаема Росица, Вие сте напълно права, когато се съмнявате, дали няма да изскочи някоя поредна оправдателна присъда за братя Галеви – аз също смятам, че тази присъда ще дойде от Върховния касационен съд, така както дойде оправдателната присъда за полицаите от Благоевград, убили Ангел Димитров – Чората. Знаете мотивите на ВКС – понеже по делото били допуснати “неотстраними процесуални пропуски”, които нямало как да бъдат поправени освен чрез издаване на оправдателна присъда. А кой ги е допуснал тези “пропуски”, какви санкции са му наложени – нито дума. Та и при братя Галеви – предполагам, че делото отново ще бъде върнато на първа инстанция. И така, до края на света…Искрено се моля да бъда опроверган в предвижданията си.

 8. Разбира се че е номер за пред Европата, нали сега се чака доклада на ЕК. Пък после касационния съд ще ги оправдае. Тоя номер сме го гледали много пъти.

 9. При всички положения съдиите от Софийския Апелативен съд, гледали делото, заслужават поздравления. Може би заслужават и охрана от НСО, време е за НСО да охраняват малко и порядъчни хора.. Може би е добре да знаем имената им? Тези хора трябва да имат думата и по други обществено значими дела…

  А злите езици казват, че Галеви “брадърс” ще обжалват, а по-висшата инстанция била върховния касационен съд, със шеф бивш съветник на Гоце, който не мое да бъде упрекнат в лоши чувства към Галените “братчета на Гаврош”..

 10. Един от потърпевшите по делото Антонио Якимов е възкликнал след обявяването на присъдата: “Стана чудо”!

  Така си е г-н Инджев, цяло чудо! А не трябва да е чудо. Трябва да е нещо съвсем нормално. Но в България, когато нещо нормално става, го наричаме чудо.

 11. Няма опасност да се сбъднат опасенията ви. Галеви ще си излежат присъдите.
  Апропо, благодарен съм, че още на са измислили граждански контрол върху съдебните решения. Иначе жална им майка. Не на Галеви.

 12. Сотиров, не преплитай несъпоставими теми. Звучиш “душмански” фалшиво. 😉

 13. Балтимор, значи за едни може, а за други не може. Хайде, де! Значи комунягите могат, да лъжат, да крадът и да убиват, а ние обикновените хора да не можем да се смеем и да се майтапим. Така ли? Хайде, де!

 14. Днес сутринта по NOVA TV бившият министър – известният пикаещ във фонтана Румен Петков опроверга официално Вашето твърдение г-н. Инджев, че “недосегаемите дупнишки персонажи”, са станали “огъня, изгорил крилата на министър Петков”. И имам основание да му вярвам – неговата безкрайна наглост няма граници, така, че ако ще да го бяха хванали с кървав нож над детски труп, нямаше и през ум да му мине да си подаде оставката. Всичко беше комунистически номер за измъкване от поредната гадост.
  Това между другото, а за съжаление аз също не съм оптимист в очакванията да се изпълни взетото изненадващо съдебно решение. Не и докато начело на правораздавателните органи са мъдрят Лазар Груевци, Борис Велчевци и пр. Гоцеви другарчета…

 15. г-н Филипов, дано да сте прав за присъдите, но как сте сигурен че ще ги излежат?
  Защо звучите така сурово, тайнствено, и някакси “информирано”:)?

  Да не сте прокурор по делото?

 16. “АМАН ОТ НЕКАДЪРНИЦИ” – това сигурно са неговите лично и фамилно име. Много му пасват!

 17. Разбира се, г-н Сотиров. Извинявам се!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.