Мърдок се размърда там, медийните мърди си кротуват тук

Знаейки как звучи това в ушите на западните колеги, съм споменавал пред тях, че „работя за Мърдок“, като „собственик“ на Би Ти Ви-интересно ми беше да проуча дали има изключение от правилото в оценката за магната. Реакцията обаче винаги е била еднозначна: гримаса като при зъбобол. Мразят го този медиен магнат, макар че мнозина работят в неговите вестници и телевизии. Как така се намърда в първия частен голям телевизионен канал в България, срещу какви пари ( няма друга хипотеза) и какво получи от оттеглянето си по-късно- това вероятно никога няма да узнаем. Несъстоялата се Великобългария просто не е Великобритания, за да очакваме такива чудеса като полицейско разследване на медийни далавери под граждански натиск срещу най-влиятелния началник на журналистите, превърнати в участници и съучастници в престъпни схеми.

Но във Великобритания коравият бизнесмен се пречупи на бърза ръка, когато нетърпимостта към една негова медия премина критичната маса на обществената реакция, предизвикана от разкритието за вестникарски сделки с престъпници в името на сензацията и печалбата от нея. Фактологията, обобщена кратко от Ройтерс ( и публикува в „Дневник“), е следната:

“В неделя ще излезе последният брой на британския таблоид News of the World от медийна империя на Рупърт Мърдок, съобщи издателят News International, цитиран от “Ройтерс”.

Таблоидът е едно от най-старите издания в британската преса – излиза от цели 168 години.

Изданието попадна през последната седмица в нова ескалация на тлеещ от години скандал, който достигна до парламента.

Става дума на подслушване на телефони на известни личности, политици, жертви на убийства и престъпления.

Полицията, разследваща скандала, се е свързала с почти 4000 души, чиито имена са били в документите, иззети от частния детектив, работил за таблоида. Властите предупредиха да се запази спокойствие.

Разбираме, че хората са разгневени и разстроени, но молим да дадете време да полицията, призова зам.-началникът на полицията Сю Ейкърс, цитирана от Би Би Си.

По думите й службите проверяват 11 000 страници документи и бележки. News International заяви, че обвиненията срещу таблоида са “ужасяващи”.

Скандалът засяга и полицията, срещу която расте недоволството защо толкова време разследва историята, започнала с изземването на документи от частния детектив Глен Мълкейр още през 2005 г.

Според в.”Гардиън” петима полицейски служители с нисък ранг (но сред тях има и детективи) са получили през 2003 г. общо около 100 хиляди паунда от вестника срещу предоставяне на информация. Пресата на Острова коментира, че това е много голяма сума, за да се твърди, че е дадена без знанието и разрешението на висшето ръководство.

Буквално за 24 часа News of the World бе изоставен от мощни рекламодатели, шокирани от разкритията. В четвъртък прекъсна отношенията си с редакцията и Британският легион (организацията на ветераните от войните). Журналисти от изданието се обадиха на роднини на загинали в Ирак и Афганистан, за да ги предупредят, че може и техните имена да изплуват в списъка с подслушваните.

“Мисията на News of the World бе да държи сметка на другите, но се провали, когато трябваше да държи сметка на самия себе си”, заяви пред журналистите от изданието Джеймс Мърдок, зам.шеф на News Corporation, компанията на австралийския медиен магнат Рупърт Мърдок.

“Нека го кажем направо – не Рупърт Мърдок затвори този вестник, а честните хора в страната, които се разгневиха от разкритията, бомбардирали компанията тази седмица. Това е тяхна победа, прав му път на News of the World”, коментира депутатът лейбърист Том Уотсън.

Вече е под въпрос почти разрешеното придобиване на популярния платен телевизионен канал BSkyB от News Corporation срещу 8 млрд. паунда. Сега се смята, че окончателното разрешение едва ли ще бъде взето преди септември.

“Абсолютно шокиращо! Буквално съм стъписан. Това е като атомна бомба. Би трябвало да съжалим разчистващите сега – много ще изгубят работата си. Няма спор, че Мърдок действа със скоростта на светлината, защото така сваля част от напрежението от обвиненията за поведението на журналистите и подслушванията. Подозирам, че ги е страх от това какво ще излезе наяве, а сега вече ще кажат “Ето, какво повече от това да направим? Изтръгнахме проблема от корен”. Затова е много важно да не се разсейваме от това съобщение и да продължим да задаваме важните въпроси”, коментира пред “Ройтерс” Стивън Барнет, преподавател по комуникации в Университета Уестминстър.

“Това идва като невероятен шок – съобщението, което Джеймс Мърдок трябваше да направи тази вечер, е за уволняването на Ребека Брукс. Има хора на върха, които трябва да бъдат наказани, а не обикновените работещи журналисти”, заяви Мишел Стейнистрийт, генерален секретар на Националния съюз на журналистите във Великобритания.

Маневра за нов неделен таблоид?

“Възможно е Мърдок да прави и един съвсем циничен ход и да се появи нов неделен таблоиден вестник на News International, примерно след като утихнат страстите след около 3 месеца”, предупреждава Барнет.

“Смятаме, че News of the World няма да изчезне. Просто ще има още неделно издание на Sun. Опетняването на бранда е толкова неизличимо, че решението да се ликвидира е напълно логично”, добавя Клейр Ендърс от консултантската компания Enders Analysis.

Думите й веднага намериха потвърждение в съобщение на в.”Гардиън”, че вече е регистриран интернет домейн sunonsunday.co.uk. Компанията зад него изглежда малка и непозната, но пък друг домейн sunday.co.uk в момента пренасочва към сайта newsoftheworld.co.uk. Това вероятно вече е намек за заглавието на бъдещия неделен таблоид на Мърдок.“

Хем поучително, хем тъжно- но не за британската действителност, която демонстрира съпротивителни сили, а за българската обреченост на търпение и послушание. Тук дори и синдикат на журналистите с адекватно поведение няма. Напоследък казионният СБЖ безропотно се присъедини към гневна декларация на Петата колона в защита на Монумента на Окупационната Червена Армия ( МОЧА). Просто така мислят в ръководството, а членската маса я няма никаква. Предполага се, че е съгласна да продължава раболепието на слугинажа пред СССР, макар и формално да се е разпаднал.

Мърдок може да е „акула“, но вирее в бурните води на гражданския океан и е принуден да се съобразява със суровите закони на оцеляването. У нас си имаме „гьол“ край Белене и медийни мърди, от които смърди.

4 мнения за “Мърдок се размърда там, медийните мърди си кротуват тук”

 1. Да, така е във Велика Британия, където няма нагласи от рода на “това не ме засяга”, “не ми е работа”, “аз ли ще оправям света”, “всеки да се оправя както може” и пр. самоубийствени за обществото и нацията ни “премъдрости”, от които смърди на разлагащ се труп – трупът на несъстоялото се българско гражданско общество, което трябваше непрекъснато да задава въпроси на онези, които имат претенцията да го управляват и решават проблемите му. Вместо това сме свидетели на убийствена апатия и мълчание. А въпросите висят със страшна сила и чакат някой /някои/ да ги зададе /зададат/. А ние, както беше писал поетът “мълчиме, позорно мълчиме”. Да, наистина в България мирише на гнило /вече не само на гнило, а и на разложение/ – казвам го с болка и тъга, а не от желание, както биха се нахвърлили казионните дежурни клакьори, да се охулва Родината ми. За Родината ми – с болка и все пак с малко надежда!

 2. Извинете ме за оф-топика, но прочетох следните смразяващи с реалността, която описват редове в едно интервю на Алекс Йорданов (българин, работещ и живеещ във Франция) в “Сега”. И макар да съм наясно що за мутра е инсталираният за премиер на РБ Борисов, останах безмълвен…
  А после се запитах – защо това да не стане публично достояние?!
  Има ли начин журналисти и граждани като Иво Инджев, Люба Русева, Атанас Чобанов, Иван Бедров, Константин Павлов (Комитата) и други като тях, да предизвикат публичност за този запис, за който става дума в интервюто.
  А пък мнозина като мен да излезем от анонимността си и най-после да започнем да заявяваме претенции за определени минимални критерии, на които трябва да отговарят кандидатите за политици в РБ…

  Ето и отрязъка от интервюто, който ме потресе, вижте най-вече финала:

  “- Следите ли какво се случва в България? Кои новини стигат до Франция? Чували ли сте за нашия знаменит премиер Батман?

  – О, да. Във Франция се знае всичко за него. От личните ми контакти с хора от френското правителство и социалистическата партия разбирам, че те много добре знаят що за човек е. Това, което ни шокира във Франция беше оповестяването на телефонните разговори на г-н Борисов. Оставям настрана обидно ниското интелектуално ниво на разговорите, но за подобно нещо в Германия или Франция премиерът незабавно подава оставка! Преди години снимах репортаж за печатането на фалшиви пари в София. В края на интервюто ми с Борисов той сложи пистолета си на масата и ми обеща “бой в полицията” и “кръв по стените”, ако продължа да снимам този репортаж. Всичко това се разигра в присъствието на френското военно аташе и неговата преводачка! За щастие операторът беше оставил камерата на земята включена и всичко това го има на запис. Явно нещата не са се променили много оттогава.”

  Що за граждани сме, че търпим още тази мутра начело на държавата?!?!

 3. заключението в края много ми хареса: “У нас си имаме „гьол“ край Белене и медийни мърди, от които смърди.”

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.