Руски лук(с) разплаква (с цените си) редовите русофили

Валя Маринова, председател на Инициативния комитет за демонтиране на Монумента на Окупационна Червена Армия ( МОЧА), е написала в интернет следното:

“ В моя квартал има отскоро Руски гастроном “Березка”. Никога досега не съм виждала такъв специален. Отбягвах го дълго време и накрая влязох. Имах намерение да купя от тези хубави шоколадови бонбони, които помня от детството си. Вътре се лее руска естрада от времето на Златния Орфей. Добре, издържа се. Обаче докато се оглеждам и виждам как е облечено едно от момчетата от персонала, които зареждат рафтовете. Къси панталонки, бяла риза с къс ръкав, чорапи до коляното, и … червена пионерска връзка. Веднага напуснах без да купя нищо. “

Ех, Валя! Какво разбираш ти от съветски гастрономи! Веднага си личи колко си неосведомена.

Истинският съветски гастроном (нали така, съветски е „Берьозка“ , щом се озвучава така и се афишира със съветски атрибути) би трябвало да продава картофи с много кал по тях, както и още двайсетина артикула. Би трябвало да има отделен щанд за месо ( ако изобщо го има), за мляко ( обикновено имаше), за зеленчуци ( предимно спомената кална „картошка“) , за алкохол и още нещо. Поне четири-пет опашки се полагаха на клиента, за да си купи онези няколко неща, които се предлагаха. Повечето купувачи тичаха от една опашка на друга с разузнавателна цел „кой е последният“ и да запазят място, следейки зорко да не изпуснат реда си, след което и с юмруци няма да отвоюваш обратно правото си да те пуснат до господарката зад щанда ( наблюдавал съм пияници да пробват на алкохолната опашка да пререждат и да ядат такъв бой от възмутени сънароднички, какъвто не сте виждали и на македонска сватба).

За илюстрация ще преразкажа вица за жалкия на вид дребосък, който се молил лигаво на всяка отделна опашка в гастронома да го пуснат без ред за „стотина грама саламче“, за „ малко сиренце“, за „килце картофки“, но когато пробвал на най-дългата опашка ( за алкохол, разбира се) отново да обясни, че е недоносен, че майка му го родила 3 месеца по-рано, се надигнал ропот в стил „Ставай страна огромная“ и общото мнение изразил интелектуалец, който разбутал тълпата, свалил си пенснето и предложил:
„Хайде да върнем този недоносения за три месеца там, откъдето се е пръкнал“!
Такава беше действителността, озвучавана от съветска естрада. Няма да фантазирам как би изглеждала веригата „Карфур“ със задължителна френска музика или „Куафланд“ и „Хит“ с „Дойчланд юбер алес“. Защото е абсурдно- не би им дошло на ум, а и нямат съответните комплекси, за да наблягат да националната си специфика. Но като става дума за аналогии е добре да се кажат още няколко неща.

Ако по основанието за наличието на паметници на съветската армия България и Германия няма как да си приличат, защото германците са избили милиони руснаци, а българите не са изстреляли и един куршум срещу червените си поробители, от гледна точка на магазините „Берьозка“ вече сме като германците. И те си ги имат. Но приликите свършват дотук. Защото (източно)германците си имаха съветски луксозни магазини и преди. В тях на съветските военни и семействата им се продаваха недостъпни за обикновените съветски граждани в СССР луксозни стоки за бита ( дрехи, обувки, кафе и т.н.) произведени предимно в неутралните Югославия и Финландия. А и покупателната способност на повечето германци едва ли може да се сравни с втрещените погледи на българите пред ценоразписа на „Берьозка“ в София.

В самия СССР веригата магазини,коригиращи вечния дефицит на съветската търговия, се наричаше „Берьозка“( у нас коригиращата комунистическия дефицит верига валутни магазини се наричаше „Кореком“). Само там можеше да се купи някоя финландска или югославска мечтана дрешка, но срещу валута. Ако не броим черния пазар в червената империя, където рублата беше победена унизително от българския лев (дори!) много преди Рейгъномиката да стори същото със самия СССР.

Така че, Валя, оценени сме високо. Българският лев върви в магазин „Берьозка“ в София. Това си е високо признание.

Друг е въпросът, че българските русофили, ако не са на руска заплата или комисионни, по-скоро биха припаднали от цената на руските кисели краставички в руската „Берьозка“, която далеч не е толкова социална, колкото са сладките социални приказките на русофилския ни президент Първанов, например.

Но така е днес: явно има доста платежоспособни клиенти за руски черен хайвер и това правилно е из(на)мерено като стимул за тях от червените олигарси, които работят за все по-пълното задоволяване нуждите на човека. Останалите българи, дори и да точат лиги по всичко руско, не могат да си го позволят. Те са просто кучета и трябва да бъдат държани здраво, както най-сериозно се пошегува премиерът Борисов.

30 мнения за “Руски лук(с) разплаква (с цените си) редовите русофили”

 1. Кучетата (“истинските”)винаги трябва (и ще бъдат) държани здраво (ама много здраво!), без значение с какък цвят ще е нашийника – червен или с цветовете на някой друг от “силните” на днешния ден!Така че, “фил” ли си, “фоб” ли си – няма значение…

 2. А трябва ли да споменаваме че ако искаш да си купиш нещо -то задължително трябваше да вземеш и още1 или 2 боклука !
  Щото нали -нямаше безработица тогава!
  Обаче трябва да се признае че нашето поколение което знаеше за какво става дума остаря и сега виждаме че младите падат жертва на подлеците комунисти-масово са зомбирани от пропагандата!
  Най-добре-терминал Две!!

 3. Чудесно описано-за алчността,първенющината , примитивизма и безкритичната мегаломания на всичко идващо от там.А Берьозката е сигурно собствност на поредната мутра пратена ни от Кремъл да ни оправя.Много ми е интересно кой е собственика,въпреки и ,че и това обикновено нищо не значи-както иевентуално живота на такива,не че нашия нещо значи. Надявам се да не се продават огуречки от чернобил и бонбончета с полоний

 4. е-е-е, доживях да видя “Березка” 22 години след закриването на Кореком. Никога не съм знаела, че мястото й в соц. историята е така значимо. Какъв шанс за мен, през 2011 г. А аз си мислех, че е просто някакво магазинче в квартала. Това ако не е майтап. Обаче е доста скъпо.

 5. Валя е права за визията на обслужващия персонал във въпросния магазин (а предполагам, това е валидно не само за София, но и за другите български градове). Както в Москва (т.е. в собствената им родина), така и в Германия, Чикаго, Париж (т.е. във “външните” им колонии,към които причислявам и Бг) няма такава демонстративна офанзива – нито визуална, нито материална (откъм хранителни дефицити). (Риторично) питам: “Защо ли?”

 6. Валя, а продават ли в т.н. магазин червени и сини връзки? Ония за пионерчета и чавдарчета. Мисля да купя малко от тях… Да накича шмайзера. Така и ние ще му се радваме, а и чугуните тоже.

  И ще настъпи мир и любов по болгарская земля. 🙂

 7. Уважаеми Инджев,
  имах един познат, който е учил в Москва преди 10-ти ноември и е прекарал, поне според думите му, прекрасно студентство…водка, матрьошки…същият този мой познат е привърженик на социалистите-нека, това е негово право, ние за вътрешна политика не си говорим. Винаги пред мен е възхвалявал руския си период и Москва. Преди няколко години той посети Москва за една седмица зареден с носталгичен интернационализъм – разбирам го, хубави студентски години, всеки си има своите спомени. Но завръщайки се от там той беше потресен-Москва го вкара в реалността, то тя и биз това не вярва на сълзи. Човека го е посрешнала следната реалност: 100 долапа за бутилка бяло вино, чай и кафенце, недостижими цени и последни модели джипове на кило, прескъпи музейни такси като за европеец от НАТО, безкрупулни руски физиономии и поведение….истината е, че като се прибра беше потресен и каза, че повече там няма да отиде. Не че си промени социалистическите виждания, но поне се отрезви от наслагваната носталгия по СССР. Дано повече поддържници на Петата колона имат възможност да отидат до Русия, мисля, че ще им се отрази положително.

 8. Какъв народ сме!Стига с този терминал №2!Защо не направим така,че на този терминал да е пълно с комунисти пътуващи за Сев.Корея и Москва?

 9. В края на 80-те години, на миналият век, в Москва беше открита първата в СССР закусвалня (беше толкова голяма, че и присвоиха званието “ресторант”) Mcdonalds. По същото време бях студент там и нямаше как да пропуснем, с колеги и приятели, световното (наистина беше такова) събитие. Закусвалнията се намираше на (тогавашната) ул. “Горки” (сега “Тверская”), точно пред паметника на А. С. Пушкин. Опашката пред заведението се извиваше над един километър и независимо от прословутото бързо обслужване не можеше да се влезе за по-малко от един час.
  Скоро рекламен агент ми пъхна в ръката брошура на веригата “Березка” и понеже един от магазините се намира близо до квартирата ми реших да го посетя. Все пак руската кухня не ми е противна. Влязох, но за огромно съжаление не си харесах нищо и се зарекох повече да не влизам в него.

 10. Нео-комунизма е вече в завършен вид,той съществува,действа и се развива. В Русия заметоха боклука под килима,лошото е,че и в България става същото.Но най-учудващото е поведението на Западна Европа и САЩ.Те се правят,че не съществува този “крокодил”,който точи зъби за тях.Играят си с него,галят го по “зъбатата муцуна”,потупват го по “опашката”,но вероятно не си дават сметка а истинските измерения на нещата. Мощта на Путин е заплаха за западно европейската цивилизация.Нео-комунизма на Путин се въоръжава с петрол-долари,подкупи,медийна окупация,явен и скрит шантаж,убийства на журналисти,политици,внедряване на цяла политическа клика вярна на Кремъл-всичко това клати и разбива устоите на европейската демокрация.Русия вече е в Обединена Европа-колко руснаци има с български паспорти…..ами колко ли са с паспорти на Литва,Латвия,Естония и другите сателити,и всички тези руснаци се ползват с облагите на евро-фондовете и европрограмите.Разпутин си я клати Евртопа по свой си начин

 11. За по-автентично в “Березка” трябва задължително да сложат и един уж маскиран кагебист/но той да донася информация наистина/, да има и един небрежно мотащ се партиен секретар, както и пожарникар, които отвреме навреме да проиграват сценарии за похищение на инициатор на антисъветски изказвания и за противодействие срещу масово неизлизане за работа/стачки/, също роден български кадесар, който да предоставя на КГБ информация за когото и за каквото си поискат!!!

 12. MIN4O, за да е по прецизна картината трябва да включат и доктор психиатър. Той те преглежда и ако не викаш ура на др. Сталин (портретър му трябва да е срещу вратата, заедно с този на Ленин) и не маршируваш в крачка ти поставя диагноза “шизофрения”. И двама другари – милиционери (ама къде без тят!) те прибират в дрънголника. 😀

 13. ДВА СВЯТА, ЕДИНИЯТ ИЗЛИШЕН:
  Когато френският президент Франсоа Митеран бе посетил България (от времето на “закуската с интелектуалците”), в разговор на маса с тогавашния български държавен глава – др.Тодор Живков, последният попитал госта си:
  “А когаа у вас изкарват на пазара ранните зеленчуци?”
  След моментно объркване на преводача за смисъла на понятието “ранни зеленчуци”, стъписващият отговор бил: “В седем часа сутринта”.

 14. Не знам защо всичките коментари за тези магазини са така негативни. Признавам си, че съм роден в края на комунизма и нямам съществени спомени от тази действителност в България. Случи ми се миналата година да пътувам из Европата и аз като бай Ганьо. По стечение на обстоятелствата и поради същината на самото пътуване се запознах и общувах с представители на много държави от ЕС, още Норвегия, Турция, Македония, Азия и Африка … и руснаци. Пред всички съм се представял като българин. Не знам дали ще ми повярвате, но само и единствено руснаците като чуха, че съм от България на руски ми казаха следното: “Ние сме братски народи”. Не знам дали може да осъзнаете какво е да си няколко месеца далеч от родината и някой,който срещаш за първи път да ти каже, че ти е брат? Макар представителите от Македония да са ни по братя от руснаците, те всячески гледаха да се разграничат и да се направят на по-различни от нас. Това беше като обяснение защо днес, когато намерих магазин “Берьозка” се зарадвах. Подирих инфо в нета и какво да видя – навсякъде хулите и обиждате тези, които в тежката чужбина на мен ми казаха, че сме два братски народа. Съжалявам, но не мога да се съглася с вас. Аз се радвам, че ги има тези магазини, а цените не са толкова високи. И за да не си помислите, че съм син на богаташи, ще поясня, че съм студент, син на български пенсионери, ама от тея с най-ниските пенсии и въпреки това, не роптая срещу привидно високите цени във Берьозка, просто се радвам, че го има този магазин. А руснаците, за мен поне, си остават мои братя. Сърби, румънци, гърци, турци … никой, само руснаците ми казаха, че сме братски народи!

 15. Мили ми георгиев-много късно си се сетил да ставаш касапин!!!

 16. Какъв касапин, човече? Не разбирам какво искаш да кажеш с това????

 17. Лафа е такъв-хората вече са “вегетарианци”-не консумират такава духовна храна която им предлагаш-а и не си майстор в приготвянето и!!!

 18. Виж какво GEORGIEV, да се опитам, ако позволиш да ти обясна кратката забележка на SYNEIDESYS.
  По начина, по който се представяш изглеждаш много противоречиво. Хем си стуедент, син на много бедни родители, пенсионери, хем се разхождаш с месеци в чужбина! А пък за мен, дето съм над 20 години, все в чужбина и то на място, конгломерат от всички възможни нации (не е САЩ) това, което “невинно” разправяш, като свои впечатления ми звучи повече, като зле заучена пропаганда, отколкото на някакъв реален опит. Истината, е че редовите руснаци се страхуват и странят от всякакви “нерегламентирани” (неодобрени от посолството им) контакти с каквито и да е чужденци и в това отношение ние, техните “братя” не правим никакво изклщчение. Това не им пречи понякога да любезничат с, които поради езиковата близост можем да им помогнем в много случаи, тъй като те отчаяно се нуждаят в чужбина от помощ. Били са винаги в много по-дълбока изолация и от нас и в повечето случаи в чужбина се чувстват, като “риба на сухо” И аз съм попадал на тяхно подобно “любезничене” много пъти и винаги съм помагал с готовност и удоволствие, с каквото мога. Но и при най-малкият опит за сближаване, например размяна на адреси или телефони усещаш веднага незабавно охладняване и направо паническо бягство “по тъча”! Не се учудвам, тъй като добре знам суровите им порядки и тотален контрол от страна на посолствата им. Случвало м се е преди повече от 23 години, когато с колеги сърби и македонци в Либия сме чакали руснаците да дойдат за уговорен шах турнир. Закъсняха с 2 часа и обясниха, че са чакали разрешение от тяхното посолство в Триполи. Така, че си най-малкото неопитен и неубедителен да прецениш “братското” им поведение.
  От друга страна, агитацията ти в полза на този, според мен фашизиран магазин Березка, тъй като символите там – пионерски връзки и униформи по принцип (по тяхното функционално внушение), не се различават от късите кафяви панталонки и пречупените кръстове изглежда съвсем преднамерена и дори предплатена пропаганда, за което съвсем лаконично ти напомня SYNEIDESYS. Ако както казваш толкова обичаш руснаците, би се възхитил повече от магазин (ако има такъв) в който служителите са облечени в руски национални носии, продават се предимно руски традиционни стоки, каквито сигурно има, черпят с чай поднесен по руски и т.н. Но явно не става въпрос за това. Надявам се, че те обвинявам несправедливо и всичко се дължи на твоята младост и неопитност.

 19. Нищо не предлагам, просто реших да споделя реален опит с обикновени хора без да намесвам политика, но както и да е … някои хора виждат халюцинации и конспирации навсякъде или просто аз съм все още млад и наивен. Не трябва да се бърка политиката с обикновените хора!

 20. В този магазин съм ходил точно два пъти и общо съм похарчил 14 лева …. а в чужбина съм бил като обменен студент със съответна стипендия….на място, където има обменни студенти от много държави. Сетих се за пустинята и 40-те години … Съжалявам.

 21. Аз също не мога да разбера, каква е тази ненавист, към магазините “Берьозка” , както и всичките ви коментари за пропаганда, комунизъм, заговори и всичките глупости, които сте изписали по техен адрес?!
  Всъщност, всичките коментари, които прочетох до сега, ми звучат почти по един и същ начин, и си мисля, че са дело на един и същ болен мозък!
  На мен тези магазини ми харесват, често пазарувам там и много се радвам, че ги откриха.

 22. Към АNGELVOV:

  Точно така, това си е диагноза: да не можеш да разбереш, че има различни от теб и да ги смяташ за луди по тази причина- лудниците са пълни с подобни “мислители”….

 23. до Ангелов и Георгиев: Сьветските/руските магазини най-магазинерските в света. Ура,вечна дружба, мляс-мляс & цуни-гуни
  до Георгиев: пиянките в кварталната крьчма след второто питие и те се наричат един-другиму “брат”

 24. Към Иво Инджев:
  Драги ми Инджев 🙂 , много си прав, като казваш, че хората са различни, но се питам дали всъщност разбираш, какво означава това?! Съмнявам се, защото не аз започнах този безсмислен дебат. Щом руските магазини не са ти по вкуса, просто не ги посещавай и не пускай злобни коментари по техен адрес. Намирам забележката ти за доста глупава !
  Има много хора, които на времето са прекарали незабравими мигове в Русия и харесват руската кухня. Точно за такива хора са създадени въпросните гастрономи. Мога да те уверя, че освен радостта, която предизвикват забравените вече любими стоки, при посещението на един такъв магазин, в човек се долавя и едно друго усещане, като носталгия по отминали случки и преживявания. Много пъти ми се е случвало, докато пазарувам да чуя, как някой клиент на магазина разказва въодушевено на продавачката за преживяванията си в Русия. Това е нещо, което никога няма да ти се отдаде да чуеш, в някоя друга верига, била тя Френска, немска или английска. И точно това прави руския гастроном различен и специален! Да, цените не са ниски, но пък за сметка на това, качеството е високо и освен стоки, човек получава и различни приятни усещания, като бонус.
  Но вие няма как да го разберете това, защото от коментарите ви лъха толкова злоба, омраза, ненавист ….. и става ясно, че сте от новото поколение, американизирани българи, които потъпкват всичко българско, робувайки на запада!

  Симеоне, ти най-добре знаеш, какво си говорят пиянките в кварталните кръчми!

  Пожелавам на всички ви лек и изпълнен с положителни емоции ден!

 25. Към ANGELOV;

  Не се хващам на въдицата да водя натрапен разговор по изместена тема. А тя не е за култура, вкус, спомени и т.н., а за комплексарщината да се прави търговия на националистическа вълна с елементи на носталгия по една провалена империя и нейната символика. Но явно на комплексарите комплексарщината им е по вкуса и дори се хвалят с това – все едно като си купуваш китайска електроника да трябва да слушаш химн за Мао и да въздишаш по величието на китайската стена.
  Глупава злоба е да се правиш, че не разбираш това и да я внемяваш другиму…

 26. до Ангелов: сьс сигурност знам едно за пиянките в крьчмите: такава глупост като това което си написал не казват.
  Относно хората сьс спомените: допреди 21 години просто нямаше Русия
  и само малоумник може да смесва СССР и Русия,а “чугунена глава” пьк може да му харесва смесването на двете понятия да продьлжава.

 27. с риск да стана вулгарен до АНГЕЛОВ:
  Лекарите имат една приказка: “Човек може да бьде принуден насилствено да направи фелацио, но гьлтането е вьпрос на личен избор”.Вашият личен избор с диагноза “русофилия и сьветофилия” си е ваш проблем + факта че гьлтането е любимата ви част от занятието,но ставате БЬЛГАРСКИ проблем когато убеждавате и другите колко хубаво било гьлтането.

 28. ….чета и мисля,мисля и чета!За едно невинно посещение на потребителката Валя в руски магазин,Вие опоскахте целия сайт-аз съм малко над 60,но още помня деликатесите от руски произход:1 бурканче черен хайвер струваше 12лева,а консерва червен хайвер от 140гр. 8лева,при това в обикновен бг гастроном!Висока била цената-ама моля Ви се:говорим за “деликатесни продукти”:за мен с 170лв пенсия бих си купил нещо деликатесно,ако ще да не пуша два дни!Не се сърдете-не говорим за СССР,а за Руска федерация-всичко е идентично/у нас имаме милионери,при тях мултимилиардери….

 29. Съветските часовници – най-бързите в света!
  Четете Виктор Суворов!

 30. до “Ангелов”, цитат американизирани българи, които потъпкват всичко българско, робувайки на запада!

  Първо, забравяш, че руското не е Българско. И второ, робуването е психология на твоите Идоли на които ти целуваш задника а през това време (докато ти им го смучеше) Грабеха Българския Народ. Приятен Апетит!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.