Красивият Балчик и грозните далавери

Ето какво написа коментаторът ПЛАМЕН в блога по повод решението на премиера Борисов да „даде“ 30 милиона лева за летище край Балчик:

“Няма как да не коментирам родния си град, а и репликите на „свидетели“, които явно само са минавали от там, ходили са да гледат кактусите в Двореца и са се прибрали по родните селца и градове.

Това, че някой бил чувал основно руска реч, се дължи на по-ниското качество на туризма и по-лошото състояние на хотелите в Балчик, в сравнение с тези в големите курорти. По-евтино е и там ходят, факт. Отделно, местните хотелиери имат езикови познания основно по руски (вече и румънски) и не биха могли да обслужат качествено западните туристи. Неслучайно местните отдавна са изпратили децата си да работят в Албена и Златните, където английският език е много по-търсен. Това, че няма (всъщност има доста, но кой да провери) български деца, е финансов проблем на самите родители, а май и на цялата ни държава. То няма много български деца и на Слънчев бряг, нали?

Що се отнася до нашумялото летище, първото, което трябва да се каже, е че, за разлика от Каварна, кметът на Балчик не е от ГЕРБ, което доведе до огромно несъответствие в инвестициите в района. Само да отбележа, че и 3-те голф-игрища са много по-близо до Каварна, а не до Балчик. Единствено за БлекСийРама не съм сигурен дали не е в границите на община Балчик, но пак е по пътя за Каварна и по-близо до нея. Ако каварненци имаха военно летище от соц-времената, бъдете сигурни, че никой нямаше да произнесе Балчик.

Очевидно е, че възраждането на темата за летището (което реално беше тотално изоставено след дългогодишните реформи в армията, начело с Онзи главнокомандващ), е във връзка с летния сезон и слабите приходи до момента на собствениците на игрищата. За мен по-интересното е, че Бойко е готов да угоди на червените „инвеститори“ Гергов и Райчев, дори с риск да настъпи интересите на ТИМ (концесионер на летищата във Варна и Бургас чрез Фрапорт). От друга страна, ТИМ-аджиите гордо настъпиха на софийски терен с новата зала „Армеец“ (Армеец е застрахователната компания на ТИМ и няма нищо общо с ЦСКА, армията и т.н., но да е честита на столичани). На мен ми прилича на сделка „залата срещу летището“, от която Бойко ще понесе само „позитивите“ и „овациите“ от направените инвестиции. Нищо, че де факто разпродажбата на всичко държавно продължава с бясни темпове.

Още нещо важно е убягнало на повечето читатели, а именно, че скоро летище Варна ще бъде почти изцяло затворено заради планирани ремонти, а как си представяте голфърите да летят до Бургас и оттам да бичат с автобус 2-3 часа по еднолентовия път до Каварна? Няма да стане, и Бойко се е заел с тази нелека задача… “

10 мнения за “Красивият Балчик и грозните далавери”

 1. брейй, “голфърите”… тц тц тц…сериозна работа. то в българия било сериозно бе! аз си мислех, че там живеят само глупаци, които се чудят как да си изкарат боба и лещата за деня. а то ставало въпрос за играчи на голф, за които сега се мисли как да пътуват по-бързо и удобно до игрището. ами като сте стигнали дотам, направете им удоволствието на играчите. ние тука в германия все още се придвижваме с велосипеди до работа, ако разстоянието не е повече от 40 км или ако заплатата ни (“им”, за да бъда честен, аз не ходя с колело на работа) не е повече от 1500 евро. и когато ни искат два и педесе за кило домати не ги купуваме, защото ни се срува скъпо…после те хвърлят доматите и следващите (пресни) ни ги продават по-евтино. ама какви домати ви говоря, това са провинциални германски простотии, вие се занимавате с по-възвишени неща – голф!

 2. Абе извинявайте много, ама нещо не мога да разбера! Не искате ли местните хотелиери да вдигнат качеството на услугите си и да започнат да поназнайват Английски език! И децата ви да си работят у дома вместо да тичат по “Златните” и “Слънчеви” брегове! Вашите да не са по-малко златни и по-малко слънчеви?
  Освен това аз лично предпочитам да гледам как Тайгър Уудс пристига с частния си джет да играе голф и с това да носи страхотни приходи за общината, отколкото да гледам как Лужков пристига с государствения си лайнер да ми се плези от Лонгоза и да опосква до шушка и без това бедната ми трапеза. Ама не било справедливо крадците и бандитите да са новобогаташите. Ами да, не е справедливо. Но с риск да заприличам на Гошо тарабата и аз ще попитам:
  Кажете ми господа, къде по света преуспелите бизнесмени не са крадци и бандити или потомци на такива? Сега вече повечето от тях са кристално чисти и честни данъкоплатци – “гръбнака на нацията”, на които се “крепят устоите на обществото” и т. н. Не е ли така! Е има някои, като Мърдок и Берлускони, които и досега не могат да се дезодорират от вонята, ама те са малки изключения.
  И аз съм съгласен, че не е справедливо също, както повечето от вас, но никой не ни е виновен, че сме се родили и сме били възпитани да живеем честно и да не крадем. Да ама инфраструктура, магистрали, игрища, паркове и т.н. се строят с пари, а не с гол ентусиазъм и “волни пожертвувания”. Това вече сме го гледали на Драгалевско-Софийския плавателен канал. И като сме бедни, а и безработни приходите от данъци са съвсем афиф работа. Само с кражби може да се натрупа първоначален капитал. По-важното е как ще се използва този капитал, за да е полезен за всички. И можеби този начин е по-добрият! На пръв поглед могат да се дадат тези пари за здравеопазване и образование и това е най-справедливо. Но само на пръв поглед. Добре знаете, че и там не липсват хиени със широко отворени усти, където на практика ще потънат тези пари. Няма по-добър начин от оползотворяването на парите така, че да носят още повече пари. Тогава ще могат и по-честните нещастници, като нас да си намерят работа и да си изкарат парите и данъците (за да престане държавата да е мафия) и за здравеопазването и за образованието. Останалото макар и да изглежда, като борба за справедливост на практика е его, което само може да доведе до някоя следвща революция, в края на която пак някой нов Гергов, ще направи пак същото. Стига вече първоначално натрупване на капитала! За нас сегашното е второто или можеби третото такова. Не ме разбирайте погрешно, и на мен не ми харесва! Но, трябва да сме обективни.

 3. Това да се даде на концесия неработещото военно летище в Блачик е една добра идея, която би трябвало да се приложи към всички подобно пустеещи военни летища.
  Това, което не мога да разбера е, защо трябва да се изливат държавни пари и след това да се дава летището на концесия? Не е ли редно ей така както си е, да се предложи за концесия. А концесионера спечелил търга да си преработи летището и по международните и национални правила да започне да го екслплоатира с цел печалба? Летищно обслужване на вътрешни полети/линии, международни такива и любителска авиация. Добре е и за държавата. Ако за спешен случай дотрябва летище за медицинска евакуация, или друга спешна помощ, ето има едно и то ще е работещо.
  Пак повтарям една добра идея, и сме на път да и спретнем идиотско изпълнение. То всъщност ще спести на концесионера едни милиони?!!!
  Ама, че държава сме!!!! Хич не ми е приятно парите от данъците ми да ходят за обслужване на “наши хора”!!!!!

 4. GB, защо трябва да се примирим? Хубаво, Дядо Коледа (или Мраз) не съществува. Това го научихме на 10 години. Но защо трябва да си затваряме очите? Някой завъртял нашите пари през годините, натрупал капитал, изчистил си името, елиминирал всички начини да бъде разобличен (пак със същите пари), и понеже е бил достатъчно умен (или е имал умен счетоводител), трябва да бъде оставен и да забравим миналото? Някой построил незаконно още 2 ски-писти и хоп – ще променим закона, щото вече няма какво да се направи? Какво е това пораженческо мислене? И в какво тогава да вярваме, или да махнем с ръка и да караме нататък? Аз още нямам деца, но на какво да ги науча – “ако ще тръгвате по лошия път, поне гледайте да замажете всичко и да не ви хванат?” Недай си Боже наистина да се случи – как ще реагираш като родител – ще прикриеш детето си на всяка цена, или ще го оставиш да понесе последиците от това, което е направил(а)? Труден избор, нали.
  Логиката ти е много стройна и последователна и описва точно реалността, но е грешна, не съм съгласен! Не съм убеден, че навсякъде по света нещата се случват по твоята схема. Това е въпрос на национален манталитет, на народопсихология ако щеш.
  Единствено тук, в България, можем да наблюдаваме ежедневно да се опорочава всяко едно действие. Какво пречи на Бойко да разкрие мотивите си? Какво пречи на медиите да покажат обективно нещата? Време е да се каже точната сума, срещу която вече си “голем” инвеститор и имаш право на персонално законодателство и личен министър. Иначе ще продължим да се радваме на проекти като детския комплекс по девствената Камчия. И да ахкаме и да пляскаме. Само че Камчия е една, а милионери като Лужков – много. Твърде малка е България, за да си позволим да махнем с ръка.

 5. До Пламен,
  Благодаря! И все пак не може една стройна и последователна логика, която описва точно реалността да бъде погрешна! Помисли! Помисли пак! Само със сърце не става. Колко нещастни любови има по този свят Боже, колко нещастни любови!

 6. До GB:преди имах добро мнение за коментарите Ви,но днес не сте на ниво.Вашата логика е малко сбъркана и не е добре,че се опитвате да убедите Пламен,че сте прав.И Вие си помислете отново,да не се впускам в излишни обяснения,т.к.ми изглеждате интелигентен човек:). До Пламен:ако сте същият,който написа горния коментар вчера към поста на уважавания от мен И.Инджев за Гербаджиите и грабежаджиите(каква новоизмислена дума от вътрешния:)),която звучи като синоним на първата)Ви поздравявам за честната позиция,която изразявате за възпитанието на своите бъдещи деца.А това,че И.Инджев го помества като пост е чест и уважение и за двама ви!

 7. Благодаря на Марин, че ме оценява по-високо, отколкото аз самият се оценявам! Аз всъщност не съм искал да убеждавам нито Пламен, нито някой друг.
  Много отдавна още, преди 21 години, когато преходът у нас започваше и когато се очертаха първите трудности за нас хората на средна възраст, и дискутирайки с мои колеги, всички тогава безработни, изхвърлени на улицата от проектантския ни институт (Водоканалпроект-София), достгнах до извода, че все пак добре е това (повторението на първоначалното натрупване на капитала) да спре веднъж и завинаги. Да не става повече с децата ни, внуците ни и следващите поколения. Не бях единственият, който тогава си каза “Господи, добре! Не искам нищо. Нека това бъде моята жертва, за да могат другите след мен да не се изправят повече пред същия проблем”! Пръснахме се всеки да се спасява поединично, кой както свари. Никой от нас не забогатя, а аз още съм си в чужбина. Такава била орисията. Тежеше ми и мисълта, че аз им бях началника, който ги “изпосъкрати” един по един, като накрая се “самосъкратих”. После свикнах. Всички бяхме със семейства и деца. И тогава се възмущавахме на несправедливостите и виждахме алчните стремежи за забогатяване и власт на всички, които се домогваха до това чрез политиката. Яхнаха гнева и ентусиазма на хората. Но си казахме, че ние няма да правим така. Добре нека те забогатеят и живота да се стабилизира, да стане нормален. В края на краищата така е навсякъде. Навсякъде по света има и бедни и богати. Има и служители и собственици. Но при демокрацията разпределението е възможно най-справедливо и шансовете за успех се базират в най-голяма степен на действителните качества и възможности на човека. Доникъде няма да стигнем с егоизма и завистта, това само ни обрича на непрекъснати борби и революции, тоест завземане на собствеността на едни от други, тъй като първите намират, че това (собствеността да е у другите) е несправедливо. А не правим сметка, че всичко това е съпътствано с обричането на всички да живеем все в несигурни и смутни времена. И дори не можем да видим, че много често това е против собствения ни интерес. Заслепява ни собственото его и неспособността ни да сме критични към самите себе си. Ето, нещо такова се опитах да обясня в коментарите си тук. Разбира се аз далеч не искам да защитавам начина на финансиране, по който може да стане този проект на летището до Балчик, нито пък очаквам точно пък премиер, като Борисов, да е в състояние да даде някакви смислени обяснения, за нещо, което очевидно му е продиктувано от други. Не мисля, че той лично е способен на такъв държавничеки размах и на сполучливи стопански идеи. Но ползата за района ми се струва очевидна, а и нищо не пречи това летище да се използва и за други цели покрай голфа. Например за спешна медицинска помощ. Даже нещо повече, то макар и построено заради голфа на практика ще се изпозва за него между другото!
  Не бих ви знимавал толкова дълго за неща, които съм казал по-горе, но поради вашите реплики и поради едни други, които копирам по-долу от днешния “Дневник” под статията за земеделския министър Мирослав Найденов си позволих да напиша това тук.
  На коментар на “sia_plovdiv”:
  “Ееее, уважаеми съфорумци много бързо забровихте далаверите на Венци Върбанов и Нихат Кабил.Аз лично съм благодарна на Найденов,че започна да вкарва в пътя родните ни производители,които от лакомия за голямата печалба…
  “Question Mark отговаря: “не сме ги забравили, Венци Върб. в момента притежава половин ( ако не и цялата ) обработваема земя в Дунавката равнина, заедно с ТИМ и други.”
  Не знам, вие сте в България и сте по-запознати, но картината за която става дума в репликите и “героите” все добре познати персонажи на прехода ми се струва, че потвърждават тезата ми.

 8. Що бе, и аз съм голфър. Карам запазен бензинов “Голф” 2.

 9. Почивам всяка година в Балчик и по цяла нощ се разнасят песни от руски групи, чувам само руска реч край мен, а руснаците-собственици на къщи там са толкова много, че утре ще претендират за права на малцинство. А местните хора – те за мое учудване са насъскани от “Атака” срещу шепата мюсюлмани там, с които обаче в по-дълъг разговор признават, че винаги са живеели добре…

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.