С гол(ф) в ръката бюджет: дръзко, наперено, Бойко!

Насред кризата Борисов ще налее над 30 млн. лв. за летището в Балчик, пише в. „Сега“. По нареждане на премиера Бойко Борисов ще се инвестират спешно между 30 и 50 млн. лева за превръщането на военното летище в Балчик в гражданско. Решението е взето на същото заседание, на което кабинетът въведе лимит на парите, които отпуска за лечение на деца, тъй като там се очаква да има недостиг от 3 млн. лв. Парите ще бъдат налети без никакви проучвания за очакваната възвращаемост на инвестицията, става ясно от стенограмата на правителственото заседание от 7 юли. “Летище Балчик умишлено години наред не е пускано, за да може да има монопол на летище Варна и всички туристи за Северна България да минават през летище Варна. Местните оператори, собственици, хотелиери и бизнес – с всички съм се срещал, всички казват – никой нямаше кураж да го направи това, затова не е и правено. Така че считайте, че това е политическо решение”, казва Борисов на министрите. Според него към пистата гарантирано ще има интерес от инвеститори.”

И други са писали едни други работи, свързани очевидно с този развой на събитията.

“Поредният голф комплекс бе открит край Балчик
8 Септември 2008

Четвъртият за България голф комплекс отвори врати край Балчик този уикенд. “Лайтхаус Голф Ризорт & Спа” е разположен на площ от 1000 декара, а изграждането му струва 70 млн. евро.
Комплексът е оборудван с професионално голф игрище с 18 дупки, проектирани от световно известният голф състезател Ян Узнам.
Освен терена за игра, “Лайтхаус” включва 5 жилищни зони с над 800 апартамента, къщи и вили, както и 5-звезден хотел.
Това е вторият голям проект за голф-комплекс в района на Балчик, който отваря врати този сезон. “Изпревари го” “Блек Сий Рама”, собственост на рекламния бос Красимир Гергов и социолозите Андрей Райчев и Кънчо Стойчев. Той беше оценен на 103 млн. евро.
Гергов е сред собствениците и на комплекса “Трейшън Клифс”, който се изгражда в землището на каварненското село Божурец. Инвестицията е за 120 млн. Евро. ( Медиапул, 8 септември 2008 г.)

“Първият у нас 7-звезден хотелски комплекс “Трейшън клифс голф марина и СПА ризорт” се изгражда между Балчик и Каварна. Основният инвеститор в него е Георг Цветански. Част от курорта ще бъде управляван от световния лидер в суперлуксозния хотелски сегмент GHM (General Hotel Management). Компанията влиза у нас с марката си “Чеди” (Chedi). По предварителна информация пазарната цена на “Трейшън клифс голф марина и СПА ризорт” ще надхвърли 550 млн. евро и е първият по рода си в Югоизточна Европа. В него под мениджмънта на “Чеди” ще бъдат хотел с 60 апартамента, 30 вили и луксозни жилища, разположени в девет апартаментни сгради”.(в.“Дневник“, 28 април 2009 г.)

“Голф легендата Гари Плеър ще изиграе 18-те дупки при официалното откриване на най-новия си проект – голф игрището  “Трейшън клифс” край Балчик на 4 юни.

Това е третият голф комплекс, който се отваря в най-северната част на българското Черноморие след “Блексирама” и “Лайтхаус”.

Комплексът, собственост на рекламния бос Красимир Гергов и бизнес консултанта Георги Цветански, ще работи целогодишно и ще бъде управляван от американската Ocean Rock Hotel Group.

“Няма да намерите такова голф игрище никъде по света”, обяснява Гари Плеър за второто си творение на Черноморието, което нарича “Пебъл бийч” на Европа (комплексът “Пебъл бийч” в САЩ е едно от най-класните игрища в цял свят).

Най-атрактивна е дупка номер 6. Тя е разположена на върха на скала, а грийнът ѝ е 40 метра по-надолу, само на метри от морето. Друго предизвикателство е 7-а дупка, чиято начална площадка се намира на малък остров.  (в. „Дневник“, 2 юни 2011 г.)

Борисов откри “най-доброто голф игрище в света”
04.06.2011
news.bg

В понеделник започва процедура за концесиониране на бившето военно летище в Балчик.
Това обяви премиерът Бойко Борисов при откриването на ново голф игрище край Каварна.
Премиерът и световноизвестният австралийски голфър и проектант на голф-игрища Гари Плеър прерязаха днес лентата на голфкомплекса Thracian Cliffs край Каварна.

Комплексът е разположен на площ от 164 хектара скалиста местност край морето и е най-големият спортно-туристически обект в България.

До момента в проекта са инвестирани над 160 млн. лева, изцяло български капитали.
По мое мнение, тук сме на терена на най-доброто голф-игрище в света. Имайте предвид, че това е висока оценка, каза дизайнерът на комплекса, който има зад гърба си повече от 300 осъществени проекта по целия свят.

Премиерът Борисов обеща още следващия програмен период, заедно с автомагистрала “Хемус”, да бъде готов и четирискоростен лентов път Варна-Шабла-Констанца.”

Кой ти мисли за дупките в бюджета: важна е най-атрактивната дупка на върха на скалата край Балчик, който (подобно на Правец при Тато) се сдобива с привилегията към него да текат бюджетни средства за инфраструктурни инвестиции, защото на новия Тато не му пука да си го каже: „това е политическо решение“ . Подтекстът е: знам какво си мислите, но кой ще ми излезе насреща да се сбориме! Той много добре знае, че сегашната опозиция също е свързана с легитимирането и прокарването на интересите на частните вложители край Балчик и нямат очи да се възмутят.

Писал съм доста язвително срещу опита на предишния премиер Станишев да прокара лобистките проекти на приятелския кръг от олигарси като обяви голфа за едва ли не национално начинание. Изглеждаше направо смешно това усилие за легитимиране на луксозните апетити от страна на „социалния“ премиер. Днес обаче вече не е смешно. Тези „момчета“ си имат държава и си правят правят с нея каквото си искат и с когото си искат, за да си постигнат целта: дръзко, наперено, Бойко!

19 мнения за “С гол(ф) в ръката бюджет: дръзко, наперено, Бойко!”

 1. Има в цялата тази работа и нещо хубаво: с всичко, което се случва у нас, даваме удивителен и красноречив пример за това какво представлява, как изглежда и докъде ще стигне една държава, управлявана директно от мафията, по мафиотски и от мафиоти (да не кажа – бандити). Такъв пример в историята – мафията да си има държава – знайно е, няма и едва ли ще има някога и някъде другаде по света, ето че ний сме уникални и ще дадем пример на целия свят – и на човечеството като цяло.

  Тъй че ако разглеждаме нещата от тази страна, развитието на събитията може да ни изглежда любопитно, особено на хора като мен, които стоят на позицията на изследователи на всички тия най-чудновати феномени на българския живот изобщо, в това число и на политическия.

  Та значи Бойко без замисляне фърля луди държавни пари за да направи летище, което да е удобно за използване от неговите другари по мафия, които ще отмарят на голф-игрищата си?! Бравос, Боко, ще влезеш в христоматиите! Дали и магистралите не строиш с тая единствена цел: да имат мутро-мафиотите удобен път до игрищата си, разположени на морето?!

  Брях да му се не види, колко си услижлив спрямо наште бандити и олигарси, а, Боко? Що тъй бе, драги Боко, нали уж беше народен чиляк?! Или то това последното беше само медийна патаклама, а истината за теб едва сега проблясва?!

  Чудесно! Радвам се, че съвсем скоро и най-недосетливите и трудно мислещите от нашата многострадална природопопулация ще сфанат що за птица си бил – всъщност, в действителност и наистина! И това да е единственото ти постижение, пък си струваше да се напънеш, ашколсун! Дерзай нататък!

 2. Балчик си е едно чисто руско островче, където руснаците си идват в собствени хотели и вили, в курорта “Албена” вече почти не се чува друга реч, освен руска и там българчета няма, но руски детски лагери – постоянно, а на брега на Кранево отдавна се вее руското знаме, та защо да си нямат собствено летище в Балчик – директна връзка между територията-майка, безкрайната руска шир, и тази мила родна дъщерна територия…

 3. Според сайта bgmaps разстоянието от Варна до Балчик с автомобил е 40 км, около 34 минути. Едва ли има място на света където да има граждански летища на таково късо разстояние между тях. Може би изключение правят такива големи метрополиси като Париж, Лондон, Москва и др, но в такива случаи едно гражданско летище там не стига и не върши работа, колко и голямо да е то. Колко и да сме велики ние, българите, во главе с новия ни Крали Марко, не можем да твърдим, че Варна е по-голяма от Лондон, Париж или Моксва. Същото се отнася и за Балчик, освен ако не е бъдещо ново Васюки.

  P.S. “Васюки — вымышленный город из романа Ильфа и Петрова «Двенадцать стульев”.

 4. “— Шахмат! — не млъкваше Остап. — Знаете ли вие що е шахмат? Той движи напред не само културата, но и икономиката!

  Втори ден Остап не бе хапвал нищо. Затова красноречието му бе необикновено.

  — Да! — крещеше той. — Шахматът обогатява страната! Ако се съгласите с моя проект, ще слизате от града на кея по мраморни стълби! Васюки ще стане център на десетина губернии! Затова аз казвам: във Васюки трябва да бъде организиран международен шахматен турнир. Васюкинци няма да дават никакви пари. Те ще по-лу-ча-ват! Всичко е извънредно просто. На турнира с участието на такива световноизвестни майстори ще се стекат любители на шахмата от целия свят.

  Стотици хиляди хора, материално осигурени хора, ще тръгнат за Васюки. Оттука и нуждата от аеропорт “Голямо Васюки” — редовно излитане на пътнически самолети и дирижабли за всички краища на света, включително Лос Анджелис и Мелбърн. Град Васюки ще бъде преименуван в Ню Москва и ще стане най-елегантният център на Европа, а много скоро и в целия свят.”

 5. Драги пътници, моля затегнете коланите! Нашият аероплан излита по линията Балчик, Мелбърн, Лос Анжелис.

 6. А колкото до Балчик, той е най-красивия ни град на морето. Според мен, де.

 7. г-н ГРЪНЧАРОВ!
  “сфанат” и “фърля”
  Предполагам, че тези думи са взети от “речника” на Н.Пр.ББ?? Ако е така, това трябваше да стане ясно поне по начина, който аз съм ги написал. А иначе, от тези действия на “всевишния” на Р.България се вижда колко му е “трудно” да помогне на болните и бедствуващи свой сънародници, след като парите не достигат да построи “лунна пътека”. Не му се сърдете, ТОЙ НЕ Е ВИНОВЕН! ВИНОВЕН е ИВАН КОСТОВ (слушахте ли и изявленията на Цв.Цв). Ех мъка, мъка!!

 8. Напълно подкрепям “голфовата” политика на политиците в България!! При наличието на свободни работни места за “водачи на биологични единици”/овчари/ необходимо е и развитието на спорт, традиционно свързан с този вид професия. Във времето, когато “биологичните единици” пасят и се “разплождат”, водачите, вместо да се подпират на “гегите”/woods/ нека се опитват да “вкарат топчето в дупката на заека”.

 9. 1916 г. Балчик е сринат с право мерене от Руската флотилия. Хиляди жертви и пълен упадък. Въпреки руснаците Балчик е прекрасна перла на Черното но море !!!

 10. Точно в десетката! Кой е начело на правителството няма значение,защото държавата се притежава от определен кръг от феодали,които дърпат конците.И нито мамин Серьожа,нито гавазина на Тато и Симо Горския са в състояние да излязат от ролята на марионетки.
  Между другото малко хора са наясно кой е Георг Цветански,чий зет е, как е стартирал своят бизнес и с кои хора е бил близък през последните 20г.Ако проследите тези нишки ще ви се оформи до голяма степен и яснота картинката на родният “Псевдопреход” и неговите режисьори и актьори в главните роли.

 11. Проблема с произхода на парите би трябвало да тежи на изборите. Ако имаме гражданско общество. Хватката на мафиотските структури на ДС-БСП, над туристическата ни индустрия, трябваше отдавна да се разследва, ако имахме нормална а не зомбирана съдебна система. Като погледнеш няма лошо да се инвестира, разбира се. Работни места обороти за местния бизнес и т.н., но за Българският интерес ли работим? Алчноста съкращава зрението..

 12. Откровено казано, “социалния” бюджет не ме интересува, до като тези действия ми изглеждат напълно адекватни.
  Освен това, не бива да се збравя, че летището е било военно т.е. военна база и може би добра? А, там където е текло … може пак да тече.
  п.с. И аз мисля, че Балчик е най-красивото населено място и нямам нищо против да стигна там със самолет.

 13. Много, ама много пари ще се спестят, ако депутатите в Народното събрание станат 50(или 75) души:
  1. Само на 50 ще се дава имунитет, което и ще намали желанието на мафиоти да влизат в парламента. Всички българи и американския посланик, разочаровани, вчера видяха, как депутатите си бранят имуществото, като не приеха, съгласувания с ЕС, Закон за отнемане на имущество придобито от престъпна дейност.
  2. Ще намалеят драстично разходите по поддръжка на НС- коли, шофьори, охрана, роднини секретарки, хартия (вкл. тоалетна), ток, вода, кебапчета, командировки, жилища, компютри, карти за гласуване и т.н.;
  3. Ще има допълнителни пари за: онкоболните, трансплантации на органи, лекарства, сиропиталищата, интеграция на циганите, образование;
  4. Ще може да се намалят данъците- ДДС ще се намали на 15%.
  За да стане всичко това трябва да се промени Конституцията. Сиреч същите депутати дето си бранят имунитета, имуществото, заплатите и привилегиите да гласуват за 50 депутатско НС. На това и най-големия оптимист би се изсмял. Но като гледам какво става в Гърция, може и у нас да се наложат драстични съкращения в администрацията на държавата. За сега са достатъчни две- три нови дупки в колана на българина, да се стегне и да чака. Или ….

 14. до Сотиров | юли 9, 2011, 13:15

  Предполагам, че това летище ще обслужва частни джетове. Такива скъпи голф комплекси без летище…. някак си не се вместват в световните бизнес стандарти;))))

  Тук обаче съм съгласен с друго, че това се прави на фона на растяща бедност и орязване на пари в здравеопазването, и то по доста арогантен начин. Не бих искал да ме поставят заедно в кюпа с еврокомуниста Огюст Конт и баща на съвременната социология, който беше възкликнал: Какво ни успокоява факта, че сме извършили меко кацане на луната, когато милиони хора по света гладуват. Тук обаче тук не става въпрос за научно-технически прогрес, а за една дупка в скалата и за “пир по време на чума”;))))))))))))))

 15. Мафията си има държава-кое е странното бе хора

 16. Защо се вкисваме при всяка щуротия на избрания от нас премиер,нали си го знахме що управленец е.

 17. Няма как да не коментирам родния си град, а и репликите на “свидетели”, които явно само са минавали от там, ходили са да гледат кактусите в Двореца и са се прибрали по родните селца и градове. Това, че някой бил чувал основно руска реч, се дължи на по-ниското качество на туризма и по-лошото състояние на хотелите в Балчик, в сравнение с тези в големите курорти. По-евтино е и там ходят, факт. Отделно, местните хотелиери имат езикови познания основно по руски (вече и румънски) и не биха могли да обслужат качествено западните туристи. Неслучайно местните отдавна са изпратили децата си да работят в Албена и Златните, където английският език е много по-търсен. Това, че няма (всъщност има доста, но кой да провери) български деца, е финансов проблем на самите родители, а май и на цялата ни държава. То няма много български деца и на Слънчев бряг, нали?
  Що се отнася до нашумялото летище, първото, което трябва да се каже, е че, за разлика от Каварна, кметът на Балчик не е от ГЕРБ, което доведе до огромно несъответствие в инвестициите в района. Само да отбележа, че и 3-те голф-игрища са много по-близо до Каварна, а не до Балчик. Единствено за БлекСийРама не съм сигурен дали не е в границите на община Балчик, но пак е по пътя за Каварна и по-близо до нея. Ако каварненци имаха военно летище от соц-времената, бъдете сигурни, че никой нямаше да произнесе Балчик.
  Очевидно е, че възраждането на темата за летището (което реално беше тотално изоставено след дългогодишните реформи в армията, начело с Онзи главнокомандващ), е във връзка с летния сезон и слабите приходи до момента на собствениците на игрищата. За мен по-интересното е, че Бойко е готов да угоди на червените “инвеститори” Гергов и Райчев, дори с риск да настъпи интересите на ТИМ (концесионер на летищата във Варна и Бургас чрез Фрапорт). От друга страна, ТИМ-аджиите гордо настъпиха на софийски терен с новата зала “Армеец” (Армеец е застрахователната компания на ТИМ и няма нищо общо с ЦСКА, армията и т.н., но да е честита на столичани). На мен ми прилича на сделка “залата срещу летището”, от която Бойко ще понесе само “позитивите” и “овациите” от направените инвестиции. Нищо, че де факто разпродажбата на всичко държавно продължава с бясни темпове. Още нещо важно е убягнало на повечето читатели, а именно, че скоро летище Варна ще бъде почти изцяло затворено заради планирани ремонти, а как си представяте голфърите да летят до Бургас и оттам да бичат с автобус 2-3 часа по еднолентовия път до Каварна? Няма да стане, и Бойко се е заел с тази нелека задача…

 18. Г-н Борисов разби илюзията, че има Граждани в тази страна. След него никой не би си губил времето да си играе на демократ. Надявам се поне да не е пял “Blueberry Hill”.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.