Берлински учени срещу български канал

Изявление за печатните медии

Протестна нота срещу дискредитирането на берлински учен от страна на българския телевизионен канал СКАТ

На 19-ти май 2011 г. Институтът по славистика при Хумболтовия Университет на Берлин, Дружеството за Югоизточна Европа и Германо-българският форум поканиха на доклад на госпожа д-р Мартина Балева от Академията на науките на Берлин и Бранденбург на тема „Изкуство и национализъм на Балканите. Примерът България.”

В своя доклад, както и в научните си трудове госпожа Балева, изявен изкуствовед, се занимава с исторически картини за Балканите. Тя анализира тяхната структура, традиции и въздействие върху визуалната памет. Нейната дисертация, получила междувременно наградата за млади учени на Дружеството за Югоизточна Европа, ще излезе от печат тази година в издателство Бьолау със заглавие „Образът на България. Зараждането на нации на Балканите в изкуството на 19-ти век” в поредицата „Визуална историческа култура”. Изобразените исторически събития като такива и въпросът, дали и как те са се случили в действителност, никога не са били тема на нейната работа.

На тази лекция се появиха представители на българския телевизонен канал СКАТ, които без разрешението и без знанието на организаторите са заснели доклада и дискусията и след края на лекцията упражниха натиск върху лекторката. Филмовият материал е бил излъчен в България. Оклеветяването и персоналните заплахи достигат своята кулминация в обвинения в плагиатстваща псевдо-научност и искане за отнемане на докторската титла на госпожа Балева, които са повторени отново във вестник „Република” на 1-ви юни 2011 г.

Академията на науките на Берлин и Бранденбург и Институтът по славистика при Хумболтовия Университет на Берлин протестират остро срещу това целенасочено дискредитиране на работата на госпожа Балева. Заплахи за насилие и преследване заради научно мислене са недопустими и подписалите настоящото изявление осъждат най-категорично тези действия.

Проф. д-р мед. Dr. h. c. Гюнтер Щок
(Президент на Академията на науките на Берлин и Бранденбург)

Проф. д-р Dr. h. c. Кристоф Маркшис
(Говорител на интердисциплинарната работна група „Визуални култури” на Академията на науките на Берлин и Бранденбург)

Проф. д-р Лука Сучич
(Директор на Института по славистика при Хумболтовия Университет на Берлин)

Проф. д-р Кристиан Фос
(Ръководител на Катедра по южна славистика при Хумболтовия Университет на Берлин)

17 мнения за “Берлински учени срещу български канал”

 1. добре, че на немците им е чужд похватът “всички под един аршин”.

 2. Щом като г-жа Мартина Балева е получила международно признание и то не от къде да е, а от Хумболтовия Университет в Берлин (дори само това да беше), значи разработката й е ценна за науката (и то в международен план). Поздравления! Колко български учени получават такова признание!? А тези псевдоучени от СКАТ (ми) напомнят на т.нар ВАК (Висша атестационна комисия), която – Слава, Богу! – я закриха! Тази измислена комисия, която се представляваше предимно от ретрогради и ченгета (скоро бе публикуван списъкът им в Мрежата), си позволяваше да дава критерии за “научност” и “ненаучност” на трудове, разработени от български учени. Само като си помисля, колко български кадърни учени са професионално (и наред с това и житейски) съсипани от същата тази “комисия” и колко некадърни бяха
  поощрени … А после се чудим, защо “бягат” учените ни. Като след време изведнъж се сещаме, че били българи. Явно, някои от ВАК се изявяват по СКАТ. А СКАТ vs Хумболтовият Университет е пълен цинизъм! Дори Хумболтовият Университет да спре за хилядолетия, за да ги гони СКАТ, в този земен живот не би ги настигнал. Дори в известен смисъл на мясото на г-жа Балева бих била горда, че не съм призната от СКАТ.

 3. Сртува ми се че зад тези “проучвания” стоят многооооо пари.Парите са всесилни независимо от системата в която се харчат

 4. Споменатата псевдо учена другарка (б)алева се отрече от кръвта на хиляди и хиляди зверски убити българи през турското робство. Позор за нея и екипа с който работи. Но както ги е заклевал Левски … и нея ще я настигне народното проклятие!

 5. Ако СКАТ са заснели цялата лекция на Балева няма да е лошо да я пуснат в оригинал, без превод. Нека всеки сам за себе си прецени какви ги е говорила и каква е била реакцията на германските учени.

 6. Не/информиран, като си такъв патриот, защо се хабиш с научната работа на един учен от Хумболтовия университет, а не се захванеш с по-същественото – да изобличиш един истински предател – Тодор Живков. Нито новата ни история, нито старата ни история познава предател от такъв мащаб. Нито дори световната … Ако тук хвърлиш усилията си, повярвай ми, ще има смисъл.
  Аз пък се гордея с факта, че в този световен и много стар университет работи и една българка.

 7. “Научната” разработка, наречена “Митът Батак”, беше изключително неграмотна – пълна с груби фактологични грешки и с изсмукани от пръстите заключения. Освен това г-жа Балева директно наричаше историческите извори “пропаганда”, заради която била легитимирана антипатията към Турция и към ислямската религия. Смешно е да се твърди, че госпожата просто изследвала някакви си картини и се занимавала само с “визуалната памет”. Що се отнася до лекцията на “изявената изкуствоведка”, най-интересният момент не беше появата на СКАТ. Ето го прословутият запис:
  http://www.youtube.com/watch?v=JXhZ_bo4JcM
  Действително се вижда натиск. Но натискът не е от журналистите, а от немските колеги на Балева, които се смеят на “научните” й напъни.

 8. Балева е изявен родоотстъпник и национален предател и всеки който я защитава е такъв! В случая реакцията на СКАТ няма никаво значение, ако смята че са я “оклеветили” да пусне нейн запис да си преценим сами.

 9. Тезите на М.Балева са поставени по начин, който да оправдае присъствието й в тези научни институти. Поставени по провокативен начин, те претендират за новаторски подход при разглеждането на произволно подбран изобразителен материал. Възможно е да са продиктувани и от чужди на страната ни интереси. Но ми се иска БАН или друга -българска фондация или университет да предложи анализ на народното творчество от периода преди Освобождението. Вероятно тогава може да се прецени доколко са реални жертвите от т.нар. “османско присъствие”, а не от “турското робство”. Най-общо казано, в народната памет не може да се “внедри” нещо, което не се е случвало.Все пак по това време не е имало политически идеологии, медии, не имало национални сдружения,които да поръчат песните или преданията. За съжаление народът ни е толкова изтормозен, че няма сили да защити паметта си,потопен до гърло в опита си да оцелее.Затова всеки си позволява да манипулира, с каквото намери или му предложат, без да се замисли за необходимостта от сериозен научен подход, добросъвестност при анализите и достойнство при отстояване на позициите.
  За съжаление поведението на тази жена и нейния защитник в края на записа, говорят красноречиво за липсата на тези качества.

 10. @Мери&Росица
  Да бяхте се поинтересували с какво се занимава споменатата госпожа. Или за вас е достатъчно, че е от Хумболтовия Университет и всичко е наред. Тъжно.

 11. Гледах записа от страна на Скат нямаше и грам провокация, а напълно нормално се опитаха да направят интервю, защото тезите и са най малкото твърде спорни, дори и да има част от тях истина,доста манипулативно и едностранчиво представя казуса. Провокацията и заплахите бяха от страна един мъж, който беше с Балева към екипа на Скат.

 12. В битката за Аламо умират малко над 100 човека, които са изклани, но целият западен свят знае за нея. Защо Балева не напише Митът за Аламо.

 13. …..”With regards to the Armenian genocide, “when I read documents about the torture practices used by the Turks against the Armenians, I feel an irrepressible sense of pain and horror,” Pagano said.

  According to the prefect, some of the papers describe how Turkish soldiers “bet and played dice to guess the sex of a child before stabbing him or her with a bayonet after extracting them out of the womb.”…
  Нека Балева СИ преведе въпросната книга, издадена от Ватикана. Става дума за зверствата “сътворени” от турците срещу арменци, което исторически се “случва” десетилетия след Батак… И нека помисли “…а дали това не са същите “прийоми” на “Turkish soldiers”, клали преди това в Батак??..”…..

 14. Към ГЛАРУС:

  За науката като цяло е важно не какво защитава даден автор, а как го защитава. С други думи, важно е “отиграването”, “защитимостта” на научната теза, което говори за интелигибелност, гъвкавост на нейния автор. В този смисъл, една на пръв поглед абсурдна теза може да бъде защитена блестящо, и, обратно, една очевидна теза може да пропадне поради лоша защита. Нима Вие не сте попадал на такива събеседници?! Съмнявам се. Що се отнася до качеството на Хумболтския университет, мисля, че е излишно да го коментираме. За разлика от “еднопартиините”, “ортодоксални” научни тези, които се признаваха като единствени и неповторими от “синодалните старци” във ВАК, в науката има научен плурализъм, който допуска съсъществуването на противоположни научни гледища (но какво ли говоря, след като повече от очевидно е, че сме много далеч от осъзнаването на тази дума след като нямаме гражданско общество?). Това положение отдавна е практика в Хумболтовия университет – затова се и доверявам на действията му (което, впрочем, хич не е “тъжно”, ами направо си е щастие). До тук с научинте неща по принцип (които бяха и основният ми апломб по-напред). А конкретно за г-жа Балева не бих си позволила да правя глобални изводи за разработката й (камо ли да използвам обидни квалификации), след като лично не съм присъставала на лекцията й. Още по-малко на основата на репортаж и то от СКАТ.

 15. Ужасно важно е за Скат и публиката им да се размахва безкрай плашилото за колещия турчин. Проследих линка, оставен тук, и видях една безобразна пропагандна машинация, скалъпена по-зле и от старшина-милиционер.
  Да не говорим, че от СКАТ по принцип не се интересуват от смисъла на академичното изследване на каквото и да е, а само повтарят като развален грамофон ЛЪЖАТА, че Баташкото клане е извършено от турци. В този клип го направиха два пъти.

  Надявам се поне хората, който четат този блог, да проявяват интелигентност, и да не приемат като чиста монета крясъците на национал-болшевиките от Скат. Четете история, не разчитайте ченгетата да ви я разкажат.

  Никои няма монопол над истината, и е недопустимо банда милиционери да насилват общественото мнение.
  /Не че не са го правили досега../

 16. Много малко от защитниците на Мартина Балева са чели “научната” разработка “Митът Батак”. Най-много да са прегледали текста на госпожата във вестник “Култура”. Купете си книгата на Балева и Брунбауер (издадена е на български), или проверете дали в интернет не се намира някъде първоначалният вариант на проекта. Подчертавам, че това не е научна разработка, а поръчков проект. Запознайте се в детайли с тезите на двамата “учени” и с начина, по който са защитени. И като си дадете сметка за целите на проекта, за нивото на обща култура и историческа грамотност на господата, помислете пак дали става дума за наука и за академично изследване. Между другото, преди Мартина Балева, подобна разработка направи и Албена Хранова. Доколкото си спомням, изследването й беше озаглавено “Баташкото клане на Робърт Джаспър Мор”. Широката публика не разбра за този проект, защото авторката не направи цирк като дуета Балева-Брунбауер – нямаше “забранени” конференции и “потъпкани” права. Иначе по цинизъм проектът се доближаваше до “Митът Батак”. Искам да кажа, че явлението “Балева” не е изолирано. Има една огромна кохорта хуманитарни учени, които са се специализирали в усвояването на пари от фондации. В това по принцип няма нищо лошо, стига тези фондации да не преследваха чисто политически цели. Съжалявам, аз не мога да приема такава академична свобода. Не може зад маската на чистата наука да се пробутват фалшификации.

 17. Ако уважаемата Мартина Балева си позволи да критикува Холокоста ще влезе веднага в затвора, не виждам причина защо ние българите трябва да толерираме подобно отношение към геноцида на турците срещу нас.

  Hе ли крайно време в България да се приеме закон по подобие на закона в Германия за Холокоста, и всякакви “тези” отричащи геноцида на турците над българското население да се наказват със затвор? Просто и ясно. Такива закони има и в Австрия.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.