Веждито: министър “Мистър културист” в демонстрацията на въздух под налягане

Преодолях колебанията кой от управляващите заслужава титлата „Мистър антикултура“ в изричането на глупости и простотии. Вече знам: това е министърът на културата Вежди Рашидов, направо „Културист“ в дисциплината на пехливанското перчене с незнание. Намазал се е повърхностно с някакви представи за неразбираемия за него шарен свят и дуе мозъчни гънки на телевизионния тепих. Няма да изброявам досегашните му постижения , като меренето на значимостта на книгите в сантиметри ( колкото по-дебели, толкова били по-важни) или като като кашата в главата му за разни световни имена ( бъркайки филмови звезди с дейци на модата) и т.н.

За него, както се вижда, няма разлика между Берлин и София ( милиони убити в Германия съветски войници и нито един тук), нито между една частна къща и българската Берлинска стена, разделяща българите, какъвто е Монументът на Окупационната Черна армия ( МОЧА).Хоризонтът на разсъждение му стига дотам да се радва на всичко, на което се радва началникът му- нито крачка встрани, няма радост извън началническата! И той, както доста негови подобия, черпи легитимност от това , че не бил партиен член ( както и най-партийно изявяващите се, но формално безпартийни Велко Вълканов, Андрей Пантев и т.н., които поне светят със собствена светлина, макар и светофарно червена). Смята това обстоятелство за достатъчно извинение да се държи като „вярно куче“ сред българите, които менторът му нарече вкупом кучета.

Не е чудно, че на такъв министър един директор на Лувъра гостува тайно – а кой знае, може и да е с мисия да проучи, дали Рашидов не става за отливка на някой музей на хумора във Франция, като експонатът бъде надписан „Болгар-болгар“- една „титла“, за която е важно да си умствен пехливанин, а не етнически българин.

Ето резюмето на „Фрог нюз“ за най-новата шампионска изява на „Веждито“, както го титуловат сътрапезниците му:

“В. Рашидов: На тайно частно посещение у нас е директорът на Лувъра

Пълен кич е случилото се с паметника на Съветската армия, такова нещо не може да се случи в цял свят, възмути се Рашидов. В Музея за тоталитарно изкуство ще се изложи един чудовищно гениален портрет на Живков от Златю Бояджиев, издаде в аванс той.

Премиерът се радва на всичко хубаво, което се случва в държавата, аз също, обяви по ТВ 7 министърът на културата Вежди Рашидов. Сега ще напълним новата зала със 17 000 човека за Жан-Мишел Жар; така тя постепенно ще се изплати, прогнозира той.

Първият музей вече е реален факт, той функционира и за 3 седмици през него са минали над 4 500 човека. През септември ще открием втория – Музея за тоталитарно изкуство. В него ще изложим например един чудовищно гениален портрет на Живков от Златю Бояджиев, каза Рашидов. Хората на изкуството не правят копчета и гребенчета, а като им възложат да нарисуват портрет, те го правят, обясни той.

Аз не съм партиен член и до днес; имам договор с премиера Борисов, стиснали сме си ръцете, защото съм екипен играч и ще работя за него, докато е премиер, каза още Рашидов.

Пълен кич е това, което се случи с паметника на Съветската армия, коментира министърът. Никой не знаеше кой е автор на скулпторите, а това е уникална многофигурна композиция. Писаха в цял свят за това, защото такова нещо никъде не може да се случи, хората се забавляваха. Ако боядисате само част от танка в Берлин, ще лежите в затвора, прибави Рашидов. Може ли сутринта като се събудя, да реша, че вашата къща не ми харесва и да я боядисам, попита той и напомни, че държавната и частната собственост са неприкосновени. Ние сме самодейна група, на която улицата диктува правилата, коментира министърът и каза, че голямото изкуство се прави в музеи и ателиета, а не на улицата.

На тайно частно посещение у нас е генералният директор на „Лувъра” Анри Лоарет, който е в страната ни от няколко дни, каза още Рашидов. Лоарет бил в България за първи път по покана на министъра, а основната цел на посещението му било да се договори показване на български творци и артефакти в „Лувъра”, за да се вдигне самочувствието на българската култура в световен мащаб. Искам артефактите на България да се покажат. Ние не умеем да си популяризираме културата, а лежим върху много сериозна култура. Би било много важно страната ни да бъде показана в „Лувъра”, имаме всичко, което можем да покажем: и Византия, и Рим, и особено Тракия, тъй като колекцията ни е уникална в света, каза министър Рашидов. “

29 мнения за “Веждито: министър “Мистър културист” в демонстрацията на въздух под налягане”

 1. Както винаги досега – единствено Вашето перо, г-н Инджев, може да обрисува най-пълно образа на еманацията на ГЕРБавото управление – мултакът-калтак и простак, нареден до милиционери, назовали се най-нахално и самодоволно, “десни” функционери и борци за демокрация!

 2. По думите на Рашидов ,хората рисували в пещерите преди хилядолетия са престъпници.
  Както и децата рисуващи по асфалта…
  Прост ,та дрънка.

 3. И сега -какво като гений като Златю Бояджиев бил рисувал Тато …”;-))”?То и Леонардо е рисувал портрети на господарите си за времето ,но не всички са Леонардо.-С това споменаване и наблягане на точно тази неизвестна работа на Златю Бояджиев се цели ход да се умаловажи слагачеството на известните бездарници ,но и ченгета сред художниците с известните си произведения пасветени на Тато ,но и да се придаде и
  значима ”х у д о ж е с т в е н а ” стойност на паметника на съветската армия…”;-))”? А толкова секретното посещение на шефа на лувъра цели да намърда протежетата на Рашидов и мутрите за парижки лиценз на гении.

 4. Никога няма да забравя Рашидовия мултигрупов пир по време на чума. Тъй като работех наблизо, и аз бях сред тълпата, гледаща през витрината на ресторант “България” по време на Виденовата гладна зима. Просто изгледайте видеото от рождения ден на “главния мултак на България”:
  http://647days.blogspot.com/2009/09/httpwww.html

 5. Най-обикновен татуиран простак. Но сега е ред на хората, които пряко са засегнати от думите му да напишат писмо, да поискат ефирно време и т.н. Не може той да осквернява паметта на Златю Бояджиев, да възхвалява композицията на ПСА, като всички знаем, че самите автори на монумента, част от тях поне, са го правили с отвращение. Да реагират художниците, архитектите, ние ще ги подкрепим. Наследниците на тези автори. За някои от тях, знам го лично от техни близки, единствената утеха за съвестта им е била в алкохола или в бягството зад граница. Тай дава ли си сметка какъв прецедент създава, няма такъв музей никъде в Европа. Пак ли ще се излагаме. Аман.

 6. Кажи ми кой ти е министър на културата, да ти кажа какъв министър-председател си ти(и обратно)! На същият министър е и покръстването на Гранд Опера Париж, в “Парижката опера в Париж”!! Ако има все пак някоя парижска баня(в Париж), Бай ми ти Вежди да им покаже, как се плува “гемижийската”. Аплодисментите от Простака са сигурни. Другото не се брои.

 7. Прост човек е Веждито,какво да го правим.Е,не чак колкото Цецо Мозъка,но все пак… Баш си му прилягаше званието “почетен мултак”,присъдено му още през 1996г.Пожизнено!

  http://www.youtube.com/watch_popup?v=FTt1MyXCfzs

 8. Днес министърът обясняваше на Бареков колко е велико да се построи конструктивно една скулптурна фигура,по повод на паметника на СА…а аз ви казвам от личен опит:повечето от завършващите академията го могат това.Изкуствоведът Димитър Аврамов е направил задълбочен анализ на това пропагандно творение и го нарича паметник на унижението на българските художници…

 9. Да, Вежди Рашидов е културен министър по убеждение, по закваска и по причини, които се отбелязват в графата “други”. Аз, обаче, още се питам на коя култура точно е министър Рашидов? След като очевидно трябва да се изключи опцията да е министър на някаква духовна култура (самият той няма такава и трудно се докосва до нея, ако опита да я докосне не е свързан с много пари), значи остават други няколко опции. Според мен две: министър на Общата култура (разбирай всякаква обща, вкл. и Българо-Съветската), или министър на Спортната култура (защото “творчеството” му, изказванията му, манталитета му си остават на ниво физическо възпитание за начинаещи. Разгрявка, един вид, но с хъс и изкуство в голяма спортна зала). Защо Рашидов не може да е министър на другата, Духовната култура в България? Защото един министър на културата е преди всичко образован човек, а след това и просветен човек. Рашидов не е нито образован , нито просветен. Един министър на културата няма право да е популист, да се изтъпанчва и да казва, че Жан-Мишел Жар (например), ще идва в България за концерт, докато самия Жан-Мишел Жар не знае това (не е включено в турнето му участие в София, става ясно от сайта на изпълнителя). Един министър на духовната култура на говори за завери и тайни посещения, защото това е под достойнството на духовната култура, на която не министъра, а кютука “лежи”. Министърът на духовната култура знае какво вълнува в съвременното изкуство и често вижда всякакво изкуство, не само “своето” или на тези, чиято мода (защото изкуството също е мода) отдавна е минала. Та така… Рашидов и Духовна култура са две несъвместими неща, онтологично. За щастие самата българска духовна култура е достатъчно силна, че да преживее и това нещо, “легнало” с исполинската си съветска идеология върху нея.

 10. Пълен кич били графитите в/у паметника на Съветските окупатори, а на какво прилича “многоръбестото чудо” наречено паметник по-случай 1300 год. България пред НДК. Как да си популяризираме културата като сме легнали върху нея и не я виждаме, може би се вижда единствено чудовищно уникалния портрет на Бай Тошо. Според мен е обидно да го коментираме дори, но пък не е и редно да подминаваме простотийте.

 11. “”ще работя за него, докато е премиер, каза още Рашидов.”
  А когато не е може и да вдигне крак и до го препикае.
  ” а като им възложат да нарисуват портрет, те го правят,”
  Как не се е сетил и той да направи една пластика(не малка) на Т.Ж.ама като не са поръчали…??
  “На тайно частно посещение”
  Ами човека може ида го прави от немайкъде или да не иска да се разчува че се среща с такива..?

 12. Писах вече веднъж /по друг повод/ за “културата на министъра”, молих всички участници в този форум да ми помогнат в моето невежество, но никой не се отзова! Никой от вас не ми подаде ръка, не ме ориентира в извоювалото световно признание творчество на гения на малката пластика, не ми посочи, къде и какво да търся, за да се насладя на произведенията рашидови, заслужено получили правото да бъдат включени в златния фонд на съвременната класика!
  Не ми остава нищо друго, освен да продължа да се наслаждавам на таланта, успял да извая “Златният пъпеш” и още по-упорито да търся!
  🙂

 13. Докато се борим само срещу един паметник на окупатора-Съветския Съюз,няма да постигнем добри резултати. И няма само “паметника в София”. Има ,паметниците на съветските окупационни войски в цяла България. Сами наливаме вода в мелницата на комунистите.

 14. Към росица:

  Ами какво чакате, грабвайте борбата присърце и започвайте да се борите ( с името и физиономията си, която ще оцапат и смачкат с удоволствие същите тези комунисти). Или така не става- други да се цапат?

 15. Човека е щастлив, че е главен мултак на републиката, защо тогава стана главен министър на културата? То културата с този премиер се превърна в мулти-култура…
  Благодяра на Нина за “освежаващите паметта” кадри.
  Народ, който е готов да избере дори Тодор Живков отново е само мулти-народ.

 16. По някакъв пълен абсурд на съдбата (му)това Министерство на културата е сякаш орисано да бъде “воглавявано” от некадърни, защото са инфантилни, опростачени, безпростветни, министри. (Особено като си спомня Абрашев и Чилова). Но Веждито няма сравнение! Поне за сега.

 17. До Росица
  Мислех като вас че, има паметници на МОЧА навсякъде в РБ. След по малко от месец разбрим че, такива паметници са останали само в бастионите на комунизма. Не дерзайте за София, ПСА е веч история, жалко е че, не си отиде тихомълком а трябваше да бъде оцветен от комунистите с цел освежаване на закуцалия електорат…грешка, “сделаха” българския Бангси. Борете се за премахването на паметниците като научите своите деца да не допускат създаването на такива но най-напред се борете да влезе законът за отнемане собствености придобити по престъпен начин.

 18. към MERI: ами обяснимо е. все едно “министерството на зимните спортове” в куба. съжалявам да го кажа. а веждито е като оня кубински министър (според сравнението ми), който беше шаржиран в един фейлетон в “стършел” от началото на деведесетте….та министърът дошъл на посещение в българия през зимата и “с изненада споделил”, че “случайно” си забравил балтона в хавана. та ходили журналистите да му купуват балтон. и сигурно като се е върнал е бил единственият кубинец, освен фидел, който има балтон.

 19. Сутринта при Бареков бай Вежди изрече сакрално количество глупости. Обърка поп-арта с кича, а идеологическия кич – с изкуството. После се опита да сбръчка страховито вежди и брада, почеса се по картофа и изтърси, че Съветското минаре, видите ли, имало художествена стойност, щот се “усещала костната структура” на истуканите. Да бе,..както и модната линия на сапогите и рубахите от 45-та година. Според него, това е достатъчно за да стане чугуна “изкуство”.

  Какво да го правиш, човека си е министър на Мултурата, и затуй юнашки мултиплицира глупости. Той самият е една “чудовищно гениална” карикатура на министър, която вместо артефактите на културата в България, толерира и показва “мутрефактите”…

  А ние? Ние вместо да оскубем брада, ще изпишем Вежди…

 20. Иво,Прави ли ти впечатление,че много от старите(и качествени)посетители на твоя сайт един,по един просто липсват.Не става само с намиране на”кусури”.Давам ти само един пример,а коментара го оставям на теб.Прибрах се от България преди няколко дни и трябва да ти кажа,че тази България е коренно различна от гробницата която беше по времето на Станишев.Казвам ти го като човек които си идва рядко в България и може да направи и види разликата.Прав е пътя на Борисов,но му трябва и помощ от такива като теб.Наистина само с търсене на”кусури”не става,но избора си е твой(ваш).Продължавам да съм редовен в твоя сайт,трябва само малко по-позитивно…..Поздрави!

 21. Към Мишо:

  Не деля посетителите си на качествени и други ( повярвай, не МИ ПУКА КОЛКО СА, НЕ ПИША ЗАРАДИ БРОЙКАТА И ЗАРАДИ БРОЙЛЕРИ), най-малко поради това, че посещенията са …милиони. Няма как да знам кои от тях са “най-качествени”. Но съм изпълнен с подозрения, че не всеки от пишещите коментари е непременно от “най-качествените” ( да ме прощават наистина качествените коментатори).
  За малко повече от 3 години, посещенията в блога към днешна дата ( не като уникални, но все пак) са:

  Total views: 5,918,740

  Ако ли пък наистина са ме”напуснали” такива, на които им липсват хвалебствията към властта, значи съм на прав път. Прав им път.
  Използвам приятелската ти забележка, за да кажа отново: не се подмазвам никому. Несъгласните да се обърнат към други източници, с каквито гъмжи медийната ни джунгла, пълна с влечуги ( много от които се обръщат и хапят до смърт довчерашните си господари при смяна на надзирателите над хранилката им)…
  Поздрави!

 22. Към Мишо: И аз не живея в България, но се връщам редовно. Моите впечатления са съвсем различни – вцепенението от Станишевите времена наистина започва да се разчупва, но за сметка на това се е възцарила отново мутренската простотия. Спомням си средата на 90-те, когато внезапно първолаците в училище започнаха да си пеят “Тигре, тигре” – за мой ужас. Децата на мутраците заляха елитните гимназии и сега този типаж е завзел общественото пространство – отново. Вежди е симптоматичен (както се вижда от поста на Нина Денева). Така че – какво му е правото на пътят на Бойко, много моля?! Това е тотален регрес! Бойко инсталира Диктатурата на малокултурните. Съжалявам, но явно не следиш много внимателно положението в България…

 23. Цитат от Мишо: “трябва да ти кажа,че тази България е коренно различна от гробницата която беше по времето на Станишев”.
  Въпрос към Мишо: Къде видяхте тази коренна разлика, по телевизията или в живота? При младите или при пенсионерите? В болницата или в милицията? В пресата или културата? Ако имате възможност, посочете я, за да я видим и ние и кажете, накъде води “правия път” на Борисов, към силна зависимост от Русия(и нейното БГ лоби), или е реформаторски, привеждащ законите и стандарта ни към европейския!

 24. Прочетох в един от коментарите призив за молене да се приеме закона за отнемане на собственост придобита по престъпен начин. Извинявам се към отправилия призива сигурно сте го написали с най-добри намерения но ако бъде приет такъв закон ще се озакони престъпно деяние от страна на тези, които ще решават на кой да отнемат имуществото. В досега действащото законодателство има достатъчно ефективни разпоредби за отнемане на такова имущество и ако няма ефективни присъди то не е проблем на закона, а проблема е в капацитета на тези които го прилагат.

 25. До Маджарова
  Не се притеснявайте, този закон няма да се приеме.След октомври трябва да се извърви отново пътят през БСП+ДПС ( за кой ли път) ноо, може би това е правилния път към китайския социализъм. Обяснете това на вашите деца и дано те не са съгласни с вас!

 26. “По-добре мултак, отколкото калтак” Вежди Рашидов

 27. РАДОЙ РАЛИН:Не ме е страх от министъра на културата а от културата на министъра!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.