Своеволията на “Лукойл” сриват Бор(и)совите акции

Когато чух шефът на Агенция „Митници“ Ваньо Танов да казва пред БНТ, че единствено “ЛУКойл Нефтохим” не е монтирала измервателни уреди на акцизните си складове, се ядосах на себе си: пропуснах оправдателната теза. А беше ясно, че повече от странно, точно най-могъщият ирач на пазара на горивата да „пропусне“ подобно нещо ( както аз пропуснах по невнимание да чуя как се обосновават).

Оказа се, че имало много сериозна причина тъкмо „Лукойл“ да не спази ( а вероятно и да спазари) срока за поставянето на специални измервателни уреди, които подават онлайн информация до митниците за влизащите и излизащите акцизни стоки. Той е изтекъл на 26 юни. Но властта едва сега се осмели да „освети“ тази тъмна история и то без „дърпане на уши“. Та нали лично премиерът Борисов се застъпи за руската компания в скандалното й поведение спрямо собствения му министър Трайчо Трайков, като на практика го бламира след изказването му, че никоя друга компания не си е позволявала такъв тон спрямо министър ( бяха го обвили, че е неграмотен, не можел да смята). Смее ли сега Ваньо Танов да направи нещо повече от това да „констатира“ своеволието на всесилната „Лукойл“?!

Но и от вестниците ( понякога) има полза. „Сега“ внасят яснота. “ЛУКойл”, според вестника, обяснили на Танов, че не са изпълнили изискванията, защото им трябват огромни средства за монтирането на стотици измервателни устройства. Когато се приемала наредбата, не било отчетено ( как смеят!?), че “Нефтохим” е цял индустриален град с мащабите на Перник и че е необходимо време да бъдат поставени уредите. Изпълнението на наредбата било залегнало в инвестиционната програма и до края на годината ( ако е рекъл Господ, а той е далеко, чек в Москва) всички данъчните складове на компанията ще спазят буквата на закона. Ако е възможно с някакви количества да бъде излъгана държавата, това може да се случи само в “ЛУКойл Нефтохим”, тъй като те не отговарят на тези изисквания.

Какво откровение: само на „Лукойл“ е официално разрешено да мами държавата! Няма шега, няма измама, тъй е рекъл представителят на държавата Ваньо Танов.

Нали се сещате, че ако лично вие излъжете държавата и ви хванат, няма да ви чакат нито до края на годината, нито до края на деня. Ескадроните за бързо реагиране срещу дребните далавераджии ще ви проснат на земята и ще покажат позора ви по телевизиите за назидание на всички кокошкари. Защото за „кокошка няма прошка, а за милиони- няма закони“. На този принцип се действа тук. Как така обаче ще извиват ръцете и ще навеждат главата на олигарха Златев? Ами че той е този, който е свикнал да извива ръце и да навеждат пред него глава в нашата държавица, в която властва правилото на „наведената главица“.

Понеже схващам, че от консултантски хонорари може да се забогатее, а много ми се ще и аз да си оправя положението с легален грабеж, предлагам се на „Лукойл“ за консултант. Щом са толкова зле с парите, да започнат съкращения на някои неприсъщи за нормалния бизнес разходи, присъщи обаче за пазителите на колониалното статукво у нас, които го финансират. Например да не сключват повече договори за поддръжка на Монумента на Окупационната Червена Армия ( МОЧА) и да спрат да го затрупват с цветя и венци в деня на Отечеството ( на Русия). Като ги крънкат за хонорари на „Любе“ и други любими инструменти на руското лоби, да започнат да отказват. И , ако могат, да откажат да плащат за кампании в чест на посещението на руския президент, маскирани като „Година на Русия в България“, както направиха през 2008-ма. И тогава ще им се освободят малко средства, за да започнат да се държат на българска земя като равнопоставен пазарен субект, а не като привилегирован инструмент на имперската политика на Кремъл.

За да има чуваемост обаче за подобни съвети, някой трябва да каже всичко това на висок глас. Шепненето на Танов издава истината кой е господарят на положението тук. Ако си мислите, че е Борисов, лъжете се: това са Бор(и)сови спекулации с неговите акции, в които българските избиратели инвестираха, за да защитава българските интереси, но разочарованите от вложенията си българи вече са повече от „верващите“ му. Бор(и)сов срив!

16 мнения за “Своеволията на “Лукойл” сриват Бор(и)совите акции”

 1. “Данни на митниците сочат, че сивият сектор при течните горива надхвърля 30%.” – по-яки кражби едва ли има по света. Това са цели 30%! И цялата кражба отива в полза на комунистите и русофилите. Като казвам “русофилите”, не разбирайте олигавените овчедушни хорица и лумпените гласуващи за креатурите на БКП/ДС. Русофилите са каймака на бандитите, това са пладнешките хайдуци у нас.

 2. Както винаги: точно в десятката и “право, куме в очи”!
  Г-н Инджев, за мен Вие сте медия № 1 в РъБъ! Благодарен съм, че Ви има!

 3. А колко плюеше ББ и ГЕРБ по големия ш(ч)лен… Говореха за ревизия на договореностите с Русия.
  А каква излезе, че Златев си е назначил лакей на премиерския пост.
  P.S. До утре на площад Тройката в Бургас!

 4. А не би да се очаква новият Университет от споменатия от Лукойл град да въведе някаква нова Прогресивна Уредба за Телекомуникационен Контрол и Анализ?
  Съвсем в съзвучие с предназначението му. Нали за това го откриха де.
  Инновациите трябва всячески да се подпомагат. И другарят Путин го повтаря непрекъснато.
  Ще се изчака някой друг месец , но после ползата от нововъведението ще е за цялата страна. Е, спонсорите и докторите на учебното заведение ще получат някоя друга похвала….
  Иначе как може да се обясни посочването на Перник в случая??!!

 5. е, как няма да се шепне, като Ген. Борисов си пази интереса. Би трябвало да знаете кой охранява всички газо- и нефто-проводи на територията на страната. Ако не – може да се провери.
  Изобщо цялата театралност спрямо българските-интереси-са-над-руските на това правителство е трогателна, но смешна.

 6. Явно на ББ много му се иска да се сравнява със СС – Стефан Стамболов. Само че Стамболов не се уплаши от руските главорези. Вярно отрязаха Му главата, но остана в историята ни като велик патриот. Ако те е страх от мечки, не ходи в горрата – ако те е стах от ТИМ, Златев и сие не се пиши патриот и смелчага.

 7. Това е същата митница, която е пуснала и турския тир (с опасното вещество, който се обърна и разля )без разрешително за шофьора да превозва опасни товари, без да е обозначено какво се превозва и т.н…
  Питам се как се озова турския тир насред България с един милион нарушения или може би и за това няма закони и трябва да пишем нови. Впрочем трябва да се напишат нови закони от сорта- Законни Привилегии за незаконни действия на “Лукойл”, за незаконни тирове превозващи опасни товари, за незаконни пунктове за изкупуване на желязо, за незаконни станции за газ (скоро една такамва се взриви), за незаконни басейни, за незаконни кухни и той май ще е най-дългия и съдържателен закон.

 8. Зная, че някои министерства дължат на Лукойл за похарчени горива. Сумата е доста голяма. Над 250 млн.лв. Така,че ако Златев си поиска парите държавата ще увисне. Парите са натрупани (по-голямата част) по времето на тройната коалиция. От тук става ясна още една причина защо държавата се държи “по-меко” към Златев. А приятелските връзки и охранителния бизнес са само допълнителни щрихи към доброто сътрудничество, между “държавата” и Лукойл.

 9. Г-н Инджев, не ми е удобно да Ви поправям, но по въпроса за Господ май не сте познал.
  От президентската администрация в Москва онзи ден са заявили официално че там се намира само БОЖЕСТВЕН ПРАТЕНИК на територията на необятната страна, а не както Вие сте написал в статията.
  http://lenta.ru/news/2011/07/08/epiphany/
  Сега остава и администрацията на РъБъ да се произнесе еквивалентно по въпроса и да заяви дали и на наша територия са изпратени съответни божествени пратеници.
  Или за нея божествени измерения има шлифера на божествения пратеник в Москва.
  Такива неща са важни и е задължително да се знаят от народонаселението.
  В случая трябва ние (мисля че и Вие) трябва да признаем че руснаците са прави и трябва да се поучим от тях.

 10. Понеже г-жа Маджарова ме подсети за нови закони , специално за “лукойл” , ми хрумна да ви попитам нещо.
  Да не би да съм пропуснал оставката на г-жа Евдокия Манева от поста на заместник министър в министерството на екологията и водите по повод идеята за нови закони , специално за “юлен” в Банско? Внимателно се ослушвах тия дни по въпроса , но нищо подобно не дочух.
  Знае ли някой името на фирмата , чийто автобус уби осем (ако не се лъжа) човека миналия месец край Бургас? И това май не се чу , и в архива от юни не го намерих. Благодаря!

 11. А дали цялото това забавяне на свързването не цели облагодетелстване на едно друго божество,чиято фирма охранява “Нефтохим”.Все пак идват избори.Трябват извън бюджетни парички.А след 23.10 ще вържем кранчетата.Все пак Златев не е приятел само на Първанов.

 12. Какво искате! Има неща с които и Бог и Барак Обама и ББ трябва да се съобразяват и нагаждат.
  Например с това, че Нефтохим е най-голямото промишлено предприятие в страната и една от малкото фирми, които произвеждат нещо у нас, а не продават вносно.
  При това Нефтохим дава 9% от БВП-то на страната, 25% от данъците и не помня точно колко от износа.
  Май никога още не сме били толкова зависими от руснаци.

 13. Ейии, разгневиха “Златния” правешки петролен лъв и сега той, съвсем логично, ни перва с лапа през муцунките. Витиевато и тактично му намекнаха, че и той трябва да плаща данъци и акцизи, не друго, не е лично, просто такива са законите… Ама чакай бе, с Него не може да се говори така, те нима не знаят! Данъците и акцизите са за тия, от Мишо Бирата надолу! Кой смее на НЕГО точно да му отваря дума за такива работи. Това явно са хора, които нещо не си знаят мястото и просто си търсят шамара. Справедливата Му реакция сега е един ценови шамар за цяла България, а който е недоволен, да се обръща към причинителите на бедата – Симеон Дянков и Ваньо Танов (шефът им се подразбира), позволили си да поддръпнат лъва за опашката…
  Сега, разбира се, има един единствен правилен ход: извинение с дълбок поклон пред Н.В. Олигарха и най-тържествено пионерско обещание, че никога повече няма да си помислят да го “пипат”. Еее, след това нещо, Той ако реши, може и да посмъкне цените на горивата, ама да се знае, ако тая работа пак се повтори, ще стоите на тъмно и на студено, мамка ви, ясно ли е?
  Ясно е, разбира се, а ние иначе хубаво си говорим за диверсификация на източниците, свободен пазар на горивата, конкуренция и други демократични глупости и Той усмихнато вика “Да, да” отвреме-навреме, колкото да върви разговора.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.