За “Нюз корпорейшън” – само конграчулейшън!

Председателят на комисията за търговията в Сената на САЩ демократът Джей Рокфелер заяви, че евентуално разследване на дейността на медийната компания на Рупърт Мърдок в САЩ би извадило на показ “криминални деяния”, предадоха Франс прес и Ройтерс, цитирани от БТА.

Скандалът с телефонните подслушвания, който разтърсва медийната империя “Нюз корпорейшън” във Великобритания и доведе до внезапно закриване на неделния таблоид “Нюз ъв дъ уърлд”, се следи отблизо в САЩ, отбелязва АФП.

А в България- отколко „близо“ се следи? Или властта е заета да бъде в съдружие с олигарха и сътрудник на Мърдок в България, отпускайки милиони бюджетни средства за обслужване на частния му интерес край Балчик?

Конгресменът от Ню Йорк Питър Кинг, който е председател на комисията за вътрешна сигурност в Камарата на представителите, призова Федералното бюро за разследване да провери твърденията, че вестник “Нюз ъв дъ уърлд” е опитал и да получи незаконен достъп (и) до телефонни разговори на жертви от отвлечените самолети на 11 септември 2001 г. чрез подкупи на американски служители на реда и незаконно използване на електронни средства.
В САЩ компанията на Мърдок “Нюз корпорейшън” притежава телевизия “Фокс”, вестниците “Уолстрийт джърнъл” и “Ню Йорк пост” и други медии.

У нас същата медийна империя притежаваше доскоро най-големия частен телевизионен канал Би Ти Ви. Всъщност тя ли го притежаваше или гъвкавият Мърдок просто си беше продал табелата за внушаване на респект към „американската телевизия“, която, оказа се, е подвластна на руското посолство, способно да привиква ръководни кадри на телевизията да ги гълчи ( заради интервю с избягалия от Русия агент на ФСБ Александър Литвиненко, убит по-късно в Лондон).

Медийните империи, както империите изобщо, идват и си отиват. Няма нужда се връщаме чак до древния Рим за поуки. Достатъчно е да си спомним краха на „императора“ Робърт Максуел, който обичаше да позира в компанията на българския премиер Андрей Луканов като „крал на България“ ( изписано надлежно на тениската му). В периферията на този разпад обаче откатът от подобни катаклизми затихва под формата на леки приспивни вълнички, по които се носят отломките от българската медийна флотилия. Тук няма кой да се възмути или поне да се усъмни във връзка с местните медийни „величия“ .У нас и Мърдок си остана сит и битият (зрител) си остана бит- зяпа с отровена уста, каквото му сервират и верва на „американската телевизия“.
В самата Великобритания „Нюз корпорейшън“ продължава отстъплението от завоевателната си медийна политика и се принуди да се откаже от придобиването на контрола върху сателитния канал “Би скай би” срещу 12 млрд. долара. Ройтерс възкликна, че това е залез на 30 годишното доминиране на корпорацията в страната и победа ( най-после!) на парламента над Мърдок, който изпревари с отстъплението си буквално с часове решение на депутатите да блокират сделката.
Леви и десни политици се надпреварват в Лондон да се разграничават от прокажения (вече) магнат, а които от тях не успяват, подават оставки само заради факта, че са били свързани с империята в миналото. Лично премиерът Дейвид Камерън заяви, че Рупърт Мърдок трябва да престане да мисли за намеренията да придобие Би Скай Би и да се съсредоточи върху скандала в своята медийна империя “Нюз корпорейшън”

У нас, да припомня, лично премиерът демонстрира в разгара на скандала непукизъм за това минало (?) и потупа българския аналог Гергов по рамото с едни 30 милиона евро за летище край негово игрище. Тук подслушванията, когато стане известно за тях, предизвикват карикатурни скандалчета, които се превръщат в нещо като имунизация на подслушвачите, които стават все по-резистентни към критики по въпроса. Кой ти гледа кой кого подслушва-карай, далаверата да върви и да сме послушни!

5 мнения за “За “Нюз корпорейшън” – само конграчулейшън!”

 1. Герговата телевизия се превърна изглежда не без помощта на Мърдок в най-манипулативната,фалшива, чалгаджийска, петоколонна, ретроградна и душаща свободното слово телевизия в България.

 2. Г-н Инджев,

  Свалянето на паметника не е края на борбата с петата колона.
  Събарянето на мавзолея не беше края на червения капитализъм.
  Има нещо по-важно, в парламента не приеха закона за ревизия на нямащите как да докажат своето богатство – над 60 000лв.
  Тук трябва да търсим статуквото. Услужливо ГЕРБ нямаха мнозинство – нямаха присъстващи. Това не е Костов втора серия, а е Станишев forever. Ако наистина приемат давност 5 години понеже не са си пазели документите,ще приемем казаците да се заселят тук, защото на тази педя земя няма частна собственост, а пет годишно пазене на документи. И да нямаш документи, не се притеснявай след пед години не дължиш обяснения. Така, завинаги ще се зачеркне възможност за ревизия на това което стана в последните 20 години.

  С Уважение:Б.Илиев

 3. Всъщност БТВ никога не е била нито на Мърдок, нито на Лаудер. Лайното Гергов да каже какво стана с 42 милиона, които тази година Бойко му подари да рекламира България като туристическа дестинация

 4. имам чувството, че ако в нашата извратена от Гоцета и Герговци страна някой вестник подслушва някого, не само че рекламодателите няма да се оттеглят от него, ами ще заприиждат с пълна сила. Това е реалността.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.