“Стандарт” и низките стандарти на човещината, които вилнеят тук

Обадиха ми се от германски вестник. Тиражът му е колкото на целокупния всекидневен български печат ( това- за сведение на любителите на бройката като критерий за „важност“). Искаха да знаят, как ( по дяволите!) да се свържат с някой в България, който да отговори на въпроса за погубения живот на германско дете в български басейн. Малката Сара умряла мъчително, засмукана от тръба насред „Златните“, както умилително партиотично наричат в нашата кочина лайняните ни курорти ( извинявайте, но съм малко развълнуван от нечовешкия кретенизъм).

Какво трябваше да ги посъветвам? Вероятно да прочетат „човеколюбивото“ заглавие на в. „Стандарт“ и да разберат що за стандарти вилнеят в България и да не се чудят, че луксозните на вид гьолове тук привличат туристи с голяма тяга и ги завличат на дъното (си) поради липса на голяма тояга в държавата, която да изисква да се спазват законите.
в. „Стандрат“:

“Тръба глътна германче на Златните, изплю го удавено

вторник, 12 юли 2011 г.“

„Състрадателно“ и най-вече: извинително анонимно! Някаква тръба извършила неправомерно деяние, глътнала дете. И го „изплюла“. Как да не плюеш от отвращение след такова „състрадателно“ отношение ! Ако при лекарите все пак има етична комисия за отстраняване на колеги след фрапантно нарушаване на етиката, то при самозваните „патоанатоми“ на обществените недъзи подобна гавра не само минава безнаказано, макар да минава всяка граница на човещината, но и минава вероятно за „висш пилотаж“ в професията.

 

Но да не си помислите, че “Стандарт” пише гадости само от любов към тях ( виж, за Лужков, за Путин и други господари можете да прочетете там лигаво сълзливи умиления в стил  “течна дружба”)? Нищо подобно: на подобаващо място в онлайн изданието, покрай валутната информация се мъдри реклама на въпросния хотел “Берлин”!

Нищо чудно полуделият от мъка баща да се окаже „виновен“, че изобщо е довел детето си тук. Което си е така от гледна точка да онези, които предупреждаваха да не се поощряват алчни лъжци, мошеници, мутри, мутанти на „прехода“ ( прихода) и други подобни уроди да се представят за европейци, достойни да бъдат третирани като такива.

26 мнения за ““Стандарт” и низките стандарти на човещината, които вилнеят тук”

 1. Не може да не се забележи, че някъде са особено внимателни. Напр. в gong.bg може да се прочете следното заглавие: “Камара руски мениджъри гледаха Дарко Тасевски”. Един вид едно германско дете може да “бъде изплюто удавено от труба”, но великите руски братя (и то какви!) не могат да са тълпа! В най – лошия случай – камара.
  Преизказаното наклонение на много български журналисти поразително звучи като идиотските остроумия от казармата, които разменяхме помежду си на времето, когато “затягаха дисциплината” в ротата, за да си внушим взаимно, че боецът има право на някаква физиономия.

 2. Тъжно и трагично,но симптоматично.Хотелиери – мутри и журналисти – чалгари са си лика прилика.Само преди десетина дни братя Диневи събраха представителна сбирщина от медийното братство.На хапване,пийване,да поплацикат морни телеса на аванта.А,да и награди си раздаваха….Кой е по-по-най в родната журналистика.Под патронажа на изтъкнатите домакини – ценители на качествената журналистика.Мутри,измамници за стотици милиони с данъци,перачи на пари,кръвни братя с цвета на родната организирана престъпност.Но журналята не се гнусяха особено.Те отдавна се валят в лайната със свинете на родната олигархия.Дори им харесва.
  И какво тук значи някакво германче? Новина са новите цици на новата плеймейтка,какво казал Демби на за Златко Баретата на Жоро Главата или леко смъкнатите дънки откриващи цепката на задника на Краси Радков.Последното бе на първа страница на най-тиражния седмичник в България и със съответното заглавие:”Задника на Краси Радков”.
  “Се ла ви(ф)”!

 3. Имам чувството,че живея на някаква територия, в която са си чукнали среща всички низости, бандити и мошеници…България е засмукана и неизплюта…
  Съжалявам за горкото дете…съжалявам, че страната ми ще стане символ (макар, че вече е може би) на “прекрасна” туристическа дестинация….бандидите и техните парламентарни протежета съсипаха това късче земя….

 4. Днес приятел ми изпрати линк към статия по случая в e-vestnik. Коментарът му беше: “Нямам думи…„ И аз нямам… Стандарт изглежда има. А и като се прибави към дневната хроника случая с човека, на когото трима маскирани „юнаци„ изляли киселина в гърлото (иначе са много ербап, но в съотношение 3:1), картината на съвременна България се оформя окончателно.

 5. Минути преди да прочета думите на Иво Инджев по този неочаквано-очакван трагичен случай, гледах репортажа на немската RTL с кратко интервю на една от “отговорния персонал” на хотела(4 звезди). По думите и се подразбра, че отговорни-няма! Просто, нещастен случай, случил се случайно там.
  Загубата на 13 годишната Сара е втората човешка трагедия за човека, чиято съпруга е починала преди две години.
  Къде изчезнаха тълпите, които крещяха преди години “Костов уби дете”? Къде са тези борци за правда, да попитат, къде се губят следите на българската безотговорност и ще има ли последствия за тези, които дърпат нейните конци? Няма ги и няма да ги чуете, вие си знаете защо! Варна е собственост на правилната групировка и правилния кмет, подкрепяни от правилния, избран от тях премиер.

 6. Докато в България не започне да се носи лична отговорност нищо няма да се промени.У нас никъде не се спазват правилата -“..и така става..”,”на мене ли тия..”,”ако мине” и обикновено минава, докато не се случи нещастие.Друг е въпросът за отвратителния вестникарски език,издаващ пълната липса на морал,професионализъм и човешко отношение. Ами ако става дума за тяхното дете?

 7. Без да има пряка връзка с този ваш постинг, но ви моля да коментирате предстоящия вот на недоверие в парламента.

 8. Скъпи приятели,болката по изгубено дете е незаличима-Пази,Боже! и нека се помолим:Господи,прости!Така както е тръгнало у нас ,вижда се че на ВСЯКА КРАЧКА НИ ГРОЗИ ОПАСНОСТ-на морето,в планината,по пътищата,в парка ,на улицата и в домовете ни дори…което Е СВЕТОВЕН СКАНДАЛ! Напускам България!

 9. Случаят не блести с нищо ново и оригинално. Всекидневно, предполагам повечето от нас, сме свидетели на повсеместни незачитания на закони и елементарни действия, застрашаващи човешки животи, които не впечатляват почти никой. Разликата е, че със Сара се е случило най-лошото, за съжаление.
  Ако може да има нещо “положително” в това, съжалявам за цинизма, то е хипотетичното проглеждане и съставяне на адекватна картинка за България, включително и сред чуждите туроператори, па макар парите да не миришат, за което обаче съм силно скептичен.

 10. БЛАГОДАРИМ НА ЖИВОТА И ВСИЧКО ОКОЛО НАС. СВИДЕТЕЛИ СМЕ НА МАСОВА БОЛЕСТ НА УМА. ОТДЕЛНИ СЛУЧАИ С НЕОБРАТИМИ ПОСЛЕДИЦИ СА ПРОЯВЛЕНИЕ НА ЛИПСА НА КАЧЕСТВО НА РАБОТА НА ЦЯЛОТО ОБЩЕСТВО, ДЪРЖАВА, КУЛТУРА И БИТ…КОРЕНИТЕ НА НЕДОСТАТЪЦИТЕ В ОТДЕЛНИТЕ СЪСТАВНИ ЧАСТИ НА ЦЯЛАТА СИСТЕМА СА ЕДНИ И СЪЩИ…СЛЕДВА ДА СЕ ОБЕДИНИМ, ДА СТАНЕМ И ДА ИЗИСКАМЕ ВСИЧКО, КОЕТО ЗАСЛУЖАВАМЕ СПОРЕД РАБОТАТА, КОЯТО И КАКТО Я ВЪРШИМ. МНОГО ОТ НАС СА ДОВОЛНИ ОТ СТАТУКВОТО И СЪС ВСИЧКИ СИЛИ СЕ ОПИТВАТ ДА ГО СЪХРАНЯТ ЗА ПО-ДЪЛГО ВРЕМЕ. ПОВЕЧЕТО ОТ НАС ИМ ГОТВИМ ИЗНЕНАДА – СКОРО ЩЕ ИЗЛЕЗНЕМ НА УЛИЦИТЕ И КАКТО СМЕ СЪНЕНИ И ПОЛУЗАСПАЛИ, САМОИЗОЛИРВАЩИ СЕ ОТ МИРНИТЕ И НЕ-МИРНИТЕ ПРОТЕСТИ И РЕВОЛЮЦИИ ОКОЛО НАС, ЩЕ СЕ ИЗЛЕЕМ КАТО ПОТОП И ВСИЧКО ТЪМНО ЩЕ СЕ ИЗМИЕ И ЩЕ СИ ОТИДЕ В НЕДРАТА НА МАЙКАТА ЗЕМЯ…ДА БЪДЕ СВЕТЛИНА

 11. Според мен сме много близо до момента в който нормалните граждани ще започнем да прилагат принципите – око за око, зъб за зъб, живот за живот. Ако се появят един или два случая на линчуване, нещата ще излязат от котрол.

 12. В този дух са и драсканиците на въпросните медии(24ч и др.) относно бруталното убийство на 28 годишната Яна в Борисовата градина. Опитът им да маргинализират жертвата звучи едва ли не като оправдание на гнусното престъпление. Повдига ми се от нагаждачи и гъзолизци в т.н. родна журналистика.

 13. Има нещо по-ужасно от случилото се. По-отвратително от безотговорността на участниците в туристическия “бизнес”, от безхаберието на смучещите ползи от него, от лакомията и разграбването на природата. Това е езикът, с който се говори в медиите и от МОРАЛА,КОЙТО НАСАЖДАТ. Конфуций казва, че “когато думите губят смисъла си, хората губят свободата си”. Но преди това навярно губят достойнството си.
  Всяко такова заглавие е обида за нацията, посегателство върху морала, възпитаване в безразличие към човешкия и ДЕТСКИ живот. Знам че нито някакъв гилдиен орган (съюз) на журналистите и издателите ще се самосезира, нито може да се осъди редактор и журналист за такъв “висш пилотаж” в словоблудството и аморалността. Но може да не се купува този вестник. Може всеки които го купи да се изключичи от списъка на познатите ми (и ще му кажа защо)… Все от някъде и от нещо трябва да се започне.

 14. Страхотна реклама за България като туристическа дестинация: Не отивайте там! Ако не ви натровят с развалена храна, ще ви набият и ограбят, ако това не стане, ще ви измамят. Ако не ви измамят, ще ви удавят и т.н.
  Тарикатите от туристическия бранш, вместо постоянно да пищят, че държавата не им помагала, сами да си изчистят преди това кочината, щото ако така я карат скоро време и българите няма да им ходим на лайняното море – в преносен и в пряк смисъл.

 15. Уважаеми г-н Инджев.

  Още в началото на следването си реших да проверя от личен опит какво значи работа в редакция. Всичко, което ме отврати, не се дължи единствено на скромния ми жизнен опит дотогава.
  Отвратиха ме в частност “уроците” и “съветите” по словестно оформление на материал, който трябва да е с “качества” – тоест, шокиращ и продаваем, най-добре. Ако някой си въобразява, че репортерите се раждат идиоти, осакатени откъм нормален човешки изказ… не е така! Трябва да постъпиш в редакция, за да те осакатят надлежно и старателно. Или сам предварително да навлечеш “вълчата кожа”.
  Специално се налива акъл, знаете, откъм съставяне на възможно най-пошли (ефмемистично наречени – “скандални”) заглавия. Пожелаеш ли да се изразиш културно, с нормален словоред… след теб се изреждат колеги, коректор дори и редактор най-вече, които светкавично “да оправят нещата”, за да не могат читателите да не проспят нищо след заглавната страница. Отвратително е, защото ниският стил, ниското качество на поднасяне на информацията се възпитават принудително и у съвсем млади хора, които дотолкова могат да се вживеят в “мисията”, в театралната роля и в “признанието си” (в кавички, защото малцина наистина са призвани да са дебили), чеее… могат съвсем да се идентифицират с ролята на простака, циника, дебелокожия, но “пробивен” кретен!!

  Но и гл. редактор беше прав – ако всичко се поднасяше с финес, елеганс, интелигентност, тактичност, човечност… надали щеше да има кой да чете – толкова масово.
  За щастие, сега вече всеки може да си бъде “издател”, пък ако ще – дори само в интернет! Лошото е, че мнозинството от тия, които продават словото на хартия и в частност – всекидневната преса, са пишман-журналисти.

 16. Вчера ми пробяга във Фейсбук цитат, обозначен като такъв от Пикасо: “Всяко дете се ражда художник. Въпросът е как да съхраним художника в него за цял живот.” (вероятно перифразирам)
  Така и с репортера – всеки журналист се ражда личност с нормални “домашни”, морални ценности… след което “манифактурата”, наречена преса, го моделира по изключително вулгарен, безнравствен и осакатяващ начин, говорейки си в частност за родната ни информационно-продажна действителност. До степен да го роботизира и превърне в едно име с огромна полезност откъм производителност на бълвоч, наместо отразител на факти, както е “по стандарт” в международната уважавана преса и, впрочем, както се преподава и във ВУЗ-овете.

  С риск да дотегна с многословността си – не пренебрегвайте и нивото на огромна част от насрещната аудитория! Ще изпаднете в дваж по-голям душевен катарзис, ако проследите коментари под публикации като горната, от Вас визирана, в някои “многотиражни” у нас издания… спомням си дописка за семейна българка, работила за въздушен превозвач и удушена с компютърен кабел в Дубай. В коментарите си някои т.нар. хора “човечно” предполагаха, че това е поредната курва (да ме прощавате, че цитирам точно), дошла да си вири краката за “маса пари” и прочее потресающа плява. Е ТОВА ЛИ ТРЯБВА ДА ПРОЧЕТАТ ОПЕЧАЛЕНИТЕ и децата на покойната в пресата, питам тук??? КОЙ НОРМАЛЕН ЧОВЕК ще остави такъв “знак” за нивото си! Отговор – само дебилът.
  А дебилите, които четат у нас, съвсем не са пренебрежимо число. Тях ги формират вече много неща едновременно, като медиите са само едно от тях, но пък – ключово.

 17. Да, и аз бях втрещен от просташкото заглавие във вестник “Стандарт”. А това, че ти си открил и РЕКЛАМА НА ХОТЕЛА-УБИЕЦ граничи с тоталната поквара и безпардонност на една анти-медия! Страхотна трагедия, а журналистите се упражняват да превземат вниманието на читателите с гръмки и ефектни заглавия. Погнусен съм от неадекватността на “стандартаджиите”!

 18. Към Мила,
  Възмущението Ви от прискръбната ни действителност не поставя открито въпросът „Защо ?”, но самото й искрено описание е отговор сам по себе си. В едно изречение : „ … ако всичко се поднасяше с финес, елеганс, интелигентност, тактичност, човечност… надали щеше да има кой да чете … ”, Вие сама си отговаряте, като употребявате четири ценностни качества и нито едно от тях не е етимологично с български произход, т.е. не е развито като добродетел сред етноса ни, а е привнесено без при това да отговаря на народностната ни логика : „пари ми дай, акъл не искам”. Петото – човечността, всъщност би трябвало да е сине куа нон -задължителното предварително условие, ако някой претендира да го определят за човек а не за животно. Или ако перифразирам Иво Инджев, Болгар-болгар е титла, за която не е необходимо да си непременно етнически българин, но определено помага, особено ако си израсъл в съответната среда изобилстваща с етическите си липси, чийто коректив, уви, не е заложен генетично, а днес среща и „идейните” спънки на сполучливо определения ни като приходен преходен период.

 19. Ех, а беше време, когато материалитe за луди майки убили детето си озаглавявахме с БЪЛГАРИЯ УБИ ДЕТЕ!…

 20. С извинение,курортите ни наистина и буквално са лайняни:В южния край на плажа на Международния Младежки Център-Приморско излиза една голяма бетонна тръба.Понякога,най-често нощем от нея тече мръсна вода с характерната миризма и попива в пясъка на плажа…А на същия плаж ,наблизо,са групите деца от ММЦ.Миналата година сигнализирахме в община приморско по телефона,тая година явлението продължава.Явно чакат да тръгне епидемия.Курортът ММЦ е собственост на “Албена холдинг”май…

 21. Иво Инджев определено не го харесвах и май не съм имал право. Реших, че след като работи в БТВ е толкова репортер колкото аз съм ядрен физик (което м/у другото може да се каже за немалко хора там, но генерализацията не е била правилна очевидно).
  С тази статия ме накара да се замисля над склонността ми да раздавам категоризации леко-леко…

 22. “А дебилите, които четат у нас, съвсем не са пренебрежимо число. Тях ги формират вече много неща едновременно, като медиите са само едно от тях, но пък – ключово.

  Posted by Мила”
  Много точно и вярно! За жалост. Но и основание за отошението ни към тях.

 23. Иво, не знам за каква етична комисия си мислиш, след като насред центъра на София невролозите или по-точно неврохирурзите са заформили бизнес за милиони!!! (Благодарение на Валя Ахчиева и последното й предаване беше повдигната мръсната завеса на операционните им!!!) Какво очаквате от хотелиерите, след като хората, на които поверяваме живота си са заформили бизнес от това!!! Жал ми е за детето, което е починала по толкова жисток начин, а какво да кажем за всичките, хиляди българи, които умират в болниците ни защото няма лекар, който да им обърне внимание, тъй като не могат да си платят!!! Ей, затова още повече ми е жал! Защото туристите ще си отидат и няма да се върнат, но ние ще си останем в мизерната кочина! И да не дава господ да попаднеш в “Пирогов”!

 24. Ще си позволя тук да благодаря за отговора на г-н Борис Танушев.

 25. В светлината на това есе, е интересно да се видят как се надпреварват с поздравленията и суперлативите дузини “първи лица” в държавата по случай рожденният ден на “Стандарт” вчера. Предполагам, че това ни е нивото, и такъв “стандарт” на журналистиката ги задоволява всичките…

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.