Дали пък няма да ни освободят от “освободителите”?

В. “Труд” пише днес, 15 юли:

 

“Бургаската рафинерия “Лукойл Нефтохим” може да остане без лиценз за производство на горива и да бъде затворена принудително, ако не изпълни изискванията по Закона за акцизите и данъчните складове. Това съобщи директорът на агенция “Митници” Ваньо Танов.

Отнемането на лиценза ще зависи от доклад от проверката на “Лукойл Нефтохим”, който ще е готов идната седмица. Рафинерията все още не е въвела измервателни уреди за отчитане на произвежданото и продаваното гориво по Наредба №3.

Според Ваньо Танов от март насам се забелязвал “съмнителен” ръст от 50 процента на износа на горива на “Лукойл Нефтохим”. В момента се проверява има ли нередности при експорта и дали част от стоката не се връща обратно в страната, каза митничар №1. Според него обаче част от сделките били с офшорни компании и за тях не идвала обратна информация.

Много съм доволен от работата на митниците, коментира вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков. “Ако се наложи, ще им бъде отнет лицензът (на “Лукойл Нефтохим”, б. р.). Законът е един за всички и не правим разлики между малки и големи фирми”, добави той. На въпрос дали не се страхува да се конфронтира с толкова финансово мощна компания, Дянков отговори: “Никой не ми е звънял по телефона и не се е опитвал да ми влияе. Информирал съм премиера и той ми каза “Действай!”.

Според финансовия министър дори и “Лукойл” временно да спре работа, това няма да е бедствие за държавата. “Пазарът на горива е свободен. Има 400 лицензирани фирми, а работещи рафинерии има и в Гърция и Румъния”, обясни той.”

Преди няколко седмици ( на 21 юни) пък в. „24 часа“ информира за следното ( и някак не се появи антигерманска истерия, както обикновено става след подобни изявления на американския посланик Уорлик):

 

Енергийните лобита дърпат черджето на България, а гражданското общество не е достатъчно силно да налага своето мнение.” Това обяви посланикът на Германия Матиас Хьопфнер на конференция за климатичните промени и възобновяемите енергийни източници, организирана от германо-българската камара и Гьоте институт.

Според думите му заради това енергетиката на страната ни ставала жертва на геополитически игри и е изцяло зависима от руски доставчици. Западните инвеститори в алтернативна енергия били посрещани като спекуланти, които търсят само бързи печалби.

Авария в АЕЦ “Козлодуй” или новата “Белене” ще означава България да фалира, щетите ще са по-големи от БВП на страната, обяви експертът от икономическото министерство на Германия Хелге Толксдорф. Според него при пълно застраховане на риска цената от атомните централи у нас ще надхвърли 14 евроцента на киловатчас.

Като пример на руското влияние Толксдорф разказа, че страната ни не допуска немски газови фирми на пазара, а така можела да се свали цената на природния газ. В същото време с новия закон за възобновяемите енергийни източници не се дават гаранции на инвеститорите, които да направят България независима от руските доставки, обясни Толксдорф.

Защо забраниха със закон изграждането на фотоволтаици на земеделски земи, но същите тези плодородни земи ще се дупчат и пълнят с химикали за извличането на шистов газ”, попита пък шефът на българската ветроенергийна асоциация Себастиан Ньотликс.

В България има липса на воля за развитието на устойчива съвременна енергетика, нужни са и инвестиции в приспособяването на мрежата към ВЕИ-та, обяви пък президентът на германо-българската търговска камара Бертрам Ролман.

Не се инвестирало и в енергийна ефективност.

Спестената енергия е тази, която не е произведена”, каза Ролман. Ако се санират жилищата, за 20 г. ще спечелим 15 млрд. евро и няма да ни трябва нова АЕЦ, обяви доц. Пламен Цветанов от БАН.“

 

Направо се питам дали (много)националносвободителното движение в България, похлупена от руския енергиен натиск, не е задействано от съюзниците без да ни уведомят. И ако е така- защо не ни уведомяват? Прави са. Има ли такава операция, тя задължително трябва да бъде държана в тайна от ентусиазма на Петата колона, която моментално ще се мобилизира да брани своите колониални кумири.

30 мнения за “Дали пък няма да ни освободят от “освободителите”?”

 1. Японците се отказват от атомната енергия (http://news.blogs.cnn.com/2011/07/14/japanese-pm-ready-to-abandon-nuclear-power-utility-to-inject-gas-into-reactor/?iref=allsearch), а ние драпаме за нова АЕЦ. Как да станем “Швейцария на балканите”, като една добра практика от тях (или от Япония например) не сме възприели?!
  Ирония на съдбата?! По-скоро ирония на стадата.
  Извинете, но ще емигрирам.

 2. В CАЩ компаниите отдавна искат вече да изнасят шистов газ във вид на LNG, производството се увеличава, дадени са първите няколко разрешения за износ, съоръженията за приемане и втечняване на вносен LNG се реверсират, реверсират се и газоопроводите. За масов износ не се говори още защото има спорове дали да се изнася американското богатство.
  Китай вече е направил първите успешни сондажи и е усвоил американската технология и ще разработва сам шистовите си находища. Определени са ресурсите в размер на 10 пъти повече от находищата на природен газ в страната и до 2020 предвиждат да достигнат 20 процента покриване на вътрешните потребности от газ във вид на шистов газ. А Китай е изпреварил вече САЩ по потребление на електроенергия. Дадени са първите концессии на CNCP, Shell и Shevron ще участвуват в разработките но като JV с местни компании. Индия също се ориентира в тази насока.
  Полша също работи трескаво и предвижда пълно задоволяване на собствените нужди и износ на шистов газ до 2020 с амбиции да задоволи и нуждите на половин Европа. Останалата Европа също работи по въпроса. Украйна и тя гледа да не изостане.
  Русия замлъкна първо със Штокманското находище заради американския шистов бум, замлъкна със South Stream след като ЕС и отказа приоритетен статус навярно и с North Stream ще замлъкне но това ще стане малко по-нататък , когато Германия реши да затвори крана.
  Затова пък може да се очаква мобилизиране и преорганизиране на петата колона за надаване на неистов антишистов вой във вид на филми, статии, фотографии и т.н. материали с експлозии, уроди с опадали зъби и меса, добитък с язви по тялото и окапала козина и всякакви подобни страшилки и ужаси.
  Това е лобито на Газпром сега – SHALE HORROR.

 3. Г-н Инджев, вероятно сте писал тези редове с разтреперени от вълнение пръсти. Руската колона е разклатена, съюзниците се задействаха.
  Истината е, че нямаме съюзници. Всеки гледа своя интерес.
  Няма противопоставяне между Русия и Запада.
  Крайно време е да разберете, че няма никаква разлика дали се прекланяте на САЩ или на Русия. И в двата случая се продавате.
  Защо не коментирахте злополучния опит на американския посланик да изкаже възмущението си от неприетия закон за гражданска конфискация?
  Ако същото се беше случило от страна на руския посланик, щяхме да видим поне две разгромяващи статии.
  Не съм русофил, както вероятно ще ме обвините. Аз съм българин и като такъв мразя чуждата пропаганда, каквато се опитвате да ми пробутате.

 4. Майка му и на уорлик и на щатите – земята на корпоративния тероризъм. да мрът и те.

 5. Към mdam:

  Така се надяваха , че ше мрът, ама нешто не мрът и взе че кумунизъмъ умре, ако не си забелезал…

 6. Към Filipov:

  …а най-обичам някой да ми се кара за нещо, което той си представя, че трябва да съм направил или написал, но не му онговарям на очакванията. По тази (анти)логика съм виновен за 99,9 на сто от нещата за които НЕ съм коментирал, защото океанът с теми е безбрежен.
  Ами напишете вие, г-н anоnimen, който имате претенцията да знаете дори и за пръстите ми ( а защо не и за техните отпечатъци)! Защо изобщо се тикате тук, като ви е толкова неприятно. Четете сайта на Първанов, той ругае открито Уорлик и няма да имате проблем с предполагаемото от вас нечие треперене на пръстите.

 7. Г-н FILIPOV,
  Ако, както се разбира от думите ви се определяте, като българин, сиреч патриот, щяхте да сте загрижен затова, че отрново и отново, за кой ли път чакаме другите да ни оправят и не сме в състояние да го направим сами. Тогава щяхте добре да почувствате горчивината в написаното от Иво Инджев и да проумеете смисъла му. Американският посланик Г-н Уорлик не направи опит, а съвсем директно изказа възмущението си относно неприемането на закона за гражданска конфискация на имушество придобито по престъпен начин. Не че закона е савършен, но с това той направи опит, дано да е успешен, да попречи на потъването на закона в дебрите на архивите на Парламента и с това вкарването му в “девета глуха”, както би се получило без такава “брутална” намеса! Такова нещо никога не можем да очакваме от руския посланик. Той е свикнал съвсем “по братски” да наежда и да очаква безпрекословно подчинение! И в това е голямата разлика относно нашето “преклонение” към изтока или запада!

 8. Преди месеци в един друг коментар под ваша статия писах за изчакването, тупкането на топката и стратегическите игри, които няма как да не се играят, като се има предвид десетилетната силна зависимост на икономиката ни.
  Не знам г-н Инджев ако Вие сте на мястото на премиера как бихте лекували пациента, наречен РБ, без риск да го убиете.

 9. Ето случай, когато целенасочено и упорито се действа против енергийната ефективност.Фирмите,производители на климатици , търговците,банките и дори Комитетът по енергийна ефективност внушават, че при отопление произведената топлина е около 3-4 пъти повече от внесената ел.енергия.Това е пълен абсурд, защото противоречи на Закона за запазване на енергията.Ако беше истина, досега щяха да се намерят хора, които да станат милиардери от производство на безплатна енергия и така да разрешат завинаги световната енергийна криза.

 10. Мисленето на хора като Филипов е отчайващо скудоумно, наивно и нахално едновременно.Това мислене следва следната схема: няма разлика САЩ ли ще е или Русия (СССР)И такава разлика няма, защото съм партиот.
  Има, г-н Филипов, има огромна разлика. Толкова голяма, че и Вашият патриотизъм няма да помогне. Русия още не се е научила да води диалог. Русия заповядва, тропа ти по масата, и ако не изпълниш и не се подчиниш, започва да ти извива ръцете, да те притиска, изнудва и конспирира, докато не постигне своето. До пълната “победа”. Американецът се изправя срещу теб и казва какво мисли и го казва в контекста на някакъв диалог, проблем или въпрос. Мнението, откритостта и прозрачността са принципи за американеца.
  Работата е там, че последицата от подобен тип “мисловни” конструкции е превръщането на БГ в нарицателно за простащина, необразованост и неспособност. А последиците от повсеместия ляв европейски антиамериканизъм вече започват да стават очевидни, толкова очевидни, че направиха някои европейски политици смешни и жалки.

 11. Господа дайте да внесем малко ясност с цифрите и позициите.
  Лукойл може и да не е прав, ама финансовия министър толкова ли е сигурен, че няма нищо страшно. Тоя Лукойл сега дава 25% от данъците. Ами ако работите се затегнат да не стане някоя беля като в Гърция.
  Германския посланник добре ни учи но защо не разкаже как там стоят реално нещата с енергетиката. Във ВЕИ за почти 20 години са инвестирани почти 140 милиарда евро. Какъв беше енергийния баланс за 2010 по инсталираните мощности:
  19 гвт АЕЦ произвеждат 22%
  17 гвт фотоволтации- 2%
  27,2 гвт ветрогенератори- 6,2%
  Основното производство е от въглища- 43%
  Реално 1 гвт инсталирани фотоволтации произвеждат годишно почти 11 пъти по-малко от 1гвт инсталирани в АЕЦ. За ветрогенераторите смятайте сами.
  Сега в Германия е наложен временен мораториум на нови фотоволтации- заради тяхната нестабилна генерация енергийната система става неуправляема.
  Вместо АЕЦ планират девет ТЕЦ на природен газ. В Газпром от радост са явно готови да преминат от водка на шнапс. Буквално вчера Газпром и германската RWE подписаха меморандум за създаване на съвместно предприятие, което ще включва съществуващи и нови газови ТЕЦ в Германия, Великобритания, Холандия и пр.
  А за да закрепят газовата дружба на господин Путин му е присъдена престижната германска премия Квадрига.
  “По принцип наградата се дава на представители на политиката, икономиката и културата, притежаващи дух на “първопроходци” и стремеж към общественото благо.”
  Сега реалната алтернатива на АЕЦ е природния газ.

  За шистовия газ
  Най-големи доказани запаси имат САЩ. Те са и най-големият производител. За 2010 са извадили от шисти и въглищни пластове 51 милиард кубически метра газ. По прогнозите на Световната Енергийна Агенция към 2030 ще изваждат около 143 милиарда куба. За сравнение сега Европа внася 324 милиарда куба, капацитета на почти готовия Северен поток е 55 милиарда, на Набуко 32 милиарда, на ЮП 63 милиарда.
  Пак по прогнози на СЕА производството на шистов газ в Европа към 2030 може да бъде 15-20 милиарда куба, а вноса може да стигне до 511 милиарда куба.

 12. една държава ако иска да претендира за независимост трябва да изпълнява поне едно или няколко от следните условия:
  – да е огромна държава с многоброен народ
  – да е високо развита в техническо и социално отношение
  – да съхранява парите на повече от половината свят.

  е за съжаление България не изпълнява ни едно от тия условия, така че не може да бъде независима в момента.
  Възможността която ни остава е да изберем от кого да сме зависими тогава – Русия не мисля че е добрия вариант. За мен варианта е западна Европа и САЩ.
  Иначе се обричаме на простотия, мързел и ориенталщина завинаги.

  Да видим какво ще стане…

 13. (Към горния ми коментар)
  Извинявам се: не е Комитет, а е Агенция по енергийна ефективност (АЕЕ).
  Уважаеми г-н Инджев, убеден съм, че в рекламите за климатици умишлено не се посочват стойности за коефициента на полезно действие (КПД). Ако го дадат, ще стане ясно, че не само не произвеждат повече от консумираната енергия,а напротив, работят с малък КПД. Тогава защо Комисията за защита на потребителите не задължи фирмите-производители да го направят? Защо АЕЕ ни заблуждава? Не са компетентни или има конфликт на интереси?

 14. Извинявам се на всички, че така нахално се намесих в клуба по интереси, който сте си заформили. Явно различното мнение не е желано тук, затова няма и да се опитвам да пиша повече.
  Искам обаче да отговоря на Мария, защото си позволи да ме нарече скудоумен, простак, необразован и неспособен:
  Госпожице(госпожо), колкото и да обиждате, си оставате твърде зелена за да водите аргументиран спор с мен. “Добрият” американец съществува предимно в американските екшън филми, с които явно са успели да промият неориентираното ви съзнание.

  И още два пъти грешите- нито съм лявоориентиран, нито антиамерикански настроен. Просто се опитвах да кажа, че живота не е черно- бял и малко балансираност в мисленето както и доза самокритичност могат единствено да помогнат. Чувството за хумор е задължително by defoult.

 15. Към filipov:

  Вие сте поредният случай на агресор, който започва да се прави ( като на Нюрнбергски процес) на невинен и неразбран. Първо нападате от засада с обиди и квалификации ( на автора му треперели ръцете от предполагаемото и вменявано от вас “вълнение” като на враг на вашите възгледи), след което се правите на жертва на онова, което сте повикали. И пак нрава не си мените, а само козината: “знаете” как някой непознат не бил достоен да спори с вас. Брех!

 16. Г-н Видев,
  За да се убедите в истинноста на рекламите за ефентивността на климатиците за отопление ви предлагам да направим у дома при -10градуса следния експеримент :ще включим в едната стая климатик консумиращ 1kW ,а в другата стая единия реотан(също 1kW) на любима печка ” Лъч”.С

 17. Да, предположих, че сте се вълнували, защото виждам патоса, с който громите всичко руско. Ако това е счетено за обида- моите извинения.
  Относно моите възгледи- твърде малка е базата, на която се опитвате да ги определите. Да не говорим за нрава ми. Та вие изобщо не ме познавате!
  А когато някой си служи предимно с обиди, за да защити позицията си, е недостоен за опонент и в този смисъл отговорих на Мария. (Язък за хубавото име)

 18. Към Filipov:

  “Познавам” ви толкова и в светлината на собственото ви представяне – няма как да е иначе с ананонимните коментатори. А се представяте (отново) с обобщения ( “громите всичко руско”), равнозначни на откровена лъжа. Написал съм цяла глава в последната си книга по въпроса за “громенето” на”всичко руско” и това, че не сте неясно с тази фактология, не ви дава право да ми лепите етикети по ваш вкус ( в собствения ми блог). Тъкмо опитът да бъда представен като “русофоб” е удобно, но примитивно средства за бягство от същината на разговора с фактите, които дори на терминологичто ниво шокират русолюбците: съветска окупация ( факт, това е терминът до декември 1947 г., а след това следва “скрита окупация”, терминът е на Ивайло Знеполски); съветски колониализъм- фактическото състояние на отношението между господарите от СССР ( незнайно колко българи са осъдени на смърт да работят в уранови мини за нуждите на съветските колониалисти- абсолютна тайна и до днес в раболепната ни държавица): наказателните ескадрони на Сталин СМЕРШ отвличат от България 4000 души, които или измират по концлагерите, или са “ликвидирани” -това също е абсолютно табу тук ( описал съм случая в книгата си); да не говорим, че “вечната дружба” съветизира брутално България, превърна я в нарицателно географско понятие, известно като безволева кукла на конци в международната политика. А днес пък се “радваме” на постколониалната си супер засивисимост от бившата метрополия в снабдяването на икономиката с нефт, газ, ядрено гориво, с което тя напълно демонстриттивно ни шантажира.
  Щом наричате това “всичко руско”- ваш проблем.

 19. Filipov, с колко граждани на САЩ сте се срещали през живота си? Като казвам, че с американеца се общува лесно и открито, имам предвид конкретен свой опит – делови и приятелски, а не американските екшъни. Вие самият не водите лоялно спора – опитвате се да използвате злобничка ирония, пък после се оплаквате, че Ви били нарекли простак. Аз всъщност казах друго – че този тип мислене не ми допада и го намирам за елементарно и вредно. Освен това аз говорех за типа ви мислене предимно като за нарицателно, а вие нападате лично – “зеленичка” и подобни. Пращате ме при американските екшъни злобно – т.е. там ми е мястото. Обиждате (или си мислите, че обиждате) на “клуб по интереси”, а искате да участвате в този клуб с мнението си. Когато Ви казват, че се държите нахално, се оплаквате и приканвате към балансираност. ПРедставяте мнението си за “другата”, “различната”, “балансираната” гледна точка, но това всъщност не е така. Мнението Ви не е другата гледна точка, а е само опит да провокирате нахално.

 20. Г-н К.ВИДЕВ и Г-н ТУПАНДЖИЕВ,
  Тъжно е когато с политически устрем се използват псевдотехнически и псевдо научни аргументи, които в повечето случаи са невярни, половинчати или направо заблуждаващи и всичко е подчинено на желанието да се убеди една широка аудитория от неспециалисти в правотата или неправотата на политически решения. Така например Г-н ТУПАНДЖИЕВ “изчислява”, че Реално 1 гвт инсталирани фотоволтации произвеждат годишно почти 11 пъти по-малко от 1гвт инсталирани в АЕЦ, но дискретно подминава въпроса със сравнението на цената на 1гвт за инсталиране и експлоатация при фотоволтаиците и същата цена при АЕЦ! Нормално е в Германия и другаде най-голям дял в производството на ел. енергия да се пада на ТЕЦ на въглища. Тях ги има от години, докато фотоволтаиците и ветрогенераторите сега се развиват. Естествено е да има трудности със синхронизирането на голям брой фотоволтаици в глобалната мрежа, но дори и използвани, като локални източници те могат да окажат незаменима помощ, като освободят мрежата от труднодостъпни и непостоянни товари, каквито са по-голямата част от селскостопанските обекти, пътното осветление и т.н. А като изключим конюнктурните изкуствени цени, целящи стимулирането на изграждането им токът произведен от тях е направо безплатен. И особено сравнено с АЕЦ!
  Г-н К.ВИДЕВ, не сте специалист и това си личи отдалече. Има три технически науки, които са с най-труден математически апарат и са много сложни за разбиране. Това са Теория на Автоматичното Управление (ТАУ), Теория на Еластичността и Топлоптехника. Топлотехниката е най-сложната. Вие се чудите защио производителите на климатици не посочват к.п.д. Климатиците господине са агрегатни машини и в тях има нагреватели (средно к.п.д 0.9) електромотори (к.п.д 0.85 и повече) и компресори (к.п.д около 0.7) И изобщо ефективността на един климатик не зависи толкова от к.п.д на агрегатите му, колкото от топлинната ефективност на сградата (помещението, което кондиционират). Ако оставите хладилника си с отворена врата ще се размрази за броени часове, дори да има и най-добрия и мощен компресор. Освен това трябва да правите голяма разлика между топлинната енергия, която климатиците “охлаждат”, тоест пренасят и изхвърлят навън в атмосферата и ел. енергията, която потребяват. Така например данните на Панасоника, който в момента работи над мен сочат, че той при охлаждаща мощност от 26300 BTU/hr (Бритиш Термал Юнитс на час) има мощност на ел. консуматор от 2.45 киловата. Да ама топлинната енергия която охлажда (пренася) в киловати е 26.3 : 3.41 = 7.7 киловата. Тогавая “к.п.д” според вас ще излезе 7.7 : 2.45 = 3.14!!! Повече от единица! Съвпадението с числото “пи” е случайно.
  Така че господине въпросът опира точно до енергийната ефективност, за която нехаем и за която ни критикуват.
  Ако се интересувате от повече подробности за климатиците и енергийните кодове на сградите напишете в Google ASHRAE. Това е страницата на Американската инженерна асоциация за отопление, охлаждане и кондициониране на въздуха в помещенията. Но едва ли ше ви стигнат техническите познания.

 21. Уважаеми г-н Колев,
  Благодаря за предложението ви.Предлагам ви едно малко допълнение:Климатикът да бъде изцяло поставен в помещението.Убеден съм, че при една и съща консумирана мощност той и реотанът ще отделят едно и също количество топлина/съгласно закона за запазване на енергията/.При обичайният монтаж на климатика,количеството на отдадената в помещението топлина ще бъде толкова по-малко, колкото външната температура е по-ниска.

 22. Г-н К.ВИДЕВ, климатиците са с двойно действие и служат не само за затопляне, но и за охлаждане. Имаше навремето стари модели, които бяха едно тяло наполовината подадено навън през отвор в стената или в прозореца – така наречените уиндоу юнитс. Но не са удобни за студените и умерени ширини, пък са и много шумни. Сега ги правят на две отделни части – сплит юнит, като компресорът за охлаждане и вентилаторът му – “перката” са от вън. Нагревателят обаче и циркулационният вентилатор са изцяло вътре в помещението и са свързани само с тръбите за топлопреносното тяло (рефригиранта) кабелът и дренажната тръба. Външното тяло обаче избщо не работи в режим на затопляне на помещението. Ефективността при този режим идва от постоянната циркулация на въздуха от стаята през нагревателя (реотана), което става с помощта на циркулационния вентилатор. Това е което липсва на обикновената печка “лъч”, но то не е никак малко. Все едно да сравняваш конвекшън грил с обикиновена фурна! И не е вярно, че от един киловат ел. енергия произвежда 3-4 киловата топлина, не сте разбрали! Истината е, че за да затопли едно исъщо помещение климатикът използва 3-4 пъти по-малко ел. енергия отколкото обикнопвен нагревател със същата мощност, защото климатикът го затопля много по-бързо и освен това изключва при достигане на желаната температура и се включва пак, когато тя изстине до определена граница. Това е! Тук няма никакво противоречие със закона за съхранение на енергията, а липса на пилеене на излишна енергия. Поздрави!

 23. Уважаеми г-н GB,
  В такъв случай, при загряване климатикът работи като електрически нагревател със съответната мощност и регулиране на температурата. Такива се продават по магазините.

 24. Но е невъзможно икономията на енергия от това да стане 3-4 пъти. Предлагам да прекратим дискусията, тъй като е извън рамките на този форум.

 25. Към К.Видев,
  Икономията Г-не е напълно реална! Тя идва не точно от климатика а най-вече от това, че при поставянето му трябва задължитъелно да направите термоизолация на стените. Иначе поставянето му е безмислено. И точно тук е връзката с темата по статията, защото коментираме за какво ни критикуват от ЕС – енергийната ефективност. Но щом смятате, че всичко у нас си е наред и няма нужда да “откриваме топлата вода”, тоест да си грухтим в соц. рая който сме си създали и да си построим някой и друг “ядрен самовар”, ако токът не ни стига, купете си една “духалка” (печка Лъч със вентилатор) и си се топлете в “Рая”!

 26. Господин GB, само недейте сега да ме записвате в политически агитатори или пази боже в русофили и комунисти. Може и да нямам специално образование но умея да смятам и до скоро бях малко нещо като инвеститор във ветрогенератотен парк при това именно в Германия така, че знам за какво говоря. В тоя парк един инсталиран мвт струваше 1,42 милиона евро. Значи мощност 2гвт като Белене и Козлодуй излиза 2,84 милиарда евро но с поне 5 пъти по-малка производителност. Ако си мислите, че след това нищо не трябва освен вятър много се лъжете. Като цяло обслужването на 2гвт излиза даже по скъпо от обслужването на 2гвт АЕЦ- нужни са вертолети, специализирани кранове и коли и почти два пъти повече персонал. Представете си само как се инсталира и деинсталира 115 метрова перка. Ами ако тоя генератор е изнесен в морето. В морето е добре, че местните общини не се съдят с вас да ви махнат перките защото им разваляли пейзажа, шумели, низкочестотните вибрации изнервяли котките и канарчетата, теченията пречели на растежа на царевицата и като цяло им падала цената на недвижимите имоти.

 27. Към К.Видев,
  Тъй наречения от вас климатик е компресорна хладилна машина и тя се характеризира точно с коефициент на трансформация (COP – при отопление и EER – при охлаждане) а не с коефициент на полезно действие. Отличителната черта на машините е, че ползват ниско потенциалната топлина на външният въздух ( може и от вода) и е вкарва в помещението. Консумацията на хладилната машина ( климатик ) е само да задвижи цикъла на тази трансформация. ( за повече подробности потърсете за прав и обратен цикъл на Карно )

 28. Уважаеми господа, много глупости сте изговорили за климатиците, добре че е bobimix да каже нещо вярно.

 29. Стоя твърдо зад всяка дума, която съм написал тук за енергийната ефективност и в частност за климатиците. Тук се крие моят 20 годишен опит в една страна от раиона на Персийския залив, където без климатици животът би се върнал на нивото на бедуинските шатри. В момента навън е “хладана юлска сутрин” – само някакви си 47 градуса (над нулата)! Така, че BONI BONEV, не сте прав поне по отношение на мен! BOBIMIX е написал нещо много вярно на торетично ниво, което аз споменах по-горе с практически изчисления, за да бъде по-ясно за неспециалисти, като Г-н К.Видев. Но то засяга само един аспект на климатиците – режима на охлаждане. А те имаст оше много други аспекти, като за България е много по-вжен отоплителния им режим на работа. В момента правя изчисления за един специален тип климатик – Пресижън юнит, който да кондиционира въздуха в телекомуникационната зала, която е и Сървър фарм на компютърната система на един новостроящ се университет. Трябва да се вземат в предвид “капризните” изисквания на апаратурата и батериите на UPS системата – 16 до 18 грдуса със определен процент на влажност (защото педставете си и тя трябва да се поддържа в определени параметри) и то при условия на външна температура от минус 6 до плюс 52 градуса и влажност на въздуха от нула до 100 процента! Как ви се вижда, а! Трябва да се вземе в предвид температурата отделяна от компютърната апаратура, а тя представете си никак не е малка! Равна е на консумираната ел енергия, защото компютрите на практика не извършват никаква механична работа! Радиацията от стените и прозорците и дори топлинната емисия на телата на персонала! Така, че Г-н BONI BONEV несправедлив сте поне по отношение на мен!
  Г-н ТУПАНДЖИЕВ не съм искал да ви обвинявам в никаква пропаганда, но непълните ви констатации на практика наливат вода точно в мелницата на такива пропагаяндатори! Действителните разходи зая експлоатация на АЕЦ все още не са известни на никого защото не могат дори да се предвидят реалн тъези за консервация на излезлите от употреба централи и за отработеното гориво, което ще излъчва опасна радиация още хиляди години напред! Пък и КАК ДА ИЗЧИСЛИМ В ПАРИ НЕЩО, КОЕТО СЕ ИЗМЕРВА С ЧОВЕШКИЯ ЖИВОТ И ПРОБЛЕМИТЕ СЪС СИГУРНОСТТА И САМИЯ НАЧИН НА ЖИВОТ ЗА ТОЛКОВА МНОГО ПОКОПЛЕНИЯ В БЪДЕЩЕ! Освен това аз говорих повече за фотоволтаици, а и подчертах, че тези цени (на възобновяемите енергоизточници) са конюнктурни (нереално звишени) и целят поощряване на инвестициите за изграждането им.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.