Те си имат Гьоте, а ние-гьонсурати

 

 

Във връзка с петицията “Светлина и сигурност в Борисова градина!”, с която граждани основателно реагират на бруталното изнасилване и убийство на 28 годишната Яна Кръстев в най-големия столичен парк, имам един въпрос по аналогия. Понеже се оказва, че собствената на парка е неясна и по тази причина той е неосветен, как да разбираме трепета, с който така грижовно се отнасят неясните собственици към съседния Монумент на Окупационната Червена Армия ( МОЧА)?

Както е известно, монументът на окупацията се къпе в лъчите на прожектори от години. Опитите на инициаторите за демонтирането му да поискат обяснение за собствеността и отговорността за ухажването на агресора с автомата се натъкнаха на „военната хитрост“ за заблуда на противника, т.е. на всички нас: ставало дума за общинска собственост, казват от държавата и обратно- бил държавна собственост, връщат им го от общината.

Съответно при това прехвърляне на любимия им ( как иначе, щом го лъскат фанатично както нищо друго в София) горещ картоф (без)отговорните фактори намират основание ( за себе си) да не изпълняват решението за демонтиране на монумента от април 1993 г.

Тъмнината в Борисовата градина, където беше изнасилена и убита една млада българска жена, освети за пореден път контрастът между думи и дела на (без)отговорните фактори, които …сами си избираме и назначаваме на работа. Колко е прав героят на Гьоте от едноименния роман „Фауст“ да възкликне на смъртното си ложе : „ светлина, повече светлина“!

Само че те си имат Гьоте, а ние – гьонсурати!

15 мнения за “Те си имат Гьоте, а ние-гьонсурати”

 1. Според комунистическите простаци от полицията и техните блюдолизци от медиите, момичето е наркоманка, проститутка, криминално проявена и клошарка.

 2. И един от гьонсуратите – др.Сотиров, май “заемаше” длъжността зам. кмет по сигурността, има наглостта едва ли не да ни заповяда, да не се разхождаме в парковете нощно време щото било опасно! Тоя се представяше за “син” демократ, а когато спомена Княжеската градина, изрично уточни “където е паметника на съветската армия”! Изрече го с такъв патос, с такова упование. С това си изказване този господин в една демократична държава вече трябваше да си търси нова работа!

 3. Извинете г-н Инджев, при цялото ми уважение и съгласие с тезатв ви по-горе, моля да коригирате една неточност: Думите „ светлина, повече светлина“
  “Licht, mehr Licht” не са на Фауст, а се смята, че са предсмъртните думи на самия Гьоте. Ето цитат от wikipedia:
  Am 22. März 1832 starb Goethe, vermutlich an einem Herzinfarkt.[27] Dass seine letzten Worte gelautet haben sollen: „Mehr Licht!“, ist umstritten. Die Aussage geht auf seinen Arzt Carl Vogel zurück, der sich jedoch im betreffenden Moment nicht im Sterbezimmer aufhielt.

 4. Жалко за загиналото момиче и погубената младост Мир на праха и, но да се прави политика с нейната памет е гнусно.
  В Англия и Ирландия в големите им градове голяма част от парковете се затварят в 10 часа вечерта, защото не могат да ги охраняват и излиза много скъпо. Знае се, че има зони в големите градове, които е опасно да се посещават късно вечер. За другите части на Европа не знам как е, но доколкото съм чувал и там ситуацията е подобна.Не твърдя, че жертвата сама си е виновна и обществеността и държавата трябва да бездействат. Трябва да се борим да направим градовете все по безопасни, но и трябва гражданите да приемат, че има опасни зони и да ги избягват.

 5. Както винаги в България се “освет(л)ява” само и единственно това, което трябва да се види. Всичко останало даже се затъмнява. Убийството на младата жена също няма да получи много светлина, ако не е в интерес на “осветителите”. Стои въпроса, кой нарежда и кой плаща за освет(л)яването, и колко струва то?
  А би ли се наел някой, да пресметне колко е струвала на данъкоплатеца “свеллинната баня” на Моча, от неговото създаване до сега. Очаквам многоцифрена сума!

 6. Към BeTTer:

  Естествено, че са на Гьоте- та той е авторът! По мой спомен ( баз да отварям оригинала), Гьоте ги слага и в устата на Фауст, но дори и да греша, това по никакъв начин не променя смисъла, а още по-малко авторството на фразата.

 7. Борисовата градина е изключителна държавна собственост като резелват на градинското и парково изкуство, обявена с акт № 42, ДВ, бр. 96/88 г. Имотът се стопанисва и управлява от гр. София, т. е. от всички нас. За съжаление нямам информация за собствеността на Княжеската градина, вероятно също е държавна. Защо обаче се осветява тъпият паметник, а не Борисовата градина, мисля, че на всички е ясно. Лошото е, че стойността на никому ненужното осветяване излиза от нашите джобове, а там, където трябва да има осветление – няма

 8. Do Conductor’a

  но и трябва гражданите да приемат, че има опасни зони и да ги избягват.
  A ne tribva li sashto da prestanem da si izbirame ruski podlogi za upravliavashti. Kato naprimer Sergei Stanishev i Boiko Borisov? A?

 9. Терминът «цивилизация» е с корен от «цивил(ен)». Така се е наричал гражданинът на римския полис, който още преди две хиляди години е имал «правото» да разполага във ВСЕКИ един град на империята с публичен форум, обществени баня и тоалетни, централно отопление и павирани улици, които са били ЦЕЛОНОЩНО осветени от маслени лампи. Разбираемо е при това положение, защо живеещите главно в колиби и землянки съседи на римляните, са били дотолкова впечатлени, че са идентифицирали понятието цивилизация, като висша цел на съществуването си, с гражданин. 20 века и един «преход» по късно, в бившата средновековна империя България, продължава да се води дебат за необходимостта от осветяване на публичните пространства. О времена, о темпове! А пък ние искаме да преустроим съзнанието си само за някакви си 2 десетилетки. Да, ама не, както се казва на български.

 10. A момичето , което загина след падане на покрив на магазин или нещо такова, на 19-20 г.
  Днес са те, утре ние.

 11. Лампа и камера на всяко дърво в Борисовата градина за да могат пияни и напушени момичета спокойно да ходят сами в 2-3 ч. нощя!

 12. Вярно ли е, че на МОЧА освен осветлението има вече и денонощно видео наблюдение?

 13. Няма да се учудя, ако се окаже че са му назначили и охрана от НСО…

 14. Do BETTER
  „Wer immer strebend sich bemüht, den können wir erlösen.”

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.