Още един кандидатпрезидент на президента изплува формално от столетния формалин

Ако лозунгът на Петър Стоянов, с който спечели изборите през 1996 г. беше „Той е“!, то номинацията на Ивайло Калфин, който няма да спечели изборите за президент, направо си плаче за (почти)същия лозунг, но с малка промяна: „Той???Ееее!“

Така ще реагират със сигурност на новината правоверните червени избиратели и избирателки. Представителните за техните разочарования мераклии за поста, като Янаки Стоилов и Иво Атанасов, вече сигнализираха за такива очаквания. Стоилов намекна твърдо, че е можел да спечели ако гласуването не е било затворено в рамите на партийния елит, а вечно кандидатиращият се за лидер Атанасов беше остър в критиките срещу манипулациите в номинациите в навечерието на съзаклятие, но веднага след резултата от него побърза да се самопредложи пред медиите за вицепрезидент – готов е да вземе, к’вото (му) дават от квотата на партийната централа. Вероятно така е разбрал Станишев, според когото вицето трябвало да допълва издигнатия кандидат ( излиза, че е малко празен и има нужда от пълнеж).

Формално погледнато:

Калфин има лустро и не подлежи на лустрация.

Няма известни на широката публика гафове поради неизвестността с какво се занимава като външен министър, следвайки тактиката да не се обажда много;

Основният му проблем е да му простят напускането на БСП и той вече започна да се умилква да му се признае, че е работил за БСП и левицата винаги ( което не си признаваше като шеф на дипломацията).

Говори английски, но не и езика на червеното простолюдие, което го прави хибрид между двамата му началници Първанов и Станишев.

Формално също така не е изваден от формалина на столетницата, а само от нафталина на последното червено управление, но възкресяването му като образ и подобие на двамата си началника заплашва да подсили шизофренията в партийната подкрепа. Защото само униформен идиот не знае, че е всъщност проекция на тънкия пазарлък между двамата си бивши работодатели, на единият от които беше съветник, а на другия – министър, спуснат от бившия му ментор в партията. Което означава, че не е личност, а разменна монета и съответно приказките за мажоритарния вот и вярата в обединителната сила на кандидатурата му са обикновено лицемерие.

Друг е въпросът, че неформално истинският кандидат на БСП може да се окаже Меглена Кунева, която „от немай къде“ на втори тур да подкрепят червените при (много вероятен) провал на Калфин. Разлика между Кунева и Калфин може да има по формални вторични белези, но първичната им прилика като протежета на кукловода Първанов си остава водеща черта на тази кампания на президента за президент.

18 мнения за “Още един кандидатпрезидент на президента изплува формално от столетния формалин”

 1. Eeee…4udesno Gn.Indjev!!!
  Dobre E ,4e Vi ima.
  Opravihte mi nastroenieto.
  Mnogo dobre Gi[B.S.P]razgolvate,za da Gi vidim,kolko sa Urodlivi.
  No Te otdavna sa imunizirani za sram.
  Ne poznavat Te tova 4uvstvo.
  Jalkoto E,4e dokuto sa na “scenata”na B.G.politika,za nas nyama spasenie…
  A taka mi se shte da se zavurna u Doma…

 2. Калфин е втората заявка на Гоце за трети президентски мандат в сянка, след номинацията на Пръмова. АБВ се оказа по-влиятелно от БСП, тоест формално партията може да се счита за разцепена номинирайки бивш член, а не настоящ. Ясно е – отиващата си карета яздена от Гоце всъщност е впрегнала двата коня и се надява на завръщане – по познатия Троянски начин. Дано никой от двата коня на гоцевата карета не успее да стигне финала. Дано дясното се събуди иначе петата колона ще нанесе пагубен удар на държавата.
  “Гласувай за К или К и получаваш Гоце!”

 3. Ако Бойко номинира неизбираем кандидат значи е влязъл в сделка с гоце и е бил стиснат здраво за т…..

 4. Братя, тежко живеем, не се търпи вече това тегло! Само Царят може да ни спаси, но трябва да го повикаме. Искаме си Царя! Искаме хляб и народни правдини и само Царят ще ни ги даде! Той вече ни спаси от Драгалевския Безродник преди 10 години, ще ни спаси и сега, стига ние да пожелаем това.

  Искаме Цар, хляб и народни правдини!!! Щом Негово Величество Царя застава зад г-жа Кунева, то и аз ще гласувам за нея! Царят най-добре знае кой е читав и кой не. Благодарение на него преди 10 години българоубиецът Костов беше изритан от властта, не забравяйте това. Царят ни спаси тогава от гладна и позорна смърт – вечно ще сме му благодарни!!! Затова да гласуваме всички като един за г-жа Кунева, защото иначе Драгалевското Чудовище отново ще дойде да ни пие кръвта.

  Братя, аз вече твърдо съм решил. Ще гласувам за г-жа Кунева! Щом Негово Величество застава зад нея, значи тя е най-достойната. Да, аз вярвам на нашия Цар. Той е мъдър, благороден и добър. Царят е светлината, която все още грее над нас, Царят е надеждата ни, последната надежда . . . Царю, ще гласувам за г-жа Кунева, заедно с целия си род! Да, всички ние те обичаме и ти вярваме. Само ти ще ни спасиш от злото, тъй както ни отърва от Драгалевския Българомразец преди 10 години. Само Ти, Царю!!!

  Ваше Величество, не издържаме вече на тези мъки! Плачем, плачем горчиво, о Царю наш, но самите ние сме си виновни. Защото който не почита своя Цар, все едно се отрича от баща си. Виновни сме, Царю, не те защитихме от лумпени и безродници, които те обругаха. Отрекохме се от Теб и затова сега страдаме. И още по-големи мъки ни очакват, ако не се покаем. Царю, прости ни и ни помогни. Спаси ни, както ни спаси от Костов преди 10 години! Молим се, Царю наш!!!

  Който не почита своя Цар, все едно се отрича от баща си!!! Да живее Царя!!! Да живее Отечеството!!!

 5. “Калфин има лустро и не подлежи на лустрация.

  Няма известни на широката публика гафове поради неизвестността с какво се занимава като външен министър, следвайки тактиката да не се обажда много;”
  ???? А че седя по чорапи на летището в Москва и не посмя да протестира срещу явно “не протоколната” подигравка с него и страната, която представяше като министър, не се ли брои за гаф?

 6. Уви,грешките в политиката наподобяват туберкулозата. Докато могат да бъдат излекувани, те са незабележими. Когато станат очевидни, те вече не се поддават на лечение.(Бисмарк)

 7. Има и друг сценарий, Дакар:
  Правителството пада, Бойко се кандидатира за президент, спечелва. През това време “експертното” правителство завършва Големият шлем, Бойко остава “чист” – няма нищо общо с това мерзко продаване на Родината. След 5г. се връща – на бял кон , досущ срамежлива девица неопетненa, като премиер и играта продължава …

 8. Към С. Борисов:

  Който знае, да пише, но не искам да заприличам на “онзи въпросник”, който поощрява събирането на компромати.

 9. Лично на мен Калфин ми е сред най-неприятните политици на БСП. Интуицията ми за него е, че дълбоко в себе си е най-обикновен тарикат, който говори важно и умерено и “знае” английски. Това, че говори умерено даже не е съвсем вярно, тъй като съм се потрисала от някои негови изказвания, граничещи с мисленето и манталитета на най-твърдоглавата и дебелокожа част от електората на БСП – БКП комунисти.

 10. Иво,твоето предимство пред всички явни и неявни кандидати за президент у нас е,че не се изложи на опсност/горко на победените!/ като се кандидатираш самият ти за президент ,въпреки че това е единственото справедливо нещо ,което съществува като необходима възможност сега:отговорът на неотказалия се от тайните служби агент да дойде именно от теб – отказалия се от ДС с достойнство човек ,който превъзхожда всички други кандидати и по това ,че има своята силна,открита навременна гражданска позиция,каквато за нашето общество е безценна.НО ТАЗИ ИНСТИТУЦИЯ/президенстската/ Е ОПОРОЧЕНА В ЗАРОДИШ И ТАКА СИ ОТПАДА -С ОПОРОЧЕНОСТТА СИ.Зедно с институцията си отива и ДС ,която отнася със себе си коварното комунистическо минало ,което трябва да помним без да подценяваме ролята на ДС за дългото сбогуване с това минало ! Поздрави!
  П.П.А.Петров само подпомага процеса на пълното обезсмисляне на президентската власт в една традиционно парламентарна република каквато е страната ни.Парламентаризмът на нивото на съвременните цивилизовани държави с парламентарно управление е предизвикателство за силни политици,които са националноотговорни и могат да носят политическа отговорност за действията си.Независимостта на съдебната власт има роля на коректив в обществото ни и на най-високо политическо ниво.Свобода/незаменима демократична ценност/и справедливост/незаменима общочовешка ценност/!Това Е!

 11. По-голям компромат от това да си човека на Гоце и ДС олигарсите едва ли е нужен.

 12. Бих гласувал само за този кандидат-президент, който открито се противопостави на безумието АЕЦ-Белене. Засега единствено кандидатът на СК Румен Христов оценява АЕЦ-Белене като “ненужен проект”. Калфин много шикалкави по въпроса, но негласно е “ЗА”,а Кунева е неприлично “обтекаема”.

 13. Който и да е кандидатът от БСП,той е АУТ от президентския пост!

 14. Този Калфин става ли за друго освен за КАЛФА на червените олигарси?!

 15. Аз пък помня как Калфин прати като културно аташе в Украйна един подсъдим кмет на Несебър (Трифонов).
  Това е политически чадър на 100%!!!

 16. „Той???Ееее!“
  И какво от това.
  Червените гласоподаватели ще гласуват за него, защото има партийна дисциплина. А за Румен Христов, много от привържениците на Синята коалиция, още от сега заявяват ,че не е точно този нашия човек и няма да го подкрепят масово. Това партийна дисциплина не за “нас – свободолюбивите хора”. След това ще се тюхкаме и цъкаме по форуми и блогове да виним народа, че е прост и не разбира от политика…

 17. Г-н Инджев, случката, за която писах бе предадена от някаква медия, но дали от тези в нета или вестник, не мога да си спомня. Ставаше дума, че при транзитно пътуване за страна в далечния Изток с прехвърляне в Москва, министъра е бил претърсен и събут. Поне това си спомням добре. Така бе описана историята и съжалявам , че забравих източника. Това е процедура, която се прави на летищата, но не си спомням да се е случвало на министър, на която и да е страна да са го подлагали на такъв обиск. Останах с неприятното впечатление, че е направено просто за да му/НИ/ се “натрие носа”. На него, на страната, на правителството, няма значение. Възприех го като обидно за страната ни и очаквах да има поне спомената дума за протест, но по случаят се замълча и той потъна между други новини и скандали. Поне на мен като българин ми бе обидно, както за описаното, така и за мълчанието след това. Мислех, че съобщението е направило впечатление на повече хора и някой ще си го спомни. Аз не съм достатъчно добър при търсенето в мрежата и разчитам на паметта си.
  Ако никой не се сеща за описаната случка и никой не може да открие диря за моя спомен, се извинявам, че изглеждам като търсещ компромати и злепоставям блога и пишещите. Остава ми само да кажа, като един италианец ” И все пак имаше такова съобщение!”

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.