Цунами не идва идва от “цуни ми”, но има подобен ефект у нас

Жега е и насред тези горещници да ми е простено, ако съм пропуснал да забележа, но според мен българските медии „пропуснаха да забележат“ или (поне) подобаващо да отбележат нещо твърде забележително: самата Япония сериозно обмисля да се откаже от зависимостта си от ядрената енергетика. Както предаде Си Ен Ен, министър-председателят Наото Кан е оповестил заключението си, че на този етап не може да се гарантира абсолютна защита от аварии в ядрените централи. Звучи както обобщение за възможностите на човечеството изобщо:

“Japan’s energy plan needs to be completely revised and must eliminate the nation’s dependence on nuclear power, Prime Minister Naoto Kan said Wednesday, according to The Daily Yomiuri.
“I have realized that nuclear accidents cannot be prevented completely with the conventional safety measures we have at present,” he said.
It’s a sharp about-face for Kan. His government approved a plan just last year that called for 14 new nuclear reactors by 2030 and an increase in nuclear energy production from 26% to 53% of total electricity generated, The Daily Yomiuri reported.”

Както се вижда, японските власти правят това признание въпреки миналогодишното си решение за строителството на 14 нови ядрени централи. Отписват ги! И няма да е чудно да последват Германия в решението си изобщо да закрие тази индустрия.

Тук обаче сме 14 пъти „по-умни“ от японците. Смятаме, че точно ние, с братската чернобилска помощ, можем да гарантираме въпросната сигурност срещу ядрени аварии и съответно „не смеем“ да отпишем един единствен ядрен обект.

Явно мутацията в мисленето, която роди мутризацията на обществото ни, е увредила не само нашия „елит“, но и масата, която го избира. Само мутанти могат спокойно да се седят и да гледат как им натрапват потенциален апокалипсис. Докато глупаците в Германия направиха рязък завой в името на сигурността и се отказаха от ядреното бъдеше в производството на електроенергия; тъпите италианци го направиха с референдум; примитивните американци обсъждат подобна стъпка в Сената ( на 13 юли имаше дебати по темата там, но това не е тема тук), а вече и технически изостаналите японци клонят към радикален отказ от рисковете на ядрената енергетика, у нас се осланяме на прогресивните прогресиращи руски гаранции.

Ама ще рече някой: това си е „гаранция-Франция“, нали французите още са се отказали! Щом тях не ги е страх да ходят в гората, защо ние да се боим от мечката? Удобно, но доста малоумно обяснение е това за оправдаване на престъпната лакомия на преялите с комисионни наши атомни лобисти. Да,малоумно е като за малоумници, уви. Защото да се равняваш по негативния пример си е признак на (серо)позитивно заразяване чрез френска любов, колкото и лекарите да твърдят, че така не ставало… За сведение: думата „цунами“, която промени хода на историята, не идва от „цуни ми“, макар да има нещо общо със здравия разум и със задника, който всеки трябва да си пази, вместо да целува мечешки такъв.

Тава, че тук нямаме „цунами“, а имаме само „цуни ми“(го хвостохранилището, подопашието), не е основание да се наслаждаваме безметежно на чуждото удоволствие от това да ни употребяват. Късата памет за Чернобил не само не удължава живота на топящата се българска нация чрез механизма на бягството ( в чужбина и) от спомена за ужаса, но и скъсява дистанцията до времето, когато просто ще останем историческо понятие с географски параметри. И може би чак тогава ще се изясни, че лоботомиращите лобиращи са постигнали истинската цел на стратегията на руското дълбоко проникване.

18 мнения за “Цунами не идва идва от “цуни ми”, но има подобен ефект у нас”

 1. Ех,г-н Инджев, искрено Ви завиждам на енергията и постоянството да дълбаете с голо чело албански бункер.
  Нацията ни доказа, че се нуждае от милувки, подобни на лукановата и виденовата зими, за да активира фундаменталния си инстинкт за самосъхранение.
  Нищо от историята ни не вдъхва и капчица оптимизъм, че по-семпли въздействия могат да преминат прага ни на търпимост.

 2. Въпросът, който разглеждате, уважаеми Инджев, не е глобален, а локален. Защо ли?! Ами защото ситуацията в България не е нормална. Защото руснаците натискат грубо За строежа на Белене и вероятно държат много политически компромати за ББ, ЦвЦв (тук не споменавам послушните АБВ-ета, БСП-ета, Куне-вета и Атак-ета). Явно сделката по изнудването е Беляне за руснаците, а ББ спокойно влезе в президентската надпревара. И изнудването и компроматите ще се скрият. До следваща необходимост. Не видяхте ли как изведнъж спряха Флашките?! Не че са изчезнали, а просто лобитата решиха, че ако си извадят взаимно кирливите ризи, народа щи ги отнесе вкупом….така, че подмолната политика на политическия елит продължава. Сигурен съм, че за ББ и ЦвЦВ има събрани Сериозни компромати и съм сигурен, че те го знаят, знаят го противниците им, приятелите им, знаят го американци и руснаци…
  Къде е изхода, уважаеми Инджев???? Проблема е, че досегашните президентски номинации не всяват никаква надежда. И така България ще си остане руска икономическа губерния пълна с руски бизнес-помещици, ще остане троянския кон в НАТО и ЕС, ще остане на дъното ръководена от Нелустрирани агенти

 3. п.с. На този фон въобще не споменавам турската агентура, гръцката агентура, сръбската и румънска агентури, които необезпокоявано вършат своето и прокарват политически, икономически, културни и други интереси….а ние сме изправили срещу тях могъщата ДАНС и гоцевата НРС….смях до сълзи

 4. Извън темата:
  Да ни е честит Калфин! Да ни е честита Кунева! ТЕ СА номинациите за Третия мандат на Гоце!

 5. Браво, Иво!

  Разбира се, такава “нищожна” тема като отказа на Япония от нови централи не може да намери място в българските “медии”.

  Както не намира място информацията за продължаващия ужас във Фокушима.
  Ако имаше едно лесно руските подлоги в България щяха да забранят изобщо да се споменава Япония.

  Възможно е част от крайната цел на “мероприятието” – руска атомна бомба в БеляНЕ да е и изтребване на българите. Но това ще е “вторичен резултат” от престъпната алчност на “български граждани” – безродници продажни и престъпното нехайство на чалгаризирани туземци.

  България наистина може да остане празно географско понятие, ако “мат’риалът” не започне най-после да се държи като “суверен” и не натири в (руски) мечи г@з мерзавците!

  За сметка на мълчанието по темите за бъдещето на България в радио “Хоризонт” примерно допуснали руски измекяр да обяснява колко ценни и прекрасни дипломати били “бившите” агенти на ДС , т.е. на КГБ. И как не бивало да се извършва “лустрация”.

  И тоя фашист получава няционален ефир за да продължава сее зараза.

  Време е за “уволнение” – на ЦоЦиалисти, на “граждани”, на всякаква сволоч предаваща България!

 6. 2025г Германците минават на дърва и въглища? Колко романтично! Минаваш Саопаолито в Хамбург и навсякъде цвърчат наденички на скари с дървени въглища. Защо пък не? Ако си изнесъл високо енергиините производства в Китай… що да не плетеш чорапи до камината? Ама, тя затуй ли Меркелица ще прави оборот с жълтурите за 1,2 трильончета?!!Четем, четем, ама, само картинките виждаме.

 7. Британците пък не се отказват от АЕЦ и започват строителството на осем нови.
  Малко елементарни цифри, които са отдавна известни но като, че ли никой не ги знае.
  Една хипотетична ТЕЦ с мощност 1гвт изхвърля годишно в атмосферата 13 000 тона въглеродни, серни и азотни емисии при положение, че работи на природен газ. Обаче ако работи на въглища, особенно низкокалорийни като нашите, емисиите са още по-богати по съдържание и стигат до 165 000 тона от 1гвт мощност. При това във въглищата много често се срещат разни радиоактивни вещества и изхвърлени директно в атмосферата са много активни и опасни.
  По данни на американското министерство на здравеопазването за 2009 там са умрели от 9-11 000 човека от емисиите на ТЕЦ. От АЕЦ там никой още не е умрял или поне няма такива данни.
  Каква е ситуацията у нас- ние имаме 2гвт от АЕЦ и почти 4гвт от въглищни ТЕЦ. Комплекса Марица Изток даже в 2000 попадна в Книгата на Гинес като най-голям замърсител на атмосферата. От тогава нищо не се е изменило- няма пари за нови очистителни съоръжения. Даже по скромни оценки нашите ТЕЦ бълват годишно 600-650 000 тона емисии- това са примерно 10-11 000 железопътни вагона. Колко народ умира у нас от тая работа даже не са се опитвали да определят. Какво им е хубаво на тия ТЕЦ – те ни тровят бавно и практически незабелязано. Но затова пък стабилно и сигурно.
  АЕЦ ако гръмне веднага ще стане голямата беля и ще се разчуе.
  Тука разликата между АЕЦ и ТЕЦ е като между авио и автотранспорта- ако падне ссамолет велнага узнава цял свят, а на автомобилните катастрофи и аварии никой не обръща внимание- това е скучно всекидневие. Но вероятността да загинеш в колата е много по-висока от тая да изгориш в самолет.

 8. Не ги мислете германците – те от няколко години изграждат над 20 котела(ТЕЦ)за производство на ел.енергия от въглища и биомаса. Номиналната им (полезна) генерирана мощност е 800 МВт.на генератор. Германците са си направили сметката, че това е енергията в пъти по-евтина от ядрената. Те нямат сантименти и просто използават ситуацията да си оправдаят бъдещите парникови емисии. Американците са силно подразнени от факта, че германците прокламират зелената енергия, за да си изнасят скъпото оборудване, а сами строят ел.централи на въглища.Няма нищо случайно в това, просто в БГ основните новини са за политика и чалга…

 9. Г-н Инджев, съжалавам, че донякъде Ви опровергавам, но истината за Германия е, че те смениха енергийната политика заради пари, т.е. това е причината за обявяване на затваряне на атомната ел.индустрия. Трагедията в Япония им дойде като супер оправдание и много подходящ довод…

 10. Апропо, нека не хвърлям камъни само в градината на немците, а да ви информирам, че много голяма японска фирма иска да строи АТОМНА електроцентрала в Литва! Литовците, по силата на договор за присъединяване към ЕС спряха два реактора по 1500 МВт всеки. Сега им е необходима ел.енергия(естествено). Значи се оказва, че японците искат да затворят ядрените ел.централи у дома, но индустрията им ще продължи да работи, само че само за износ…Ето една от информациите(англ.):
  http://news.businessweek.com/article.asp?documentKey=1376-LOC6670YHQ0X01-6AL8TIJS8EEVM67R1V1QKCFP2A

 11. Г-н Инджев,

  Подкрепям тезата за отказ от атомна енергия, по принцип. С оглед на това обаче, че съседна нам Турция, възнамерява да реализира проекти за 2 атомни централи, непосредствено до границата си с РъБъ …какъв е смисъла ние да се отказваме?!? Идеята ми е, че въпросите на ядрената енергетика са глобални и не могат да се решават с локалкни мерки.
  Не подценявам важността на проблема, но имаме по сериозни неща за решаване, като например това, че ако не се решаъшат въпросите с ромите в Б-я и с и без атомна енергия нас няма да ни има! Те парите за Белене ще ги откраднат така или иначе с/без централа …

 12. Сценарий за предизборен клип. – Избираш първо Калфин , после Кунева(балотаж) и получаваш Белене. За музикален фон на клипа чуруликат птички и бълбука бистра водица от планинско поточе. Сцена 1 – Висок и снажен българин с ушанка но говорещ английски, подрязва лозичка сред огромен лозов масив. Звездичка(петолъчка) грее в очите му в очакване на богата реколта от която ще напълни дамаджаните в мазето. Сцена 2 – Средна на възраст българка в народна носия със синя забрадка на жълти звездички говореща перфектен английски бере рози с надежда да напълни повече мускалчета с розово масълце. Финал. – За чиста(енергия) България.

 13. Към Павел Маринов:

  Г-н Маринов, никой не се съмнява в прагматичността на направената калкулация, но истината е, че в Германия от години се води бурна публична дискусия с акцент върху безотговорността на поколенията да бъдат завещани огромни количества замърсена земя и вода. Дори за АЕЦ “Белене” ни “отсрамиха” с протести пред дома на шефа на компанията, полъгала се първоначално да инвестира в руския проект.И-забележете: когато все пак управляващите се прекършиха по въпроса под тежестта на ужаса в Япония, обществото реагтира с радост. Тук реакцията след Фукушима се изрази в засилена цинична пропагандна кампания за ползата на от ядрената енергетика с братската помощ на Русия. И само шепа ентусиасти се събрахме да протестираме на тротоара между Министреския съвет и седалището на др. президент Първанов, главния лобист на руския интерес в България.Защото за протести пари не дават, но за прогадната на АЕЦ “Белене” Москва инвестира милиони ( да ви кажа ли пиар агенцията, която ги разпределя напоследък?!). Увва сме, това сме “ние”. Ще цитирам отново Политковската, според която руснакът излиза на протест само ако го ударят болезнено по джоба. Братушки сме, а?!
  Толкоз за парите…

 14. Аз лично не съм противник на атомните електроцентрали, но очевидно в момента не е добра идея да се продължи с изграждането на АЕЦ Белене. Комбинацията от недостатъчно сигурна технология и земетръсна зона(БГ) правят възможните рискове неприемливи. Трябва също така да отчетем и амортизацията на много от съществуващите тецове, както и сегашните цени на технологиите за зелена енергия. Както отбелязахте, има нужда от дискусия екперти-политици-граждани. Има нужда от систематична информация по въпроса. Това са постижими неща. Единственият останал проблем(дано съм просто един черен песимист) е обществото да прояви интерес – напълно съм съгласен с Вас. Черпейки опит от немците, смятам че БГ трябва да помисли за държавни стимули за инвестиране в още една нова ел.централа на въглища – или в маришкия басейн на собствени лигнитни или в района на пристанище Варна – Девня, на черни(качествени) въглища. Постижимо е една такава ТЕЦ да бъде готова в рамките на 5-6 години. Отговор на евентуално обвинение в пристрастие – да, бих използвал шанса да се върна обратно в БГ да работя по изграждането на една такава ел.централа, както и много от моите колеги българи.Извинявам се за дългото обяснение…

 15. Даже на великите германци им е страшно мътна енергийната политика. Инциатора на спирането на АЕЦ беше правителството на Шрьодер и неговия партньор по коалиция Йошка Фишер- най-зеления германец. За Шрьодер навярно знаете, че е почетен член на Руската Академия на науките, сега ръководи Северен поток и вече завършва втората тръба. Както е тръгнало ще има и трета. Йошка Фишер също не е по-прост – сега е главен консултант на Нобуко за скромната годишна заплата от 3 мил. евро. Освен това заедно с Мадлен Олбрайт консултират Сименс. Може и да е случайно но новите 9 газови ТЕЦ за замена на АЕЦ ще се проектират от Сименс и с негово оборудване

 16. истината е, че нямаме абсолютно никаква нужда от Беляне. Справяме се прекрасно и с Козлодуй, който работейки така, оптимално използва своите мощности, което го прави по-безопасен. Единствената полза от Беляне ще е за една тайфа рубладжии, които искат да смучат още милиони рубли/евро.

  До кога ще ги търпим?

 17. Ако говорим за замърсяване и отговорност сега производството на 1мвт електроенергия в Германия се съпровожда с изхвърлянето на 310 грама емисии. Във Франция 71 или 81 грам(точно не помня). Факт е, че ВЕИ не оправдаха големите надежди и сега единственните стабилно генериращи мощности- основа на енергетиката- са ТЕЦ и АЕЦ. Цените на изкопаеми горива обаче растат плюс това трябва да се ограничават емисиите. Вече от ноември тая година ТЕЦ-овете ни ще трябва да купуват емисионни квоти. Тука искаш не искаш трябва да се замислиш.
  Ако ме питат мен аз бих затворил всичките наши смърдящи и димящи ТЕЦ бездарно изгарящи невъзобновими и поскъпващи ресурси. Вместо тях още една АЕЦ и още ВЕЦ и ПАВЕЦ. Примерно както е сега в Швейцария благодарение ра което

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.