Село (с кучета, според Борисов), но без гражданско общество

Когато има гражданско общество и натиск срещу „целесъобразността“ в раздаването и получаването на награди, се случва следното:

“Престижна германска награда за човешки права няма да бъде връчена тази година, след като организаторите бяха остро критикувани за решението им да я дадат на руския премиер Владимир Путин.

Наградата Куадрига се дава годишно на хора, които са направили много за добруването, просвещението и правата на човечеството.

Решението за връчване на наградата на Путин предизвика остри и гневни реакции от страна на негови опоненти, които заявиха, че това е подигравка.

Бившият чешки президент Вацлав Хавел заплаши да върне своята награда Куадрига в знак на протест.

Куадрига е наречена така в чест на статуята върху Бранденбургската врата в Берлин и се дава годишно в деня на обединението на Германия, като се посвещава на хора “ангажирани да свалят стени със смелостта си и да изграждат мостове”.

Организаторите обявиха, че с голямо съжаление оттеглят наградата за Путин, като цитираха “масовите критики в медии и политическия свят” по повод на техния избор.

Растящият натиск става все по-нетърпим и рискува да ескалира още повече, заявиха те в специално съобщение.

През 2011 година няма да бъде връчена награда и организаторите заявиха, че ще обсъдят, как да продължат работата си догодина.

Путин трябваше да бъде почетен за “работата му за задълбочаване и стабилност на германско-руските отношения”, но това беше остро критикувано в страната и в чужбина.

Неговите опоненти казват, че като президент на Русия от 2000 до 2008 година, Путин, който е бивш офицер от КГБ, е провеждал репресивна политика и е ограничил човешките права.

Германският комисар за човешките права Маркус Льонинг заяви, че е “много цинично” тази награда да бъде връчена на Путин наред с Вацлав Хавел.” ( Кафене.нет)

А когато няма гражданско общество, критерий за добро и зло, натиск срещу безпринципността и спекулирането с имена и награди, един Първанов не само си прави каквото си иска с държавната символика, но и самият той получава награда на името на Стефан Стамболов, от която големият патриот би се обърнал в гроба, вкаран там от предците на онези, на чиито потомствени интереси служи и днес същият раздавач на ордени.

25 мнения за “Село (с кучета, според Борисов), но без гражданско общество”

 1. “…А когато няма гражданско общество, критерий за добро и зло, натиск срещу безпринципността и спекулирането с имена и награди, един Първанов не само си прави каквото си иска с държавната символика, но и самият той получава награда на името на Стефан Стамболов, от която големият патриот би се обърнал в гроба, вкаран там от предците на онези, на чиито потомствени интереси служи и днес същият раздавач на ордени.”
  Докато институциите у нас не си вършат работата подобаващо и докато гражданското общество се формира-бавно и неизбежно,то със сигурност гражданите у нас,които вярват в цивилизоването на България заедно с такива журналисти като теб,приятелю, не само че събарят стени и градят мостове ,нещо повече:бурно са устремени и помитат изостаналостта ,която дърпа обществото ни назад.Вярвам във волята и примера на журналистите,които заедно с гражданите наистина утвръждават четвъртата власт в обществото ни-СИЛАТА на гражданското общество!

 2. Към ИВА :

  Един от работните езици на г-н Инджев е немски.Не мисля,че така изписаното произношение на думата на кирилица омаловажава същността на публикацията му.

 3. Kорумпирана и корумпираща банда
  са тези бандюги от “КВАДРИГА’!
  Срам!

 4. Чета и се възхищавам на ключовите за националния в съответните страни интерес представители на Германия и Чехия! И същевременно се омерзявам от фигур(ант)ите, заемащи същите ключови позиции, но лобиращи чуждите, руските, интереси в РъБъ.

 5. Защо Путин е бил номиниран за тази награда?

 6. Предлагам Путин да бъде награден утешително от Първанов със Стара планина. И със снимка пред паметника на съветската армия.

 7. п.с. естествено имам предвид със салам тип Стара планина ха ха

 8. Ostavete “Quadriga”Bratya i Sestri!
  Vijte malko po-dale4e!
  Nyama u nas ni nacionalno ,ni li4no samouvajenie.
  Nie prodaljavame da budem ROBI.
  Ne shte se subudim skoro,may….?!?!
  Dokoga shte turpim hora,kato PREDATELYA-parvanov?!?

 9. Към vecher: Грешката е на кафене.нет, но аз само исках да се направя на много важна. Усмивки!

 10. За разлика от България, не всичко в Германия може да се купи с пари, това е извода от сагата с наградата “Квадрига”. Лично за мен това е сигнал, че Шрьодеризма в Германия макар и късно търпи поражения. Лично за Путин това е плесница върху репутацията която се стреми да изгради за него тежката имперска пропагандна машина на Русия, това е и фалстарт на кандидат президентската му кампания. Случаят е удар и върху българските путинисти, които от няколко дни ни в клин ни в ръкав все ни пробутваха мантрата, колко мъдър и уважаван държавник е Путин по целия свят и как се надпреварват от запад да го награждават. “Четирите коня” нанесоха тежък ритник върху имиджа на иконата на путинизма.

 11. Както се вижда никой в ЕС не е имунизиран срещу Петата колона! И в Германия явно Шрьодер не е единствен и има доста още “шрьодеровци”. Но ето един блестящ пример, как на това се противодейства, когато има гражданско общество! Добре е, че има журналисти, като Иво Инджев, които да ни посочват ясно пътя!

 12. Имам няколко добри приятели руснаци големи противници на Путин. Те много се смяха когато обявиха решението да го наградят защото това няма да му добави популярност в Русия. Простия руснак след Горбачев се отнася с голямо подозрение към тия които награждават на Запад- демек продали са ни за 30 долара. Например по социологическите запитвания силно е паднала популярността на финансовия министър Кудрин след като миналата година МВФ го избра за финансист на годината.
  А сега като отмениха наградата на Путин само ще му вдигнат акциите в Русия преди близките избори- там обичат “обидените”

 13. Към Сия:

  Със същата мотивация, с която номинираха ( и наградиха) Първанов в Русия и по която номинираха, но не наградиха с хонорис кауза в Търново Путин ( защото батюшката просто реши да плесне един шамар на Първанов и не уважи енергийния му форум в София, подмазвачески организиран именно за пропагандиране на путинизма-ленинизма в енергетиката). “Принос”, “между народите” и т.н. А специално Путин е до(при)насял за германския народ мнооого!

 14. Присъединявам се към мненията на GB и Тупанджиев. И според мен от цялата история Путин ще получи всичките дивиденти в страната си които са му особено нужни сега.
  В чужбина той не може да промени вече ничие мнение.
  И мисля че плесницата е по-скоро върху репутацията на германското гражданско общество и на Германия.
  Въобще НЕДОУМЕНИЕ буди как се е стигнало до номинация на това лице след като по време на падането на Берлинската стена въпросният е имал най-решаваща роля в унищожаването на архивите на КГБ в Германия, сам се е изпуснал ( или хвалил ) за това а най-последната му изява бе да забрани регистрирането на партията на истинската опозиция.
  Добре че се появиха един ТУРЧИН, един ДАТЧАНИН и един ЧЕХ и дано подейства отрезвяващо плесницата им.

 15. Аз също съм озадачен как и защо Путин е бил номиниран за награда за човешки права , добре е всичко си идва на място. Да видим какво ще кажат троловете “чичата” , “SK” , “Килчо” и т.н.

 16. Защо са го номинирали има няколко версии, например:
  На Германия ще са и нужни увеличени доставки на газ след затварянето на АЕЦ. Както се изразява едни мой познат руснак “стали раком за газ”- нещо като “нагъзили са се за газ”.
  Или напротив:
  Искат да го злепоставят пред простия руски избирател, който обикновенно стабилно гласува за него. Руснаците не доверяват на хора, които получават такива награди като някога световния любимец Горбачов. А Путин и така има славата на прекален германофил, даже една от дъщерите му се е учила в училището на германското посолство. Другата пък е в брак с “немец”. Той е холандец, а не германец ама кой ще се разбира.

 17. Знаете ли, че въпросната Квадрига е породила в немският език израза Ретуркуче, което се превежда с каквото повикало, такова се и отзовало.
  Несъмнено, това решение е взето под силен натиск на руското външно министерство, в изпълнение на задачата си да изгражда образ на Путин за това, което не е. Може би даже е имало и нещо, като “немските граждани може да останат на студено тази зима”.
  И като не са успяли да удържат на натиска, наложило се е немското гражданско общество да ги подпре.

 18. Гордея се, че човекът, вдигнал в Германия най-големия вой срещу награждаването на Путин, е политикът от турски произход Чем Йоцдемир, който е шеф не на германското ДПС (каквото не съществува) а на Зелената партия.
  Няма никакво значение Путин печели или губи в Русия от цялата работа. Руснаците са толкова пропаднала и затъпяла нация, че със или без награди ще го изберат пак за президент, въобразявайки си, че връща на страната старото и могъщество. Истинското и състояние обаче е по-скоро сравнимо с това на подвижната гробница “Булгария”, която потъна наскоро.

 19. “Путин – чекисткая шкура, политическая бездарность и сталинист: мстительный и жестокий, порождение той самой советской тени, из которой от вышел”.

  В.Новодворская

 20. „Тежката артилерия” на германската публицистика „Франкфуртер алгемайне” написа: „Ако желае да затвърди у руснаците циничната им увереност, че Европа е безволева и безпринципна застаряваща дама Берлин не можеше да измисли нищо по-подходящо от това да отличи с „Квадригата” именно Владимир Путин… Същия който ликвидира свободните избори в Русия, който задуши медиите и съдебната система и назначи козлите от тайните служби за градинари на националната икономика…”

 21. п.с. Дали ако името на агент путин се замени с името на агент Гоце смисълът ще се промени?

 22. Уви господин Дакар именно така изглежда работата- застаряващата и безпринципна стара дама е обаче все още малко свенлива и в последния момент си завърна във фустата голите места.
  Обаче ще видим след ден два как ще се слеят в единен екстаз в Хановер Медведев и бившата комсомолска секретарка Меркел.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.