Германска ирония като за Вежди Рашидов

За любителите на аналогиите ще припомня едно от най-неадекватните изказвания на министъра на културата Вежди Рашидов – само една сред многото други подобни негови изяви.

Германия не махна руския танк в центъра на Берлин, Австрия не махна( Австрия „махна“ съветската окупационна армия и обяви този ден за свой национален празник – бел. авт.)… Ние сме единствените, които ги води някаква разрушителна сила. Не се прави така. Има си органи, има власт има държава. Не може всеки, който се събужда сутринта, да кепази държавата”, издекламира смешката си Рашидовка ли е,  от телевизионния екран. Впрочем, не всеки абсурд е смешен…

Знаем, че Веждито не е „всеки“, но все пак и на него не би трябвало да му е позволено да кепази държавата, колчем се появи сутрин по телевизора ( слава Богу, не всеки ден!).

Това ни съобщи той след като мисли около седмица как точно да заклейми „вандализма“ на неизвестния художник, за когото дори червеният кандидат за столичен кмет Георги Кадиев употреби шизофреничната, но все пак по-мека формулировка: „симпатичен вандал“.

Отдавна сме свикнали да слушаме „главния мултак на републиката“,както се самоопредели той на 14 декември 1996 г. навръх рождения си ден. Да си измисля имена на несъществуващи „анторитети“, на които се позовава със самочувствието на откривател. В случая си измисли танк в центъра на Берлин, явно бъркайки чешката столица с германската. Но когато бърка Германия с България, вменявайки на България германския синдром на вината за избиването на милиони руснаци и приравнявайки германския случай към българския несравним с нищо подобно казус, това вече не е смешно.

С чувство за хумор обаче най-голямата германска фондация „Кондард Аденауер“ е описала в своя сайт иронията на събитието с оцветяването на монумента в София и дори споменава за репорта на Си Ен Ен по темата ( за разлика от българските медии, сред които само БНТ се престраши да го направи- дали пък моето участие в този репортаж не е причината за тази избирателна слепота и глухота -ако е така, ще взема да стана „много важен“!).

www.kas.de
“ Спорове около паметника на съветската армия в София. През нощта срещу 21 юни той бе напръскан с графити. С тази акция съветските войници бяха превърнати в герои от американски комикси и представители на поп културата. В следващата нощ той беше почистен от активисти от някакъв българо-руски форум.

В София има паметник, повсетен на „освобождението на България от фашизма чрез Червената армия”. По стил, размери и израз той отговаря на аналогичните паметници в други източноевропейски страни. Група фигури в основата на паметника през нощта беше напръскана със спрей и така превърната в герои от комикси и поп културата. Виждат се Супермен, Робин, дядо Коледа и др.
Картината събра мнозина развеселени зяпачи. Не толкова развеселени бяха онези, които смятат че така се подиграват Червената армия и страданията на съветските войници. Дори Москва реагира, а CNN излъчи репортаж от София.
Във всеки случай по този начин се разпали отново старата дискусия за демонтажа на паметника. Мнозина по-млади са на мнение, че паметникът възвеличава комунизма и изопачава историческата истина, тъй като Червената армия е окупирала България без бой.
Междувременно войниците отново са приели стария си образ. Активисти от споменатия българско-руски форум в следващата нощ ги бяха почистили. Прокуратурата разследва срещу неизвестен извършител. Дали извършителят е бил наясно с резултатите от акцията? “

Ако забелязвате, няма и грам заклеймяване, а тънка подигравка със защитниците на паметника от страна на „някакъв“ българо-руски форум. Запознатите с изключителната чувствителност на темата за войната в Германия разбират, че тази трактовка на случая в София, чиято специфика авторите на текста разбират доста по-добре от Рашидов, е ясен знак към спекулиращите с историческите аналогии у нас и в Русия. Време е и г-н министърът на културата да си обогати малко общата култура. Ако не вярва на мен, да се поучи от фондацията, чиято десница е основен спонсор на десните в България от близо две десетилетия – почти като „Мултигруп“ за Рашидов.

23 мнения за “Германска ирония като за Вежди Рашидов”

 1. Радой Ралин го беше казал преди време много точно: “Не ме е страх от министъра на културата, страх ме е от културата на министъра”. В този случай си е направо за страх. 🙁

 2. Извън темата: Преди малко попаднах случайно на “репортажа” от шествието в Борисовата градина по повод убйството на Яна. Репортажа бе направен от вашата бивша “колежка” Бенатова. Бях на шествието и макар да не присъствах до края му, имах възможността да видя количеството хора, които бяха там. На толкова долнопробна манипулация, като тази на която станах свидетел преди малко от въпросния “репортаж” не бях ставал свидетел скоро. Това репортажче затвърди мнението ми, че гледането на основните български телевизии е вредно. Радвам се за Вас г-н Инджев, че овреме сте се махнали от тази кочина която се населява от такива като бенатова.
  Ето и линка към репортажа. Интересни са и коментарите към него.
  http://www.btv.bg/news/bulgaria/story/1426532579-Razsledvashtite_kategorichni_Nyama_nasilie_nad_Yana.html

 3. Да се спори със сервилността на Вежди е все едно да оспорваш неразубедима налудност-просто губене на време,защото сервилните налудности- трябва да се лекуват поне в домашна обстановка ,а не да са критерий за лицензирането му като министър!

 4. До кога обществото ще търпи клоуни и полуграмотни същества да представляват държавата?! А този пияница с червен нос, освен посмешище е и пример за съвършена наглост, демонстрация от страна на политическата класа, че всичко и е позволено! Сигурно и в Централна Африка не е възможно да си нападнал полицай и да не си в затвора! Ако изобщо останеш жив! А тук може и да си министър!!

 5. До Валентин:

  Приятелю, ВЪПРЕКИ злото, което обладава огромна част от душите и разума на мнозинството от населението в тази страна, шествието в памет на Яна и против безсилието на нормалните хора да живеят нормален и СИГУРЕН живот, е малка, но същевременно огромна стъпка към оформяне на физиономията на гражданското съзнание у нас.

  Бог да прости Яна и да накаже убийците й! А сред последните косвено са и всички онези подобия на хора, за които човешкият живот не значи нищо (милиционерски шефове и подчинени, политически зомбита от опозиция и квазимодовци от управляващите, мутри и чалгеси, патриоти и ксенофоби…).

  А всички, които бяха на шествието, както и всички, които ги подкрепяха в сърцата си, нека да се подготвим за дълга битка. Битката за НАШИЯ живот и живота на децата ни. Мисля, че тя вече е започнала. Да му мислят онези!

 6. Уважаеми, гн Инджев, уважаеми съфорумци!
  За трети път се обръщам с молба да ми бъде разяснено с какво е заслужил да се нарече творец и човек на изкуството Вежди Рашидов. С кои свои качества е оправдал правото да оглави културата в българското правителство? Българската култура?!
  Защото според мен, той освен че не е българин, не познава задоволително българската култура и даже езика български!
  /Това, че е удостоен с почетното звание “Главен Мултак на Републиката” едва ли е достатъчно основание./
  Продължавам дъ търся отговор на простичките въпроси:

 7. – С кои свои високохудожествени произведения, скулптурът Вежди Рашидов заслужи своята известност в България?
  – С кое свое непреходно творчество, същият придоби световно признание и прослави страната ни?
  – Коя /и от кога/ е неговата последна пластика /моля само без “пъпеши”/,получила висока оценка от международната и родната културна общественост?
  – Твори ли и понастоящем “геният на малката пластика” и можем ли да ни изненада в скоро време с очарованието на таланта си?
  🙂

 8. Моля извинете ме за пропуска! Да се чете: “…можем ли да очакваме в скоро време да ни изненада…”

 9. Че на Веждито, му харесва и онова саморазрушаващо се Чудо пред НДК, още от времето на бившия патрон на Двореца на културата. Човекът си е изградил систематика – ПСА, Седмоъгълния …Орнамент, паметнка в Правец, БГ Лувърът – Колтура е това, не е за Малокултурни и нищи духом. Бог да пази !

 10. докога ще търпим такива нагли простаци да представляват държавата?Докогато избираме тъпанара,който ги назначава!!!!!Аз поне не го избрах,но какво от това?!Българския матриял си избра поредния Спасител!Е,понесе отървахме от лошия,черен злодей Костов!!Ха,Ха!!

 11. Братя, тежко живеем, не се търпи вече това тегло! Само Царят може да ни спаси, но трябва да го повикаме. Искаме си Царя! Искаме хляб и народни правдини и само Царят ще ни ги даде! Той вече ни спаси от Драгалевския Безродник преди 10 години, ще ни спаси и сега, стига ние да пожелаем това.

  Искаме Цар, хляб и народни правдини!!! Щом Негово Величество Царя застава зад г-жа Кунева, то и аз ще гласувам за нея! Царят най-добре знае кой е читав и кой не. Благодарение на него преди 10 години българоубиецът Костов беше изритан от властта, не забравяйте това. Царят ни спаси тогава от гладна и позорна смърт – вечно ще сме му благодарни!!! Затова да гласуваме всички като един за г-жа Кунева, защото иначе Драгалевското Чудовище отново ще дойде да ни пие кръвта.

  Братя, аз вече твърдо съм решил. Ще гласувам за г-жа Кунева! Щом Негово Величество застава зад нея, значи тя е най-достойната. Да, аз вярвам на нашия Цар. Той е мъдър, благороден и добър. Царят е светлината, която все още грее над нас, Царят е надеждата ни, последната надежда . . . Царю, ще гласувам за г-жа Кунева, заедно с целия си род! Да, всички ние те обичаме и ти вярваме. Само ти ще ни спасиш от злото, тъй както ни отърва от Драгалевския Българомразец преди 10 години. Само Ти, Царю!!!

  Ваше Величество, не издържаме вече на тези мъки! Плачем, плачем горчиво, о Царю наш, но самите ние сме си виновни. Защото който не почита своя Цар, все едно се отрича от баща си. Виновни сме, Царю, не те защитихме от лумпени и безродници, които те обругаха. Отрекохме се от Теб и затова сега страдаме. И още по-големи мъки ни очакват, ако не се покаем. Царю, прости ни и ни помогни. Спаси ни, както ни спаси от Костов преди 10 години! Молим се, Царю наш!!!

  Който не почита своя Цар, все едно се отрича от баща си!!! Да живее Царя!!! Да живее Отечеството!!!

 12. С позволение на домакина на блога и аз ще се обадя встрани от темата. Не за друго, а защото и аз съм потресен от властта на българската организирана престъпност в телевизиите. Медиакрация ли му се викаше на това състояние – не помня вече…

  Вальо, и за гледах репортажа на Бенатова. Интересно!? Тя отива на място за което не е, преди времето и с единствената цел да ни информира, че нищо не се случва. Е, аз се вързах – не отидох, подведох още двама. Но това си е мой личен грях, а и срам…

  В този ред на мисли съветвам всички четящи този блог и коментарите под него да проследят линка на ВАЛЕНТИН, та да се ориентират за какво иде реч. Разбира се, това е поредното журналистическо престъпление, извършено от Миролюба Бенатова. Предишното фрапантно нещо бе оня Горсов по казината и спирането му едва когато е профукал парите на Стависки. Нали помните? Тогава Миролюба малко я освободиха от телевизията, за да се освободят от срама и и я пратиха по вестниците. Сега пак ще я освободят временно – бъдете сигурни, но тя гладна горката няма да остане. Нали се сещате, че ако в предишния случай най-вероятно е плащал Стависки за да получи смекчаващи вината в публичното пространство обстоятелства, то сега най-вероятно е плащал Борисов или Цветанов. А те далеч не са подсъдими, те са тарторите на държавата.

  Искам и още едно вмятане да направя – в началото на май тази година МВР разби шумно и медийно черно тото с 20-30 кафенета, приемали нелегални залози и т.н. Преди седмица стана ясно, че става въпрос за лицензиран хазартен оператор (не че одобрявам хазарта, но…), който е работил съвсем легално, плащал си е данъците и е предлагал по-изгодни условия за игра на участниците (по висока средна възвръщаемост от коефициентите в сравнение с традиционния на българския пазар Еврофутбол). Питам ви:

  Разбрахте ли от медиите, че черното тото на Цветанов е бил легален и лицензиран хазартен оператор? Не разбрахте, нали? Просто никъде не се каза…

  Извинявам се още веднъж за дългия и не по темата коментар, но ми се струва важно!

 13. “Не ме е страх от министъра на културата,
  страх ме е от културата на министъра”
  Р. Ралин

  Щеше да е смешен, ако не беше министър!

 14. “такъва” и “такъви” са други културни бисери от речника на министъра…

 15. Да, присъединявам се към призива да се гледа репортажа на Миролюба Бенатова и после за сравнение този на Дневник.
  Ето още веднъж и двата линка.
  Това е толкова долно наистина!
  http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2011/07/18/1125571_mulchalivi_sveshti_v_parka_v_pamet_na_ubitata_iana/
  http://www.btv.bg/news/bulgaria/story/1426532579-Razsledvashtite_kategorichni_Nyama_nasilie_nad_Yana.html

 16. Няколко снимки от личния архив на Иво Инджев, от нощта, в която ни лишиха от красиво изрисувания барелеф. Като единствен журналист на мястото на събитието от самото начало почти. После с неговото присъствие другарката Шаренкова си изми мръсната муцуна, че не било скрито покрито направето измиването, след като Иво Инджев знаел и бил там. Беше там, защото ФБ действа бързо като информационна агенция, поне това имаме. Голяма наглост!

  http://decommunization.wordpress.com/2011/07/15/%D0%BD%D0%BE%D1%89%D1%82%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-20-%D1%81%D1%80%D0%B5%D1%89%D1%83-21-%D1%8E%D0%BD%D0%B8-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4-%D0%BF%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D1%82%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D1%81/

 17. Към Павел Тинков:
  За творчеството на Вежди Рашидов е на-добре да попиташ художника Захари Каменов, с когото бяха близки приятели (още повече, че ти е градски) или Маргарита Михнева. Със Захари имаха общи галеристи в Япония, Франция и Турция. Освен това Веждито беше личен приятел на мистериозно починалия турски министър-председател Торгут Йозал, седмица след една тяхна среща и изложба в Истанбул. Подразбира се, че става дума за времето на соцреализма, когато Веждито беше един от малкото етнически турци (може би единствения) сред художниците. Моето мнение, казвам го със съжаление – миниатюрен скулптор на безизвестни миниатюри. Чирак на калфи!

 18. Към Павел Тинков:
  “С кои свои качества е оправдал правото да оглави културата в българското правителство?”
  Качествата му се знаят най-добре от водещия му офицер от КГБ.Защо заслугите му да се различават от тези на другите министри?

 19. Г-н Панев, защо ли не ме изненадахте?! 🙂
  Чаках да се “закачи” някой мултак, но не би!
  Какъв ти “соцреализъм” и др подобни дивотии – просто комбинация от уродливо светоусещане и бездарност /Виж “Вратата”/. Веждито ваяше, а Тодор Живков прописа – Веждито с десетки международни признания, Тошо с десетки преводи на чужди езици.
  Душевната убогост и вулгарната простащина не могат да родят изкуство!Такива ми ти работи.

 20. Вулгарен простак си е Веждито, няма спор!Колегите му знаят – такъв си беше далече преди да стане министър. Едно нещо не може да му се отрече – плува като мазно петно при всички власти и знае откъде да нагуши парици!И за приятели и роднини се грижи – галерия “Средец” на подведомственото му министерство даде на споменатия Каменов и любовницата му, сватята Конакчиева изпрати в Париж.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.