Вместо да ни освобождават без съд и присъда – ще ни съдят

Крайно време беше да ни съдят, вместо да ни освобождават отново без съд и присъда. В окупираната от тях неутрална и несъпротивяваща се България осъждат на смърт чрез т.н. Народен съд ( включително посмъртно) около 200 пъти повече българи, отколкото са екзекутираните германци по решение на Международния съд в Нюрнберг. Близо половин век по-късно във възродения ( след поредното съветско освобождение, този път от Живков) български парламент един Стоян призова да съдим СССР и предизвика цунами от специфично патриотични, т.е. просъветски подигравки, на чийто фон критиките към цункането уста в уста между съветския Брежнев и държанката му Живков изглеждаше като комплимент към травестити.

Но когато Стоян не отива при Кремъл, Кремъл идва при Стоян- събирателен образ на несъбраните ни вересии.

“Атомстройекспорт” подаде иск в Международния арбитражен съд на Международната търговска палата в Париж срещу България, във връзка със строежа на АЕЦ Белене, съобщи РИА “Новости”.

Финансовите параметри на иска са 58 милиона евро, който според ищеца България му дължи заради досегашната работа по проекта на атомната електроцентрала.
“Тази мярка се явява процесуално необходима, защото става дума за изпълнена работа, по чиито обем двете страни имат подписано споразумение”, заяви представител на руската компания.
По неговите думи, “Атомстройекспорт” е изпълнила определения обем работа по съоръжението АЕЦ “Белене”, помолена от българската страна, за което е използвала кредитен ресурс”.
“На Българската страна, във връзка със сложното финансово положение, по нейна молба и бе направена отсрочка на заплащането, по което има и съгласуван план-график на погасяванията. И понеже той вече не се изпълнява от НЕК, руската компания се вижда принудена да се обърне към съда, иначе в противен случай към нея могат да бъдат предявени претенции на руски данъчни служби по повод неизпълнението на договора и невнасянето на осигуровки в бюджета на Русия”, добавил руския представител.
Представителят на “Атомстройекспорт” е казал още, че “не бива да се изключват и следващи съдебни искове на руската компания заради неизпълнението от страна на България на задължения, фиксирани в подписаните двустранни документи”. Същевременно той подчертава, че тази практика в никакъв случай не бива да се разглежда като натиск върху възложителя с цел ускорено приемане на решения.(Актуално)

14 мнения за “Вместо да ни освобождават без съд и присъда – ще ни съдят”

 1. Интересно ми е какво пише в договора, на който се позовава Атомстройекспорт.

  Иначе делата пред арбитража на Международната търговска камара (ICC) имат свойството да се точат дългичко, а и настоящият казус е многообещаващ.

 2. Ако с толкова се отървем-ПРЕВЪЗХОДНО!България е била най-добре и най-наред, когато сме работили за собствените си интереси-а това дефинитивно означава:Северните мужики да си стоят на север и да ни снабдяват със суровини!За другото-бой по пръсчетата!А местните рубладжии да се изловят ,да им се конфискуват авоарите, и да се изпратят некъде над 60 -тия паралел(ама по на изток)! ЕХ,мечти….

 3. На следващия линк може да се види производителите на “най-безопасните ядрени централи” какъв ноу-хау са били внедрили във фирмата.
  http://www.itar-tass.com/c1/188993.html
  МОШЕНИЦИТЕ от Росатом ръководещи безопасноста гушкали на година по 1млн долара за “инновационни сейфти разработки” и по 2млн долара за “утилизация на отработено ядрено гориво” които просто били смъквали от Интернет.
  Имало и други “модернизации”.

  Едно е обаче много успокояващо, ако в райна сметка се стигне до строеж – технологиите за безопасност на АЕЦ Белене ПОНЕ НЯМА ДА СА РУСКИ – ще са копи-пейстнати от мрежата.
  Интересно c колко МИЛИАРДА ЕВРО ще ни се качи цената на централата заради тези “инновационни разработки” в сферата на ядрената безопасност.
  Ако държавата ни е адекватна (а не позорна руска подлога), ОТВЕТНИЯТ И ХОД в случая трябва да бъде незабавно оттегляне от “Проекта” и иск за поне 580 млн долара ОБЕЗЩЕТЕНИЕ за това че НАГЛО И БЕЗОЧЛИВО им се хвърля прах в очите със декларации от сорта “най-сигурен проект в света” а в същото време БЕЗОПАСНОСТТА НА РОСАТОМ Е РЕАЛНО ВЪН ОТ ВСЯКАКЪВ КОНТРОЛ И ИЗОСТАВЕНО ПОЛЕ КЪДЕТО МОГАТ ДА ТАРАШАТ ПОДОБНИ КОМБИНАТОРИ И МОШЕНИЦИ.

 4. Най-добре е да бъдат поканени руснаците да ни освобождават пак,то се видя,че българчетата не могат да реализират нищо подобно на думата свобода. Който може да се спасява,който не може да строи капитализма с руснаците,дано този строеж успее,миналия не успя.

 5. Уважаеми Инджев,
  заведеното дело явно означава, че руснаците изпускат строежа на Белене. Явно не успяват да принудят ББ да направи подобна мащабна обвързваща крачка преди изборите, защото ще загуби много гласове. А и ББ не му се иска да е човека поел ангажимент за Белене и да остане в историята не като ТЖ, а като Бойко-чернобила. А вероятно срещу руския натиск се противопоставя и друг западен натиск, което дава възможност на ББ да се измъква от златевизацията. Май премиерството доста го уморява и аз си мисля, че ББ ще се съгласи след молбите на своите съпъртийци да се кандидатира за президент и да приема парадите на Гергьовден… а Кристалина ще се пенсионира от Брюксел с някоя друга милионна пенсия и ще бъде номинирана за министър-председател. По този начин ще се направят и някои промени в правителството, които няма да изглеждат като изхвърляне на някои, а като идване на нов премиер с нов “негов” екип.

 6. Те(Атомстройекспорт) не са виновни??Tях ги натискало руското НАП ?? Причината била, че компанията не е плащала данъци, за приходи, които е трябвало да реализира??? Откога се плащат данъци за “нероденото дете”?? Всички знаем, че България е малко бременна от Русия с едно Белене, но се надяваме да пометне, защото при баща пияница, се очаква дете с увреждания и непосилната издръжка да остане за сметка на “мама БГ”.
  А и честно казано, ние се надяваме(въпреки Борисов), този убийствен за страната проект да бъде приключен.
  Немците имат една точна поговорка за подобна безкрайна агония: Lieber ein Ende mit Schrecken als ein Schrecken ohne Ende!(По-добре един страшен край , отколкото безкраен страх!)По добре да преживеем една неустойка, отколкото и внуците ни да плащат за нашия страх!!

 7. Някой съмнява ли се още кому е изгоден проекта БЕЛЕНЕ ? Аз не! Готов съм да учавствувам според възможностите си за погасяването на иска само да се прекрати този строеж!

 8. Цитат от в-к “Дневник”: “От руската компания са обяснили още, че не е било възможно да не предявят претенции към българската компания, защото в противен случай ще им бъде потърсена отговорност от руските фискални органи. Причината, че компанията не е плащала данъци, за приходи, които е трябвало да реализира.”
  Този “аргумент” дава отговор на сценката от предишният ден, когато най-неочаквано ИТАР-ТАСС съобщи, че “Бывший замглавы “Росатома” Евгений Евстратов задержан по подозрению в хищении бюджетных средств”. Така да се каже – грижим се за събиранията си, за бюджета на Родината и “благото на народа си”. Ето защо ще осъдим “братята” българи, за да “закърпим кръпките”. Стари съветски постановки.

 9. Тези 58 млн са по-малко от промил от онова, което чака България ако тя реши въпреки всичко да реализира проекта Белене! Пък и аз много се съмнявам, че путинците ще ги огрее дело срещу нас в европейски съд.
  Така, че “поехали и Бог с нами”! 🙂 🙂 🙂

 10. Бих предложил на участниците в блога да видят и един онзиднешен резултат от “политиката на безопасност” за която споменавам в горния ми коментар а и да се подготвят за подобни резултати и на бъдещата АЕЦ Белене където по всичко изглежда тя ще се внедрява също.
  http://novayagazeta.ru/data/2011/079/00.html
  Отчетливо се вижда на снимките как ако работниците на строежа на тази нова руска атомна централа не са били на обяд в момента на срутването на арматурата е можело да се стигне до десетки може би жертви.
  Ето затова в Русия стават тежки и необясними катастрофи които с ритмична последователност си вземат своя кръвен данък …
  Защото БЕЗОПАСНОСТТА е просто изключена от сбъркания им mindset – смесица от непукизъм + нехайство + свръх самомнение + твърдоглавие + войнствена агресивност + неизживени комплекси за величие + незачитане на ничие чуждо мнение и всичко това примесено с водка – основното свързващо вещество за всичко в Русия
  Кой и защо им е вкарал тия “ингредиенти” в чутурите е друг въпрос макар и важен но главното че сместа е факт.
  В тоя експлозивен микс дето го имат инжектиран там за безопасноста като понятие просто не отава място и ако нещичко от тая материя случайно се вмъкне там то ще са “ненужни” забрани, правила и наредби изоставени в някое ъгълче .
  А безопасността е преди всичко К У Л Т У Р А която търпеливо се възпитава и мястото и е централно и първостепенно и може да намери място в главите им само ако се неутрализира експлозивната смес която имат там.
  Жалко че ние внасяме подобно безкултурие във вид на руска безопасност и то на свръхвисоки цени.

 11. Ами, той(Бащицата) даваше, даваше на своите тук в БГ-то ама то и руската яма има край. И сега болхарскова брата(БСП) трябва от своята касичка да дава за изборите( патому що, ничево не сделали, денги запрятили)

 12. Може да звучи несериозно, но когато си мисля за ответната ни реакция на иска на “Атомстройекспорт”, спонтанно се сещам за отговора на Бай Ганьо на напомнянето, че, след като е гонил влака да не изгуби килимчето си, не си е платил бирата и са му я платили: “Имал си бол пари, платил си я!”

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.