И ромите ни се оказаха дефицитни в търсенето на оправдание

Ами сега, с кого ще се оправдаваме за „циганията“ в държавата? Според окончателните данни от преброяването през февруари, „ние“ българите сме 85 на сто населението, а „те“ ромите са само 5 процента. Като турци се самоопределят между 8 и 9 на сто, горе-долу останалите, т.е. са толкова, колкото приблизително излиза процентът на ДПС по време на избори.

Дори и да предположим, че всъщност „мургавите“ ( един често използван в българските медии „леко“ расистки термин) са повече, с какво да си обясним факта, че искат да се пишат българи и не си признават принадлежността към етноса си- това срам от ближния ли е или е реакция на създадената атмосфера на презрение от страна на едно не особено толерантно мнозинство?

Пък и колко да са „излъгалите като цигани“? Двойно? Пак не излиза сметката на онези, които от години, още по времето на „възродителния процес“ в НРБ, тръбят за галопираща „циганизация“ на България и дори за реална заплаха от асимилация на „белите хора“ в България.

Не с тази спекулация искам да споря: колкото и да обясняваш, че всъщност по-високата раждаемост при „братята“ върви ръка за ръка и с по-висока смъртност и по-кратък живот, това не компенсира опасенията от „циганизацията“ ( върху които паразитират цели политически партии), спасение от тази натрапчива мантра няма. Верващите си верват ( нещо като с врачките: имат си публика, която обича да я мамят и си я мамят), а пък желаещите да се възползват от подобни страхове, като ги подклаждат страстно, за да мобилизират последователите на етническата омраза в своя полза, си вършат упорито „лидерската“ роля по ръба на закона и отвъд дори.

Наясно съм какъв гняв предизвиква иронизирането на примитивизма с разпалването на етническите страхове. Но не ми е ясно как ще се измъкнем от собствения си проблем да прехвърляме вината за несгодите си другиму. Именно това ми се вижда по-важна част от картината, която някак си не се разпознава. С този въпрос излизам от темата за ромите и техния процент и навлизам в дебрите на безхаберието, безотговорността и незаинтересоваността на самите нас, както и на взискателността към себе си.

И друг път е ставало дума, че търсим убежище от ужаса да не живеем вече в клетка в двете крайности: или се разпознаваме в собственото криво огледало като „най-интелигентната нация“ с не знам какъв си коефициент на интелигентност ( защото наши деца печелят международни олимпиади по математика), или пък бягаме от самоосъзнаването си в другата крайност, като се самонавикваме. Най-често използваният камшик за самобичуване у нас плющи с удобното универсално извинение, че сме малко и малки, играчка в ръцете на големите.

На какво ви напомня това люшкане и постоянно изпадане в крайни настроения? На мен лично ми прилича на поведение на подрастващ. Навлизайки в пубертета, той „не знае на кой свят живее“. Бяга от вкъщи, прави напук, за да се докаже като пораснал и самостоятелен, и изобщо бърка независимостта с ината да не правиш като другите, за да те признаят за личност. Хубавото на „пуберите“ е в това, че все пак един ден излизат от това състояние ( ако междувременно не се затрият с някоя екстремна глупост, като замесване с употреба на наркотици и производните им престъпления). А ние, т.е. нацията- кога ще пораснем?

Питал съм се защо човечеството определя 18-тата година като граница на съзряването. В разни култури има известно отклонение от тази норма, но общо взето по емпиричен път навсякъде по света и вероятно във всички времена това е приетата граница за „възрастен“ индивид. С изненада научих, че британски учени открили потвърждение за това: има мозъчен център в подкорието на човешкия мозък, която отговаря за отговорното поведение на индивида. Оказва се, че този център се изгражда именно към 18-тата година от живота на човека.

Понеже вече минаха повече от 18 години от демократичното ни прохождане след 45 години тоталитарна кома, време е се замислим за излизането от пубертета на България. Ако не става иначе, да вземем да поканим британските изследователи. Може пък да ни помогнат да си обясним защо гласуваме вечно напук ( за да възцарим следващите, срещу които да гласуваме напук), бягаме от България и доказваме независимостта си като се зъбим на чужденците, които ни гледат отстрани и ни казват неприятни неща за собственото ни поведение.

Но понеже (уж) намерихме изхода на входа на Европа, просто трябва да проявим последователност. След като сме прекрачили този праг, налага се да се съобразяване с изискванията към зрелите общества. Освен ако не искаме да се отнасят там към нас с презрението, с което „даряваме“ хората „втора ръка“ в собствената ни държава. Хубаво е да помним, че расистките и националистичните партии и организации в тази Европа правят точно това: обявяват ни „втора ръка“, вкупом. Това харесва ли ни? Ако не ни се нрави и поне малко признаваме библейския принцип да не правим другиму това, което не искаме да ни сторят на нас, бихме могли да си направим европейски изводи от въпросното преброяване като започнем да изискваме най-напред от себе си и след това от виктимизираните и вечно заподозрените за нашите беди малцинства.

20 мнения за “И ромите ни се оказаха дефицитни в търсенето на оправдание”

 1. Статията Ви е вярна по теза, и я подкрепям напълно. Не съм съгласен само с повода (и преамбюла). Защото данните (всички данни, не само за етноса) на НСИ от последното преброяване са напълно компрометирани.

  За да не разводнявам дискусията по темата за съзряването на гражданско съзнание, няма да навлизам в подробности за безобразията, свършени от НСИ при преброяването. Това е друга тема, която е много важна по същността си – как в 21 век, в една “европейска страна”, се прави “юруш-мероприятие” с характеристики от края на 19 век (балканския, не европейския). Как и защо една национална институция (на пръв поглед извън политическите борби) беше използвана като инструмент от управляващите милиционери за решаване на чисто политически задачи, в чиято основа стои манипулиране на предстоящите избори.
  Но за това – next time.

 2. Към някой:

  Тъкмо по причина, че очаквам възражениета за неточността на преброяването, допуснах цели 100% грешка с уговорка, че дори и при това положение държа на тезата си.

 3. Г-н Инджев, ако трябваше да допуснете 700-800% грешка, други ли щяха да са изводите?

 4. 31.01.2011г. “При 48% от българските първокласници майчиният език не е български, каза министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов, цитиран от БГНЕС.”

  Това ми се струва много по-убедително, от колкото стъкмистиката на статистиката.
  Така че, всеки да си направи сам изводите какво ни чака занапред. Кой ще ги храни тези, как те ще изработят нашите пенсии и т.н.
  Мерси.

 5. “След като сме прекрачили този праг, налага се да се съобразяване с изискванията към зрелите общества.”
  Hяма да е лесно, след като дори гл. прокурор не разбира, че не може да играе по чужда свирка а Брюксел да го аплодира.

 6. Повече от 700 хиляди души са отказали да посочат етническия си произход в преброяването, а други 50 хиляди изрично са се вписали в графата „Не се самоопределям”. Това поражда сериозно съмнение, относно изнесената от националната статистика етническа картина. Тези 700 хиляди неопределили се очевидно не са етнически българи, които внезапно са се притеснили от собствения си етнически произход и са го скрили. Възрастовият и географският им профил ясно показва, че става дума основно за циганско население.
  Това са предимно хора от младите възрастови групи, а 1/3 от тези 700 хиляди души са съсредоточени в областите София, Пловдив и Варна. Добавени към официално обявените 325 хиляди цигани у нас, тези стотици хиляди показват, че реалното число на циганите гони милион… или близо 15 % от населението.

  Каквито и еквибрилистики да се прилагат тук, България е страната с най-висок процент циганско население в Европа. Румъния има 3 пъти повече население от нас, а по-малко от 2 пъти повече цигани…

 7. Браво! Това постоянно трябва да се говори от трибуната на големи и сериозни медии, каквито у нас всъщност няма. Една случка: в сутрешния блок на ТВ 7,една сутрин поканили представил на неправителствена организация, който обяснява, че имат средства, с които ще кастрират безплатно домашните кучета на социално слаби хора. Една безмерно куха водеща, го пита какъв е критерия за социално слаб и той отговаря, че например на ромите ще кастрират кучетата безплатно, защото те гледат кучета, но нямат пари за такова нещо. И тя отговаря: “Ама стига вече с тази дискриминация, все на ромите всичко им е безплатно, това е дискриминация към българите”. Тази куха лейка трябваше незабавно да бъде свалена от екран. По много причини, няма да прекалявам с писането. Но преди всичко тя, милата, не знае, че дискриминацията е определение, което описва поведение на мнозинството към някакво малциНство или маргинална група. А не обратното. Невъзмжоно е малцинство да прави дискриминация на мнозинство. Има си други думи за такова поведение. Но, и тя като повечето й колеги, са абсолютно объркани какво значи насилие, злоупотреба, дискриминация, расизъм. Някои бг журналисти си мислят и го казват, че ако един чернокож обиди бял човек, това е расизъм. И до такива висоти стигат. Вечерта като си седне в къщи да си пие ракията да си приказва както и каквито ще глупости, но сутрин, пред телевизионна аудитория, това е недопустимо. И бих казала, че част от обяснението на тази обърканост е наличието на ПСА в центъра на София. Той всеки ден ни казва това: аз съм тук, за да подменя реалността, да забравите кой е жертва и кой насилник, кое е злоупотреба и кое свобода, АЗ СЪМ ТУК, ЗА ДА ЗАБРАВИТЕ КОЕ Е ЛОШО И ДОБРО И ДА ЗАГУБИТЕ УСТОИТЕ НА ХУМАННОСТТА И СПОСОБНОСТТА СИ ДА СЕ ОРИЕНТИРАТЕ В СЛОЖНИЯ ЧОВЕШКИ СВЯТ И ОТНОШЕНИЯ. Светът наистина е сложен, но не чак толкова. Просто тук трябва да хвърчат оставки често, често и ще се научат.

 8. От друга страна може да се сметне, че пубертета отдавна сме го минали. Както и зрялата възраст, женени за една османка и били под чехъл. И сега ни е останала само старческата глупост и безумие, а пред нас единствения изход – умирачката.

 9. Г-жо Маринова, с цялото ми уважение искам определено да Ви възразя – дискриминация може да бъде упражнявана и от малцинство (конкретен пример – дискриминацията на българския елит след 09.09. от малцинството на брадясалите разбойници, слезли от горите с парче кашкавал в пазвите и настанили се в “богатските” къщи); а расизмът определено не е само еднопосочен, както съвременната парадигма се опитва да втълпи на широките маси – расизъм е както насилието по етнически или генетичен признак над чернокож от бял, така и насилието над бял, жълт, индианец и т.н. Ако се заинтересувате малко по-сериозно, ще разберете за съществуването на крайно радикален черен расизъм в САЩ, някои места в Африка, а поведението на Япония през ВСВ често е определяно като расизъм от страна на една жълта нация спрямо бели, индуси и др.

 10. Много верен пример дава г-жа Маринова!! … Когато това, че си плащаш за определена услуга стане част от националното НИ достойнство, тогава И, ще Е вече ясно, че излизаме от “пуберетета”!! … А когато започнем да следим “по-задълбочено” къде и как се харчат парите, които НИЕ ДАВАМЕ НА ДЪРЖАВАТА ЗА ДА ПОДКРЕПЯ НАШЕТО НАЦИОНАЛНО ДОСТОЙНСТВО, тогава ще сме създали ГРАЖДАНСКОТО ОБЩЕСТВО.

 11. Към Васил: Това след 9 септември 1944 в България е терор. Няма друга дума за това по-точна, мисля аз. Мнозинството не е само бройка. Мнозинството е тази част, която държи властта и от нея се определят правилата на актуалния ден, които пишат дневния ред на обществото. Тези, от които зависи контекста, в който живеят и малцинствата. Това съм имала предвид. Ако ромите в един квартал кажат, че мразят българите, това расизъм ли е? Но е различно ако бели български граждани кажат, че мразят ромите и не искат те да стъпват в квартала им. И трябва да бъде различно.

 12. След 9.9. 1944 в България не е имало и няма да има обективни данни за числеността и етническото съотношение на населението! Причините и съображенията са много,за да ги разглеждаме тук. Всеки да си отговори сам! За сведение на г-н Инджев – съзряването не е на 18 години. От дистанцията на времето и моята възраст знам,че в различните години човек е толкова различен,че понякога се чудя това аз ли съм бил изобщо!! А в някои страни е определена възраст от 21 години за пълноправно членство в обществото. И основателно! Разликата е огромна! А дискриминация е всяко пренебрежение,обида,нараняване на чувства,незачитане,предпочитание или отхвърляне по расов,етнически,полов,верски,биологичен,физически,психически и социален белег,без значение броя на индивидите които го демонстрират едни срещу други. Няма малцинство или мнозинство!

 13. много глупости говорите тука, днеска вапроса е коя нация е най активна , агресивна и адаптивна в света ,като китайците например. Българите трябва да се събудим и да започнем да правим пари законно и извън БГ там е истинското съзтезание. Останалото са ракиени сказки за махмурлии и пияницим,иначе речено интелектуалци.

 14. Към Herzog:

  Благодаря за сигнала срещу моето слънчасване: не стига, че съм сбъркал, ами направо два пъти!

 15. Уважаеми г-н Инджев, когато новоизлюпеният ГАЗПРОМ-овец Герхард Шрьодер преди няколко години произнесе фразата, че путинова Русия била lupenreine Demokratie, цяла Германия се скъса от смях. България, която следва пост-комунистическия съветски модел, е също толкова lupenreine Demokratie, колкото и Русия, само че в мини-формат. Политическа система, в която партиите са производни на една олигархична клика и в която разделение на властите де факто няма, не е демократична. Именно затова няма как да очакваме, че българите през последните 22 години са демократично узрели. Затова още не знаят как да се самоорганизират, затова вярват, че политиката е мръсна работа и особено у нас “всички са маскари”, затова не ходят на избори, а ако ходят, си продават гласа, гласуват по навик за БСП или за нейни пребоядисани отрочета като Бойко Борисов. И тъй като дългосрочната стратегия на кукловодите очевидно е да изгонят всички образовани българи от България, съм сигурен, че след още 22 години българският народ ще е все още толкова далече от демократичната зрелост, че ще преизбере като премиер за пети път Гоце, който междувременно ще се напикава…

 16. според мен има един важен момент, който трябва да се спомене- доколкото живеем в България, и във всички власти са представени 99% българи, отговорността за живота и битието ни си е БЪЛГАРСКА. Циганите не са ни виновни за това, че са цигани. Отговорността за това, че много от тях “минават метър” за много неща, пак си е наша, българска, според поговорката за зелника..

  Доколкото България се управлява от българи, и дневния ред се задава от нас, има ли цигания в живота ни затова сме си виновни ние, българите.

 17. Убедително развита теза от г-н Инджев и коментара на г-жа Маринова. С уважение към
  гражданската Ви позиция.

 18. SIR SVEN България не се управлява от Българи.
  Валентина Маринова: “В затворена уста муха не влиза” е казал народът но вие не слушате и се изложихте като кифладжия. Расизмът не е присъщ само на Белите или черните, този феномен се среща при всички човешки раси както и при повечето животински видове.Проблемът с расизмът обаче е че на постовете които отговарят за борба с расизмът и дискриминацията се назначават хора като вас които не само отказват да приемат че расизмът е двустранно явление но даже налагат и двоен стандарт защото не мислят с главите си. Законът трябва да се прилага ЕДНАКВО ПРИ ВСИЧКИ иначе проблемите не се решават а се задълбочават нещо което вие целите.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.