Путеводна звезда за нашето правосъдие

В. “Труд”:

 

Путин ли ще ни дава пример за правосъдие?

 

 

Председателят на ВКС проф. Лазар Груев се срещна вчера (б. р. – 19 юли) с министър-председателя на Русия Владимир Путин. Двамата обсъдиха съдебната реформа в двете страни, както и взаимоотношението между властите.

…Визитата на българската делегация е в изпълнение на Договора за двустранно сътрудничество между Върховния съд на Руската федерация и Върховния касационен съд на България.

(Из съобщение в сайта на ВКС)

Това не е просто протоколно съобщение за предварително планирано посещение. Това е арогантна реакция на доклада за България, който Европейската комисия публикува по същото време, в което се е състояла тази среща между Владимир Путин, превърнал руската правораздавателна система в слугиня на собствения си режим, и Лазар Груев. Груев оглавява една съдебна йерархия, която 20 г. организирано толерира криминалното превъплъщение на българската държава от комунистическа диктатура в посткомунистическа олигархична сатрапия. В последния си доклад Европейската комисия за първи път от много години нарече открито нещата в българската съдебна система с истинските им имена.

“Протоколната” среща на Лазар Груев с Путин е послание едновременно към Брюксел и към управляващите в София: “Ако натискът върху независимата от обществото и зависимата от мафията съдебна система се засили – ние имаме алтернатива, алтернативата на Путин и Москва”. В Брюксел, разбира се, намекът на Груев е напълно ясен – друг е въпросът дали ще впечатли някого в европейските политически кабинети. По-важно е “протоколната среща” с Путин да не бъде подмината с мълчание и ослушване в София.

Груев трябва да бъде незабавно извикан в Народното събрание и публично разпитан относно целите на неговото посещение и среща с Путин. Руската правосъдна система ли е образецът на правораздаване за председателя на ВКС? Путиновото “разделение на властите” ли е моделът за окончателно компрометиране на демократичната система в България?

Аз участвам в подписка във фейсбук за незабавната оставка на Лазар Груев от позицията председател на ВКС. Българските граждани нямат основание да считат правата си за защитени, докато правораздаването е в ръцете на хора като г-н Груев. Най-малкото е необходимо публично да бъдат изложени неговите мотиви да се срещне с Путин – не само със своите руски колеги, а с Путин!

Тази протоколна среща в Москва трябва да даде и известен “материал за размишление” на дясната опозиция в лицето на “Синята коалиция”, която се готви да гласува “за” вота на недоверие към Цветанов, внесен от БСП и ДПС. Цветанов определено има нужда от сериозно и последно предупреждение за неспазване на демократичните правила и процедури при действията си на вътрешен министър. Но историята на последните почти сто години показва недвусмислено, че който е подал пръст на червената партия, е изгубил после цялата си ръка или е погубил изцяло себе си. Цветанов има много трески за дялане. Но той е и един от хората, които накараха Груев да отиде и да се оплаче на Путин в Москва. На демократичната опозиция не й отива да застане зад шефа на ВКС в спора за бъдещето на България.

Огнян МИНЧЕВ

35 мнения за “Путеводна звезда за нашето правосъдие”

 1. Не знам защо си се настроил толкова срещу Путин, но да ти кажа само една цифра, която интересува обикновения човек – за 8 години/от 2000 до 2008/ средната заплата в Русия е повишена/заедно с пенсиите/ над 8 пъти. Това е много по-важно от мнимата свобода и демокрация у нас, където всяка гнусна мутра се гаври с децата ти, защото им плаща някаква мизерна заплата..

 2. Г-н Иванов – това че не сте наясно защо заплатите в Русия “се вдигнаха” в цитирания период е разбираемо и очевидно се дължи на нисък образователен ценз и общ интелект. Но това да сравнявате свободата и демокрацията с кило вратни пържоли вече показва тотална личностна деградация. Срам ме е, че говорим един и същи майчин език (освен ако Вашият не е руски), че населяваме една държава и че има някакъв шанс моите деца да познават вашите.

 3. Уважаеми Инджев,
  ще пропусна написаното от другаря Иванов защото го разбирам – живее в миналия век на българо-съветската дружба, член е на някоя от почистващите паметниците дружества и най-вероятно не е бил скоро в Москва за да седне в някое ресторантче и да поръча нещо скромничко за 100-150 долара. Но не заради него Ви пиша.
  г-н Минчев дава интересен повод за размисъл. Явно в руската столица усещат, че не всичко върви по тяхния “течен” замисъл. И трябва да се вземат мерки за да може България да остане манипулируема – тоест политическата сфера на държавата да остане разпокъсана и разделена между Съветска Русия и ЕС и НАТО. Ходът с делото срещу България е ясен знак, че руснаците са загубили задкулисните лостове за вияние над политическия ни живот и държавническите решения (гоце си отива, а с него и ДС остатъците в държавните структури, без които златев и руснаците Нямат тежест). Въпросът отдавна е разгледан на Любянка и сега се търсят варианти за активни мероприятия по подриване на сближаването на България с ЕС и НАТО. След доклада на ЕК за състоянието на правосъдната ни система и вероятността тя да се превърне в пречка за влизането ни в Шенген – най-целесъобразно би било руските разузнавачи да насочат вниманието си към париране на промените в правосъдната ни система чрез активиране на агентура – като Груев и вероятно много други от системата на правосъдието, които са назначени от Гоце, тройната коалиция и ДС.
  Така, че не бива да се учудваме от “неадекватни” съдебни решения, които биха ни отдалечили от ЕС и биха ни донесли още партньорски критики. Надявам се хора като Минчев, Инджев, Сугарев и др. да бъдат “В крак с времето” и да бият камбаната срещу попълзновенията на тихия руски фронт и петата колона.

 4. п.с. За да не се изложа пред другаря Иванов и аргументирано да се защитя, му препоръчвам да прочете следния текст (предполагам знае руски език) за да обнови познанията си за актуалното състояние на руснаците и държавата им.
  http://www.putin-itogi.ru/

 5. Знаеш ли,Алиен,теб като те е срам от някои хора в държавата,отиди някъде другаде!Омръзнало ни е от малоумници с претенции за интелект,образование и разбиране на всички вселенски проблеми!А държавата си е все същата!

 6. Аз също се присъединявам към групата с искане за незабавна оставка на Лазар Груев.

  На репликата на Красимир Иванов бих желал да отвърна следното: да, Путин нищо чудно да е повишил средната заплата в Русия 8 пъти (ако е истина де!), т.е. от 20 долара месечно днес средната заплата в Русия е цели 160 долара месечно! Пенсиите пък от 3 долара нищо чудно да са станали вече цели 24 долара. Страхотен растеж, няма що!

  Путин, прочее, като всеки тиранин, се грижи и за хляба, и за зрелищата на поданиците си. Зрелища в Русия бол, почти колкото у нас, ако не и повече. Все пак и Гоце, и Бойко са жалки аматьори в сравнение с техния първоучител, кумир, наставник и началник, самодържеца на всея Руси Владимир Путин…

  Що е отнася до мен, аз лично предпочитам „мнимата свобода и демокрация“ във въпреки всичко европейска България – пред съвсем реалната и истинска авторитарна диктатура на Путин в Азиатска путинова Русия…

 7. Хора като Лазар Груев доказват, че малко ги е грижа за бъдещето на България и членството й в Европейския съюз. Предполагам, че както той, така и членовете на семейството му имат дипломатически паспорти и след като се върне от инструктажа в Москва, ще ходи да разпуска някъде по “гнилия” Запад – може отрочетата му да живеят и учат там, а не в Москва. Учудвам се обаче на политическото късогледство на Иван Костов и Мартин Димитров – не им ли е ясно какво целят БСП и ДПС с лицемерната им “загриженост” за сигурността, като именно Станишев и Доган направиха така, че българските граждани да не се чувстват сигурни в собствената си страна? Защо допускат тази тежка политическа грешка, наливайки вода в мелницата на БСП и ДПС? Не го ли осъзнават??
  А що се отнася до излиянията на “др. Иванов” – хайде имай поне малко срам, за теб сигурно са по-интересни няколко кила свински врат, отколкото участта на Ана Политковская, Ходорковски, Литвиненко, Гари Каспаров. Защо не си хортуваш с ортаците ти от в-к “Д/Ч/ума, там ще си ръкопляскате взаимно на бълвочите!

 8. Иванов, при тия високи заплати и висок стандарт, защо не пращате децата си там, ами в гнилия Запад? Защо за 20 години изтичане на хора от България няма и 1 на 10 000 дето да е сменил посоката на емиграция? В т.ч. и такива дето са като теб. Защо самите руски олигарси гледат да се изнижат на Запад та и отвъд океана?
  Пък и концентрацията на мутри там, май е по-висока от нашата.
  И малко цитати от руски медии:
  “Колесников заявил “Коммерсанту”, что сделка является маскировкой, а на самом деле пансионат по-прежнему предназначается для главы правительства.
  …инфраструктура комплекса была возведена за “сотни миллионов государственных денег.”

  И ОЩЕ:

  “62-е место в мире по уровню технологического развития (между Коста-Рикой и Пакистаном);
  67-е место в мире по уровню жизни;
  70-е место в мире по использованию по использованию передовых информационных и коммуникационных технологий;
  72-е место в мире по рейтингу расходов государства на человека;
  97-е место в мире по доходам на душу населения;
  127-е место в мире по показателям здоровья населения;
  134-е место в мире по продолжительности жизни мужчин;
  159-е место в мире по уровню политических прав и свобод;
  175-е место в мире по уровню физической безопасности граждан…

  1-е место в мире по количеству авиакатастроф (по данным Международной ассоциации воздушного транспорта уровень авиакатастроф в России в 13 раз превышает среднемировой). ”
  Такива едни слухове се носят гражданино другарю Иванов, дали няма да излезе нещо вярно от тях? Давай по леко с агитацията.
  _________________

 9. Дали комунизмът наистина си отива от България? Ха, дано! Ама, надали.
  ” Разговор Путин – Груев
  – Другарю Путин дай парички за изборите, та да направим маскарлък на Боко.Да направим маскара Бокото че да дойдат нашите от АБВ-то.
  – Давам! Дал съм пари да спечелим делото в Париж и тези пари ша ви ги дам ей тъй, като от кръстник, патка”
  Циничен разговор? Вероятно! Кои са в делегацията за протокола – там е истината гола.

 10. МITKO, MITKO-O-O,с умче плитко. Защо бе, байновото, вместо собственото си становище (ако имаш такова) по проблема, изнесен в статията, се нахвърляш върху тези, които имат такова и го излагат с достойнство? А ако, май очевидно нямаш, що щеш тука?
  Че си се и изписал с главни букви. Брей, брей, вжно, главно момче…

 11. п.с. А за да помогна на другаря Иванов, горещо защитен от важното ни и главно момче, ще му напомня, че сянката на довчерашното червено е мръсно-кафяво…Това е Русия на Путин днес, ако е прочел дневниците на неговата жертва, Бог да я прости, Анна Политковская, но се съмнявам дълбоко, че такива като него и неговия защитник четат такива четива.

 12. Колкото Москва ще ни помогне, толкова и ЕС. Пак ни разиграват.

 13. Защото фамилията на Митко явно е Палаузов. Аналог на Павлик Морозов и Алексей Матросов. Не му трябват на него и подобните му интелектуалци – всички вън или в Белене.

 14. Не разбирам защо има такова непреодолимо желание да се говори, че “Синята коалиция” подава ръка на БСП и ДПС, и как това е краят ѝ, едва ли не, защото е предала идеите си. Идиотско и лишено от логика, макар и вписващо се перфектно в логиката на нашето общество, където всичко е изкривено до такава степен, че винаги тотално се обезсмисля. “Синята коалиция” има позиция, която спазва. Както отговори г-н Костов на същия въпрос на “четириоката” г-жа Ризова, важното в случая е, че “Синята коалиция” остава вярна на себе си. Това че БСП и ДПС – със съвсем други цели, разбира се – изгоднически са на същата позиция – само на повърхноста, както винаги – и използват това подреждане на планетите, за да дискредитират за пореден път “сините”, при това пасивно – чиста работа – колко по-хубаво! – е ужасно. По-ужасното е, че всички се правят на слепи, защото им “изнася”. Не случайно във в. Капитал (на сайта) пишеше, че едно от заключенията от вчерашните дебати е, че “Костов е заедно със Станишев и Доган”.

  Казвал съм го и преди, и сега ще го кажа – мисля, че битката отдавна е изгубена. Похвално е това, което г-н Инджев прави, но мисля че и той осъзнава това.

 15. Иван Костов и Мартин Димитров не са се съюзили с БСП и ДПС. Това събитие може да изглежда “тежка политическа грешка”, г-н Борислав, само в случай, че очите Ви са политически късогледи. Политиката не е футбол, не бъркайте партиите с отбори. Синята коалиция и СДС гласуват на този вот по същество, т. е. за каузата. Не реагирайте емоционално и не смесвайте нещата.

  Лошата новина е, че народа не може да мисли и е политически некомпетентен, поради което гарантирам, че повечето хора виждат нещата като вас. Иван Костов действа по съществото на въпроса, повтарям, и не се интересува от символиката, която действията му има в очите на хората – в противен случай, можеше да бъде обвинен в популизъм. А народът не прощава на тези, които разчитат на “здравия” народен “разум” и не си правят реклама.

  Гласувалите навремето за Сакс-Кобург-Готски трябва да бъдат съдени от военен трибунал за национално предателство.

 16. Почнаха да им лъсват тъмночервените задници – преди седмица на Костов, сега и на Груев. Очевидно не могат повече да се снишават, ББ някакси ги притисна в ъгъла, а това е наистина добра новина за българската демокрация.

 17. “У нас са се върнали от чужбина над 230 000 българи. Основната част – 73 процента от завърналите се, са изкарали зад граница между 1 и 5 години. 17,1% са били в чужбина между 6 и 10 години, а 7,2 процента са живели извън пределите на България повече от 11 години. Най-голямата част от “възвращенците” 16,1% идват от Руската федерация. На второ и трето място са завърналите се българи от Испания и Германия – съответно 9,3% и 9,2%.”, пише в днешни вестници.
  Тема за размисъл за др. Иванов: защо най-много българи напускат Русия? Нали доходите, пенсиите и благосъстоянието растат? Нали Путинова Русия се изправя на крака? Нали още през 1937 г. др. Сталин бе заявил: “Жить стало лучше, жить стало веселей!”. Веселието многократно бе потвърдено от др. дл. Ежов, Ягода, Берия, Андропов и други видни дейци на международното комунистическо и работническо движение.
  Вероятно само тези 23 000 българи не са разбрали, че в Русия се живее все по-добре.

 18. Adler, битката не може да е загубена още преди да се е състояла. А тя едва тепърва ще започне, имам предвид истинската битка. Това дотук беше само за загряване. Демократите, въпреки всичо, все още водят в резултата: България е в ЕС и НАТО. Противниците на демокрацията доста ще трябва да се потрудят, за да ни натикат в ОНД или в Руско-казахско-узбегския съюз. Тъй че битката изобщо не е загубена, както ти се чини. Да се сее в тази ситуация малодушие е непростимо и е равносилно на дезертьорство преди самата битка…

 19. За съжаление ИВАН КОСТОВ ПРЕДАДЕ СИНЯТА ИДЕЯ И ПРЕДАДЕ БЪЛГАРИЯ!
  За каква кауза става дума? За каузата България да продължава да бъде васална на Русия! Това е казузата, за която , уви, се бори и Костов. Ако не беше така, на първия демократичен син митинг щяхме да чуем речта на единственият голям български дисидент Илия Минев, но не, беше прогонен, все се питах защо? Отдавна вече знам отговорът – Иван Костов – ако искате, помислете, ако не искате, недейте, но един ден и на вас ще се отворят очите. Жалко, че изгубихме още няколко поколения българи… А може би и България…

 20. Дори не знам кой е подписал подобно долно нещо- този т.н. договор за “двустранно сътрудничество”. Сергей Дмитриевич ли, или някой друг? Безсрамие!

 21. Иван Костов не е предал “синята идея”. Такива като вас са предателите, г-жо Лени. Друг е въпросът за “идея” ли трябва да става дума в политиката или за практика. “Идея”! Колко пъти да Ви се каже, че сте некомпетентни и неграмотни в политическо отношение, бе хора?

 22. Има загубени битки, но войната не е загубена. Едно от нещата, които са характерни за слабо развитите общества е неумението да довършат битките и войните си до край.
  Не трябва да се подкрепят пораженчески настроения, до каквито водят тиражираните от ДС “лакърдий” как Костов продал България и “синята идея”. България тепърва трябва да се отскубне от лапите на Путинова Русия, и за целта трябва да мобилизира силите си. Това означава и да се работи с Костов, един от най-опитните политици в тази област.

  И обратното – най-доброто постижение на петата колона у нас е дискредитирането и омърсяването на десните идеи и постиженията на правителството на Иван Костов, като по този начин се неглижира самата демокрация.

  Не забравяйте това.

 23. За съжаление ние българите сме точно като във вица с българският казан в ада. Оставям на страни предателите слугуващи на ДС, КГБ, ГРУ, СССР, Русия и т.н. Проблема е, че дори хората работещи за демократичната идея и европейски път на развитие, го правят само ако са на върха. Готови са да жертват идеята ако не са водещите – важните личностти. Така СДС се самоуби в очите на своите последователи. Иначе всяко правителство трябва да се наблюдава и дори притиска защото абсолютната власт развращава абсолютно. Въпреки всичко сините трябва винаги, по всякакъв повод и начин да се дистанцират и противопоставят на Руско-комунистическите групировки в България.

 24. Средната заплата в Русия е малко над 300 евро, но над 90% от населението взима по-малко от тази мизерна сума. Нека половината руснаци започнат да взимат поне по 600 евро на месец, пък тогава ще си говорим за социалния премиер Путин.

 25. Сините снеха доверието си от Цветанов още през февруари и го направиха достатъчно обосновано. Затова би било проява на пълна безпринципност сега да не подкрепят вота. Костов достатъчно ясно каза наскоро, че сините не са за сваляне на цялото правителство и че има министри, чиято работа одобряват. За съюзяване на сините с БСП и ДПС ще си говорим, когато направят обща правителствена коалиция. Тоест: на куково лято.

  Според мен искането на този вот точно от червения лагер е замислено не толкова като удар срещу правителството, колкото като провокация срещу сините, с цел бламирането им, защото е ясно, че сините ако не искат да плюят на принципите си, трябва да подкрепят вота.

  А на кървавочервените форумни оплаквачки на “синята идея” искам да напомня, че Костов няма как да е предал синята идея, по простата причина, че той върна България в цивилизования свят, навличайки си трайно гнева на руската и българска комуноченгесарска мафия. Тоест де факто Костов отдавна е реализирал поне МОЯТА синя идея, предавайки червената такава. Изглежда, твоята “синя идея” е била друга. Каква? /ако смея да попитам/

 26. АЗ пък не мога да проумея, как все още има хора в България, които благововеят за путин и русия. Не говоря за нормални хора. Говоря за хора. Жалко за България и Българите.

 27. “ДА” за оставката на Лазар Груев!

 28. По всички исторически критерии сегашна Русия е фашистка диктатура по учебника на Бенито Мусолини.
  Еднолична власт,простряна над първата, втората, третата и четвърта власти, еднопартийна на практика система – производна на едноличната диктатура, формална парламентарна (за парлама) демокрация (тук и казваме фасадна), верни на диктатора олигарси са назначени начело на квазичастни корпорации, в рамките на типична за Дучето “корпоративна държава”, несъгласните с властта се тероризират от банди “нашисти”, облечени във “фуфайки” (моряшки потници), като единствена (!) разлика с “черноризците” при Дучето. Да не забравим важен детайл в оперетата – мания за възраждане на имперска мощ и исторически реваншизъм при мизерни възможности за реализация на бляновете на дучетата. Колкото повече се задълбочавам, толкова повече аналогии откривам. Да, Русия е фашистка държава!

 29. Към Лени:

  Не можах да разбера какво общо има Иван Костов с недопускането по дуите Ви на Илия Минев до “първия демократичен митинг”. И какъв фактор в политиката и в СДС според Вас е бил тогава Иван Костов. А това, че Костов е Злосторник № 1 в БГ, е ясно и на малките деца – той има и ще има пръст във всички сторени и несторени злини и дебне зад всеки тъмен ъгъл.

 30. Ако Висшият съдебен съвет незабавно не поиска оставката на Лазар Груев, като председател на Върховния касационен съд, ще стане пределно ясно, че България продължава да е сателит на руския империализъм, а съдебната ни система е уникална и не може да се види в никоя цивилизована държава на планетата.

 31. Не ми се влиза в този спор, не съм от КГБ-то или ДС-то, та да знам каква именно е ролята на Иван Костов, но фактите са красноречеви, няма СДС и няма демократично развитие в Б-я.
  И нима мислите, че умните политически хора в Б-я са само тези 8 процента българи, все още гласуващи за Синята коалиция? Какво стана с останалите й възторжени поддръжници? Нима оглупяха напълно? Или станаха “кървавочервени”? /Помислете само за “спящите клетки”/.
  А това, да се прегърнеш с БКП-БСП, макар и “прнципно”,е повече от отвратително и БЕЗПРИНЦИПНО за мен.

 32. “Към Лени:

  Не можах да разбера какво общо има Иван Костов с недопускането по дуите Ви на Илия Минев до „първия демократичен митинг“. И какъв фактор в политиката и в СДС според Вас е бил тогава Иван Костов. …..
  Posted by мария | юли 27, 2011, 0:34 ”
  Тази лъжа на “Лени/н/” доказва, че е човек на ДС.
  ИЛИЯ МИНЕВ БЕ СВАЛЕН ОТ ТРИБУНАТА ОТ ХОРАТА НА РУМЕН ВОДЕНИЧАРОВ И НЕГОВАТА ОРГАНИЗАЦИЯ ЗА ЗАЩИТА НА ЧОВЕШКИТЕ ПРАВА, СЪЗДАДЕНА ОТ КДС СПЕЦИАЛНО ЗА ОТНЕМАНЕ НА РЪКОВОДСТВОТО НА ИЛИЯ МИНЕВ. Извършено успешно. РУМЕН ВОДЕНИЧАРОВ И МНОГО като него, БЯХА УСПЕШНО ИНФИЛТРИРАНИ ОТ ДС В разните партии на СДС. Той като кандидат-депутат от листата на СДС, водеше в “Младост” невероятно слаба кампания за избирането си, за да спечели кандидатът на БСП. Изказването на Лени/н/ е поредната нагла лъжа.

 33. Хора като Лени(н)олицетворяват народния певец, който “от урна на урна и от век на век” ще повтаря простонродния мит за Костов, който ограбил държавата, съсипал “Кремиковци”, продал БГА Балкан на чужди империалисти, купил си хотели на Златни пясъци и изби в Пловдив, Кърджали, Дамяница и Търговище, разцепил СДС, довел Царя, написал статия в Работническо дело през 1988 г., пратил дъщерите си да учат, гласувал с БСП и т.н, и т.н. Отрепки като Воденичаров, Мичковски, Бисеров, Цонев; деградета като Софиянски – за тях откъде толкова памет.

 34. А колкото до срещата Путин – Груев – според мен това е една протоколна среща, която със сигурност не е инициирана от Лазар Груев. Лазар Груев между другото е един от малкото хора, които са си на мястото в тази държава – немскоговорящ професор по наказателно право в СУ, обичан и уважаван от студените, отличен юрист, читав и много етичен човек. С две думи – европеиден типаж. За сравнение само – председателя на ВАС с дипломата си от школата на МВР в Симеоново и председателката на СГС със съмнителните си професионални и личностни качества и със спорната си езикова култура. За хора като него само може да се съжалява, че не бяха припознати като експерти от сините. СДС предпочете да се довери на Георги Марков, например, лансирайки го за конституционен съдия.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.