Посегнаха на складовете на “течната дружба”

Буквално часове след като си подпечата продължението на управленския мандат с вота на доверие в парламента правителството запечата складовете на “Лукойл” .За мен това е косвено признание, че руското лоби е достатъчно силно, за да свали правителството (привидно с ръцете на опозицията), поради което ходът с “посегателството” над “Лукойл” е бил изчислен така, че да бъде избегтан шантажът и дори наказанието с “изненадващо” гласуване на мобилизирани за целта протежета.

Прекратява се действието на лицензите на данъчни складове Нефтохим Бургас и Нефтен терминал “Росенец”, съобщиха от пресцентъра на Агенция “Митници”.

С решение на директора на Ваньо Танов се прекратява действието на лицензите за управление на данъчни складове Нефтохим Бургас и Нефтен терминал „Росенец” на лицензирания складодържател „Лукойл Нефтохим Бургас” АД. Решението е връчено на дружеството на 26 юли 2011 г. и влиза в сила от тази дата.

“Складовете на “Лукойл” не могат да приемат и да изваждат продукция, тъй като не отговарят на изискванията на Закона за акцизите”, заяви по телефона за БНТ директорът на Агенция “Митници” Ваньо Танов и беше категоричен, че мярката няма да доведе до дефицит в продажбата на горива на пазара. И би трябвало да е прав, ако проследим откога този пазар беше „предупреден“, че става нещо крайно необичайно по „трасето на дружбата“ между властта и руската компания.

Има ли в това „политика“?

Искрите, предизвикани от скока в цените на горивата в ранната пролет, подпалиха потребителския гняв както много отдавна не се е случвало и вещаеха едва ли не социален пожар. Той лумна в отношкитеенията между министъра на енергетиката и окономиката Трайчо Трайков и руския гигант, който отговори на забележките на министъра с имперски високомерни перрсонални обиди. Намеси се главният пожарникар на републиката Борисов. Не издържа да предизвикателството на Трайков да декларира, че държавата няма нищо против да изкупи обратно единствената рафинерия и взе страната на „Лукойл“, като я „похвали“…за плащането на данъци, а на министъра отправи „последно предупреждние“.
По всичко изглеждаше, че „течната дружба“ е нанесла поредната си съкрушителна победа над България. Обаче…Намеси се „американецът“ в правителството, омразният на президента и подобните му вицепремиер Дянков. Някак между другото намекна, че „Лукойл“ ще бъде проверена тъкмо като платец към държавния бюджет. Сега всички пишат, че сигналите в публичното пространство били подадени миналият месец. Нищо подобно: още на 8 юни Дянков заяви това в интервю по Би Ти Ви и то с много интересен намек: че премиерът Борисов не знае за тази проверка и не му е работа да знае! Т.е. пое върху себе си поледиците за явно замислената от месеци операция по освобождаване на заложника България от руския гигант, чийто наместник Валентин Златев е близък едновременно с президента Първанов и с премиера Борисов. В книгата си „Течна дружба“ посочвам, че двамата са му гостували в хотела в Правец на тридневни чевермета през март тази година. Написах също, че влиянието на Златев е стигнало дотам, че е наложил в правителството Румяна Желева за външен министър, която за малко да стане и член на европейското правителство. Обаче се намесиха международни фактори и упоритостта на Борисов да прокара и наложи протежето на руското лоби в България беше сломена в последния миг, ден преди Желева да бъде бламирана окончателно от евродепутатите, а държавата ни да бъде посра(ме)на.

Ако с това не съм отговорил достатъчно на въпроса, дали в развитието на ситуацията има „политика“,добавете и думата „международна“!На евентуалния паметник на европейските освободители предлагам да пише:

„Да живее европейската интеграция- освободителка“!

(От признателния български народ)

Разбира се не всички са признателни. Противно на Танов, финансистът Емил Хърсев прогнозира тази сутрин по Би Ти Ви скок на цените на горивата. Може този път и да „познае“ ( като се знае отмъстителният нрав на руското лоби тук). Изкушавам се обаче да припомня друга негова прогноза, направена на 14 август 2009 г. Пред в. „Монитор“ . Веднага след изборния триумф на ГЕРБ и Борисов, експертът прави следната преценка:

“Финансистът Емил Хърсев: ВЛЯЗОХМЕ ПОСЛЕДНИ В КРИЗАТА, ИЗЛИЗАМЕ ПЪРВИ ОТ НЕЯ
Свиването на разходите е абсолютно навременна мярка

– Г-н Хърсев, кога ще излезем пот кризата?
– Моята прогноза е, че през септември ще отбележим, макар и символичен ръст, с което България ще започне да излиза от световната финансова и икономическа криза.
– Това е твърде смела прогноза. Как ще я мотивирате?
– Световните финансови експерти отбелязаха, че дъното на спада по света беше достигнато на 9 март тази година. На тази дата всички индекси на световните финансови пазари удариха дъното. За мен беше ясно, че българската икономика достигна дъното си също през март. Въпреки големите си различия, всички световни кризи от Великата депресия насам се развиват по един и същи начин. От сблъсъка с дъното трябва да минат от 6 до 9 месеца, през което време основните финансови показатели като БВП, обеми на продажбите и др. да реагират позитивно. За нас това означава, че през периода септември -декември ще започнем да излизаме от кризата. По мое убеждение това ще стане през следващия месец, защото той ще отчете високия сезон на българската икономика, а както знаем, тя е силно сезонна.
– Това означава, че последните влезли в кризата, каквито сме ние, ще излязат първи от нея?
– Точно това означава, а това е принцип, който не е измислен от мен, но абсолютно споделям.

Имате ли любим пример за ненужно пилеене на средства в последно време?
– Да, това е новата сграда на РВД до Терминал-2 на столичното летище, в която има и водопади.
– Едно активизиране на държавната администрация за събирането на приходите също е важна мярка.
Да, това е сериозна антикризисна мярка. Такава е и използването в момента на оптимизма, който е завладял народа и управляващите за съкращения. А хората, които вече почват да бъдат уволнявани от държавната администрация, са достатъчно кадърни, за да си намерят лесно работа на друго място. Нито е толкова дълбока кризата, нито е толкова страшен разпадът. Ние сме преживели къде – къде по-големи катаклизми.”

Катаклизмът с руския гигант ( който катаклизъм може и много скоро да бъде „отменен“ при положителни резултати от проверката на „Лукойл“), бившият подуправител на БНТ от времето на кабинета „Беров“ ( когато огромните печалби от контрабандата по трасето на „течната дружба“ между Русия, България и Югославия наляха основите на организираната престъпност у нас), явно не може да „преживее“. Апологетът на победоносния кабинет от лятото на 2009 г. сега го обвини в „колониално поведение“ спрямо „Лукойл“! Не беше убеден, че запечатването на данъчните складове означава спиране на производството, но беше разярен от самото посегателство.

Продължението на този сюжет ще проследим в сделката по руския проект АЕЦ „Белене“, по която Валентин Златев се оказа консултант на Русия. Изобличи го като такъв заместник-министърът на икономиката Марий Косев, а премиерът Борисов отново застана на страната на приятеля си Златев с репликата, че всяка страна можела да си назначава когото си иска за консултант ( сякаш Златев е „кой да е“, а не най-влиятелният олигарх в България). После Косев беше уволнен, а Борисов буквално излъга, че си бил подал оставката. Изгоненият висш служител не му остана длъжен и го опроверга: „не съм си подавал оставката“.

На този етап проектът в Белене е замразен, а складовете на „Лукойл“ са запечатани. Кой ще подпечата победата: Борисов и Златев или министрите Дянков и Трайков?

24 мнения за “Посегнаха на складовете на “течната дружба””

 1. Здравейте,
  Лично предполагам, а и така смятам за нужно да е, че това е отговор на заведения срещу Родината ни иск за неизпълнени ангажименти в ПРОекта БЕЛЕНЕ.
  Дано да е това. Кой е маша и кой оперира с нея в момента няма голямо значение. Важен е сигналът.
  Дано да не се окаже накрая, че цялото пак цирк.
  Лек ден!

 2. Историята показва,че да си зависим от Рисия е нещо страшно и ако “Белене” бъде построено – горко ни.

 3. “Т.е. пое върху себе си поледиците..”

  Пак ли игра на думи 🙂 ?

 4. дано са трайков и дянков това е правилата и законите се отнасят за малки и големи победата ще е ясен знак към всички че сме тръгнали по верния път сега думата ще има съда да видим и там как гледат на своя прочит на законите или джейми ще излезе прав за двойния стандарт при тях петаците там са здраво окопани все пак

 5. Неотдавна имаше подобен удар срещу ” пещерните” производители на алкохол. Та ако не е лъжа, добре е измислено. Или – прекалено е хубаво, за да е истина. Да изчакаме развитието на нещата. Интересна ще е разликата в количеството гориво до, и след поставянето на измервателните уреди. Дали някой ще се заинтересува?

 6. В интервю пред в. Bergens Tidende норвежкият терорист Андерш Брайвик нарича Вл. Путин “справедлив и решителен лидер, заслужаващ уважение”. На въпроса с кого би желал да се срещне, убиецът отговаря: с папата и с Путин.

 7. Уважаеми Иво, търся и не намирам Ваш е-мейл адрес в блога Ви, как е възможно да се свържа с Вас?

 8. Ако има нещо,което би могло да характеризира управлението на ГЕРБ от началото на техният мандат,то това е заглавието “Много шум за нищо”. Или “Крачка напред,две назад”.Което си изберете.И Шекспир и Ленин се вписват безконфликтно в широкия и еклектично скроен управленски мироглед на Бате Бойковото правителство.Нагледахме се на зрелищни акции и се наслушахме на помпозни обещания и закани.Последвани от смешни обяснения и жалки оправдания.На Бойко все другите са му виновни.Дори и матряла,който го избра да ръководи държавата.
  Бсичко това води до неприятното предчувствие,че и драмата с “Лукойл” ще приключи като бурлеска.Дано да не съм прав,но хич не ми се вярва това правителство да скочи на бой с руските интереси,защитавайки българските и рискувайки собствените.Очакваното скоротечно развитие на нещата предполага бързо споразумение,отлагащо с месеци санкцията.Така с един куршум – два заека.Демонстрирана е твърдост в политиката и смела защита на националните интереси в предизборна обстановка и същевременно руснаците ще бъдат принудени рано или късно да започнат да се отчитат пред държавата.А това,че американеца Дянков изненада руснаците тайно,ще бъде бързо удавено в харизматични лафове на неговия премиер от сорта на “Аз не се поколебах да дръпна шалтера на “Нефтохим”,та някои ще ме обвиняват в нерешителна политика”! Хитрец си Бойко!!!

 9. Невероятна интрига с огромен залог!Ако следваме логиката на събитията през последните 10 години,би трябвало да сме единодушни-Дянков и Трайков ще изгърмят.Но знае ли човек?Кой на кого е протеже и чии интереси защитава? Аз никак не вярвам че Дянков е независим от премиера или по-точно от онези определили премиера за такъв.Не знам дали е “американец”,но определено бившите му работодатели нещо нямат особено високо мнение за него!А и на нас не е доказал противното!!

 10. Поправете ме ако греша, но атаката срещу Желева не беше ли подета от депутатите на БСП в европарламента?
  Не твърдя, че е ставала за там, но как да се обясни?

 11. Дано поне това начинание завърши с добър край!

 12. Очаквам реакциите на кандидат-президентите. За да видиме – кой кой е. Кой е оТечнен и кой е сух.

 13. Г-н Инджев, харесвам разсъжденията Ви, която в ушите ми звучи така ; “Лукойл – империя на злото”. Сравнявам обаче предишния Ви постинг, в който казвате долу-горе, че омразата не е средство за цивилизовано общуване.
  Чудя се на кой Инджев да ръкопляскам – този който алармира докъде може да се стигне, ако в обществото се подклажда непрекъснато омразата. Чудя се да вярвам ли на Инджев , който непрекъснато подклажда омраза към сегашаната форма на управление в Руската империя и към законно избраните с всеобщи избори представители на местната комунистическа олигархия. Не е ли това едно и също – Вие изливате омразата си на Североизток, а болният норвежец на Югоизток. С различни нюанси.

 14. Изяснихте ми г-н Инджев, мъглата в България.
  Следователно сегашното правителство трябва да ослужва руски интереси реализирани от мафията в България.
  Вече нищо не ми остава освен да си направя аспирантурата и да се качвам на самолета.
  Язък ни за предците 🙁

 15. Към Р.Petrov:

  Проблемът (Ви) е в това, че приемате критиката към доминиращата и днес над България руска имперска политика като “омраза”.
  На тази форма на “патриотизъм”, пречупен през любовта към чужда държава, съм “отговорил” с цяла книга.
  Несъгласието с или опонирането на русолюбието е законна самоотбрана.

 16. Една лека аналогия – по време на комунизма колко американски компании си плащаха данъците в България – нито една :)))))))Комунизмът при нас се срина , защото американските компании не си плащаха данъците !!!! За съжаление капитализмът сега го разрушават руските компании, защото не си плащат данъците !!!!!!

 17. Днес /вече вчера/ анонсите за горещата новина на всички ефирни телевизии включваха реторичен въпрос за повишаване на цената на горивата.Не за промяна , а за повишаване – без хъката-мъката. И бяха така еднакво калибровани – направо линк към времето преди две петилетки при онази прословута “подкрепа свише”, която “получи” бат П тьо от крал Симеон преди да качат гоцето на държавния връх , и която беше натикана в устите на говорители , водещи , водени и каква ли още не паплач с достъп до медийна трибуна , за да бъде прежИвяна колкото е необходимо.
  Звучи невероятно в правителството да се е окопал толкова здраво чужд елемент , който да стъпи на премиерския врат и да се изрепчи на самото СеСеСеРе. Или двама. Че кой ще ги търпи? Кой ще ги крепи? Абсурд!
  В крайна сметка цената на бензина ще има повод да се увеличи , правителството ще се окъпе в дясна светлина а червените ни кхмери ще убеждават нас и света , че не се борят сами със себе си.

 18. За данъците. Навярно Лукойл нещо скрива в това отношение и това, че се опитват да ги притиснат е добре.
  Лошото е друго- сега оборота на двете отделения на Лукойл у нас е почти 8,9 милиарда- около 13% от БВП-то на страната. Около 25% от данъците също идват от Лукойл. Слеващото по размери и оборот предприятие е Аурубис- медодобивния завод в Пирдоп- но той има три пъти по-малък оборот.
  Ние сега фактически сме страна на една фирма. Така, че съвсем не е удивително, че ръководителите на тая фирма са толкова самоуверени и даже арогантни и, че с тях са принудени да се съобразяват премиери и министри.
  Ако и понататък икономиката ни ще се намира в такова коматозно състояние има опасност да се превърнем от страна на една фирма във филиал на тая фирма.

 19. Всяка година през август в рафинерията се правят планови ремонти и част от производството се спира. За това и се произвежда по-голямо количество продукция за да може да запълни недостига. Това ми го каза мой приятел работещ в Нефтохима. Дали пък всичко това не е поредната партенка и PR на правителството за спечелване на точки. Почти съм сигурен , че след като изтече времето за ремонти нещата ще си тръгнат по утъпкано-договореният начин. За наше съжаление разбира се.

 20. Към Божо:

  Какви американски компании у нас по времето на комунизма?! Ако сте толкова млад, че да не знаете, прочетете нещо по въпроса в мрежата!

  По отношение на “затварянето” на ЛуkОйл, мисля, че това е поредното шоу с елементи на екшън, което разиграват двамата авери Златев и Борисов. Доказателството за това е “оглушителната тишина” от страна на ЛукОйл по повод отнемането на лиценза. Ако ситуацията беше неочаквана за тях, щяха да сервират някакви обяснения или упреци /и към министри/, както са правили винаги досега. Още една индикация за това е милата и нежна позиция към правителството на руския слагач Хърсев, изявена от него тази сутрин по БНТ. Това показва, че играят с белязани карти.
  Не съм сигурен доколко Трайков е пионка в тази игра, и дали му е позволено да е реален играч, или само фигурант. Сигурен съм само, че не трябва да участва в Боковата популярна постановка “доброто ченге -лошото ченге”,защото хората губят от нея. Но това, че не си подаде досега оставката въпреки “жълтите картони” и унижението на което беше подложен от шефа му Борисов е показателно…

 21. Поддържам тезите на Ив. Инджев. Но не поддържам да се критикува толкова остро, че критиката да стане подобие на омраза. Тогава трудно започва да се възприема и нормалната критика. Сега се занимаваме с последиците от предаването на българските национални интереси при договорката за Нефтохим-Бургас по времето на Ив. Костов. Там е проблемът, а днес се занимавме с последиците. Всички гледахме как чрез бавното ликвидиране на Нефтохим се затриха цели отрасли от икономиката на България. Всяко едно производство в Нефтохим имаше зад себе си десетки малки бизнеси(частни). Според мене трябва да излезе на бял свят най-голямата тайна от прехода ни – как американците ни продадоха чрез Нефтохим на Русия. Какви стратегически размени между САЩ и Русия се осъществиха на наш гръб?

 22. Четвъртък, Февруари 03, 2011
  Защо Костов даде на руснаците “Нефтохим”-а

  Навремето и аз го упреквах за това – разбира се, не лично, а в главата си

  Но един спец в нефтения бизнес (нито костовист, нито антикостовист; нито ляв, нито десен – човек, който не се интересува от политиката, а от работата си и парите от нея, с които да осигурява сносен живот на семейството и децата си). Та му споделям как ме е разочаровал Костов с продажбата на “Нефтохим” на руснаците, а той ми връщо въпрос:

  “На кого друг да го продаде?”

  Отговарям наперено: “Има западни компании – Роял Дъч Шел” и т.н. от големите му изброявам, накрая добавям авторитетно “И доколкото знам, е бил проявен интерес от “Сауди Арамко”.

  Той се смя дълго – при това искрено, което бе особено обидно. Като му затихна смехът, каза:

  “Нито една от големите, които изброяваш, нито “Сауди Арамко” заявиха минимален интерес към продажбата на “Нефтохим”-а – поне да бяха купили офертата, камо ли да пристъпят към dew diligence. Как “Нефтохим”-ът получава нефта? По вода. И кой ще е тоя западен или арабски малоумник, който ще прави завъртулки по Средиземно море, след туй през и без това адръстения Босфор, за да влезе в далечното и затворено Черно море с нефтените танкери? Ами само от туй себестойността се вдига дотам, че освен да си завираш продукцията на бургаската рафинерия известно къде, друго приложение няма.

  Да довършим картинката. Ама съвсем няма приложение – защото технологията и съответните инсталации са проектирани за тежкия, наблъскан с простотии руски нефт, а не за лекия арабски нефт. Т.е., и да си затворим очите пред оскъпяването от транспорта, стигаме до абсолютната стена на технологията.

  Истината е една: “Нефтохим” е проектиран за доставка на руски нефт с танкери през Черно море. И само при спазване на тези условия може да е печеливш.”

  След разказа на моя приятел потърсих сама информация и след много ровене и събиране на такава (вкл. часове в Народната библиотека), установих, че е прав

  Тъй че изборът на Костов е бил между “Лукойл”, “Роснефт” и още 1-2 мощни руски компании, които могат да гарантират доставките на нефт. Вариантът с купувач, който не може да гарантира доставките на суровината го гледаме все
  още – “Кремиковци”.

  Лесно и логично е от общополитически съображения да се упреква Костов за едно или друго действие. Но като навлезеш в детайлите на проблема, често се оказва, че същината му, която си привиждал като политическа, е безкрайно далеч и нама нищо общо с политиката.

  В случая с “Нефтохим” Костов има една-единствена, но много сериозна грешка: че не обясни с думи прости – така както аз сега, основанията за решението си. Ей за такива неща упреквам Костов – тежко некомуникативен, презиращ медиите и журналята и съответно подценяващ ролята им.

  Работех за Жан в пресцентъра на Министерския съвет. О, господи, все с тая стена се сблъсквах – от горния абзац. В това отношение Жан и Костов са идентични. Гадно усложнение: и шефът ми, т.е. шефът на пресцентъра Краси Райдовски показваше същото неразбиране – що е то публичност и ролята й в днешното общество.

  Вени Г.

 23. а защо изобщо трябваше да се продаде Нефтохим-а и какво се получи с Плама Плевен ?!?

 24. sir sven, Вие имате уникално чувство за НЕХУМОР !!!:))))

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.