Сенки и сценки от миналото: бира в чаша вода ли е шумът около “Лукойл”?

“Държавна тайна” изплува като нефтено петно над „течната дружба“: “Лукойл” не плаща от две години корпоративен данък, защото твърди, че е на загуба, а ДДС плащат потребителите.” Това заяви пред Нова телевизия днес министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. Разкритието отново поставя въпроса: „защо“? Само че логиката в случая е срещу аплодисментите, които властта си издейства с демонстрацията на воля да настъпи по мазола руския гигант.

Любопитно е съвпадението във времето. Точно в началото на управлението на кабинета „Борисов“ ( когато самият Борисов сърдито отвърна с опакото на ръката си на репортерски въпрос защо отсяда тъкмо в хотел на приятеля си Златев на Черноморието), от руската компания „изведнъж“ решили, че са на загуба и спрели да плащат въпросния корпоративен данък. Което „обикновените данъкоплатци“ научават едва сега.

Повече от ясно е, че Златев и компания ( компания на софрата на Златев по сватби, кръщенета и ловуване са му Първанов и Борисов) са „необикновени“ данъко(не)платци. А ни проглушиха ушите, включително чрез самия премиерски рупор в лично качество, че „Лукойл“ е най-големият източник на средства за бюджета с принос от цели 25 на сто. В името на това важно благоволение министър-председателят унижи своя министър Трайков в спора му с руската компания и го предупреди да мълчи, когато от „Лукой“ го ругаят писмено в окръжно писмо до медиите. Иначе…

Иначе какво? И „Лукойл“ е сит ( само малко го понастъпват) и битият си е бит- Трайков си е на мястото, но пак не мълчи. Съобщи също, че следващият планов ремонт в “Лукойл” трябва да е през 2013 година и се озъби на бившия премиер Станишев заради твърденията му, че сценката с руската компания е част от театър. С нетърпение очаквам ядосаният Трайков да доразвие мисълта си за „доста по-срамните сценки“, в които е участвал самият Станишев. Защото, при цялата си арогантност, Станишев може да е прав за режисирания ход, тъй като е направо невероятно Борисов да се е застъпвал за митническа пощада за бизнеса на един Мишо Бирата ( лека му пръст, почина междувременно в хотела на Златеви в Правец), а тъкмо на Златев да иска да навреди и да нареди на Танов да приложи цялата строгост на митническия контрол.

Иначе Трайков е прав: срамните сценки могат да бъдат степенувани. Не само срамно, но и не особено умно от страна на Станишев е да развива „две в едно“ тезата, че Борисов иска да се хареса на избирателите и на американците. Ерго – излиза, че народът харесва онова, което подкрепят американците. Не се връзва с „течната дружба“.

Въпреки предупрежденията на вицепремиера Дянков и на неговия служител Танов за възможна проверка в складовете на „Лукойл“ акцията все пак се възприе като голяма изненада. Плува ли танкерче в окото ми? Вие вярвате ли, че могъщото руско лоби в България, включително руските служби, не са знаели какво предстои? Изобразяването на учудване от руска страна ( „мислехме, че сме се разбрали с българите“), по-скоро ми напомня на лицемерието на московския в. „Правда“, който пусна партенката за България като „труден партньор в преговорите“ в навечерието на посещението на президента Путин, посрещнат като император в София от Първанов, чието реноме на раболепен „енергетик“ явно се бяха разбрали да пазят. Само дето в. „Комерсант“ тогава развали идилията и се подигра в кореспонденция от България, че Първанов изглеждал толкова възбуден, че възклицанието му за постигнатия през онзи януари 2008 г. „голям шлем“ с подписването на споразумение за три руски проекта прозвучал като „голям член“.

Срамната сценка от преди три години не само ще се помни, но и очевидно е променила тактиката на началниците и подчинените по веригата „Москва-София“. Вече внимават повечко. Така че не очаквайте да узнаете за какво точно са се договорили. Но да си призная: при всички споменати дотук подозрения, все пак е интересно да се види как измервателните уреди на социолозите отчитат моментално повишаване рейтинга на Борисов в качеството му на борец за ред в държавата именно в сблъсък с руски монополист. Не е вярно, оказва се, че си падаме по всичко руско на принципа, „шамар да е, руски да е“, както се опитват да ни убедят привържениците на АЕЦ „Белене“. Залогът за ядрената централа е толкова голям, че в сравнение със срамната сценка, описана в разсекретен доклад на посланик Макълдауни от София, рисувайки България като жената в леглото на „Лукойл“ „Газпром“, е направо групов секс с бъдещето на българския народ в опит да бъде забременен насила с ядрено семе.

33 мнения за “Сенки и сценки от миналото: бира в чаша вода ли е шумът около “Лукойл”?”

 1. За да бъдем честни не е никаква държавна тайна, че Лукойл-Нефтохим не плаща корпоративен данък защото работи на загуба- тая информация и в Уикипедията я има. При това именно при Бойко Борисов загубите намаляват- в 2008 са били около 470 милиона, в 2009- 170 мил., в 2010- 120 мил. Както е тръгнало тая година ще са на печалба. Но за всичко това има и по-прости и естествени обяснения отколкото приятелството с премиерите.
  Лукой-България е на печалба, но доста малка- за 2009, ако не се лъжа, около 6,7 милиона.

 2. Да, точно така е. Лукойл не е никакъв данъкоплатец номер 1. Погледнете финансовите им отчети в търговския регистър. Това с ДДС и акцизите няма какво да го слагаме на сметката на Лукойл, ние ги плащаме и ще ги плащаме независимо дали купуваме горива от Бургас или от Гърция. Дори съм сигурен, че постъпленията от ДДС и акциз ще се увеличат ако вноса на горива минава през вносители като Еко, Шел и ОМВ защото не са измамници като руснаците. Корпоративен данък не плащат защото са на загуба. Останаха само осигуровките на служителите. Само, че тези осигуровки също ще постъпват в бюджета, независимо дали тия хора работят в Лукойл или ОМВ или където и да било другаде. Или с една дума – Лукойл не са никакъв данъкоплатец. Напротив – само вредят тъй като корумпират политическия елит и рушат демокрацията, вече 20 години, те са основен лост за руско влияние в БГ.

 3. Да припомня, от 2 години в Лукойл тече ревизия, която приключва съвсем скоро.

 4. Иван Бедров:

  “Очевидно в правителството има хора, които се държат принципно с тази огромна компания, очевидно има и такива, които се държат прекалено приятелски с нея. Затова фактът, че Агенция “Митници” и Министерството на финансите спазиха закона и спряха “Лукойл”, е новина. Да, спазването на закона е новина, колкото и извратено да звучи това. Независимо какво се крие зад тази новина, дали е принципна и смела политика, дали е някаква договорка, дали е просто цирк. Няма значение. ЗАКОНЪТ Е СПАЗЕН И СПРАВЕДЛИВОСТТА ДНЕС Е МАЛКО ПОВЕЧЕ ОТ ВЧЕРА.”

 5. Какво за Бога означава работиш на загуба-не плащаш данъци???Не съм чувал за такъв икономически принцип.Сериозно ли говорите изобщо? Като работиш на загуба просто фалираш!Да,корпоративното облагане има вратички,но дълбоко се съмнявам,че е възможно да се получи обективна информация за Лукойл и категорично не вярвам в гореизложените данни!! Така излиза,че сватбената рокля на г-жа Златева се равнява на почти 5% от “печалбата” за 2009-та година!

 6. Пълен идиотизъм, НЕФТОХИМ работел на загуба – айде бе. Всеки министър на икономиката, чувайки това, би трябвало да вдигне по тревога всички даначни, финансова полиция, митница дори и шести американски флот ако може и да ги стовари въху компанията за установяване наистината и констатиране на кражбите. Всичко друго е фарс.

 7. Бойко търпи развитие.Търпи дотам,че да разбере-бюджета НЕ ЗАВИСИ от Лукойл.Даже Лукойл ОЩЕТЯВА бюджета. 2 г.не плаща данък печалба!Ако кандидатстват за Гинес, ще оберат ВСИЧКИ награди.Рафинерия и то петролна-на ЗАГУБА.Е,Бойко разбра,че тия мушмуроци се бъзикат с него.И ще си платят!Най-малко бързо-бързо ще влязат в крак.И тогава ще стане ясно как така са били на загуба.И като им проверят фактурите за продажба,дали не са със занижени цени и ще видите, как ще цъфнат мин.100-200млн. данък печалба.Време е тъпите комуноидни КРАДЦИ да разберат-Бойко се прави на велик със средствата в бюджета.И ги влага в инфраструктура.Нека се прави-мен ме устройва.Важното е КРАЖБИТЕ от бюджета ДА НАМАЛЯВАТ,а държавата ДА ПРЕСЛЕДВА КРАДЦИТЕ!

 8. А защо след вота на недоверие?
  Баси предизборният ход.
  Пушилка и прах в очите.Разбрали са се вече.

 9. Извинявам се, имах на предвид финансов министър. Но важии за премиера, когато става въпрос за огромни обеми, суми и възможно политическо влияние. Костов например натика ТИМ във Вана, но неможа да ги изхвърли вморето и те се върнаха.

 10. Не само “Лукойл” не плаща данъци.Проверете какви и колко данъци плащат най-богатите българи и техните фирми и ще разберете защо нашата икономика е сбъркана по принцип.От Георги Гергов през Митко Събев та до Слави Трифонов.Юнак до юнака!!!

 11. Господа вие разсъждавате първосигнално- работи на загуба значи е мошенник, защото крие печалбата. За загубите може да има много причини- хората инвестират и изплащат кредити, неблагоприятна конюнктура на пазара и пр.
  Разбира се може горивата просто да внасяме и същите акцизи и ДДС ще постъпват в бюджета. Но тука е важен фактора, че Лукойл е едно от малкото предприятия, които произвеждат нещо в страната значи и разходите са им тука- плащат заплати, купуват електроенергия, водоснабляване, транспортни услуги, телекомуникационни услуги, офисно оборудване и пр. с което дават поръчки и възможност на други предприятия нещо да произвеждат, които пък от своя страна на трети и т.н.
  Сега ако внасяме бензин и нафта съвсем ще втасаме- външнотърговския баланс и без това е отрицателен, а част от износа е пак от производството на Лукой – горива, полимери, нефтохимия и пр.
  За какви пари ще внасяме, като почти нищо не изнасяме

 12. Когато Борисов или Цветанов кажат нещо, трябва да изчакаме седем дни, за да видим дали това е истина. Последното, което съобщи Цветанов беше за двамата убийци на Яна. 100 % !! След няколко дни е вече само един, ама и за него не е сигурно. Да изчакаме малко и ще се разбере кой плаща и кой поръчва музиката. Едно е сигурно, че няма да е Костов!

 13. Сьс сигурност е сцена,театьр,постановка-за прьв пьт Станишев да каже нещо смислено. Ще се радвам ако греша и времето ще си покаже,но както казват моите македонски деди:”Нещата не са толкова прости,те са още по-прости”. Схемата: По закон(а и в момента реалност)ВСИЧКИ налични количества суров петрол,както и деривати т.е. Бензин,дизел,газ пропан-бутан,мазут,пластмаси и т.н. подлежат на даньчно облагане – ЛУКОЙЛ просто ТРЯБВА НЕЗАБАВНО да внесе акцизите и ДДС на складовите наличности в бюджета НЕЗАВИСИМО дали са за износ или не. От 3 месеца статистически бюджета е на дефицит. После правителството пуска Дьржавния Резерв за да покаже как води война с монополистите, а накрая “плесват с рьце,прегрьдки и в уста целунали бьрже” нечия заинтересована “наша” фирма попьлва Дьржавния Резерв.
  Едно или две отклонения може да има но те са пренебрежимо малки: най-много ЛУКОЙЛ директно да попьлни Дьржавния Резерв без ДДС и акцизи (ведньж вече платени по схемата описана горе).
  Единственото което е с вьпросителна е: тази индиректна атака с/у БЕЛЕНЕ дали е само за “вдигане на мизата с комисионните” или е отговорна позиция за стопиране на лудостта наречена “БЕЛЕНЕ” и реверанс кьм КОЗЛОДУЙ-сьществуващи и проектни мощности.

 14. И на мен ми е интересно като са на загуба ЛУКОЙЛ от къде получават пари за да излезнат сметките поне на нула!

 15. Все още не чувам позициите на кандидат-президентите по случая!
  Нима не ги интересува темата???

 16. Така е!Няма на света такова чудо на чудесата, нефтена рафинерия да работи на загуба! Ако случайно има и това е ,,Лукойл”-Бургас, то тоя Златев, като се има предвид кои са собствениците, отдавна да го бяха одрали жив.

 17. Счетоводна загуба!!! Благодарение на поправки в ЗКПО, по предложение на Милен Велчев, Лукойл Нефтохим Бургас се превърна в единствената рафинерия в света работеща на загуба!!! И все пак “спазването на закона” наистина е новина!

 18. Лукойл, Газпром, АЕЦ “Белене” и така нататък са Съветска номенклатурна воня излъчваща се при отварянето на разкопаната гробница на “Огледалната страна”- “Номенклатурия”!
  (Изрази и цитатии по Игор Бунич-“Златото на Партията”)
  Интересно е да се разбере как се вписват “героите на нашето време” нашите политически “юнаци” от “прехода” и от преди това в цялата тази история!

 19. Факт е, че трън в очите на вездесъщия шеф на “Лукойл” продължава да бъде министър Трайков. Ще подмина елементарността на нападките – ОК, Трайков не разбирал от енергетика, ама пък нали Бойко разбира?! Нека да подминем и дебелашките им пошли шегичики (сигурно радват бабите!) Каква малка интимна тайна само ни разкриха: Бойко не разбирал от белот, а Златев лъжел на карти.
  Показателно е също така, че не беше подминато и името на Иван Костов. Уж Костов (му)продал “Лукойл”, но се питам защо тогава тази злъч към Костов. Би трябвало да струи благодарност в думите на консултанта на “Росатом”, а не подобна злоба.

 20. Бих искал да припомня на всички смятащи случващото се за театър – не е! Тук играят много пари и няма място за театър – невъзможно е. При такива действия обикновено губят всички страни и винаги накрая сметката се плаща от крайните клиенти(хората). Изходът от това противопоставяне ще е добър индикатор за истинската роля на Русия във вътрешните работи на България в настоящия момент

 21. Единственият реалистичиен източник за снабдяване на България с течни горива в момента е в рамките на Черно море, с кораби от Турция и Румъния. От Русия естествено не можем да очакваме нищо, а терминалите в Украйна и Грузия са повече или по-малко под руски контрол. За тези, които ще ме репликират за Грузия – там преработените продукти идват от две места – Туркменистан и Азърбайджан с влакови цистерни. Фирмите са основно турски, но се контролират политически от местните власти

 22. Вие сте извънземни. Ако ББ тръгне да ходи по водата утре, ще обясните колко е смотани прост, щото не може да плува. Вместо да кажете ‘Евалата’ или подобно с тия думи, вие се навряхте в кучи гъз да обяснявате колко е лошо всичко, кви игри има, кой кво дал/взел и … въобще, вие нормални хора ли сте или се събуждате със световни конспирации ? Не ми отговаряйте, не ми дреме за мнението ви.

 23. (не) Към Николай Димитров:

  Евалла, евалла, евалла и иншалла да живее (още) сто години да ни радва сянката на величието Му- нас, кучетата, недостойните за божествения Му поглед!

 24. Най-смисления пост тук е 2 поста над мен, на Николай Димитров. Такива сме си ние българите, каквото и да направи някой все е зле. И за съжаление Иво Инджев който доста уважавам, напоследък единственото нещо което да прави, е само да критикува. Всеки си има позиция и право на мнение, но е хубаво хората в живота си да се опитват да градят, а не само да рушат.

 25. Много интересно се полу4ава,хем Лукойл е на загуба в Бьлгария,хем от изказване на говорител на компанията,дори и да спре завода в Бьлгария загубите ще са между 100-150 милиона или под 1 процент от планираната пе4алба за годината на компанията майка.А това е сигурно тьй като ве4е е 07 месец и ве4е се знаят основните параметри на полугодието.Така 4е някой льже….!?!

 26. Към Минаващ:

  37-те снимки са чудесна хронология на една милиционерска кариера. Иначе Той е независим, с изключение на тези от снимките и някой друг приятел от Варна. Стара любов, ръжда не хваща!

 27. до любителя на Трция и турцизмите: 1.”ЕВАЛЛА” мога да кажа само на Симеон Дянков,Ваньо Танов и Трайчо Трайков
  2. Щом Павелчо Маринов толкова обича турските табиети мога да му кажа само едно: “АМАН от СЕРСЕМИ”

 28. Не са ми ясни много големите “игри” около Лукойл, но мога да ви кажа следното – голям ремонт се подготвя и започва в началото на септември месец. Една от фирмите работещи на територията на Лукойл Бургас наема работници и са предупредили всичките си настоящи, да си вземат отпуските до края на август месец, след това започват работа на без почивки събота и неделя. Фирмата е ПМУ и ако представлява интерес лесно можа да се провери.
  http://www.pmu-bs.com

 29. Иво Инджев ми стои по-добре като Иво Инджев, отколкото като куче, което гризе тоягата на Борисов. Уважаеми, за това БСП си имат специално обучени лайномети…

 30. Уважаеми господин Инджев,
  Бих Ви помолил за известен коментар на ситуацията с Лукойл.Аз не мога да я разбера и затова Ви моля за разяснения, като добре информиран журналист.
  Значи агенция митници отнема лиценза на Лукойл заради неспазване на закона, а съда връща лиценза заради подписани договори.И какво излиза: за съда по-важен е не закона а корпоративните интереси на частните фирми.Това означава ли че ако внеса наркотици и представя в съда подписани договори с малки квартални пласьори, съда ще ме остави да си продавам дрогата?Пак е незаконно но имам договори.А и всеки адвокат ще опише детайлно колко усилия ми е струвало да вкарам тази дрога. Дали това не е някаква игра между управляващите и Лукойл , за да вдигнат цените на горивата до тези в Европа.И да си кажем
  : Без Русия сме за никъде.

 31. Към Чавдар:

  Има и по-лоша хипотеза, която никак не изглежда невероятна на базата на факта, че Москва е била предупредена за отнемането на лиценза. Там са вдигнали мерника на своя човек Златев и в шахматната партия са решили да заменят своя офицер срещу договорено (уж) реми: помпат реномето на Борисов като смел борец за законност (дори и срещу Русия), след което той има кредита да приеме проекта АЕЦ “Белене” от висотата на “доказаната” си принципност, която вече не бива да оспорва!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.