// Сенки и сценки от миналото: бира в чаша вода ли е шумът около “Лукойл”?

В БЕСЕДКАТА

Сенки и сценки от миналото: бира в чаша вода ли е шумът около “Лукойл”?

“Държавна тайна” изплува като нефтено петно над „течната дружба“: “Лукойл” не плаща от две години корпоративен данък, защото твърди, че е на загуба, а ДДС плащат потребителите.” Това заяви пред Нова телевизия днес министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. Разкритието отново поставя въпроса: „защо“? Само че логиката в случая е срещу аплодисментите, които властта си издейства с демонстрацията на воля да настъпи по мазола руския гигант.

Любопитно е съвпадението във времето. Точно в началото на управлението на кабинета „Борисов“ ( когато самият Борисов сърдито отвърна с опакото на ръката си на репортерски въпрос защо отсяда тъкмо в хотел на приятеля си Златев на Черноморието), от руската компания „изведнъж“ решили, че са на загуба и спрели да плащат въпросния корпоративен данък. Което „обикновените данъкоплатци“ научават едва сега.

Повече от ясно е, че Златев и компания ( компания на софрата на Златев по сватби, кръщенета и ловуване са му Първанов и Борисов) са „необикновени“ данъко(не)платци. А ни проглушиха ушите, включително чрез самия премиерски рупор в лично качество, че „Лукойл“ е най-големият източник на средства за бюджета с принос от цели 25 на сто. В името на това важно благоволение министър-председателят унижи своя министър Трайков в спора му с руската компания и го предупреди да мълчи, когато от „Лукой“ го ругаят писмено в окръжно писмо до медиите. Иначе…

Иначе какво? И „Лукойл“ е сит ( само малко го понастъпват) и битият си е бит- Трайков си е на мястото, но пак не мълчи. Съобщи също, че следващият планов ремонт в “Лукойл” трябва да е през 2013 година и се озъби на бившия премиер Станишев заради твърденията му, че сценката с руската компания е част от театър. С нетърпение очаквам ядосаният Трайков да доразвие мисълта си за „доста по-срамните сценки“, в които е участвал самият Станишев. Защото, при цялата си арогантност, Станишев може да е прав за режисирания ход, тъй като е направо невероятно Борисов да се е застъпвал за митническа пощада за бизнеса на един Мишо Бирата ( лека му пръст, почина междувременно в хотела на Златеви в Правец), а тъкмо на Златев да иска да навреди и да нареди на Танов да приложи цялата строгост на митническия контрол.

Иначе Трайков е прав: срамните сценки могат да бъдат степенувани. Не само срамно, но и не особено умно от страна на Станишев е да развива „две в едно“ тезата, че Борисов иска да се хареса на избирателите и на американците. Ерго – излиза, че народът харесва онова, което подкрепят американците. Не се връзва с „течната дружба“.

Въпреки предупрежденията на вицепремиера Дянков и на неговия служител Танов за възможна проверка в складовете на „Лукойл“ акцията все пак се възприе като голяма изненада. Плува ли танкерче в окото ми? Вие вярвате ли, че могъщото руско лоби в България, включително руските служби, не са знаели какво предстои? Изобразяването на учудване от руска страна ( „мислехме, че сме се разбрали с българите“), по-скоро ми напомня на лицемерието на московския в. „Правда“, който пусна партенката за България като „труден партньор в преговорите“ в навечерието на посещението на президента Путин, посрещнат като император в София от Първанов, чието реноме на раболепен „енергетик“ явно се бяха разбрали да пазят. Само дето в. „Комерсант“ тогава развали идилията и се подигра в кореспонденция от България, че Първанов изглеждал толкова възбуден, че възклицанието му за постигнатия през онзи януари 2008 г. „голям шлем“ с подписването на споразумение за три руски проекта прозвучал като „голям член“.

Срамната сценка от преди три години не само ще се помни, но и очевидно е променила тактиката на началниците и подчинените по веригата „Москва-София“. Вече внимават повечко. Така че не очаквайте да узнаете за какво точно са се договорили. Но да си призная: при всички споменати дотук подозрения, все пак е интересно да се види как измервателните уреди на социолозите отчитат моментално повишаване рейтинга на Борисов в качеството му на борец за ред в държавата именно в сблъсък с руски монополист. Не е вярно, оказва се, че си падаме по всичко руско на принципа, „шамар да е, руски да е“, както се опитват да ни убедят привържениците на АЕЦ „Белене“. Залогът за ядрената централа е толкова голям, че в сравнение със срамната сценка, описана в разсекретен доклад на посланик Макълдауни от София, рисувайки България като жената в леглото на „Лукойл“ „Газпром“, е направо групов секс с бъдещето на българския народ в опит да бъде забременен насила с ядрено семе.

Discussion

33 коментара for “Сенки и сценки от миналото: бира в чаша вода ли е шумът около “Лукойл”?”

 1. За да бъдем честни не е никаква държавна тайна, че Лукойл-Нефтохим не плаща корпоративен данък защото работи на загуба- тая информация и в Уикипедията я има. При това именно при Бойко Борисов загубите намаляват- в 2008 са били около 470 милиона, в 2009- 170 мил., в 2010- 120 мил. Както е тръгнало тая година ще са на печалба. Но за всичко това има и по-прости и естествени обяснения отколкото приятелството с премиерите.
  Лукой-България е на печалба, но доста малка- за 2009, ако не се лъжа, около 6,7 милиона.

  Posted by Тупанджиев | юли 28, 2011, 11:03
 2. Да, точно така е. Лукойл не е никакъв данъкоплатец номер 1. Погледнете финансовите им отчети в търговския регистър. Това с ДДС и акцизите няма какво да го слагаме на сметката на Лукойл, ние ги плащаме и ще ги плащаме независимо дали купуваме горива от Бургас или от Гърция. Дори съм сигурен, че постъпленията от ДДС и акциз ще се увеличат ако вноса на горива минава през вносители като Еко, Шел и ОМВ защото не са измамници като руснаците. Корпоративен данък не плащат защото са на загуба. Останаха само осигуровките на служителите. Само, че тези осигуровки също ще постъпват в бюджета, независимо дали тия хора работят в Лукойл или ОМВ или където и да било другаде. Или с една дума – Лукойл не са никакъв данъкоплатец. Напротив – само вредят тъй като корумпират политическия елит и рушат демокрацията, вече 20 години, те са основен лост за руско влияние в БГ.

  Posted by Ивелин Йорданов | юли 28, 2011, 11:39
 3. Да припомня, от 2 години в Лукойл тече ревизия, която приключва съвсем скоро.

  Posted by FYI | юли 28, 2011, 12:05
 4. Иван Бедров:

  “Очевидно в правителството има хора, които се държат принципно с тази огромна компания, очевидно има и такива, които се държат прекалено приятелски с нея. Затова фактът, че Агенция “Митници” и Министерството на финансите спазиха закона и спряха “Лукойл”, е новина. Да, спазването на закона е новина, колкото и извратено да звучи това. Независимо какво се крие зад тази новина, дали е принципна и смела политика, дали е някаква договорка, дали е просто цирк. Няма значение. ЗАКОНЪТ Е СПАЗЕН И СПРАВЕДЛИВОСТТА ДНЕС Е МАЛКО ПОВЕЧЕ ОТ ВЧЕРА.”

  Posted by Росен Пламенов | юли 28, 2011, 12:32
 5. Какво за Бога означава работиш на загуба-не плащаш данъци???Не съм чувал за такъв икономически принцип.Сериозно ли говорите изобщо? Като работиш на загуба просто фалираш!Да,корпоративното облагане има вратички,но дълбоко се съмнявам,че е възможно да се получи обективна информация за Лукойл и категорично не вярвам в гореизложените данни!! Така излиза,че сватбената рокля на г-жа Златева се равнява на почти 5% от “печалбата” за 2009-та година!

  Posted by mitko | юли 28, 2011, 12:40
 6. Пълен идиотизъм, НЕФТОХИМ работел на загуба – айде бе. Всеки министър на икономиката, чувайки това, би трябвало да вдигне по тревога всички даначни, финансова полиция, митница дори и шести американски флот ако може и да ги стовари въху компанията за установяване наистината и констатиране на кражбите. Всичко друго е фарс.

  Posted by Chavo | юли 28, 2011, 14:12
 7. Бойко търпи развитие.Търпи дотам,че да разбере-бюджета НЕ ЗАВИСИ от Лукойл.Даже Лукойл ОЩЕТЯВА бюджета. 2 г.не плаща данък печалба!Ако кандидатстват за Гинес, ще оберат ВСИЧКИ награди.Рафинерия и то петролна-на ЗАГУБА.Е,Бойко разбра,че тия мушмуроци се бъзикат с него.И ще си платят!Най-малко бързо-бързо ще влязат в крак.И тогава ще стане ясно как така са били на загуба.И като им проверят фактурите за продажба,дали не са със занижени цени и ще видите, как ще цъфнат мин.100-200млн. данък печалба.Време е тъпите комуноидни КРАДЦИ да разберат-Бойко се прави на велик със средствата в бюджета.И ги влага в инфраструктура.Нека се прави-мен ме устройва.Важното е КРАЖБИТЕ от бюджета ДА НАМАЛЯВАТ,а държавата ДА ПРЕСЛЕДВА КРАДЦИТЕ!

  Posted by Распутин | юли 28, 2011, 15:01
 8. А защо след вота на недоверие?
  Баси предизборният ход.
  Пушилка и прах в очите.Разбрали са се вече.

  Posted by Таркан | юли 28, 2011, 15:29
 9. Извинявам се, имах на предвид финансов министър. Но важии за премиера, когато става въпрос за огромни обеми, суми и възможно политическо влияние. Костов например натика ТИМ във Вана, но неможа да ги изхвърли вморето и те се върнаха.

  Posted by Chavo | юли 28, 2011, 16:39
 10. Не само “Лукойл” не плаща данъци.Проверете какви и колко данъци плащат най-богатите българи и техните фирми и ще разберете защо нашата икономика е сбъркана по принцип.От Георги Гергов през Митко Събев та до Слави Трифонов.Юнак до юнака!!!

  Posted by Костадин | юли 28, 2011, 16:49
 11. Господа вие разсъждавате първосигнално- работи на загуба значи е мошенник, защото крие печалбата. За загубите може да има много причини- хората инвестират и изплащат кредити, неблагоприятна конюнктура на пазара и пр.
  Разбира се може горивата просто да внасяме и същите акцизи и ДДС ще постъпват в бюджета. Но тука е важен фактора, че Лукойл е едно от малкото предприятия, които произвеждат нещо в страната значи и разходите са им тука- плащат заплати, купуват електроенергия, водоснабляване, транспортни услуги, телекомуникационни услуги, офисно оборудване и пр. с което дават поръчки и възможност на други предприятия нещо да произвеждат, които пък от своя страна на трети и т.н.
  Сега ако внасяме бензин и нафта съвсем ще втасаме- външнотърговския баланс и без това е отрицателен, а част от износа е пак от производството на Лукой – горива, полимери, нефтохимия и пр.
  За какви пари ще внасяме, като почти нищо не изнасяме

  Posted by Тупанджиев | юли 28, 2011, 17:32
 12. Когато Борисов или Цветанов кажат нещо, трябва да изчакаме седем дни, за да видим дали това е истина. Последното, което съобщи Цветанов беше за двамата убийци на Яна. 100 % !! След няколко дни е вече само един, ама и за него не е сигурно. Да изчакаме малко и ще се разбере кой плаща и кой поръчва музиката. Едно е сигурно, че няма да е Костов!

  Posted by Kirov | юли 28, 2011, 18:00
 13. Сьс сигурност е сцена,театьр,постановка-за прьв пьт Станишев да каже нещо смислено. Ще се радвам ако греша и времето ще си покаже,но както казват моите македонски деди:”Нещата не са толкова прости,те са още по-прости”. Схемата: По закон(а и в момента реалност)ВСИЧКИ налични количества суров петрол,както и деривати т.е. Бензин,дизел,газ пропан-бутан,мазут,пластмаси и т.н. подлежат на даньчно облагане – ЛУКОЙЛ просто ТРЯБВА НЕЗАБАВНО да внесе акцизите и ДДС на складовите наличности в бюджета НЕЗАВИСИМО дали са за износ или не. От 3 месеца статистически бюджета е на дефицит. После правителството пуска Дьржавния Резерв за да покаже как води война с монополистите, а накрая “плесват с рьце,прегрьдки и в уста целунали бьрже” нечия заинтересована “наша” фирма попьлва Дьржавния Резерв.
  Едно или две отклонения може да има но те са пренебрежимо малки: най-много ЛУКОЙЛ директно да попьлни Дьржавния Резерв без ДДС и акцизи (ведньж вече платени по схемата описана горе).
  Единственото което е с вьпросителна е: тази индиректна атака с/у БЕЛЕНЕ дали е само за “вдигане на мизата с комисионните” или е отговорна позиция за стопиране на лудостта наречена “БЕЛЕНЕ” и реверанс кьм КОЗЛОДУЙ-сьществуващи и проектни мощности.

  Posted by Simeon | юли 28, 2011, 18:10
 14. И на мен ми е интересно като са на загуба ЛУКОЙЛ от къде получават пари за да излезнат сметките поне на нула!

  Posted by Иван Бояджиев | юли 28, 2011, 18:17
 15. Все още не чувам позициите на кандидат-президентите по случая!
  Нима не ги интересува темата???

  Posted by Дакар | юли 28, 2011, 18:38
 16. Така е!Няма на света такова чудо на чудесата, нефтена рафинерия да работи на загуба! Ако случайно има и това е ,,Лукойл”-Бургас, то тоя Златев, като се има предвид кои са собствениците, отдавна да го бяха одрали жив.

  Posted by ам | юли 28, 2011, 19:06
 17. Счетоводна загуба!!! Благодарение на поправки в ЗКПО, по предложение на Милен Велчев, Лукойл Нефтохим Бургас се превърна в единствената рафинерия в света работеща на загуба!!! И все пак “спазването на закона” наистина е новина!

  Posted by mv | юли 28, 2011, 19:26
 18. Лукойл, Газпром, АЕЦ “Белене” и така нататък са Съветска номенклатурна воня излъчваща се при отварянето на разкопаната гробница на “Огледалната страна”- “Номенклатурия”!
  (Изрази и цитатии по Игор Бунич-“Златото на Партията”)
  Интересно е да се разбере как се вписват “героите на нашето време” нашите политически “юнаци” от “прехода” и от преди това в цялата тази история!

  Posted by GB | юли 28, 2011, 21:32
 19. Факт е, че трън в очите на вездесъщия шеф на “Лукойл” продължава да бъде министър Трайков. Ще подмина елементарността на нападките – ОК, Трайков не разбирал от енергетика, ама пък нали Бойко разбира?! Нека да подминем и дебелашките им пошли шегичики (сигурно радват бабите!) Каква малка интимна тайна само ни разкриха: Бойко не разбирал от белот, а Златев лъжел на карти.
  Показателно е също така, че не беше подминато и името на Иван Костов. Уж Костов (му)продал “Лукойл”, но се питам защо тогава тази злъч към Костов. Би трябвало да струи благодарност в думите на консултанта на “Росатом”, а не подобна злоба.

  Posted by мария | юли 28, 2011, 22:01
 20. Бих искал да припомня на всички смятащи случващото се за театър – не е! Тук играят много пари и няма място за театър – невъзможно е. При такива действия обикновено губят всички страни и винаги накрая сметката се плаща от крайните клиенти(хората). Изходът от това противопоставяне ще е добър индикатор за истинската роля на Русия във вътрешните работи на България в настоящия момент

  Posted by Павел Маринов | юли 28, 2011, 23:45
 21. Единственият реалистичиен източник за снабдяване на България с течни горива в момента е в рамките на Черно море, с кораби от Турция и Румъния. От Русия естествено не можем да очакваме нищо, а терминалите в Украйна и Грузия са повече или по-малко под руски контрол. За тези, които ще ме репликират за Грузия – там преработените продукти идват от две места – Туркменистан и Азърбайджан с влакови цистерни. Фирмите са основно турски, но се контролират политически от местните власти

  Posted by Павел Маринов | юли 28, 2011, 23:53
 22. Вие сте извънземни. Ако ББ тръгне да ходи по водата утре, ще обясните колко е смотани прост, щото не може да плува. Вместо да кажете ‘Евалата’ или подобно с тия думи, вие се навряхте в кучи гъз да обяснявате колко е лошо всичко, кви игри има, кой кво дал/взел и … въобще, вие нормални хора ли сте или се събуждате със световни конспирации ? Не ми отговаряйте, не ми дреме за мнението ви.

  Posted by Николай Димитров | юли 29, 2011, 00:00
 23. (не) Към Николай Димитров:

  Евалла, евалла, евалла и иншалла да живее (още) сто години да ни радва сянката на величието Му- нас, кучетата, недостойните за божествения Му поглед!

  Posted by Иво Инджев | юли 29, 2011, 08:53
 24. Бойко Борисов, Валентин Златев и други другари:

  http://ivanko.snimka.bg/elections/bkp.19484.23060457.big

  Posted by минаващ | юли 29, 2011, 10:05
 25. Най-смисления пост тук е 2 поста над мен, на Николай Димитров. Такива сме си ние българите, каквото и да направи някой все е зле. И за съжаление Иво Инджев който доста уважавам, напоследък единственото нещо което да прави, е само да критикува. Всеки си има позиция и право на мнение, но е хубаво хората в живота си да се опитват да градят, а не само да рушат.

  Posted by Иво Джоков | юли 29, 2011, 10:59
 26. Много интересно се полу4ава,хем Лукойл е на загуба в Бьлгария,хем от изказване на говорител на компанията,дори и да спре завода в Бьлгария загубите ще са между 100-150 милиона или под 1 процент от планираната пе4алба за годината на компанията майка.А това е сигурно тьй като ве4е е 07 месец и ве4е се знаят основните параметри на полугодието.Така 4е някой льже….!?!

  Posted by Joan | юли 29, 2011, 11:13
 27. Към Минаващ:

  37-те снимки са чудесна хронология на една милиционерска кариера. Иначе Той е независим, с изключение на тези от снимките и някой друг приятел от Варна. Стара любов, ръжда не хваща!

  Posted by Kirov | юли 29, 2011, 11:17
 28. до любителя на Трция и турцизмите: 1.”ЕВАЛЛА” мога да кажа само на Симеон Дянков,Ваньо Танов и Трайчо Трайков
  2. Щом Павелчо Маринов толкова обича турските табиети мога да му кажа само едно: “АМАН от СЕРСЕМИ”

  Posted by Simeon | юли 29, 2011, 17:01
 29. Не са ми ясни много големите “игри” около Лукойл, но мога да ви кажа следното – голям ремонт се подготвя и започва в началото на септември месец. Една от фирмите работещи на територията на Лукойл Бургас наема работници и са предупредили всичките си настоящи, да си вземат отпуските до края на август месец, след това започват работа на без почивки събота и неделя. Фирмата е ПМУ и ако представлява интерес лесно можа да се провери.
  http://www.pmu-bs.com

  Posted by Аз | юли 31, 2011, 06:07
 30. Иво Инджев ми стои по-добре като Иво Инджев, отколкото като куче, което гризе тоягата на Борисов. Уважаеми, за това БСП си имат специално обучени лайномети…

  Posted by vaienciata | юли 31, 2011, 08:26
 31. Уважаеми господин Инджев,
  Бих Ви помолил за известен коментар на ситуацията с Лукойл.Аз не мога да я разбера и затова Ви моля за разяснения, като добре информиран журналист.
  Значи агенция митници отнема лиценза на Лукойл заради неспазване на закона, а съда връща лиценза заради подписани договори.И какво излиза: за съда по-важен е не закона а корпоративните интереси на частните фирми.Това означава ли че ако внеса наркотици и представя в съда подписани договори с малки квартални пласьори, съда ще ме остави да си продавам дрогата?Пак е незаконно но имам договори.А и всеки адвокат ще опише детайлно колко усилия ми е струвало да вкарам тази дрога. Дали това не е някаква игра между управляващите и Лукойл , за да вдигнат цените на горивата до тези в Европа.И да си кажем
  : Без Русия сме за никъде.

  Posted by Чавдар | август 3, 2011, 09:23
 32. Към Чавдар:

  Има и по-лоша хипотеза, която никак не изглежда невероятна на базата на факта, че Москва е била предупредена за отнемането на лиценза. Там са вдигнали мерника на своя човек Златев и в шахматната партия са решили да заменят своя офицер срещу договорено (уж) реми: помпат реномето на Борисов като смел борец за законност (дори и срещу Русия), след което той има кредита да приеме проекта АЕЦ “Белене” от висотата на “доказаната” си принципност, която вече не бива да оспорва!

  Posted by Иво Инджев | август 3, 2011, 10:58
 33. ami to otkrai vvreme bes Moskva ne mojem da pominem

  Posted by anilundkvist | октомври 9, 2011, 20:22

Post a comment

Иво Инджев още във

Архив