“Въздържателите” ог ГЕРБ крепят пиянството на един (чужд) народ

Може, може и още как- щом става дума да се държи като охранител на съветското наследство и неговата символика в България, което за ГЕРБ е явно по-важно дори и от „течната дружба“ с Путин. Ето един пример от гласуване на ГЕРБ, което опровергава Фидосова. Случва се буквално в рамките на денонощието, когато се състоя гласуването в парламента, за което госпожата така злополучно обобщава.

С гласовете на общинските съветници от групите на ГЕРБ, БСП и съветниците на “Атака” Столичният общински съвет отхвърли предложението паметникът на Съветската армия да бъде демонтиран, уведомява в. “Сега”. Управляващите гласуваха “въздържал се”, като по този начин отново не заеха категорична позиция по въпроса. Така сториха и на извънредното заседание преди около месец, което трябваше да стигне до конкретно решение за бъдещето на паметника, но групата на ГЕРБ го провали, като не осигури кворум. Предложението беше на сините общински съветници. То предлагаше на Министерския съвет да изпълни решение още от 1993 г. за демонтиране на паметника, който да бъде преместен в строящия се Музей на тоталитарното изкуство в София. Другият вариант бе монументът да отиде в Димитровград, тъй като местната управа вече на няколко пъти заяви желание да го приюти.

В кабинета може и да има разнобой за настъпването на руския богатир „Лукойл“ по кутрето, както твърди днес в. „Труд“. А може и да няма, както светкавично отговарят в един глас и вицепремирът Цветанов и началникът му Борисов от екрана на две конкуриращи се телевизии ( макар че двамата са уличени документално с публикуваните от „Труд“ разменени реплики на заседание на правителството по темата). Може и да има уговорка със самото руско ръководство на „Лукойл“, както пък признава Борисов с уточнението, че то е било уведомено отдавна за предстоящата случка край Бургас. Може, може…Още много неща може-дори се оказа възможно лидерът на руския бизнес имперски интерес в България (досега?) да нападне вчера на пресконференция застъпника на същия този интерес Сергей Дмитриевич Станишев заради мнението му, че се разиграва цирк. Ами разиграва се, щом двама такива мастити водачи на едно и също лоби се карат, а трети печели от това раздаване на белязаните карти! Кой е третият ли? Ами питайте в Москва, там знаят.

Само едно не може: да се посегне на фундамента на съветското влияние в България. Там Златев поднася венци и плаща за поддръжката ( не ми е известно да го прави за някой паметник в прослава на български жертви, а и ще му е трудно – за реално загиналите във войната срещу националсоциализма близо 40 000 българи през 1944-45 г. няма паметник). Крепят крепко фундамента на крепката и непреходна (за тях) ценност на съоръжението, украсено с грозната лъжа за освобождението. Фундаменталисти в действие!

Радостните от този факт поклонници на култа към съветската окупация, към масовия терор над българите, диктатурата и загубата на суверенитет- все последици от „освобождението“ с днешни проекции-трябва да знаят, че грешат , ако си мислят, че това е „окончателно“ решение. Окончателни решения за ликвидиране на стремежа към свободата и истината има само в главите на строителите на концлагери, т.е. национал и интернационал социалистите. „Въздържалите“ се гербери ги подкрепят- това означава да стоиш настрана и да се „въздържаш“, когато закоравели хаймани налагат със столетни бухалки поставената на колене пред грубата сила собствена страна.

37 мнения за ““Въздържателите” ог ГЕРБ крепят пиянството на един (чужд) народ”

 1. Отново си абсолютно точен, актуален и брилянтен в оценката си,
  Супер, супер, супер талантлив журналист и човек си,Иво!!!

  Горд с твоя автограф в шедьовара “Течна дружба” /която си препрочитам отново/

  Поздрави: DIMITARI

 2. Къде са големите “патриоти” от “Атака”, когато става въпрос за националното достойноство на страната ни, тъпкано и унижавано от лъжата за “освобождението” ни през м.септември 1944 г.?! Няма ги, защото не се полага да говорят срещу онези, с чиито пари създадоха и продължават да поддържат кресливата си формация. Тези “патриоти” са особено гласовити, когато трябва да се крещи срещу американския посланик в София или да се поддържа руското енергийно робство, наложено на България пак от хора, наричащи се българи. А само преди ден във в-к “Телеграф” главният архитект на София г-н Петър Диков направи една много далечна екскурзия във времето, за да стигне до епохата на египетските фараони, услужливо прескачайки в паметта си близките десетилетия с подобен казус. Според него паметникът на съветските поробители на България трябвало да остане на мястото си, защото носел духа на времето, историята и не бивало,отново повторяйки комунистическата лъжа, да се “разрушава”, както не били разрушени пирамидите, които също символизирали едноличната власт на фараоните. Браво, г-н Диков, щом като ще се връщаме с мироглед от времената на фараоните! А в същото време можехте, вместо да ни докарвате вода през девет епохи в десетата, спокойно да направите паралел със съдбата на бюстовете на Хитлер и цялата нацистка монументална символика – дори не беше преместена,както се предлага за символа на съветската окупация на Бългаия, а напълно разрушена като символ на една от най-разрушителните идеологии, наред с комунистическата – нацизма. Ако можехте да дадете Вашия съвет през 1945 г. на победителите във Втората световна война, дали биха Ви послушали с мотивите ви от времената на фараоните, за да запазят монументалното наследство на нацисткия режим? Тъжна констатация, но се налага да я напомним на онези, които продължават да насаждат робска психика в измъчената душа на народа ни. Цитирам няколко изречения от романа на Димитър Талев “На завой” /1940 г./:

  “Знаеш ли, последният правоверен комунист ще умре в България. И тогава, когато никъде по света няма да има правоверни комунисти,нито дори в болшевишка Русия, тук, у нас, все ще се намери някой. Ах, какъв народ сме ние!”

  Може и да не сте комунист по партийна принадлежност, г-н Диков, но с поведението си изцяло подкрепяте комунистическите лъжи!

 3. Моето лично мнение е, че паметника не трябва да се маха, а да се подмени “табелата”, да има информационно табло, което да съобщава коректната историческа иситина, като дори да не се пропускат исотрически документираните мародесртва, извършени от въпросната армия…

 4. Мислех, че да убеждаваш комунист в нещо е адски трудно упражнение, но сам грешал.Да убеждаваш гербер в нещо е направо невъзможно.И естествено възниква въпросът: Възможно ли е гербера да е мутирал комунист.

 5. Много силен коментар. Поздрави и от мен!

 6. Ще се получи едно сборичкване кой “да целуне ръка” и да цуца от руската ръка на ЛукОил, Газпром и Белене. Да цуцат искат много хора вече, не само от БСП и сателити, ами и ГЕРБ. Петата колона трябва да се окопае сериозно /не че не се е окопала досега де, ама трябва да продължи да копае нови окопи и траншеи, щото “так приказано”. И доколкото МОЧА е символ на единството м/у петоколонни червени “капиталисти” и петоколонни червени “идеалисти”, /разбирай идиоти/, ще стои даже и самият ЛукОил да се срути…

 7. За секо нещо има подходящо време.За паметника – може би след изборите.

 8. Общинските съветници на София забравят нещо важно: в сърцето на центъра на София има 2 паметника(при това големи!) свързани с Русия. Първият е на руския цар освободител(въздържам се от главните букви) а вторият е на съветската армия. Какъв е тогава проблемът да бъде оставен руския паметник и да бъде преместен съветския? Явно автоцензурата у някои хора е по-силна от националното самосъзнание. Другият вариант(съветници гравитиращи около руската хранилка) е дори по-унизителен, но за съжаление и по-вероятен. На тях искам да припомня надписа на един български войнишки паметник, намиращ се в центъра на Видин – ” Величието на Родината се гради върху костите на ония, които достойно живяха и умряха за нея”.

 9. Не разбирам много от публична администрация, но не съм чувала за такова нещо – да се внася предложение да се изпълни решение и то да се гласува. Не излиза ли, че е взето решение да НЕ се изпълни решението на общината, прието през 1993 год? С други думи, на практика това решение е отменено. Като толкова спазваме законите, това ли е начинът да се отменят решения? Административното Право суспендирано ли е?

 10. А колко бих се зарадвала, ако сега в близост до МОЧА се издигне един по-голям и по-хубав паметник на българските жертви на фронта срещу нацистите… Мечтать каждому позволительно 🙂

 11. Към Иван Б.

  Ще Ви опонирам с естонския пример. Естонците преместиха съветския си паметник от центъра на града заедно с костите на погребаните под него съветски войници ( каквото усложнение у нас няма поради липса на такива) на едно гробище и поставиха отгоре на всичко указателна табела: “Паметник на загиналите съветски окупатори” ( или нещо от този род за окупаторитеме).
  Възможно е да се случи, значи, макар в Естония, където агресвни демонстранти от руското малцинство, въоръжени със съветски знамена, стигнаха дотам да бият естонски патриоти от техен контрамитинг.
  Малка Естония устоя на заплахите на ограмната си съседка. Значително по-голямата България би могла да го направи също спрямо държавата, която дори не ни е съседка. Но за тази цел се иска малко повече национално достойнство от нас…Малко, малко…колко да е малко? Ами поне наполовината колкото на миниатюрната Естония!

 12. Ако наистина някой от комунистите се притесняваха за паметниците, щяха да започнат с реставрацията на Бузлуджа, която е в руини. Къде сте Другари??? Явно комунистите и русофилите не могат без организатор, а организацията е – КГБ, Лукойл, ДС!

 13. Това е борба с вятърни мелници.
  Ако обществото желаеше/искаше паметника на поробителите ни да се махне, досега същия щеше да е взривен/демонтиран/окепазен. Явно на обществото не му дреме за някакъв си камък. Приемете реалността. Българина не се впечатлава от камък. Българина не му дреме от символи. Българина иска много по простички неща – ред, закон и сигурност. Другото ще си го направим и сами.

 14. Г-н Инджев от кого очаквате подкрепа – от крадците и проруски агенти в парламента и техните метастази, от техните авери по софра проамериканци или други продажници?
  Имайте впредвид ,че много хора от така наречения народ забогатяха на гърба на другите.
  В момента е отново бум на наркопазара и проституцията, казина , хазарт и др. Б.Б е главният покровител на наркопазара, контрабандните цигари, алкохол, дизайнерска дрога и.т.н .Това се знае на улицата. За какво говорим като всички по веригата- от циганина до кварталната кука, през съдията до топ ченгето , депутата , министъра, митница и тем подобни са в схемата.
  http://www.novatv.bg/news/view/2011/07/17/18709/Емил-Димитров:-Отнемането-на-лиценза-на-Лукойл-означава-да-затворят-България/
  Държавата е превзета отвътре.

 15. За съжаление сивотата на паметника не компенсира липсата на “сиво” в главите на българите влюбени в Русия. “Реставрацията” му от юни би “убила” турската тоалетна на Черни. Затова Столична община трябва да помоли художника да я осъществи и да осигури средства за изрисуване и на “високите части”!

 16. До г-н Иво Инджев
  Коментара Ви с посочването на примера със съдбата на съветските паметници показва, че величието на един народ не се измерва с големината на територията, която населява и владее, а със силата на духа и нравствените ценности, които изповядва, прилага в живота си и защитава. Явно, съпоставени в тези измерения, сме много по-малки от естонците.

 17. Не си струва да се равняваме особенно на Естония. Там все пак бяха погребани няколко естонци Герои на Съветския съюз. Най-неприятното беше, че там правеха паради ветерани на естонските СС войски. Същите, които изгаряха белоруските села, разстрелваха белоруските селяни и практически очистиха Прибалтика от евреите- много старателни хора.

 18. Към Николай Димитров:

  И аз искам простички неща като ред, закон и сигурност, обаче искам и демонтиране на паметника (което дори според мен е още по-простичко нещо). Не виждам защо едното да пречи на другото.

 19. Към Тупанджив:
  И българи са вършили сверства, но това не дава право никому да обобщи: “не си струва да се равняваме по българите, защото..”

 20. Господин Инджев искам да ви предложа нещо.Да обсъдите с инициативния комитет за преместването на ПСА на мястото на паметника да се построй такъв,но на Васил Левски. Върл русофил съм,но ми е убидно,че най-високият паметник в София не е на българин.

 21. Честно казано по рано не съм обръщал особенно внимание на споровете около тоя паметник. Не смятам, че това ни е главния проблем. Аз съм прагматик и съм готов да се съглася с всеки, който отговори на поне един от сакраменталните въпроси “къде са парите” или поне “къде са фактите и логиката”, а тука не виждам нещо пари.
  Що се отнася до фактите и логиката- какво е написано на тоя паметник и за какво толкова шум “НА СЪВЕТСКАТА АРМИЯ ОСВОБОДИТЕЛКА ОТ ПРИЗНАТЕЛНЯ БЪЛГАРСКИ НАРОД”. Какво може да каже неангажиран наблюдател за тоя надпис- никъде не е казано, че тая съветска армия е освободила именно нас от нещо конкретно защото тук думата “ОСВОБОДИТЕЛКА” може да се смята за нарицателно име като ЦАР ОСВОБОДИТЕЛ, който е наречен така не защото ни е освободил нас, а по-съвсем друга причина. В тоя контекст това е паметник на Съветската армия, която заедно с армиите на съюзниците по антихитлеровската коалиция е освободила Европа от агресията на хитлеровска Германия и нейните сателити. На тая парадигма се основава следвоенното устройство на Европа и днешното и обединение- резултатите на ВСВ не подлежат на преразглеждане и ревизия.
  Така, че ако ние се смятаме за част от тая Европа не виждам от какво има да се възмущаваме и ако нещо липсва в дадения контекст това са паметници и на останалите съюзни армии- британската и американската. Затова мирно и тихо си стоят аналогични паметници в бившия Западен Берлин срещу Рейхстага, или например във Виена на Шварценбергплац. При това за разлика от нашия са щедро снабдени с цитати на другаря Сталин.
  Навярно е крайно време и ние да преодолеем юношенския максимализъм на прехода и да погледнем на тия неща и тоя паметник зряло и с европейска точка на зрение. Просто паметник в една от европейските столици на армията освободила Европа. И точка- вървим напред и се занимаваме с по-важни и конкретни неща като икономиката вместо да се оподобяваме на дребните естонци дето се опитват да се самоутвърждават с нацистки паради. При това се смятат за големи европейци но пропускат факта, че икономиката им на 25% зависи от транзита на руския износ и на руския внос на естонска селскостопанска продукция. При това е достатъчно руската санитарна служба да намекне, че нещо не и харесва консервираната пушена копърка или твърдия кашкавал за да започнат фермерски протести и бюджетни секвестри.

 22. Към Тупанджиев:

  Украсявате си цинизма като ” прагматизъм”.
  Ако парите са главният ви критерий, обърнете се към нацистите. Те ще ви платят да наплюете онези, чийто език ви кара да пишете с руски акцент.
  Бъркате кротуването на австрийци и германци пред паметниците на избитите от тях милиони руснаци с кротуването на българите, които не са убили НИТО ЕДИН съветски войник.

 23. ГЕРБ, БСП и Атака са създадени, за да обслужват руските интереси на Балканите. Случите когато управляващите се разминават в оценките с руснаците са само кратки рекламни трикове за простолюдието. Нито една от тези партии не се е загрижила за демонтирания паметник на загиналите във войните български войници, който се намираше на мястото на НДК, но всички отстояват по сталински фалшивият съветски паметник и митът за загинали съветски войници в България.

 24. Случилото се може да е изненада само за тези, които са имали някакви илюзии по отношение на ГЕРБ. Лично аз никога не съм имала такива илюзии. Важното е да не се отказваме и рано или късно този срамен паметник ще бъде махнат. Дотогава вярвам, че отново ще се намери някой смелчак да го превърне в нещо по-приятно за окото – може би Батман, Железния човек и Хълк този път?

 25. Господине,който сте се нарекъл Тупанджиев –
  виждате ли разлика в действията на СС и тези на НКВД, които преди нахлуването на германците в Съветския съюз избиват и изселват в Сибир с ешелони стотици хиляди естонци през 1940 г., когато в резултат на сговора между Сталин и Хитлер Естония, заедно с Литва и Латвия са погълнат от съветската империя? Същите избивания и изселвания се вършат от НКВД и след повторната окупация на Естония през 1944 г. и следвоенните години. Предполагам, известно Ви е, че в прибилтийските страни, Полша и Украйна съществуваше партизанско съпротивително движение срещу съветската окупация чак до средата на 50-е години на миналия век.

 26. Г-н Тупанджиев,
  свободните народи на Източна Европа като поляци, унгарци и пр., предпочетоха да изразят по друг начин почитта си към загиналите във войната срещу нацизма руснаци, англичани, американци, австралийци, новозеландци и пр., вместо да се кланят пред паметниците на болшевишкото поробване на Източна Европа и налагането на тоталитарна диктатура, заменила нацистката окупация, за което, естествено, нямат вина обикновените войници. Но тези народи не желаят да се кланят на фетиши, символизиращи комунистическата диктатура и нищо друго. Можете да направите сравнение със ситуацията у нас и демонтираните съветски символи на хълма Гелерт в Будапеща. А колкото се отнася до “освобождението” ни от съветската армия, можете, ако желаете, да обърнете внимание на следния исторически факт: На 22 август 1944 г. българският пратеник за сключване на примирие между България и САЩ и Велкобритания Стойчо Мошанов, установява контакт с английските и американските представители в Кайро. Узнавайки това, същия ден Сталин нарежда на Г.К.Жуков да се разработи спешно план за война срещу България. България не е воювала срещу Съветския съюз и нахлуването на съветски войски в страната ни не беше продиктувано от военна необходимост,а с единствената цел страната ни да бъде превърната в част от сталиновата следвоенна империя. Не можем нито да се съгласим с лъжата за освобождението, нито да отминем тази страница от историята ни. А за ролята на военния министър в правителството на Константин Муравиев генерал Иван Маринов, съдействал за съветската окупация на България, можете, ако не Ви е известно, да проучите този епизод от тъжната ни история. Воля Ваша.

 27. Много полезно би било да не се юркаме с такъв ентусиазъм да рушим, бутаме, взривяваме. След векове няма да има какво да отрият нашите наследници. В тази връзка ако древните египтяни бяха срутили пирамидите щяха да демонстрират свободна воля и бунт срещу подтисниците, ама щеше да се загуби историческото наследство. В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ не сравнявам Паметника с пирамидите! Сравнявам единствено поведението на хората.
  Има и един показателен случай от миналото. Става дума за Херострат, който запалил Храма на Артемида, знаете за какво иде реч. Един такъв съвременен Херострат бутна Мавзолея и комай само с това ще го запомнят.
  Изобщо е смешно да се разправяме за глупости. Оставете паметниците, сградите, музеите – те са приоритет на следващите поколения. Ако по-малко се рием в бърборене, сигурно по-полезно ще е за всички ни.
  Аман от знаещи и можещи, дето ще сринат София, само и само да бутнат нек`ъв паметник, които нито са строили, нито им пречи, нито им иска нещо.
  Историята драги смехурковци не започва от нас, и дано не свърши с нас. Не се заблуждавайте, че като рухне паметника ще се промени нещо. Като свалиха звездата на партийния дом да не ви цъфнаха налъмите или да измряха комунистите.

 28. Този паметник трябваше още преди 18г.да бъде демонтиран,но другарите комунисти не разрешиха, защото същата тази армия ги доведе на власт и за тях тя е армия освободителка(назначителка)вече повече от67г..Погледнете втория по-големина град в България Пловдив над,който се извисява един грозен гранитен монумент”альоша”,но ако се разходите из града няма да видите паметник на загинали български войници.Дори паметника на един от достойните българи загинал на бойният си пост беше демонтиран от центъра на града и преместен,а името му беше поругано и примера му беше сведен до нещо унизително”като Гюро Михайлов”синоним на нещо направено безсмислено.А издигнатите навсякъде по градове и паланки паметници на “съветските освободители”много ли са смислени?Нихилизмът ни стигна до там,че да се подмажем на другарите преименувах ме дори най-високият връх на балканите от Мусала на сталин,а най красивият ни черноморски град от Варна отново познайте от първи път отново сталин,дори правешкия хитрец тошо1 предложи в българския парламент унизителното, България да загуби доброволно суверенитета си и да станем 16 република,и в чест на това му издигнаха приживе паметник.Такава за съжаление е родната действителност,на времето един достоен българин в своето изследване РУСИЯ НА ИЗТОК-Руската политика на изток и частно-в България в предговора написа/Сляпата история ни е хвърлила в самите крака на Русия,но и ръцете на този великан,главата на когото стига вечните ледове,не са къси и при всяко помръдване ни засягат.Едни български граждани смятат това обстоятелство крайно честито за България.Те възлагат всичките свои явни и тайни надежди на Русия,като се уповават на нейната привързаност към славяните и на нейната преданост на тъй наречената славянска идея.Други български граждани виждат в руското влияние в България и на Изток изобщо едно голямо злощастие за бъдещето на нашата страна.Те си въобразяват Русия не като една ханаанска земя,отгдето вее любов и благодат,а като една северна и студена страна,ледените ветрове на която ще смразят кръвта на младият наш организъм или,още,като една голяма преспа,която ще се сгромоляса през някоя нощна виелица върху малката бедна българска хижа.)Името му е д-р КР.Раковски един от основателите на социалистическото движение в България,но за разлика от днескашните социалисти той поставя интересите на България над интересите на Русия,за което другарите го оставят до ден днешен в забвение.Проверете в енциклопедиите до 1989г. и ще видите,че е споменато само с по две думи,че е съществувал такъв човек само и само да не разсърдят голямият брат,защото по заповед на сатрапа сталин той е екзекутиран през1941г.Какво да си говорим повече, такива са господа-другарите безскруполни и продажни откакто са създадени като партия работят против интересите на България.

 29. Г-Н ИНДЖЕВ,ПОЗДРАВЯВАМ ВИ ЗА БРИЛЯНТНИЯ КОМЕНТАР! НЕ МОЖЕТЕ ДА СИ ПРЕДСТАВИТЕ КОЛКО СА НУЖНИ НА БЪЛГАРИЯ ЖУРНАЛИСТИ КАТО ВАС! МАЙ ВИЕ СТЕ ЕДИНСТВЕН!
  БЛАГОДАРЯ ВИ!

 30. фалшификатите НЕ СА история,колкото и да се напъват с мащабите си.Пресни примери:новите исторически? паметници в Македония…
  Видно е ,че властта у нас тогава е можела и си е поръчала много и много големи фалшификати с мисълта един ден да станат истинска история .Но ,все пак ,историята е НАУКА и не може да се излъже.Лъжат се глупаците…

 31. Преди години по време на обзорна туристрическа обиколка във Виена, на мястото на поредната забележителност, която се оказа Паметникът на Съветската армия, екскурзоводът го посочи и каза следното:
  “Великолепен израз на благодарност и признателност на виенчани за десетките хиляди съветски войници жертвали живота си за освобождаването на града от хитлеристките окупатори”
  По-интересен беше последвалият коментар-“В България единствените шестима загинали съветски войници не са били в бой, а в аптека след запой!”
  Изводът за смисъла на паметника в София остава за всеки един от нас.

 32. G-n Indjev prochetoh ‘Prezidenta na RB’ i sega cheta ‘TECHNA DRUJBA’,koyato osobeno mi haresva s faktologiyata si i dalbochinata na istoriko-politicheskiya si analiz molya pishete mi na E-mail kakvo vi e mnenieto za v.’TRUD’cheta go ot 4 meseca i go namiram za dosta obektiven v tozi moment.Spored vas chii interesi oslujva ‘TRUD’v momenta mnogo me intersuva vasheto mnenie kato opiten jurnalist

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.