Пак ли ще настъпим руската мотика?

Бритиш Американ Табако” (БАТ) реши да не участва в приватизацията на българската тютюнева компания „Булгартабак”. За решението бяха посочени пазарни и стратегически причини, предаде агенция Ройтерс.

Оттеглянето на БАТ означава, че единствено регистрираната в Австрия „БТ инвест”, контролирана от руската държавна банка ВТБ, остава в конкурса за мажоритарния дял от „Булгартабак”.

Оттеглянето на БАТ не прави конкурса невалиден. Може да продължи и с един кандидат. Решението на Агенцията по приватизация зависи от качеството на офертата.(Фокус)

Фокусирахте ли аналогията? Питам, за да отговоря на многобройните запитвания, как и защо България е продала рафинерията си на руска компания през 1999 г. Оказва се, че отново никой друг не ни ще чудесното наследство, освен „братушките”.

Ако това се случи, ще имаме 100 процентно повторение на казуса с „Нефтохим”. Залежал български соцмонопол ( строен на принципа на слънчогледа, ориентиран към „северното сияние”) не предизвиква пазарен ентусиазъм другаде, освен в Русия. Готови са да ни купят с парцалите и едва ли причината е в това, че ги харесват.

Иди после казвай, че не ни обичали. Напомня ми на онзи афоризъм за децата: като малки са толкова сладки, че искаш да ги „изядеш”, а като пораснат съжаляваш, че не си го направил.

Ние сме си такива- няма да разочароваме хората и да пораснем без време!

40 мнения за “Пак ли ще настъпим руската мотика?”

 1. Някъде решават вместо нас. В Ялта, Потсдам и Техеран, горе долу е ясно какво са решили. Любопитно ми е какво решиха в Малта.

  Ще сме, докато помним, че българите си направиха сами Съединението.Не сме се променили, само сме малко поомачкани, но сме си ние.

 2. Предвид неизбежните щети които ще понесем ако продадем БУЛГАРТАБАК на руснаците аз предлагам да го подарим на американците.Мисля че така ще загубим по–малко!

 3. Че не ни искат е ясно и разбираемо. Хич не сме цвете за мирисане, корупцията е колосална, работната ръка капризна и неквалифицирана, технологиите “огряти от северното сияние” допотопни, и липса на разбиране и желание за осъвременяването им. Е защо тогава БАТ кандидатства?! Иколко им платиха от Руската мафия за да се откажат? Или им наредиха! Това обаче еднарта страна на въпроса. Другото е по-важно, ако има държавно мислене у нас. По-добре разграждане и разпродаване подобно на Кремиковци нежели обвързване с Руската номенклатурна мафия както с Нефтохима в Бургас известен сега като най-голямата рафинерия на Лукоил. Fuck Oil! Един ден тази на пръв поглед загуба за РБ би се оказала добра печалба за България!

 4. Нищо ново не казвам,проста аритметика-Който държи препитанието на турците-той владее и етническото малцинство и изборите .-Който владее енергетиката -пък владее цялата икономика и политика на една държава-Тези две уж никому не атрактивни предприятия са квинтесенцията на бълг.национална сигурност,но и двете са в ръцете на Кремъл. !

 5. Г-н Инджев,
  Коментарът Ви е много точен в сравнението с приватизацията от “ЛУКОЙЛ”, но има една “несъществена” разлика. А тя е: Рафинерията е била пригодена да
  преработва само руски петрол и по тази причина тя не може да представлява интерес за западния инвеститор. А в случая, БТК преработва български тютюн, който в минали времена е бил най-търсения в Европа и по света. И въпреки това???? Бритиш Американ Табако(БАТ) се оттегля. Пита се защо??? и не трябва ли сегашното правителство също да си зададае този въпрос, който хич не е лицеприятен за държавата ни. А по този начин се дава отговор и на
  “манипулаторите”, които задават провокативния въпрос: Защо Нефтохима е приватизиран от Лукойл (въпреки, че те горещо са го желаели и го желаят и сега). Но примера с приватизацията на БТК ни навежда на мисълта, че в икономически план нещата в България не са никак добре, щом и в тютюнопреработването не можем да привлечем сериозен стратегически инвеститор и унищожаваме напълно тютюнопроизводството, в което сме били водещи в света.

 6. На всички фронтове(колкото се може повече ) държавата ни се изкупува от Русия.Незная дали има политика при изкупуването ,но със сигурност политиката ще дойде после и отърваване няма.

 7. Смятам да фиксирам една друга аналогия , за да стане ясно защо не са ми ясни причините за продажбата на “Нефтохим” на руснаци.
  По същото онова време , дори малко по-късно май , правителството на г-н Костов отказа да продаде БТК на гърците за 600 000 долара /2.20-2.30лв за долар/ , за да може същата да бъде почти подарена след известно време на “правилните” хора за 300 000 евро , барабар с лиценз за GSM-оператор. Като причина за отказа беше посочена защитата на националната сигурност . Гърция-член на ЕС и НАТО , България – кандидат. Сигурността на коя нация сме увардили тогава , почти не е ясно.
  Та колко му е и през 1999г да бяха измънкали нещо за националната сигурност по повод на “Нефтохим”-а. Вместо това им го продадоха почти тихомълком и “от волле”. А не си спомням да е бил в списъка на МВФ с предприятията , подлежащи на спешна приватизация или ликвидация. Защото ако тогава е работил на загуба , няма защо да му се сърдим сега че не плаща данък печалба.
  Колкото до заклинанията , че инсталациите били годни да преработват само нискокачествен руски петрол , а не ставали за по-качествения арабски например – аз на това му викам антилогика.Тия локуми ни ги разтягаха и през 1992г. Малко нескромно е да се опитват да ни баламосват по този начин и сега.

 8. Съгласен съм с господин или госпожа – “

 9. Инджев (г-н Палячо) се опитва да провежда някакви активни мероприятия от соц. тип 🙂 По-какво се различаваш ти от един англосаксонски пропагандист или комунистически тавариш ?? По това, че те поне вярват в нещо, а ти си избиваш комплексната ярост в нета

 10. ката мотика не е по-хуманна от руската рулетка. Докато про последната има цикличност,все пак е рулетка,руско-болшевишката мотика е залепена на челата ни. Спасение няма,без нея живот в България няма.

 11. Тъй като руснаците изпомпват парите си, а не ги печелят, то съвсем ясно е и по КГБейски, че могат да ги вложат не в икономическа печалба, а в сделка за политическо влияние. А те имат интерес да стъпят още по-здраво на територията на ЕС и да ръководят троянския кон отвътре. Така те ще си осигурят безпрепятствен достъп до институциите и тайните на ЕС и НАТО.

 12. Има и още 1 аспект на нещата: сега Русия ще контролира дейност, от която пряко зависи живота на огромна маса гласоподаватели!!!

 13. Дорогой WELCOME, какво е това чудо англосаксонски пропагандист? Англосаксонска идеология има ли? В какво точно вярват според теб “англосаксонските пропагандисти”?

 14. Питам се защо ни приеха в ЕС и в НАТО?! И до кога ще ни търпят?!
  Няма ли най-после да вземат някакви мерки? Защото нацията ни е с окончателно рухнали съпротивителни сили, загубила усещането си за самосъхранение и ако територията ни представлява някакъв геополитически интерес и демократичният свят не желае путинова Русия да ни изкупи с парцалите, крайно време е да озапти продажната ни олигархия! В името и на собствената си сигурност!

 15. @Емил Караиванов
  За да не употребя някоя обидна дума, ще кажа че логиката Ви е напълно погрешна. Макар, че Вие доказвате късата си памет, все пак ще Ви попитам спомняте ли си километричните опашки пред бензиностанциите през време на управлението на Луканов, когато на международния пазар петрола беше в изобилие и на доста ниски цени?. Огтоворете си защо?? и по нататък пак защо се наложи приватизация на Нефтохима?? Ако това не беше направено, съоръженията му трябваше да бъдат продадени за скрап. А че държавата не може да го управлява, това се доказа и с дългогодишната агония на МК Кремиковци, загубите от който се трупаха и продължават да се трупат на нашия гръб (да не употребя израза за по-долните задни части на човешкото тяло). А от гореказаното става ясно, че Нефтохима не представлява интерес за никой от западните инвеститори освен за тези, коити са го пригодили за собствена суровина. И факта, че в момента “Лукойл” формира БВП на България, чрез своята дейност в размер на 25% (колкото и да е спорно това) е достатъчно показателно. Участието в БВП е многопосочен и не се определя само от балансовата печаба на фирмата. Така, че във всички случаи тази приватизационна сделка е успешна. Друг е въпроса, че държавата трябва и е в състояние да ограничи и да не допуска монополно поведение на тази фирма на пазара на горивата и петролните продукти и укриването и неплащанае на данъци, митнически и др. такси и всичко предвидено в закона. А по отношение на БТК, приватизацията беше извършена не от правителството на Иван Костов и никой не може да каже, че ако правителството на ОДС беше продължило управлението си, че то нямаше да сключи по изгодна сделка от тази, за която намеквате, че е можело да стане с Гърците. Правителството на ОДС не прие тази сделка, тъй като много анализатори, специалисти, неспециалисти и недоброжелатели посочваха, че БТК струва не 600000$, а много повече (например 2000000$).
  А за такива, като Вас има една българска поговорка:”Едно си баба знае, едно си баба бае”. Но тук в коментара на г-н Инджев става дума за приватизацията на БТК и главният въпрос е, защо към тази сделка не проявяват интерес сериозни западни инвеститори и защо се оттегли БАТ??. И отговорът е в сегашно време, а не в минало несвършено или “лошо” свършено. Ясно ли Ви е господине за какво става въпрос???

 16. Do Bojadjiev
  Предвид неизбежните щети които ще понесем ако продадем БУЛГАРТАБАК на руснаците аз предлагам да го подарим на американците.
  Problemat e che i da im go podariavame pak ne go iskat. Mojete li da si predstavite za kakvo stava vapros. Kostov pak shte e vinoven che e prodal BT na ruskite bliadove.

 17. P.S. В последната част на коментара ми, погрешно е написано БТК вместо “БУЛГАРТАБАК”. Извинявам се много за допуснатата грешка.

 18. Мъглата около проватизацията на Нефтохим е усърдно поддържана. В същото време хич не е трудно да се разпръсне с два простички въпроса, чиито отговори са факти, т.е. са лесно проверими.

  1. Имаше ли други кандидат-купувачи?
  2. Ако да, по какви критерии кушията я спечели руската кранта?

 19. Аз дори не съм сигурен вече дали руснаците просто искат да пуснат пипала в ЕС на принципа на “троянския кон”, или по-скоро превземат страната ни постепенно. Прави ми впечатление, че вече само руски инвеститори идват у нас, България се наводни от руски имигранти при масови бягства на българи от родината, да не говорим, че Кремъл определя от 10 години кой ще управлява у нас… Дали дългосрочният план на Кремъл не е да асимилира България и страната ни да стане един ден руска провинция? Как мислите?

 20. “Питам се защо ни приеха в ЕС и в НАТО?! И до кога ще ни търпят?!
  Няма ли най-после да вземат някакви мерки? Защото нацията ни е с окончателно рухнали съпротивителни сили, загубила усещането си за самосъхранение и ако територията ни представлява някакъв геополитически интерес и демократичният свят не желае путинова Русия да ни изкупи с парцалите, крайно време е да озапти продажната ни олигархия! В името и на собствената си сигурност!”-Павел Тинков

  Много е прав Г-н Тинков. Вън на комунистическа ,проруска България от ЕС и НАТО,вън на комунистическата върхушка от европейските институции,вън на цялата комунистическа пасмина от Европа.

 21. Много пъти съм го казвал -дунавска българия-на екарисажа на историята!
  Време е както Аспарух -емигрантите да основат нова България-тоя път без комуняги-някъде на запад!

 22. “Когато фактите и цифрите говорят дори боговете мьлчат”.
  Не в конкретната тема,но покрай полемиката за НЕФТОХИМ фактологията е следната (вьпреки че за мен ОДС 1997-2001 е най-успешното правителство на Бьлгария) :
  I. Кандидати за НЕФТОХИМ :
  I.1.”ЛУКОЙЛ” – СССР
  I.2.”BRITISH PETROLEUM” – Великобритания
  I.3.”ЮКОС Петролеум” – Русия
  (Сепарацията за позиция 1 и 3 е идеолого-политическа,а не грешка).
  Инсталацията на рафинерия ‘НЕФТОХИМ” е проектирана да преработва нефт тип “УРАЛ”(Бившият,както и настоящият “Главен Технолог са ми приятели).Англичаните от ВР предлагаха в приватизационната си оферта ИЗЦЯЛО РАЗРУШАВАНЕ на СЬЩЕСТВУВАЩАТА КОМПЛЕКСНА ИНСТАЛАЦИЯ и преминаване на преработка на петрол сорт “БРЕНТ”.
  “ЮКОС” предлагаха запазване на статуквото т.е. преработка на руски нефт но отказваха да включат собствено нефтено находище.За сметка на това гарантираха 100% натовареност, разширяване на експортния пазар НЕ КЬДЕ ДА Е,А ИМЕННО: Румьния и Турция.
  Никому необяснимо защо правителството на Костов с активно негово участие(решението да е именно ЛУКОЙЛ идва след разговор с Виктор Шарапов-офицер от КГБ,посланник в София).
  за Костов се чудя само едно: как може такьв умен,ерудиран и опитен човек да прави такива глупости и как може Бьлгария от Сьединението и Срьбско-Бьлгарската война насам от всички грешни решения да избира най-скьпо платеното.
  за БулгарТабак може да се припомни само песента “Ти закьсня,ужасно закьсня”

 23. P.S. Допьлнения кьм постинга ми за НЕФТОХИМ:
  1. ЮКОС (сьс собственик известния Михаил Ходорковски) предлагаше НЕЗАБАВНО погасяване на дьлговете на рафинерията безогледно и варварски сьсипвана финансово от комунисти&комсомолци (най-вече заради ембаргото кьм Сьрбия). ЮКОС гарантираше чрез ЕКСИМБАНК няколкостотин милиона долара инвестиции забележете: производство на горива по Европейски стандарти И полимери (неслучайно слагам “И” тьй-като ЛУКОЙЛ методично и целенасочено сьсипват Полимерното производство от години насам).
  Мой приятел адвокат по тьрговско право твьрди че проблемите и срива който имаше ЮКОС и в частност Ходорковски са чудесна основа и вьзможност за разваляне на приватизационния договор около 2004 год.БЕЗ НИКАКВИ ПОСЛЕДСТВИЯ за БЬЛГАРИЯ – просто тогава катически и юридически изчезна ЮКОС. Всеки може да се сети обявяването на повторна приватизация на НЕФТОХИМ с изплатени дьлгове, работеща и с функциониращи пазари какво можеше да донесе на Бьлгария и като краткосрочни и като дьлгосрочни резултати.

 24. Срам – не срам , и аз мисля като Вас. Плюс това , че двете Ви тези в никакъв случай не си противоречат. Впечатленията ми са преки от “нашето” Черноморие , където прекарах първите близо шест месеца на тази година.
  Докато по телевизора в специално за целта седмично предаване , в продължение на няколко години упорито ни занимаваха с битието на десетина британски и холандски семейства пенсионери , сглупили да избягат от мъглите и дъждовете точно у нас , по морето с бесни темпове е вървял процес на заселване на хиляди , може би дори десетки хиляди руснаци. Как получават документи за постоянно пребиваване в страна от ЕС – не знам. Може би купуването на една -две бетонни кутийки със собтвен санитарен възел /при това доста стегнат/ ги прави “руски инвеститори”!? Такива ли са ни законите? Смятам че след половин век ще са готови да поискат автономия – колко му е. Така ще се озоват на една ръка разстояние от Босфора.
  А към двата въпроса на ЦУР бих прибавил трети:
  – Работи ли “Нефтохим” през 1992г с иракски петрол , или не? Ако да? А!?

 25. Просто БАТ,както и другите два тютюневи гиганта(Филип Морис и Джапан Табако Интернешънъл)вече имат достатъчно производствени мощности в региона – Сърбия,Румъния,Гърция и Турция и не се интересуват от инвестиции в България,където това си е чиста проба авантюризъм.

 26. Към Simeon:

  Интереснна подробност е, че всесилният руски губернантор на Бългаория, посланик авдеев ( който с едно толефонно обаждане е отменил демонтирането на съветския монумент в центъра на София на 14 април 1993 г.,по данни на мои диплочатически източници, които цитирам в “Течна дружба”, е лобирал за ЮКОС( просто Ходорковски по онова време е бил най-силният олигарх, но се обръща срещу Путин и…), но не се е наложил в това начинание. Въпросът коя точно руска компания ще играе в България е решен в Москва- те си знаят. Путин явно е простил на Авдеев тази малка грешка защото го назначи за министър на културата по-късно.

 27. До г-н Иво Инджев: Благодаря за информацията г-н Инджев,не знаех тази подробност.Явно още тогава “са му вдигнали мерника” на Ходорковски, а и Шарапов и Путин са си колеги кагебисти,та са “вкарали в правия пьт” Авдеев.

 28. Защо продадохме “Нефтохим” на руската мафия?
  Всички ровим, събираме от тук-от там факти /до които успеем да се домогнем/, умуваме, допускаме, предполагаме, гадаем, спорим без достатъчно аргументи, делим се на про- и анти-костовисти…
  А нима няма по-прост начин?
  Та нали сините партии са най /единствено/-демократичните политически формации, нали винаги са демонстрирали откритост, прозрачност и коректност към съмишлениците? Нали тъкмо те – оглавилите правителството на ОДС бяха тези, които “няма да ни предадат”!
  Защо гадаем – нека “Иван си каже”!
  Или нека каже този, който знаеше какво трябва да си каже Иван, но си трае!
  Ако ние, които им поверихме настоящето си и бъдещето на децата си, нямаме право да поискаме обяснение и да потърсим отговорност, що за демократични формации са и СДС и ДСБ?!

 29. SPEARHEAD казва нещо много вярно, което трябва да осмислим добре! Не само световните производители на цигари но и световните производители на почти всичко друго нямат особен интерес да откриват производство у нас сега. Причината е, че имат достатъчно такова производство в района, а нашият вътрешен пазар е толкова малък, че не си струва усилията. Тогава, когато все още имаха някакъв интерес, в началото на 90-те години, нашите управляващи отново проявиха характерната си продажност към руснаците, а ние гражданите им се вързахме по най-глупавия начин – “щели да ни изкупят”-и пропуснахме момента!Тогава, ако зависеше от мен бях готов да се подаря веднага, неже ли да чакам да ме “изкупят”! Сега очевидно и много други са достигнали до това “прозрение” (DOKO), ама късно! Турчинът нищо друго не иска от Аллах в молитвите си, само акъла на българина, ама този дето му идва отпосле! Както и да е, комшиите се възползваха (за кой ли път) и не проспаха момента! Редица световни производители (за краткост ще спомена само Жилет) сега произвеждат в Полша, Турция, Румъния. Тука има някои, които кой знае защо (вероятно за тежест на мнението) се кичат с титлите си. Но от това глупостта им не намалява! Нагласата на една рафинерия да обработва един или друг вид петрол е най-вече въпрос на настройки на контролно измервателните уреди на различните параметри и съвсем малко и не особено скъпи конструктивни промени. Ако Бритиш Петролиум е искал да разруши старата инсталация и да конструира нова, това най-вероятно е било заради тоталното износване, амортизиране на старата инсталация. А една рафинерия има доста много инсталации и не ми стана ясно за коя става въпрос. “Водещата ни роля” в световното тютюнопреработване е поредният мит за залъгване на народа! Никога не сме имали такава роля. Това ви го казвам, като потомък на бежанци от Гръцка Македония, занимавали се с отглеждане на тютюн от векове! Били сме само известни и много ценени, като тютюнопроизводители на специалните и много качествени сортове от Родопите- наречени “яка”, които се използват основно в блендиране на тютюни за лула, пури и специални цигари. А “гордото” ни соцпроизводство на цигари служи за подигравки дори и от руснаците! Производството на тютюн и цигари са съвсем различни неща, Най-голямото производство на цигари БАТ имат в Швейцария, където никакъв тютюн не вирее, Впрочем там не вирее също нито кафе, нито какао, но това не им пречи да са световно известни и с пакетираното си кафе и със шоколада си! Единственият интерес на БАТ би бил да се закрият нашите заводи за цигари, за да не представляват потенциална заплаха от конкуренция чрез пиратско производство на фалшификати-маркови имитации, както се прави в Китай! При така създалите се обстоятелств трябва да търсим нови ниши за производство, тоест нови неща, които нямат още утвърдн производител поне в ЕС. Изключителен пример в тази насока е откриването на завода за светодиоди в Годеч! И цяло шастие, е че благодарение на “бащицата” на народите-Сталин, Русия е много, много назад в областта на електрониката и по-специално полупроводниковата електроника и няма никакви традиции там!
  От друга страна къде е интересът на Русия в тези безперспективни наши производства? Икономическият и интерес е съшият като на БАТ, никакъв! Остава само политическият интерес. Интересът на влияние и окупация на страната ни и използването и като “Троянски кон”-плацдарм за влияние (нахлуване) в Европа! Те даже не го и крият! И въпросът на СРАМ всъшност не е “Дали дългосрочният план на Кремъл не е да асимилира България и страната ни да стане един ден руска провинция?”, а дали ние ще го позволим!За политическият си интерес руснаците пари никога не са жалели! Не жалят и сега. Макар, че Путин няапоследък е изключително дискомфортен от Американската сделка за дълга! Половината от резервите на Русия са в Американски долари! Руската окупация у нас в момента по черноморието и другаде прилича много на нашествието на белогвардейците в Западна Европа след Октомврийската революция! Това е в голямата си част средната номенклатура на СССР, на която награбените пари не стигат за Западна Европа или Америка или която поради традиционната си колкосалната неосведоменост смята, че раят на земята е България! До толкова са достигнали в разбиранията си за света. Доста от тях, като поживеят тук, разпродават и продължават на запад! Ако имаме добра политика можеби не са толкова опасни. Те са достатъчно алчни и лакоми за да представляват Путинови войници, готови да се жертват за “Световната революция”!

 30. “Защо продадохме „Нефтохим“ на руската мафия?”-Тинков

  Кои сте вие,дето сте направили тази продажба,доколкото знам комунистите и техните кучета направиха тази сделка,Ви(вие),от тях ли сте,че по коментарите Ви не личи да сте комунист ,или от комунистическата върхушка,бъдете по-прецизен.

 31. От опростяване (и изпростяване) особено на теми които не разбира човек ставаш или мат’рял или министьр-председател на мат’ряла-разликата е единствено в степента на излагация: международна или само за вьтрешна консумация.Относно проектирането и ПРОИЗВОДСТВОТО на инсталации за преработка на нефт ако беше толкова просто производителите в света щяха да изобилстват,а не да са 38 цифром и словом.
  Моите деди са от Вардарска Македония и винаги са били вьзпитавани и вьзпитавали основен житейски принцип: Човек като не знае да пита,защото като се изкаже неподготвен и става за смях(най-малко), ама то “глупав ли си – за дьлго е;в най-лошия случай е завинаги”

 32. Малко бъркате нещата. Когато приватизираха Нефтохим Путин беше още никой- тихо момче което готвеха да замести алкохолика Елцин но да му съхрани семейството и екипа. Ходорковски също участваше в тая завера. Така, че ако е спечелил именно Лукойл това е било явно без конспирацията с посланника. Собствениците на Лукойл- Алекперов и компания- са професионали в нефте-газовата промишленост и успешно конвертираха своите директорски постове в контролни пакети. Ходорковски пък е именно от комсомолско-партийната номенклатура- професионален комсомолски работник. След това заместник министър на енергетиката и природните ресурси където отговаря за приватизацията. Не мисля, че за нас той щеше да е по-добър вариант. За сравнение в Русия в 1999-2001 за тон нефт Юкос е плащал 5 пъти по-малко данъци отколкото Лукойл. Собствеността на Юкос премина в държавната компания Роснефт и сега щяхме да имаме Нефтохим-Роснефт.
  Явно Лукой са предложили най-добри условия. Нещо не съм чувал ВР да се е възмущавал по тоя повод.
  Освен в България Лукой има рафинерии в Холандия, Италия, Румъния, а в САЩ има повече бензиностанции отколкото в Русия. Доколкото знам там нямат претенции към неговата дейност.
  Факт, е че за 11 години Лукой е инвестирал 2,5 милиарда долара и до 2015 ще инвестира още 1,3. Дълговете са изплатени, рафинерията работи, а не се превърна в паметник на социалистическата индустрия като Кремиковци. Това сега е най-голямото промишлено предприятие в страната, най-голям износител и данъкоплатец. Ако всичко беше така приватизирано и ако всичко приватизирано така работеше като Нефтохим сега нямаше да сме на тоя хал.

 33. До LIMITED:
  ОК! Приемам забележката. Под “ние” имах предвид Българската страна.Въпросът ми беше доколко “сините” лидери имат участие в “тази сделка”.:)

 34. Към бомбата:

  Съвсем не е бил “тихо момче”, а важно момче от “тихия фронт”, издигнато за шеф на могъщата руска ФСБ от лобито на КГБ в обкръжението на вече овладения от тях Елцин. В “Течна дружба” доста подробно съм описал например първата поява на Путин на голяма сцена именно през лятото на 1999 г. в разгара на косовската криза и руския опит да провали операцията на НАТО в Косово чрез демарша към летището в Прищина ( което променя и българската история след адекватната реакция на тогавашната българска власт, макар след това да й струва пълна мобилизиация на Петата колона в България срещу нея). По спомени на изпратения с кризисна мисия в Москва висш американски дипломат Строуб Талбот поведението на Путин в онзи момент го е впечатлило с това, че се държи като много по-важен фактор, отколкото напръв поглед е- дори си позволява пренебрежителни подмятания за по-висша инстанция в Кремъл, което в Русия, вечно милитаризирано общество със строга йерархия, е нечувано! Освен това ясно съм написал, че Авдеев е лобирал за ЮКОС, което СЛЕД ТОВА явно му е простено от Путин, когато си слага короната в Кремъл.
  Бъркате и друго: в САЩ бяха бесни и очевидно озаптиха агресията на Лукойл да бъде наложен едва ли не монопол върху бензиностанциите. Посветиха на това дебати в конгреса. Явно “нещо не сте чувал” и това, което не значи, че сте прав в заключенията си.

  Колкото до рафинериите на Лукойл къде ли не – да, така е. Не случайно Валентин Златев пише преди повече от 10 г. в статия в руското списание “Полития” (няма да я намерите в интернет, надлежно е изтрита), очертавайки верноподанически как Кремъл трябва да се държи на Балканите (например), че нефтът и газът трябва да се превърнат в основно оръжие на руската стратегия за влияние, заменяйки като инструмент ролята на съветските ТАНКОВЕ ( публиквал съм скандалната извадка в книгата си, но и за това няма кой да се осмели да го попита в нашата държава).
  Ако “случайно” сте от пиар отдела на Нефтохим предайте нагоре тези факти и следващият път се подгответе по-добре за подобни спорове(ако междувременно не са ви уволнили за некомпетентност).

 35. Кьм Бомбата: Относно бьркането,ако аз бьркам малко сьс сигурност бомбата бьрка много.
  1.няма никаква причина ВР да мрьнка – явили се,не ги одобрили и си вложили хората парите другаде; нещо като British American Tabacco които се явиха преди години,предложиха прекрасни финансови условия+стратегия за целия Балкански полуостров + вьзможните пазари в бившия СССР и накрая си трьгнаха
  2.Проблема е че като откажеш 2-3 стратегически и огромни инвеститори като British Petroleum, RWE, BritishAmerican Tabacco и т.н. те зачеркват от картата, забравят те задьлго(ако не и за много дьлго) и мат’ряла освен бомби в главите и русофилия нищо друго не му остава
  3.РОСНЕФТ придобиха НАХОДИЩАТА след унищожаването на ЮКОС след закон за НАЦИОНАЛИЗАЦИЯ/ОДЬРЖАВЯВАНЕ/ОЛИГАРХЯВАНЕ (или както там се нарича на руски) на ПОДЗЕМНИТЕ БОГАТСТВА.всички активи на ЮКОС в чужбина са непокьтнати,но собствениците им са в затвора.Затова пьк те са собствени активи а не придобити чрез приватизация.
  4. Не ме вьлнува какьв е бил Ходорковски(а си изпати защото се обьрна срещу Путин и защото беше прозападно ориентиран), но по джоба си изпитвам какьв е Златев, какьв е манталитета на ЛУКОЙЛ които включително в родният си СССР прекрачиха допустимите граници. а тези митове за милиардите долари инвестиции са точно като митовете за “освобождаване от фашизма” и безброй други легенди предназначени за овчеблеене на мат’ряла

 36. До Бомбата:

  Нима мислиш, че руски пари са финансирали инвестициите и дълговете на завода? Наивно е.

  Собственият оперативен паричен поток на Нефтохим е свършил работата.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.