Първанов мълчи на руски и за Сирия

Съветът за сигурност на ООН заседава извънредно във връзка с продължаващите кървави репресии на сирийските власти срещу демонстранти в страната. Там се сбъдна „мечтата” на съвременните соцдиктатори „танковете да дойдат” – дойдоха и започнаха да стрелят срещу сънародниците си в град Хама. Китай, където танковете дойдоха и свършиха същата работа в Пекин в нощта на 3 срещу 4 юни 1989 г., заплашва с вето евентуално осъждане на сирийския режим. Също и Русия, която пък продължава да разглежда Сирия като свой стратегически съюзник. Къде бяхме и къде сме ние?

Външният министър Николай Младенов отново показа бърза реакция ( както при масовото убийство в Норвегия). В интервю за БНТ той осъди остро и дори изпреварващо ( още вчера) в духа на съюзническата позиция на Италия, Португалия, Германия, Великобритания, САЩ и т.н. зверствата на режима. Не знам дали бързата му реакция не е продиктувана и от усещането, че има да замазва впечатлението от крайно неадекватното поведение на страната ни спрямо Сирия от близо година и половина насам.

През април 2010 година в Дамаск беше на посещение българска правителствена делегация, начело с премиера Борисов. В държавата , която доста съюзници броят за терористична ( например САЩ), Борисов и самият Младенов изговориха куп суперлативи за дружбата през десетилетията с един режим, който е печално известен с поредица от причини да бъде сочен за един от най-зловещите нарушители на човешки права. Външният министър и премиерът на България сметнаха за необходимо да обявят, че страната ни се завръщала на този терен в Близкия изток без ни най-малка нотка на (само)критика към едно минало, което пази страховити тайни за идеологически мотивирано сътрудничество срещу днешните ни партньори и доста други неща, които по-добре да не споменавам без доказателства. Борисов буквално нарече тогава Сирия „един от най-добрите приятели през изминалите десетилетия”. На таза база сме щели да поставим ново начало в отношенията си, подписвайки три споразумения в Дамаск. И резултатите не закъсняха: Сирия направи пробив в легитимирането си като страна, чийто президент е приемат в ЕС чрез София.

Месеци по-късно президентът Башар Асад пристигна тук по покана на президента Георги Първанов на официално посещение ( с всички полагащи се за такъв случай фанфари, салюти , червени килими и червенеещи умиления за прекрасното ни сътрудничество). Позовавайки се на президентския сайт в. „Стандарт” определи визитата като „историческа”.Самият сайт публикува обичайната сухарска информация, която говори с езика на замръзналото на нивото на Живковия режим статукво на формулировките в главите на онези, които са го диктували:

„Башар ал Асад заяви пред Георги Първанов стремежа на Сирия да продължи да задълбочава отношенията си с Европейския съюз и изрази признателността си за направеното от България предложение за иницииране на дебат в рамките на Съюза за бъдещето на отношенията Сирия – ЕС”, се казва в съобщение на пресслужбата на президента Първанов от 9 ноември 2010 г.

Георги Първанов приветства значимата роля на Сирия като стабилен регионален фактор в мирния процес в Близкия изток.”

Как звучи днес подобна похвала за значимостта и стабилната регионална роля на режима, зад който в международната общност стоят гузните със смазването на протестите от 1989 г. китайци и руските им другари в поддържането на сирийския режим? Звучи точно, както звучеше и тогава, на 9 ноември 2010 г.- неадекватно за една страна, която прокламира съпричастност към демократичните принципи. И министър Младенов очевидно разбира това. За разлика от Първанов, който прилага любимия си номер да се снишава, докато бурята премине ( българската външна политика приложи тази позорна тактика и за Грузия, пребита от бой от гигантската Русия, която отвърна на настъпването по мазола с опит да убие грузинското непокорно джудже).

Не знам кой какво е запомнил от радушното посрещане на сирийския президент в София, поканен от българския му колега Първанов. Лично аз бях впечатлен от появата по този повод на българска земя на екип на телевизия “Ал Манар”, собственост на групировката “Хизбулах”, чрез която Иран и Сирия държат в шах Ливан и в не малка степен- държат нащрек Израел. Защото тъкмо „Хизбулах”, щедро финансирана от Техеран, е вероятно най-добре организираната реклама на иранската версия на ислямския фундаментализъм, чиято промоция стана яростната й и неочаквано успешната ( за неспециалистите) военна съпротива срещу израелската армия в Южен Ливан. Това пропагандно „намигване” от София към иранската връзка на Сирия, които си сътрудничат наистина стратегически в региона, със сигурност не е останало незабелязано и от други наблюдатели. Те знаят не по-зле от мой милост, че Иран ( с парите и идеологическия си маркетинг) и Сирия ( с логистиката, тайните си служби и явната роля на армията си) са се превърнали в играчи, чието значение надхвърля двустранното им сътрудничество. Да „къткаш” такива приятели е гаф, който се пише на гърба на България.

Ако някоя българска телевизия пожелае да илюстрира тази теза, имам предложение: да покаже как тържествуващият сирийски гост Башар Асад палаво удари звънеца в пленарната зала на българския парламент.

Идва ли времето, когато арабските народи, плащайки с кръвта си, ще потърсят сметка на своите диктатори, които от десетилетия ги държат в клетката на подчинението с аргумента, че това се налага поради външната заплаха? Тъкмо при тази ескалация от Израел долетяха намеци за готовност да бъдат признати границите от 1967 г. при евентуална размяна на територии с палестинците и взаимно безусловно признаване на палестинската и израелската държава. Преди три месеца премиерът Нетаняху отхвърли подобна хипотеза, предлагана от Барак Обама. Сега обаче бил размислил, гласят информации на световните агенции. Дали пък неразрешимият близкоизточен проблем, най-горещият картоф на световна политика от края на Втората световна война насам, няма най-сетне да бъде погребан тъкмо в контекста на заетостта на сирийските танкове да мачкат собствения си народ?

Често пъти излизат през носа дребните сметки на дребнавите, какъвто е нашият случай ( Дамаск щял да ни върне 17 милиона долара, пък ние сме щели да изнасяме ток от неродената АЕЦ „Белене”- това беше „великият резултат” от заиграването със сирийския диктатор). И докато външният министър бърза в това отношение да поправи счупеното (доверие в България), Първанов продължава да срича азбуката на дипломация по познатия му комунистически буквар. Запецнал е на АБВ!

18 мнения за “Първанов мълчи на руски и за Сирия”

 1. Когато има истинска тема и истински проблем, Иво е в стихията си – великолепен коментар!

  Колко още журналисти/ анализатори/ политици могат да напишат нещо подобно?! Риторичен въпрос.

 2. Мъчно ми става като си помисля че след слизането от президенткия пост този вредител на нацията ще продължи да получава пари и облаги на гърба на данъкоплатците!

 3. И на следващия ден(след визитата) Гоце стартира АБВ…да му е хайрлия новата “социална ” яхния.

 4. Чудо невиждано !Днес имам усещането ,че живея в демократична Европа.Денят ми започна с едночасово предаване по “Хоризонт”(Да – слушах и не вярвах на ушите си) за жертвите на комунистическите репресии , избити без съд и присъда.А след това забележете (!!!),поватарям забележете !!! – съдени като безследно изчезнали…
  ЗАБЕЛЕЖЕТЕ!!!
  Особено от ведомството на чекиста, историка,резидента Първанов,които също четат този блог.Дали от радиото са проумяли ,че в Европа има плурализъм и свобода на медиите или някой на своя глава е проявил инициатива – не се знае.
  Може страха просто да си е отишъл.
  Следобедът ми започна с поредната бомба на Яне (странно защо ми звучи като бай Ганя) за незаконното пристанище на финансиста на Петата колона – Валентин Златев.
  Не ми е много приятно, че един луд псевдополитик осветлява такива (уж)тайни ,но ще го преглътна.
  Все пак вади къртиците на светло .
  А това за тях е равносилно на край .
  Идва ли краят на желязната хватка на КГБ/ДС-мафията?
  ДАНО…

 5. Съвършеното безсмислие на тази куха демонстрация на двустранни отношения, категорично сочи, че е замислена извън страната и с нечиста цел. На мен ми мирише на руски ботуш. Явно в твърдението за троянския кон има чиста истина!

 6. Георги Първанов (Гоце) си Отива!
  Трябва да се следят изказванията на неговите последователи – Калфин и Кунева. Трябва са внимава с хората, които Гоце окопава след себе си за да му пазят гърба! Те са децата на олигарсите и комунистите, които вече нямат досиета и са учили на запад, Но са също толкова опасни , както и Гоце….защото са от една порода.

 7. Само две малки допълнения. Когато руската наемна дивизия (58-а или 59-а, не мога точно да си спомня, съставена от чеченци) нахлу в Грузия, единствено трагично загиналия полски президент Качински тогава кацна в Тбилиси и застана рамо до рамо с грузинците, за да предупреди лилиПутин да не бомбардира страната. Само един поляк е способен на такова храбро действие. И другото, в Сирия очният доктор Башар Асад (най-вероятно атеист) избива безмилостно предимно сирийските християни, най-добрите граждани на Сирия. Проклет да бъде и да гори в Ада!

 8. Параванов чака разрешение от батко си Путин. :))

 9. И докато чака разрешението мисли и мълчи на руски(да си поддържа формата)…той май не знае друг чужд език…а пък не му и трябва.

 10. Казано с две думи: Сирийския баасистки режим на Башар Асад работи в много добър синхрон с Иран в региона, лансирайки “Хизбула”, като директната им цел е разсипването на християните в Ливан, блокиране на светското и про-западно влияние там, както и унищожаването на Израел, /ако може/. Тази политика е от времето на баща му, Хафез Асад, и не е тайна за никого, особено за европейските и американските ни парньори. Според мен България дава ясен знак към тях, че сме непредвидим партньор, който е зависим във външната си политика от другаря Путин -няма друг начин за обяснение.

 11. Страхотен коментар! Имате ли някаква информация за реакцията на Турция?

 12. към boyan:

  Турция е сред най-затруднените- вече пое поток от бежанци. Но вече се нареди до Запада в реакцията си на осъждане на сирийския режим.

 13. За съжаление никой няма да помогне на недоволните в Сирия.

  Таткото на Башар е закупил сравнително хубаво оръжие, което е дадено в ръцете на армията, а тя май му е вярна.

  Може да падне само ако някой от върхушката помогне – така стана тук и ядем попарата

 14. Кандидатурите на Пръмова и Кадиев са само за заблуда на противника. Бойко Борисов толкова очевадно подкрепи Първанов на миналите президентски избори, че е повече от ясно, че тази есен Гоце/БСП ще му върнат дълга като му харижат президентския стол. Освен това ненормалното бавене на обявяването на герберастката президентска кандидатура говори съвсем ясно, че кандидатът може да е само Борисов, който само президент още не е бил.

  А Пръмова и Кадиев не ги мислете – у Булгаристана комунист гладен не е останал. Все ще им намерят по една торба с рубли като компенсация за претърпяната загуба на изборите.

 15. Питам се дали е възможно дългогодишните топли връзки с братска Сирия да имат отношение към факта , че от около две петилетки насам властта забравя да ни докладва колко тона хероин успява да хване годишно по граничните ни КПП-та.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.