Ръка, ръце или крак да вдигнем?

Не бързайте да ме упреквате в партийна агитация след моята констатация: София е синя. Но е зона. Не знам другаде, но в столицата единственото сигурно нещо е глобата за нерегламентирано паркиране в синята зона. Точно като смъртта е, няма как да те подмине.

Не ме разбирайте погрешно, не съм против. Напротив! Не че обичам да ме глобяват, макар че и аз съм като България: ако не ми се скарат и не ми спрат някой транш, може и да не се науча на дисциплина, т..е. има и полза в глобяването (ми). Друго искам да кажа-във възторг съм, че има една система, която работи перфектно. Днес в столицата, утре в други градове.

Опитайте да се измъкнете без заплащане за кратко спиране в която и да е точка на синя София и ще видите, че наказанието ще ви споходи с постоянство, фатално и неизбежно както нищо друго в нашия живот. Как го правят? Трябва да служат за подражание, да обучават останалите кадри, заети със събирането на нашите вересии.

Може да ви спукат от бой посред бял ден на улицата в синята зона, да ви изнасилят и да ви ограбят, но нямате шанс да привлечете вниманието на „контролните органи“. Докато контролиращите паркирането са вездесъщи. Крачка встрани и се появяват моментално. Чудо! Дали пък обяснението не е в „платената услуга“? Министър Цветанов не е прав да се оправдава за даренията за МВР. Обратното, трябва да развие системата и платената услуга да стане достъпна за гражданите. Например: бият те и си плащаш на ръка на униформения, за да те откопчее ( в участъка), където си попаднат за изясняване на случая. Щом за откопчаване на закопчан с пранги автомобил може, защо да не се приложи и на човеците, с какво сме по-долу? Не е важно кое е справедливо ( то справедливост, ако се огледаме, никъде няма), за ефективност и организация на труда говорим.

Забелязвате ли, че като ви вдигат колата на мястото на извършеното от вас престъпление винаги има униформен фотограф. Снима усърдно за доказателство, че сте престъпник. Защо да не се приложи този подход и при сигнал за побой над вас? Идва униформеният, снима побойника и нарежда строго-артистично: „вдигни брадичката, давай сега в анфас, прас, а така…“. Може и за спомен само, а не за доказателство ( защото ония после ги пускат).

Но съм оптимист. От КАТ вече направиха първата стъпка против стъпкването на пешеходци. Съветват ни да вдигнем ръка на пешеходна пътека, за да оцелеем в състезанието с автомобилите. Вярвам в прогреса и смятам да вдигна и двете си ръце. Така ще се подсигуря двойно и ще съм сигурен победител.

А покрай колоните, които подпират властта в центъра на София, смятам да вдигна крак. Нали съм куче, според премиера Борисов!

11 мнения за “Ръка, ръце или крак да вдигнем?”

 1. Невероятна наглост беше изказването на един полицейски шеф по телевизията, че нямало какво да се направи по пешеходните пътеки, нека гражданите съзнателно се пазят сами. Ами давам му безплатна идея: на повечето пешеходни пътеки да има по една записваща камера и масово КАТ да спира водачите, профучали пред(з) пресичащите пешеходци и да им лющи зверски глоби. Ако някой оспорва, моля – записа от камерата. По този начин МВР ще събере необходимите пари и няма да има нужда от “дарения”, а и шофьорите ще се понаучат как се минава през пешеходна пътека. 2 в 1 ефективност. Ако някой възразява, че камерите са скъпо нещо, ще му отговоря, че точно петият глобен на това място ще изплати инвестицията, а шестият ще е “на плюс”. Защо ли не ме направят шеф в МВР 🙂

 2. Трябва и двете ръце да се вдигат! После в моргата по-лесно се свалят дрехите 🙁

 3. Двама пътуват във влака. Разговорили се, сприятели ли се и единият казва: – Слушай, ще ти разкажа един политически виц.
  – Ама аз съм ченге…!!
  – Нищо бе, ще ти го кажа два пъти..
  Отива им Беско Маринов с ” Нашата полиция ви пази”. Ако не беше трагично, щеше да е смешно. Изобщо има ли институция в страната България (защото държава, според мен, няма) на която можеш да се довериш?

 4. Хм , с вдигнати две ръце трудно ще Ви объркат с победител. А ония с големите джипки пленници не зимат.

 5. Убийствена метафора за идиотизма на властта.Силно,много силно….Ама няма кой да чете….

 6. Българинът винаги ще намери кой да го тормози. Ако ги няма турците и комунистите в света на демокрацията и народовластието- сам ще се тормози. Какъвто и правилник да измисли, какъвто и закон да приеме, така ще е направен, че да ти отрови живота, а не да хармонизира условията ти за живот. По въпроса за правилата и законите най- добре се е изказал Екзюпери в “Малкият принц”. Там царят казва: ” щом искаш да спиш, заповядвам ти да спиш”. С други думи издавай такива заповеди, от които да ти става приятно и да са в унисон с желанията ти.Ако не си построил достатъчно паркинги и места за паркиране, за какъв дявол ти е т.нар. “синя зона”; да тормозиш и ограбваш съгражданите си, нали?

 7. В тази държава става все по невъзможно да се живее. Вместо да се погрижи живота на хората да стане по добър /каквато според мен е основната функция на държавата/наблюдаваме точно обратното. Всички държавни и общински органи се надпреварват да измислят все по абсурдни правила и норми /цени,такси,глоби и т.н/ които целят да вземат и малкото което държавата дава във вид на заплати и пенсии.Затова не е никак чудно че сме най бързо чезнещата нация в света. Нито дума от първите ни държавни ръководители по този въпрос.Радвам се че съм стар и няма да бъда аз, който ще загаси лампата накрая.Жалко за младите.

 8. А какво трябва да вдигна, когато минавам през пешеходна пътека и съм хванала за ръка двете си деца. Може би трябва да ги пусна, с риск да претичат през платното, докато аз се опитвам да сигнализирам на онези, които и без друго са длъжни да осигурят предимство.
  Не я разбирам тази “държава”. Обаждаш се да подадеш сигнал, че всякакви наглеци паркират/спират на пътното платно и то върху маркировката на пешеходната пътека и детето ти не може да пресече една малка квартална уличка, за да отиде на училище, а те ти казват, че не могат до всяка пешеходна пътека в близост до училище да поставят униформен полицай. В същото време предлагат практики, които са неприложими у нас и то по простата причина, че манталитета на шофьорите тук (е не на всички разбира се, защото и аз съм шофьор от 15 години)е някак си изкривен – разчита, че пешеходеца от страх да не бъде блъснат няма да смее да пресече и това го устройва. Мисля, че малко се глобява! Наистина трябва да има камери, и ако не спреш на пешеходна – яка глоба и книжката за поне 6 месеца.

 9. Не я разбирам тази „държава“.

  Е,как не я разбирате тази “държава”. Това е същата държава на комунистите,само че има много “подобрения”,които са осъществили строежа на капитализма и формирането на комунистическата буржоазия. Базата и надстройкката са си валидни и при тази държава.Като резултат от трансформацията на комунистите в капиталисти се е получила тази метаморфоза. Комунистите са си съшите,държавата си е пак тяхн,анарода си е пак техен и всичко си върви по план,само че вечен,не “петилетен”.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.