(Фа)шистите на всеки километър-предизборният враг на Петата колона

Шистофренията, новата кауза на Петата колона, подхваната най-напред от Волен Сидеров, беше вкарана под руско налягане в подземните пластове на кандидатпрезидентската кампания от избраника на московското енергийно лоби Ивайло Калфин. Приказвайки като в предизборен клуб за пенсионери със зелени чорапи ( които отличават някои другари от запаса) , Калфин използва екрана на БНТ да нарисува апокалиптична картина на предстояща американска газова инвазия, която ще унищожи износа ни на жито от Добруджа ( нищо, че ако изобщо се стигне до добив на газ и измеренията на резултатите се сложат на предложения от него икономически кантар, печалбата от газа по-вероятно би била десетки пъти по-голяма от износа на зърно).

На всички въпроси, свързани с руските енергийни проекти, Калфин козирува с възторжено „да“. Но за хипотетично вредния американски проучвателен проект за добив на шистов газ яростно противопостави ужасяващи картинки за сонди „ на всеки километър“!

„На всеки километър“! Как само кънти това в главите на адресатите на посланието, особено в съчетание с многократното повтаряне: „американските, американските, американските“ компании. За екологичните рискове от разливане на руски нефт край Бургас Калфин маневрира с „ако…“, но за неродения дори, зародишния добив на газ от американските врази иска направо референдум. За ядрената енергетика ( разбирай, АЕЦ „Белене“, която също е в проект), не трябвало да има допитване, защото сме си я имали от 40 години. Свършен факт ( както би казал Химлер, поднасяйки на Хитлер за подпис плана за „окончателното решение на еврейския въпрос“)!

Особено типично за начина на мислене на Петата колона е изразеното от Калфин мнение, че тук не е Полша. Там знаели за екологичните рискове от добива на шистов газ, но заради енергийната си независимост ( каква „дреболия“!) от Русия били готови да задействат добива и дори ( не ги е срам!) много били напреднали. Виж във Франция и Канада забранили добива ( ах, тази Франция, колко е удобна да бъде цитирана избирателно понякога- със зависимостта си от ядрената енергетика, с квотите за френска музика в обществените медии, давани тук за пример за патриотизъм още по времето на НРБ и т.н.). Тези страни били високо развити. А САЩ , които развиха технологията за добив на шистов газ и за броени години изпревариха Русия в производството на стратегическия ресурс, какви са?

За читателите, които ще побързат да ме заклеймят за политизирането на експертния въпрос за вредата от добива на шистов газ предлагам да се замислят кой всъщност го вкарва (и под чие налягане) в политиката. Референдумът да не би да е „експертен“ инструмент за оценка? Надушили са подходящата стръв и с рефрена „американци на всеки километър дупчат снагата на майка България, майка им стара“, ловят президент в мътна вода. Пък после, като го настанят, пак ще врътнат опашка пред американците. Досущ като бившият работодател на Калфин президента Първанов, чийто началник на кабинета генералът от запаса Никола Колев, според сайта Уикилийкс, се подмазвал на американците с предаване на доклади за вътрешно ползване в министерството на отбраната. Пък може и в това време руснаците да догонят в шистовата надпревара американците както навремето в ядреното състезание, което роди „мирния съветски атом“. Като наваксат изоставането в Русия, прогресивните руски методи в добива на горивото ще позволят на Петата колона в България да се възползва от разрешението и да забогатее от концесии.

Тази шистофрения се очертава на хоризонта. Очаквайте предизборен клип с „бате Серго“ в ролята на борец срещу (фа)шистите, озвучен заклеймяващо с гласа на Стефан Данаилов: „те са на всеки километър и ни носят края на света“!

51 мнения за “(Фа)шистите на всеки километър-предизборният враг на Петата колона”

 1. Шистофренията както и русофилията са си направо патология и няма никаква,ама никаква врьзка с факта че откакто САЩ денонсираха договорите си с ГАЗПРОМ и спряха доставките от Русия ГАЗПРОМ пьтува надолу и назад вьв всяко отношение.Как пьк така американската природа не стана пустиня за 3 год.(особено при гласовитите,развити и ефективни еко-движения + независими медии които един Никсьн и един Клинтьн побьркаха).освен някакви спорадични клипчета в интернет пространството нищо друго няма,а пьк това докладите на научни работници и хора от бранша които 5 години са учили и кой знае колко години после специализирали,работили и т.н. – абе какво да ги слушаме тези интелектуалните и образованите, я колко по-лесно е да разказваме теориите на конспирациите и “една жена каза”.
  Между другото: При появата не пьрвите серийни автомобили не кьде да е а в ГЕРМАНИЯ вестници и общественици са чертаели апокалипсис за собствениците на автомобили с мотивите “седиш на бомба от гориво която всеки момент може да избухне” и увереността че бензиностанциите ще се взривяват “по график” – едва ли не всяка седмица.

 2. Вярно е това което си написал за рефрена:„американци на всеки километър дупчат снагата на майка България, майка им стара”…
  Дано имаш още хъс и търпение да обясняваш пълната му абсурдност на многото елементарно мислещи, пиещи-бира-пред-блока и “ама нищо не зависи от нас” хора. Аз немам.

 3. Привет,
  Попаднах на блога ти и тази статия от друг сайт… съгласна съм с написаното в нея, но знаеш ли, аз се притеснявам също, че може би добивът на шистов газ ще отрови почвата и подземните води, а това, разбира се, е много, много лошо. Притеснява ме и фактът, че начина на добиване е с взривове под земята. И колкото е безумно да се реве за АЕЦ-а, че сме земетръсен район, затова не било добре да строим изобщо АЕЦ, толкова пък взривове близо до 2 тектонични плочи наистина може да се окаже лоша идея. Разбира се, признавам, че не съм нито сейзмолог, нито гео инженер, затова не съм съвсем сигурна до колко основателни са моите страхове. Иначе – за енергийна независимост аз съм с 2-те ръце “за”.

  Поздрави,
  Веселина

 4. Браво Г-н Инджев…поклон! В такъв малък обем толкова голям анализ!

 5. За Павлина. Разликата в силите при сеизмичен процес и на вътрешно трошене на пясъчника във шистите е като разликата на една мравка бутаща колиба спрямо една атомна бомба.
  Опасността е колкото(а дори и по-малко) от използване взрив за прокопаване на тунели.
  Но при всички случаи проучването за шистов газ носи опасност за централите на доставчиците на газ за Бълария. Ако се окаже, че има газ достатъчно за добив, ефекта за тези централи и най-вече за икономически свързаните с тях партии ще е като от земетресение!
  Подозирем кой и КОИ стоят зад въпросните партии, по-точно Партия и клоннги. Затова казвам:
  – Дай Боже, да се намери достатъчно газ!

 6. “Шистофренията както и русофилията са си направо патология… Posted by Simeon | август 4, 2011, 12:38”
  Де да беше патология. Има хапчета. Ама то ИНТЕРЕС. Политически, Париен – от Партия де:))), та и ЖИЗНИЕН, защото е до папото и властта.

 7. Гледах и аз сутринта интервюто с Калфин. Абсолютна отврат, точно както го е описал г-н Инджев, на всички руски проекти отгаваряше с ДА, а на американските с НЕ. Тоя не бива в никакъв случай да допускаме да бъде избран за президент. Имам чувството, че ще е дори по-лошо издание на Гоце. А човека много си е повЕрвал, сутринта гледаше държавнически и говореше назидателно. Явно изкараната година като евродепутат с 18 000 евро заплата му е напомпала самочувствието. Пълна гнус. На тоя трябва да му се натрие носа, ама много яко.

 8. Вчера търсих информация по темата за добива на шистов газ и попаднах на статия в блога Ви, г-н Инджев, още от преди една година. Една от малкото по същество, останалото – копипейстнато интервю на член на Зелените. Благодаря, че осветлявате темата в по-широк аспект от чисто екологичния, който между другото никъде не намерих подробно описан…освен по подобие на частта от първия коментар – “една жена каза” …

 9. Без да съм специалист в добива на шистов газ и въобще всякакъв тип добив на енергоносители искам да заявя следното: България сега има отчайваща нужда от диверсификация на енергоизточниците и трябва да се възползва от тази възможност, даже и да съществува определен риск. Всяка нова технология носи и определени нови рискове – това и историята го е доказала но това не е спирало човечеството да опитва, иначе още щяхме да живеем в пещерите. А по въпроса със почти 100%-ната ни енергийната зависимост от Русия е видно че държавата едва сега се събуди и видя че царя е гол.

 10. Борец срещу (фа)шистите 🙂 Шедьовър! Поздравления! Другарите-комунисти у нас пак имат враг, срещу когото да се борят: американските (фа)шисти! Супер! Другари комунисти, на бой с тия проклети американски (фа)шисти, които като едно нищо ще доведат – о, кошмар! – до пълната независимост на България от СССР, пардон, от Русия! Какво падение, да сме независими от Матушката!

  Другари-комунисти, скачайте на смъртна битка с (фа)шистите, какво чакате още?! Вперьод, таваришчи, фърляйте се като един на свещена война срещу независимостта на България!

 11. Г-н Инджев ,дано истините които споделяте с нас на толкова разбираем език достигнат до повечето българи!

 12. За всеки случай да спомена, че в Донбас, например, се транспортират въглищата, от забоя до повърхността, по стара немска технология, още от времето на хитлеристката окупация, та до днес!!! Какво по-хубаво от приятел, който ти пробутва скапани продукти под рафта, за да те предпази от отравяне!? Как да им кажеш, че Империята на злото се настанява На всеки километър по Задунайская губерния – Калфин, Калфин – помниш ли мистър Рейгън!?

 13. Здравейте!
  Калфин на едно място лъже, на друго казва истината. Класически пример за плуване в лайната на политиката.
  Лъже, че опасностите от шистовият газ са повече, отколкото рисковете от АЕЦ или Бургас-Александруполис.
  Лъже, че само американците ще спечелят. Лъже, че всичкото му говорене е от безкористна любов към Народа, Добружда и Природата.
  Шистовият газ крие много опасности, това е сигурно, но неговото отричане не означава непременно прегръщане на руския проект “Белене”, както от БСП се надяват да стане. От БСП никога не си клатят феса, ако интереса им не го изисква. В случая е чиста случайност, че позициите на БСП съвпадат с позициите (доколкото ги има) на представителите на гражданското общество. Отричането на шистовия газ като енергийна алтернатива е една стратегически правилна от гледна точка на екологията позиция. Нейният недостатък е, че е позиция, която пасва точно на руските енергийни интереси. Това обаче не дава право на политиците да смесват компютрите с компоти. Къде Калфин казва истината?

  Истина е, че последствията от добивите на шистов газ са ужасяващи.
  Истина е, че рискуваме да загубиме големи площи от Добруджа в името на краткотраен икономически интерес.

  Защо обаче, когато говорят с фалшивия си фалцет по темата, от БСП дразнят дотолкова, че на човек му се приисква да изпие коктейл химикали, само и само да им докаже, че шистовият газ е безобиден като минерална вода? Защото не спират да баламосват по любимата им схема “ама те в Америка бият негрите”. На БСП ѝ е паднало с чужда пита помен да прави. Истина е, че шистовият газ е опасен като технология. Това обаче не дава моралното право на БСП да се представя като защитница на гражданския интерес, след като в други енергийни проекти поставя финансовия интерес пред гражданския.
  Защо от БСП, след като са толкова загрижени за екологията около шистовия газ, не кажат нещо за третирането на атомните отпадъци, които и сега са проблем, а с едни евентуални нови мощности ще станат още по-голям? Защо от БСП не подкрепят гражданите, които не искат танкери да разтоварват в открито море? Защо еколозите от БСП никога не казват нищо за ски зоните в Пирин, Рила, Витоша? Не ги чуваме много и по проблемите на въздуха в Стара Загора, или по въпроса за вредните емисии от ТЕЦ-овете, собственост на тоя или оня енергиен приятел. Не е честно от страна на БСП спрямо един проект да изтъкват като пречка екологичната страна, а спрямо друг да я пренебрегват напълно, осланяйки се само на икономическата (АЕЦ “Белене”, Бургас-Александруполис).

  Широката публика в България ТРЯБВА да гледа филма GASLAND, правен безкористно и в името на гражданското общество, което в САЩ, също както и в България, е поставено постоянно на изпитание от “силните на деня”. В тоя филм се откроява ясно тънката линия на лобитата в Америка и свързаната с тях висока, скъпоплатена, самовлюбена корупция. Модел, който устройва идеално плутокрацията. Това обаче не дава право на нашите проруски настроени социалисти да се показват целите в бяло, сочейки лекетата от шистов газ по реверите на американците. Смеят се пехливански на сламката, забравяйки за гредата в собствените им очи. Именно заради тоя присмех Калфин сам става за смях, макар че е прав, че шистовият газ не е смешка, а озъбване за бъдещето на Добруджа.
  Поне докато технологията за добиването му е свързана с инжектиране на силно токсични химикали в подземните слоеве.

 14. Искам да успокоя силно тревожещите се, от категорията на Веселина, баба Пена от Долно Нанагорнище и дядо Пульо от Мало Къртожабене. Бъдете спокойни, проучванията и добивът на шистов газ са много по-безопасни и ще причинят много по-малко щети на селското стопанство и в частност на земеделието от:
  – колективизацията;
  – методите на Мичурин;
  – методите на Лисенко;
  – квадратно-гнездовия способ;
  – ломските ямки;
  – ДЗС и АПК;
  – повсеместното прилагане на сярно-киселия метод за извличане на уранов сулфид, по време на социализма;
  – комплексния технологичен подход на добив от “Редки метали”, Смолян и мини Бухово, за нуждите на “мирния съветски атом”;
  – добива и обогатяването до меден и оловно-цинков концентрат от съответните находища в Средногорието и Средните Родопи, под мъдрото ръководство на БКП /чийто следовник се явява палячото Калфин/;
  – “голямата химия”, която ни натресе “Големият брат”, по линията на СИВ!
  Що се отнася до крещящо пропагандния филм на уж зелените червени американци – на подобна сугестия могат да се поддадат само безнадеждни наивници, с първосигнално мислене и абсолютна техническа неграмотност.
  /Само един елементарен пример – НЕ СЪЩЕСТВУВА НА ЗЕМЯТА ТЕХНОЛОГИЧЕН ПРОЦЕС, В КОЙТО ДА УЧАСТВАТ 596 ХИМИЧНИ СЪЕДИНЕНИЯ!/.
  🙂

 15. За малко да пропусна въздействието на “Кремиковци”, КЦМ-Пловдив и ОЦЗ-Кърджали.
  Ама защо тогава не се тревожехте бе, хора?
  🙂

 16. Моето скромно мнение е, че др. Калфин никога няма да бъде Майсторов!

 17. Този блог е поредният порив на Иво Инджев да надмине себе си в преднамерено злостно словоплетство. Мисля че ще му е трудно.

 18. до ЦИГУ: Сьгласен сьм и се “поправям”:) патологичен интерес или интересчийска патология

 19. Доколкото съм разбрал, в земята се набива по 1 ТАНКЕР вода на ден – цяла река ще изчезне от картата на България. Наситена с химия. Взривове. Французите забраниха добива на шистов газ-веднъж и завинаги. Против съм, с Калфин и без Калфин.

 20. Не се страхувайте г-н Инджев от политизиране на въпроса! Това е неизбежно! Другарят Ленин не беше ли казал,че политиката е синтезиран израз на икономиката? Проблемът у нас е,че това и на политика не прилича. Чудя се защо изобщо американците се занимават с нас? То бива липса на достойнство у политиците,но чак пък толкова никъде няма! Тези хора биха превърнали страната в руска територия без да им мигне окото! Дано никога да не бъде възможно!!

 21. Наистина добива на шистов газ в България е смъртоносно опасен за руските имперски интереси, а подземните микровзривове като нищо могат да взривят течната дружба. А взриви ли се течната дружба, тогава и петата колона вместо да се самоиздържа от монополно високите цени на руските енергийни доставки ще трябва да чака на подаяния от империята.

 22. Това е тънката мисловна червена линия, шистов газ-американско-лошо,Белене-руско-добро.

 23. Освобождението от шистофренията и другите патоелементи все пак трябва да има нячало. Мисля че първич знак трябва да бъде пенсионирането или пренасочване в друга трудова дейност на професори и ръководители на учебни катедри и заведения с досиета в КГБ и КДС независимо от народноста им. Нека да го наречем “втората вълна” след освобождаването ни от КДС сътрудниците във МВнР.

 24. В Канада добивът на газ от шисти не е забранен – водят се публични дискусии за и против, но не така напрегнато защото нуждите от газ засега са напълно задоволени.Освен това зад тези дискусии няма скрити политически интереси, както е у нас.Що се отнася до Калфин, няма да забравя как позорно се умълча и разсея, когато като министър на външните работи уж трябваше да иска обяснение от Рогозин или някой си друг руски псевдодипломат по повод лекомислено употребеното в Брююксел прозвище “троянски кон”(сигурен съм, че на Рогозин му се е струвало, че ние българите вземаме думите му като комплимент и че те будят у нас сладостно-носталгичен спомен.Но от известно време българската кранта взе че се пораазрита, не трябва да отричаме.И си позволявам накрая със сигурност да твърдя, че: 1.Шистов газ в България ще се добива, противоприродно е това да не стане и българо-руска дружба няма да има, противоприродно е това пак да се случи. И не наричайте Калфин комунист – в тази партия няма комунисти, както няма и социалдемократи.Това са homo ludens, играчи, но доста посредствени и затова ще закъсват все повече – верно е, че в политиката има много лъжа, но пък само с лъжа не става, тези хорица не могат вече с трици маймуни да ловят!Можеше някога, когато освен трици държаха и Калашников.

 25. “Този блог е поредният порив на Иво Инджев да надмине себе си в преднамерено злостно словоплетство. Мисля че ще му е трудно.

  Posted by Коста Динов”

  А Вие др. Динов без никакви пориви сте един комуноид,който е надминал себе си по отношение на комуноидната олигофрения

 26. Че проучванията са безвредни (почти) е ясно. Но като всички големи корпорации Шеврон са абсолютно безскрупулни и, ако има газ, няма да се спрат пред нищо. А технологията им е унищожителна.

  Така че случайно съм съгласен със “зелените чорапи”. М/у другото и партия “Зелените” също са съгласни, а те трудно могат да бъдат приписани към Петата колона.

  За разлика от 5К, възторжено приветствам разработката на газовото находище в Ловеч, откриване на терминал за течен газ (или такъв за сгъстен от Азербейджан), свързването на газопреносната система с Турция и Гърция и – най-вече! – ограничаване използването на газ до промишлени нужди с цел избягване на по-сериозна зависимост.

 27. “нищо, че ако изобщо се стигне до добив на газ и измеренията на резултатите се сложат на предложения от него икономически кантар, печалбата от газа по-вероятно би била десетки пъти по-голяма от износа на зърно”

  Не съм уверен в това и до сега никой не е демонстрирал изчерпателен анализ на очакваните ползи и разходи от добива на шистов газ. А и ми се струва прибързано да приемаме, че печалбата от добива непременно ще стигне до нас. Неизгодността на даден проект за определени кръгове от енергийната мафия не означава автоматично, че той е изгоден за нас, замяната на една зависимост с друга не ни прави независими.

 28. До “ПРОТИВ”:
  “Доколкото си разбрал”. Само, че нищо не си разбрал, защото си слушал само партийните указания и тъпите изцепки на Калфиновци, които разбират от химични технологии, колкото свиня от кладенчова вода.
  По тази причина си ПРОТИВ още преди да си разбрал. Но така е с вас зомбиpаните – не ви трябва да мислите със собствените си глави, нито да разбирате. На вас ви спускат с директива кога да сте ЗА и кога – ПРОТИВ.
  🙂

 29. Толкова ги е грижа другарите комунисти и подопечните им “природозащитни” подразделения за природата на България – целта им е с всички сили да се поддържа руското енергийно робство, наложено от тях на България. Виж, ако руска компания получи лиценз за добив на шистов газ, о, тогава елате да чуете приказки за ползите, за “Голям член”, пардон, “шлем” и пр. и пр. Получиха сигнал другарите комунисти от началника им Путин с острите му изявления срещу САЩ и наскачаха още по-яростно срещу американците. Само че продължават за изпращат отрочетата си именно в САЩ, а не в Русия. Както беше казал навремето бившия министър-председател на България д-р Стоян Данев – жалка българска действителност! А пропо, “другарю” Калфин, защо не се разтревожите за лирсата на напредък по изпълнението на европейската директива за диверсификация на газовите доставки за България? Да ни информирате как върви работата по съединяването на нашата газопреносна мрежа с тези на Гърция, Румъния, Турция? Още от сега завявам, че следващият президент на България няма да се казва Ивайло Калфин. Такива хора не може да представляват Родината ми, да говорят от нейно име и да я позорят пред света! Твърдо няма да гласувам за него!

 30. Така шумно споменаваната Франция – Франция забрани добива чрез Хидравличен удар поради отказа на предоставяне на информация за сьотношението на сьставките (т.е. процентното им сьдьржание) в сместа за обработка.Което сьотношение си е чиста индустриална собственост, технологично ноу-хау или интелектуална собственост. А поляците поставиха условие за задьлжително монтиране на метан улавящи инсталации.като махнем откровените глупости на зелените човечета наречени екологични движения основните проблеми при тази технология са:
  1. Отделяне на метан
  2. Водосбор и намаляване на загубите на технологичната вода тьй-като се използва ЗАТВОРЕН КРЬГ т.е. никаква река няма да изчезва.
  Както всичко на този свят при ефективен,ефикасен и стриктен контрол при технологичен процес всяко едно производство елиминира вьзможните рискове.
  Имам 2 вьпроса кьм противниците на тази тхнология:
  1. След като таралясниците които карате са при всички случаи над 12-15 год. годишно “изяждат” озона и увеличават сльнчевата радиация защо не ги спрете от движение и вьрвите пеш за да “запазите природата чиста”?
  2. Какво става там долу в земните недра след изчерпано газово или нефтено находище при положение че нефт и газ се добива в ОГРОМНИ обеми в продьлжение на ПОВЕЧЕ от СТОЛЕТИЕ? Всеки е виждал при какво налягане блика нефта(сьщото ако не и по-голямо е с природния газ)и трудно може да си представи човек обема на едно находище.

 31. до MITKO
  Политиката е концентрирани икономически интереси.
  Войната е концентрирани политически проблеми.

 32. Приятели, пиша тук като яростен русофоб и разбира се български патриот. Всички опити добивът на шистов газ да се хлъзне по плоскостта на антикомунизма са обречени на крах – тук не става дум за стратегическото ни отношение към Русия, диверсификация и т.н. Тук говорим за надвисваща екологична катастрофа, без никакво значение дали Калфин или Инджев е за, или против.
  В началото на тази година след продължило 18 години дело американският гигант “Шеврон” бе осъден от Еквадор да заплати 8.6 млрд. долара заради замърсяването с петрол на басейна на Амазонка, което е наричано от местните журналисти „Амазонския Чернобил”. В резултат на това са умрели 1400 жители в джунглите, а около 30 000 са с влошено здравословно състояние и страдат предимно от рак, кожни и тежки респиратовни заболявания.
  За любопитните – прочетете откъде произхожда името “Шеврон” и ще разберете още малко за генезиса хищническа интернационална корпорация. Разберете, приятели – това, че руснаците с техния АЕЦ и петролопровод са смъртноопасни за нас далеч не означава, че акулите от типа Шеврон са полезни, напротив.

 33. Калфин ясен: трябва да отработва получените от СССР пари.
  Достатьчно е да бьде запитан той и Петьр Димитров: Коя година ОВЕРГАЗ Инк. а впоследствие коя година не кой да е,а именно ЛУКОЙЛ БЬЛГАРИЯ (да не се бьрка с ЛУКОЙЛ НЕФТОХИМ) са искали проучване за добив на шистов газ на няколко места в Северна Бьлгария?
  Справката не е трудна – има си деловодство на МИЕТ.
  Както казва г-н Инджев: впоследствие ще “обьрнат паланчиката” кьм Шеврон или след безумието за АЕЦ Белене ще сьсипват бьлгарската природа и икономика чрез ОВЕРГАЗ или ЛУКОЙЛ БЬЛГАРИЯ за добив на шистов газ?
  Проблема е че не Иво Инаджев,не Пламен Тинков,не аз или участниците вьв форума трябва да задаваме тези вьпроси. Министри и зам.министри имат трибуна, чуваемост чрез медиите и ЗАДЬЛЖЕНИЕ да питат тези вьпроси.
  Бьлгарин сьм, считам че всяко “филство” е вредно, но западните технологии: европейски и американски при достатьчно ефективен контрол могат да носят само просперитет на хората в Бьлгария. а за сьветските&руските технологии от десетилетия насам се знае: Да откраднеш цялата технологична документация на BMW заедно с цялото оборудване от заводите им и да направиш Москвич – просто няма какво да се коментира (сещам се и за CONCORD и сьветския ТУ-не знам си кой си: единия летя 30 години с един-единствен инцидент,а сьветският има цифром и словом 5 полета с 4 катастрофи и е спрян за да не изтрепе целия СССР)

 34. ВАСИЛЕ, “яростни русофобе”, и ти си от “кохортата”, личи ти!
  Как така надвисна тази “екологична катастрофа”, бе човек, още проучвания не са извършени?!
  Какво общо има разливът на петрол в Еквадор с проучванията за добив на шистов газ в България? А и наясно ли си, че по случая “Амазонка” съдопроизводството продължава и май нещата опират до технологичната култура на местния персонал, да не говорим за съмненията в саботажна дейност?! Или ти на принципа – най-добра лъжа е полуистината!
  Не съм запознат със съображенията на въпросната интернационална компания, поради което се е спряла на това свое лого, но знам, че думата шеврон е технически термин с две основни значения:
  – скоба, сглобка и
  – уплътнителен пакет от определен тип.
  Геометрично понятието шеврон е илюстрирано от емблемата на “Ситроен”.
  Можеш ли Василе, да ми кажеш колко човека са загинали в резултат от добива на уран в България и колко са влошили здравословното си състояние? А колко миньори на МИНСТРОЙ и ГОРУБСО са починали в цветуща възраст от силикоза, в резултат на “сухото бурене”? А като питаш за “генезиса на ШЕВРОН”, вероятно си наясно относно генезиса на логото ГОРУБСО?
  Защо не се разтревожи тогава, бе Василе и не надигна глас в защита на екологията и човешкото здраве?
  И изобщо, преди който и да демонстрира компетентна загриженост и авторитетно експертно мнение, мисля, добре би било да заяви специалната си подготовка и професионална квалификация.

 35. ““Шеврон” бе осъден от Еквадор ….Posted by Васил | август 5, 2011, 11:04”
  Васил, що тия работи стават само в дълбоките джунгли на Еквадор, а никой не отмени търсене и добив в Европа, Австралия, сев.Америка? Вижда се че “страшните неща” в шистодобива се случват все на места дето не може да се провери и се виждат и повтарят от хора дето АЕЦа им е по скъп от собствено дете.

 36. А когато стане непоправимо, ще е безкрайно късно и безсмислено това словесно ежене.. И газодобивът и ядрените “предложения” са убиващи!Особено за малка, красива, плодородна страна като нашата!
  Вижте обилно многото ужасни примери в youtube по въпроса за газа..
  Това е в Америка: http://www.dokumentalni.com/?p=1092

 37. Г-н Тинков, никой тук не говори за Минстрой, Горубсо и добива на уран. На всички нормални хора е ясно, че в Русия човешкият живот няма стойност, съответно технологиите на производствата им не са насочени по никакъв начин към добруване на население, работници или екологичното равновесие. Тук обаче не коментираме руските простотии, а компанията Шеврон и добива на шистов газ. Крайно време е всички от вас да престанат да всеки аргумент, който счетат за “антиамерикански” с въпроси относно Русия и комунизма. Произхождам от семейство, жестоко пострадало от болшевиките и животинския им режим, така че антипатията ми към тях е генетична. Това не променя отвращението ми към корпорации като Шеврон (Шеврон е името на град Хеброн, свещено място за юдеите), които от алчност се поставят на едно ниво с руските низши технологии. Ако тук се води професионална и авторитетна, експертна дискусия, моля първо за специалната квалификация на г-н Инджев по въпроса, а после за тази на всички писали преди мен. Тогава мога да кажа, че аз съм само един прост лекар, който е имал възможността да надава глас само в кошарката и в количката по комунистическо време. Излезте вече от света на комунистите и антикомунистите, защото светът днес вече е друг – антикомунизмът (който никога няма да изоставя) в глобален мащаб е историческа категория, а у нас – единствено икономическа и културна. Освен това, възпитанието ми напомня, че с непознати хора се говори първо на “Вие”, не се използва “бе” и не се повишава тон. Моля, когато претендирате за европейска цивилизованост, да се опитвате поне изкуствено да се доближавате до нея. С пожелания за здраве и успешен ден!

 38. до Васил:и на Вие и на ти Василе жалко за рода ти че е пострадал напразно.кьде точно има еквивалент м/у: Chevron и Hebron (защото правописа e CHEVRON). Думата е с френски корен ( chevro ) и означава: “V образен край на нещо”. Пьрвоначално е използвана в архитектурата като елемент на сглобка,а после инженерите я присобили и в машиностроенето. Относно сьдебните искове вземете се разберете с Еквадорският сьд за нефт ли е ставало вьпрос или за шистов газ,защото промивачите на мозьци официално го промениха че за газ било.
  За всички които бихме искали да научим нещо реално по този повод (за да не изпадаме до нивото на рубладжийските клакьори): http://www.eegas.com с президент Михаил Корчемкин (всепризнат енергиен експерт от СВЕТОВЕН МАЩАБ,а не за домашно ползване).Някьде в статиите на Корчемкин прочетох дословно: “В момента за добив на нефт в Сибир се използва В ПЬТИ повече вода отколкото за шистовият газ”. работя по 2 проекта сьс ст.н.с.инж. Георги Тончев и от няколко дни човека ме захранва с информация “от извора” т.е. колегите си от Геоложкия Институт на БАН. за сьжаление никой от МИЕТ вместо да харчи милиони за глупости просто не им е порьчал доклад,така цитирам неофициални изказвания (за сьжаление):
  1. “Шистовите залежи в Бьлгария са на дьлбочина повече от 4 км.,а водоносните слоеве на 2км-2.5км за разлика от щата Ню-Йорк кьдето двта пласта са непосредствено един до друг”
  2. Способите за добив който е икономически обоснован са комбинация от: HORIZONTAL DRILLING & HYDRAULIC FRACTURE – в превод: Хоризонтално Дьлбаене и Хидравличен Удар (а не взрив както удобно го превеждат)
  3. http://www.tyndall.ac.uk/sites/default/files/coop_shale_gas_report_final_200111.pdf Изследване на Британски Институт (нямам време да го превеждам,а не използвам преводачески софтуеьр)

 39. Към ВАСИЛ:
  Първо да напомня, че и на Бойко от ИПОН дядо му бил убит от комунистите /по негово твърдение/, но това не му пречи да бъде червена мутра и подлога на Петата колона.Симеон Борисов /бивш цар, с извинение/ също е от фамилия, репресирана от комунистите и твърдеше, че “антипатията му към тях е генетична”, но това не му пречи да сключва позорни сделки с тях и да обслужва интересите им. За мен миналото и потеклото не са категоричен аргумент. По настоящата позиция и делата предпочитам да съдя.
  Второ – към хората с комуноидно мислене не питая уважение и в разговори с тях не ползвам учтиви форми.
  Трето – алюзия по линията “Шеврон – Хеброн – юдеи – алчност – антисемитизъм” е пар екселанс в стила болшевизъм-националсоциализъм. Току-виж съм намразил и шевронните зъбни предавки /”мамка им еврейска”/.
  Четвърто – тази песничка за демодирания /пещерния и пр/ антикомунизъм, превърнал се в историческа категория, ми е до болка позната. Тя обаче, освен че е тъпа е и лъжа, съчинена именно, за да обслужва метастазите на посткомунизма.Лъжа е както и твърденията, че студената война е приключила и Путинова Русия се е превърнала във “вакло агънце”, което вече не е заплаха за цивилизования свят.
  И накрая – на дълбоко уважавания от мен г-н Инджев съвсем не му е необходима специална квалификация. Той е журналист с будна гражданска позиция и повдига болезнени за обществото въпроси. Не изказва експертни мнения и не се изживява като ментор-еколог.
  Желая здраве и успех в благородната професия на лекаря!
  🙂

 40. Към г-н Павел Тинков

  Г-н Тинков, подкрепям изцяло мнението и коментарите Ви. След тях мисля просто да не заемам излишно място във форума! Искрено Ви благодаря!

 41. Малей, колко глупости сте надрънкали! Как можаха да ви ги родят мозъците? От всичкото това, което изчетох, абсолютно насила, разбрах, че доста от вас нямат ясна и дисциплинирана мисъл, яде ги червеят на тема капитализъм-комунизъм, западни технологии-руски технологи и пр. Личи си, че сте боси по темата “шистов газ” и говорите за други неща, за да се изкарате компетентни, ама в какво? Явно тази мъгла е много гъста, слънчев лъч не пропуска. Ха-ха-ха!!

 42. Към Против
  grafdiosad@mail.ru

  Вие в ru сте големи умници явно, но защо сте толкова тъпи, че четете (“абсолютно насила”), такива кто нас, не можете да обясните.Голяма мъка е да те насилват, май…

 43. до Против: ruското тьпо най-острото в света. Ура,вечна дружба, мляс-мляс&цуни-гуни

 44. до Против: Лекарите имат една приказка: “Насила могат да те накарат да правиш фелацио,но гьлтането е личен избор” Като ти гледан ника, мейла и газа от мисловните ти напьни явно гьлтането ти е любимата част.

 45. Аууууууууууууууууу!!! колко много “природозащитници”, загрижени за “природата” в дълбоките 5000 м дълбини на майката земя!!! Ауууууууу колко “патриотизъм” и готовност за саможертва срещу “врага” Шеврон, “унищожител” на американската природа и околна среда,…. където ОБАЧЕ тревичката е винаги зелена и не по-висока от 6′, “негрижливо” подрязана от “тъпите” американци, където улиците са “грозно” достатъчно широки и винаги изчистени от боклуци пак от същите “тъпи” американци, които всяка събота или неделя излизат сами като “тъпунгери”, без НЯКОЙ да ги “ръчка” и се грижат за природата около тях си, без да са природозащитници и без да са готови на саможертва. …. А сега да попитам българите-юнаци-саможертвуващи се в името на майката земя: Кога за последен път излязохте и почистихте природата около вас си, кога подкосихте тревичката около вас си, кога заградихте казана с боклук около вас си, кога се саможертвахте в името да няма “дупки” по улиците около вас си, кога помислихте поне малко лично за себе си, и това, какво става с околната среда около Вас си????

 46. Желязото замърсило Струма е екокатастрофа
  Сайтът News.pernik24.bg прави собствено разследване и задава въпроси на ръководството на фирма „Стомана Индъстри“, но засега не получава отговори http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=4018611
  До М.С. ПРОТИВ, Васил, Деси и всички загрижени за добивите на шистов газ:
  1. Кьде са филмчетата за това бедствие и ОТКАЗА на замьрсителя да даде информация?
  2. Кьде са протестите с/у екокатастрофата?
  3. За да не ви мьча с чак толкова сложни вьпроси един лесен: Кьде са коментарите ви вьв форумите по този вьпрос?
  Няма ги,така както и няма 6 или 7 цифрена глоба от страна на контролните органи.Защото и на тях чиновниците и на вас които питам просто ви мьрзи.
  Или е по-лесно да наречеш CHEVRON еврейски генезис и прочие откровени идиотщини, да даваш акьл и вьзмущаваш от „световния жандарм“ & „мрьсните капиталисти“?за нашите т.нар. „бизнесмени“(кавичките изобщо не са случайни)- те са си наши могат да ни тровят,да ни алкохолизират, да ни АЕЦоват но са си наши Бьлгарската еко-катастрофа най-хуманната еко-катастрофа на света и по-мальк брат на братската сьветска/руска еко-катастрофа“.

 47. Г-н Инджев, за съжаление тук изпадате в политически размисли и се отдалечавате от истината. Дълги години живях със семейството ми в Чили. Аз съм инженер в пътното строителство. Няколко пъти пътувахме из ЛА с колегите… и мога да ви уверя, че това, което видях в Еквадор трудно може да се забрави! Имаше огромни площи гори, потънали в токсични блата. Имаше един дом за инвалиди в Кито, целият пълен с деца с увреждания, родени в регионите на сондажи. Това не е нужно на България.
  Нямам намерение да влизам в политически дискусии или да взимам страна, просто казвам какво видях. Има доста информация в интернет- потърсете и сам ще се убедите.

  Поздрави!

 48. Щистов газ трябва да се добива, а възможтостите за добиваните количества трябва да са такива, че на сегашният доставчик и през ум да не му минава :
  1. Да “спира кранчето” когато реши, че потребитела не слушка достатачно.
  2. Да заявява , че “на е добре зимата да останем на студено” .
  3. Да иска да вдига цените по свой кеф и да ни продава газта поцени над международните и по-скъпо отколкото на други по далечни от България потребители!
  4. Да иска да преразглежда редовни двустранни договори, защото на 3та-5та или 10та година от сключмането им на власт идват “подходящи хора”, които са готови да прецакат страната си в интерес на доставчика….
  5. ……!

 49. до Еквадор: Сондажите за какво са били?манипулациите ще стават все-изобретателни, така че вземете се разберете накрая за какво са били сондажите: за нефт или газ?

 50. Заради омразата си към Русия сте готови да погубите собствената си страна, аман от такива пишман патриоти!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.