“Лукойл” ке падне- за две стотинки…А АЕЦ “Белене” ке стане ли?

В навечерието на освобождението из българските земи бродел призракът на надеждата: „Туркия ке падне“, мълвели осъзнаващите се българи! Тя не паднала съвсем, но България все пак се въздигнала. Трябвало обаче най-напред българите ( макар и една шепа народ) да се надигнат на обреченото на погром Априлско въстание, което предизвикало Цариградската конференция на тогавашните велики европейски сили в края на 1876 г., дала ултиматум на „Туркия“ да даде права права и свободи на християните си, както и мандат на Русия да действа с военна сила при отказ да го направи. Така и сторила освободителката с европейския мандат, а след това се сбъднал заветът на Левски ( който никой тук не споменава в официалните речи, въпреки системната злоупотреба с авторитета на Апостола от дребните човечета, които се имат за „държавници“) „който ни освободи,той ще ни зароби“- не веднага, а постепенно, както питон засмуква жертвата си.

Тази пролет самоосъзнаващи се българи (почти) вдигнаха обречено въстание срещу монополизма на руската „Лукойл“. Тя отвърна с подигравки в медиите. Но (почти) въстанието не остана без последици. Мълвата, че „Лукойл ке падне“ достигна до ушите на вечните ни освободители. Както пише в днешната руска преса, българите ( разбирай, правителството) просто копираха руския опит в притискането на „Лукойл“ да свали цените. И ги свалиха: с цели няколко стотинки, можем да констатирме вече!

Онова, което руската преса спестява, е доколко освобождението от високите цени (около процент и и половина, да не е малко!) е станало с помощта на освободителите от Москва. Но за тази цел си имаме говорител. Министър-председателят Борисов най-напред съобщи, че ръководството на „Лукойл“ е било уведомено за предстоящото отнемане на лиценза. Самите руснаци не потвърдиха. Днес, в интервю за Нова телевизия, премиерът отново взе думата от името на руснаците като съобщи, че шефът на „Лукойл“ Алекперов му се е извинил за грешката руската компания да забави изпълнението на закона по отношение на изискваните от него инсталация. Отново от руска страна мълчат.

Дали винаги мълчанието означава потвърждение? Спомням си, че когато министър Петър Димитров бомбастично се похвали как сме се били борили като лъвове за един подобен процент в договарянето с руснаците на тежки енергийни преговори в нощта на 18-ти срещу 19-ти януари 2008 г., неговият колега Христенко, част от делегацията на Путин, го зашлеви имперски безцеремонно с изявления пред руски журналисти, че руската страна не е направила и крачка назад във въпросните преговори. Да си знае мястото Димитров ( досущ, както Сталин е гълчал българския си едноименен слуга).

(За)сега руснаците мълчат и оставят Бойко Борисов да говори от тяхно име. Ако искаха, щяха да постъпят като Христенко. Но май не искат. Което показва, че става дума за една голяма, добре съгласувана международна пиар акция, чиято крайна цел ще стане ясна едва след като се изясни срещу какво е разменено руското (крайно нетипично) мълчание. Дано да не се окаже българското шумно съгласие за основния руски приоритет в шахматната партия, в която изтеглят в отбрана офицера Златев ( може и рокада да са предвидили), за да доведат до така желаното „реми“ при една размяна в стил „кон за кокошка“: „Лукойл“ да падне ( с около две стотинки), но АЕЦ „Белене“ да стане!

11 мнения за ““Лукойл” ке падне- за две стотинки…А АЕЦ “Белене” ке стане ли?”

 1. Лукойл ке падне и АЕЦ не ще да стане само тогава, когато народа се осъзнае и изрита по задника тези управници и техните поръчители от североизток! Друг начин или механизъм НЯМА! Само така е ставало през цялата човешка история! Но тук май такава надежда няма! Г-н Инджев, правилно казвате (почти)вдигнаха обречено въстание! Да! Обречено, защото е неправилен подхода. И с риск да бъда обвинен в какво ли не, ще кажа – два са начините. Да се развърти тоягата. Не го направихме нито веднаж през тези 22 години и затова сме и ще бъдем на този хал. Да си причиним известни неудобства и жертви, като намалим до минимум протреблението на бензин. Не ми казвайте, че не може! Може и още как! Но ние не сме от тези народи! Просто слезте от колите си, които и без това не са ви нужни и ще се получи. Бъдете сигурни! А с протести срещу цени никога в историята нищо не е постигано. Напротив – от най-дълбока древност за високи цени и спекула са се търкаляли глави.

 2. “България и Русия са създъли работна финансова група по проекта, се казва в съобщение на “Атомстройекспорт” http://www.capital.bg ;Неслучайно писах в постинга си за “изненадващо отнетият лиценз на Лукойл”.След изборите “горещият картоф” заминава за гласуване в парламента за да няма юридически и други последствия.

 3. ,,Ако са ни освободили, то да ни оставят свободни, а ако нещат това, то може да се не говори много за освобождение, а за променение на игото”-в.,,Светлина” 27.10.1882г.
  Онова поколение българи, най-великото,Възрожденското, което би трябвало да е най признателно на руснаците за Освобождението ни от турците, веднага след като осъзна за какво става въпрос, поведе титанична борба против новите ни поробители и в крайна сметка победи с подписването на Брест-Литовския мирен договор.Болно ми е да го призная, но между сегашните и тогавашните българи няма място за сравнение!Въпросът е какво конкретно можем да направим от тук нататък за да си върнем уважението и страната отново?

 4. Ke stane, ke stane. Ne moi se pritesnevaite…. I Belene ke stane, i mnogo drugi neshta ke stanat. Nai veke ruskite voenni bazi deka ke pazat Belene.

 5. Към MITKO: ние в провинцията отдавна сме свели разхода на колите си до минимум – минахме на велосипеди. По улиците се движат най-вече фирмаджиите и местните феодали (за тях и турско да стане все ще си карат джиповете). Най-много коли се движат в и около София. Мисля че в този регион се хаби до 70-80% от горивото. А нещо произвежда ли се там? Аз никакви заводи не виждам там, само офиси. Но какво да се прави когато преразпределението е в пъти в полза на столицата а и като прибавим всевъзможните видове “източвания” и “усвоявания” с каквито специалисти се напълни София, работата е ясна. Аз не вярвам тези хора (и техните подлоги) да почнат да пестят гориво някой ден. Просто немъчени пари лесно се харчат. Аз лично виждам две Българии – едната в софийския конгломерат а другата – всичко останало. Докато не се постигне между тях социална справедливост няма да има и прогрес. Моя стара мечта е смяна на столицата на България. Мисля че би дала на обикновените хора една нова надежда за справедливост.

 6. Съграждани мои! Нека не бъдем утописти и екстремисти! Нека помислим малко. Коя политическа сила до сега се опълчи на Русия и има ли такава, която би спечелила мнозинство сега в нашия парламент. Няма. Затова и малкото стъпки на Бойко са много повече от нищоправенето до сега! Да сте чували до сега публично да се обсъжда Лукойл? Нека не унищожаваме Бойко, а му помагаме докато се появи някой по-добър политик от него! Другото са празни приказки и типичен български нихилизъм, който е контарпродуктивен!

 7. Прав сте ALEX! Само че преразпределението в полза на София е политика започната от комунистите преди около 40 години и от тогава няма промяна в тази тенденция. Те въведоха жителството. Оставиха провинцията без елементарна инфраструктура. Без препитание. Не можем да се сърдим, че след промените хората хукнаха да се спасяват към столицата. А за кола се чакаше с години и сега ответната реакция е естествена – всеки иска да си купи такава. Хубаво е че има такава възможност, но е време да се разбере, че има друга ситуация и трябва да се действа по друг начин. А София скоро ще се изправи пред много сериозни проблеми и за някои ще бъде много мъчително осъзаването на факта, че се налага отново да търсят разрешение за себе си. А и никой няма да ги пита!!

 8. Драги САМИЧКОВ, ако Борисов се е опълчил на Русия според Вас, то Вие имате сериозен проблем с ориентацията – в преносен и в буквален смисъл!!! Насочете вниманието си към нещо друго! Турските сериали са добър избор. Или жълтите вестници.

 9. Milisa, che povecheto hora, koito ne jiveiat v Sofia obichat poveche rusia otkolkoto stolicata na sobstvenata si dyrjava.

 10. Драги Самичков, спомнете си кое правителство от 1997 г. се опълчи на Русия за газовите доставки и ликвидира мераците те да се приватизират от измисленото Топенерджи на Луканов. И успя да подпише договор за по-изгодни цени, който беше предсрочно преподписан от престъпника Овчаров.

 11. “Росатом”: Или АЕЦ “Белене”, или съд за българите http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=4029571 Шантаж, петро-газо (рубли)долари за Петата Колона в Бьлгария, газови (рубли)доларови дарения против проучванията на CHEVRON – колкото повече котировките на нефта и газа падат толкова по-бесни и озверели ще стават “освободителите”

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.