Прос(тот)ията във Франция

Сигурно се чули, че във Франция ни уважиха. От близо век тук викаме „мерси“, за да ги улесним. Щото сме любезни. Не е лесно да ги накараме да викат „благодаря“. А и е трудно да намерим повод да ни благодарят. Сега и те ни се отплащат с жест към българския език.

“ Наредби за забрана на просията и ровенето в кофи за боклук издаде кметът на северното френско градче Ла Мадлен – предградие на Лил. Себастиен Льопретър освен това преведе заповедите си на румънски и български. До този необичаен ход той прибегнал, след като в местен парк се появил ромски лагер и зачестили случаи на улична просия и ровене в кофите за боклук. “Става въпрос за обществената хигиена – съдържанието на кофите се разпилява, а и хората ми сигнализират за сблъсъци”, оправдава се кметът, който е от дясната партия на президента Саркози”. (24часа)

Как да им обясниш, че прос(тот)ията не е национална(та ни) особеност? Има я навсякъде, но се проявява различно. Дълго е да (им) се обяснява защо сме я докарали до просешка т(о)яга. Но че си просим подобни „комплименти“, е факт. И не е с днешна дата, стар е поводът да ни се надсмиват, не е само „цигански“. Спомнете си вица за милиционера, изпратен да учи английски в Лондон. След време в София се получила телеграма : „ елате си узмете шопа…“. На пръв поглед няма нищо общо с просията, но с простотията има и още как!

Както и да е, конграчулейшънс! В превод на български: „миерси, шъ ви река“.

8 мнения за “Прос(тот)ията във Франция”

 1. Поздравления за скобите!!!
  Просешката тояга не е ромска, а българска и румънска. Какво правим за ромите, ние гражданите на Европа, тръгнала като култура от нашите земи?

 2. Ех, Българиьо “закопчей си копчето”!

 3. “За ромите-гласоподаватели с любов”
  Едно време бяха цигани. Цигани, които не смееха да се правят на интересни в градския транспорт. Не се държаха арогантно с данъкоплатците. Бяха крадци на дребно (кокошки, буркани, тенджери…), но не бяха недосегаеми за за службите, които се издържат от данъкоплатците. Впоследствие циганите се превърнаха в роми, не защото се изкъпаха, а защото се превърнаха в организирана криминално-политическа група за гласопо(про)даване. Това се услади на кебапкоимащите политици. И се развъртя един социално-политически проект “пари-кебапче-бюлетина-пари прим” – чист икономикс. Само че увреден, защото данъкоплатците продължиха да си плащат сметките, а ромите се превърнаха в изборни плебеи – освободени от данъци и такси. Никой не посмя да ги вкара в обществените правила, важащи за данъкоплатците. Никой не защити данъкоплатците и тяхното имущество от ромския десятък. Напротив – когато ги гръмнеш в собствената ти къща, биваш осъждан. Никой не се постара да промени социалните правила, касаещи раждаемостта – данъкоплатците продължават да имат 1-2 деца (данъкоплатци), а ромите продължават да имат 3-5 деца (гласопродаватели, крадци и бандити). Това е и първата среща на чужденците със София – вдясно на булевард Европа до караулката. Гордостта на интеграцията на ромите в Европа. Аз отказвам и протестирам срещу това моите пари да бъдат разпределяни за подрастващи бандити. Не не е преувеличено – тези аутсайдери на обществото други няма да станат. Защото те не се раждат деца, те се раждат като оръдия на “труда” за крадене, измами, просия…(бизнес за милиони).

 4. ДО “BURDA” – “Какво правим за ромите”:
  1) плащаме им (на 90% от тях) ток, вода, парно, градски транспорт, образование, детски надбавки, социални осигуровки и …
  2) някякъв си Президент, който не е “социален” пита сънародниците си “какво са направили за Родината си” (да не изпадаме в подробности).
  3) “социалниат НИ”, НАРЕЖДА да се увеличават пенсии и др. “на калпак”
  ТОВА Е РАЗЛИКАТА!!!

 5. Западните страни много ни критикуват,че не можем да интегрираме ромите.Нека ги интегрират те и да ни покажат,как става това.

 6. Ромите на възраст около 40 годишни имат основно или поне начално образование,а 20 годишните нямат никакво образование.Защо ли?

 7. Дакар, прав сте. Обаче отговорността да се справим с ромския проблем е наша. Никъде в западна Европа не “инвестират” в подобен тип раждаемост. В Англия например куче да завъдиш те скъсват от проверки-как живее то, колко квадратни метра площ има и т.н. Да не говорим за дете…

 8. ДАКАР,
  дали разбирате наистина какво точно означава думата ‘дискриминация’ ?

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.