“Лукойл” се покая в Русия- вече може и у нас!

Руската „Лукойл“, на която премиерът Путин беше размахал пръст, си е признала вината за монополизма си ( толериран и позволен преди ). Асошиейтед прес, цитирана от в. „Дневник“, съобщи, че в резултат на това руската федералната антимонополна служба (ФАС) е прекратила производството си срещу компанията. “Лукойл” е поела ангажимент да прекрати нарушението си, а ФАС е постановила, че наистина дружеството е виновно, но ще коригира нарушенията си.

Това е отлична новина за българските власти, които така храбро се „сбориха“ с руския гигант и създадоха впечатление за автентична воля в това явно съгласувано с Москва упражнение по предизборно напомпване на популистки мускули. Сега вече демонстративното „притискане“ на посочения виновник за високите цени ще може плавно да последва посоката, в която се стигна до съответното отпускане, показана от Москва. И всички ще си отдъхнат. Няма да ни морят с криза в доставката на горива, с каквато първоначално ни заплашваха някои неподготвени коментатори и политици. Явно не са били сред посветените, които бяха спокойни- министър Дянков дори прогнозира спад на цените на горивата в навечерието на отнемането на лиценза на „Лукойл“ ( което се доказа като доста бутафорно, защото броени дни по-късно шефът на митниците Танов обясни как „Лукойл“ може да си работи и с отнет лиценз). И се оказа прав: спадна по бензиностанциите с около стотинка и половина! Това е истинско ( политическо) чудо в страната, в която добрите прогнози никога не се сбъдват.

Лесно е да прогнозираш у нас, че безработицата ще расте, бандитите ще грабят и убиват, а властта ще губи доверие, за да даде възможност на друга власт да се облажи за няколко години. Но да кажеш, че цените на фундаментален за икономиката продукт ще паднат и да посочиш дори точните параметри във времето, е направо невиждан подвиг на публичната комуникация. Нищо, че спадът всъщност е смехотворен. Важното е, че вицепремиерът, иначе толкова омразен като голяма скръндза от народа ( и дори от колегите си министри в кабинета), „позна“!

Познайте и вие: след като в Русия продължават да разследват “Лукойл” за злоупотреба и на пазара на керосин, дали „натискът“ на борбените български власти срещу същата компания ще продължи и тук? Познахте, ще продължи. В Русия антимонополната служба изтръгна признанието на „Лукойл“ за около 6-7 месеца. Горе-долу толкова й трябват и на нашата власт в рамките на предизборната кампания и малко след нея, за да изцеди всяка капка ( стотинка) от народния възторг от твърдостта им в налагането на закона.

Като стана дума за „капка“- като две капки нефт си приличат антимонополните действия на Москва и последвалите ги тук в София и Бургас. Българската Комисия за защита на конкуренцията (КЗК) също последва руската комисия и започна две производства срещу дъщерните дружества на руската “Лукойл” – “Лукойл България” и “Лукойл Ейвиейшън”. КЗК води разследване за картел на пазара на горива в страната – нещо, в което „Лукойл“ бе уличена в Русия.

По трасето с Москва продължава да се лее „течна дружба“. Всичко тече, всичко се променя, но не и тя.

10 мнения за ““Лукойл” се покая в Русия- вече може и у нас!”

 1. Май нещо друго стана, но не се наемам да анализирам точно какво.

 2. “Ако имаш калпави закони са ти необходими добри чиновници;ако имаш добри закони – сьщо”Бисмарк.
  Някой включително в МИЕТ знае ли кой е носителя на златната акция в ЛУКОЙЛ НЕФТОХИМ от страна на дьржавата?!?Някой включително и в МИЕТ знае ли изобщо каква юридическа и реална сила е тази златна акция?!?
  Докато администрацията на всички нива воглаве с Министерски Сьвет дерибейства и спряга глагола “нищоправене” безвремието си продьлжава а всичко произтичащо от това.Което изглежда е целта.

 3. Ами не, няма да се покае – ето какво стана днес:
  – предпоследното действие от сапунката “Бойко срещу Лукойл”.

  А предишните? Ето, например:
  1. Зад кулисите преди представлението: договорка между Путин и Борисов да се подпомогнат взаимно (- добре е Fuckойл да получи и задгранични удари, освен вътрешно-руските, за да е по-склонен не само да се извини, но и да напомпа някои черни каси за предстоящите в Русия избори. Бойко помага.
  – Добре е Борисов да си вдигне поувехналия рейтинг на Крали Марко, Путин помага с идея за театралното противопоставяне на Fuckойл.)
  2. Първо действие: В сагата са пуснати второстепенните персонажи невДянков и Танов, публиката се кефи на “силната държава”, която иска да има “закон” и “ред”; нестихващи ръкопляскания.
  3. Второ действие: на сцената е Мамин Валентинчо – хем е сигурен, че не могат да му направят нищо (държи Борисов с компромати, имат си лична дълбока връзка , а и главен резидент е все пак), хем си изпуска нервите след като усеща, че играта е интернационална и са намесени “батковците”, и че нещо се мъти без негово участие.
  4. Трето действие – на сцената излиза съдът. Онзи същият, чийто шеф е приятел от полицейското детинство на Бойко и Цветанов. Познайте какво ще осъди “съдът” – ами естествено това, което искат неговите контрольори ББ и ЦЦ. А от сценките зад кулисите е ясно (но не и за публиката) какво искат те.
  ….
  Резултати:
  – Част от публиката ръкопляска, немалка част немее, друга псува, и то именно съда, който е лош и корумпиран, а ББ и правительството – добри.
  – Ето така и еди кой си сит, е еди кой си – цял. Тук няма вълци и агънца. Така е в интернационалните афери.
  – Шефът на ВАС получава съответните високи оценки и разни други работи, и даже скоро може и той да се отърка о Путин, като колегата му Груев, че има защо, нали.
  – Fuckойл необезпокоявано ще си точи ДДС от нас, чрез бюджета на РБ, както в последните години, а здравеопазването и образованието ни ще духат супата.
  – Партията получава солидна инжекция преди изборите, понеже Мамин Велентинчо е развързал допълнително кесията с откраднатия от нас ДДС, че обичайните комисионни от контрабандата и кражбите, на които той е принципал, вече са натъкмени отдавна.
  – Покрай полученото рамо от Путин, с който се наричат интимно “брато”, Борисов подава и другата ръка за Белене, и за което ще има споразумение след изборите за президент. На които той ще се яви, за да победи. (Мисли си той.)

  А какво ще е последното действие?
  Едва ли публиката ще линчува тези слаби актьори. В друг театър, на друга сцена, вероятно, но тук – не. Ами тогава?
  Може би пък Борисов само си мисли, че ще стане президент… Дано, но надали…
  А най-лошото е, че в сапунките няма никога последно действие – всички актьори по сцената участват там. Завинаги. Понеже са абонирани за тази сцена. И нещо може да се промени само, ако главните актьори изведнъж ги покоси чумата, или главният сценарист получи тежък инфаркт.
  Да се надяваме на милостивата съдба, тогава.


 4. Дружбата ни с Русия е вечна,течна,безконечна и нечовечна
  “По трасето с Москва продължава да се лее „течна дружба“. Всичко тече, всичко се променя, но не и тя”.Така е било,така е и изглежда така ще бъде докато на върха на държавата ни не застане един нов,истински Стамболов,а не бутафорни герои и плямпащи шмекери,които природонаселението много харесва.Костов,Костов ви казва какво да се прави,ама кой да слуша.Те,нашите пишман шефове знаят кого да слушкат.Какъвто народа,такива и управниците му.Това е положението Минке.

 5. Колкото се покая РОСАТОМ толкова и ЛУКОЙЛ ще се покае.
  “Росатом”: Или АЕЦ “Белене”,или съд за българите http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=4029571 Шантаж, петро-газо (рубли)долари за Петата Колона в Бьлгария, газови (рубли)доларови дарения против проучванията на CHEVRON – колкото повече котировките на нефта и газа падат толкова по-бесни и озверели ще стават “освободителите”

 6. Съдът “връща” лиценза на Лукойл !!!
  Бързи, смели, сръчни…. червени съдии, нали ???
  ТОВА решение показва, че театърът е нагласен !!!! Три дни перчене и въздух в свирката и…. толкоз, друг няма да ги смени !!!! Не е въпросът в естествения монопол. Проблемът е, че Лукойл са фирма на КГБ-олигарси, все мафиоти !!!!!!! Освен това, Лукойл крадат по много други начини – крият печалби, въртят внос-износ с измами, работят чрез офшорки !!! и работа на ишлеме !!!! Така не плащат данъци на державата БОЛГАРИЯ, задунайская такая……….

 7. Цитат:
  “От днес бургаската рафинерия обяви, че най-масовият бензин А 95 ще струва на едро 2274 лева за 1000 литра при досегашна цена от 2337,60 лева за 1000 литра. Бензин А 98 пък поевтинява с 63,6 лева на 1000 литра до 2334 лева/1000 литра. Цената на дизеловото гориво вече е 2239.20 лева за 1000 литра, като до вчера тя бе 2310 лева за 1000 литра.”
  Е, сега, къде останаха, оправданията Валю Златев и компания /също и министри като Тр. Трайков за по-високо потребление на горивата и високия курс на долара/. Потреблението, не е спаднало, а курса не се е понижил. Как може, такива, елементарни обяснения, да хващат дикиш, в нормално общество/гражданско/. Всякъде другаде, ще бъдат изгонени /да не кажа прогонени с камъни/за, тези отявлени лъжи, но не и у нас. Народе, съвземи се.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.