Добро утро, кой ни спа в гащите?

От доста време се опитвам да си обясня кои са повече у нас: измамниците или наивниците? В природата има достатъчно тревопасни за хищниците. У нас обаче нещо взе да става пренаселено с месоядни. Това ще да е обяснението. Иначе как да осмислим продължаващия с години успех на телефонните „актьори“, които си намират жертви, шантажиращи напосоки доверчиви хора с преправен глас и самоличност, за да измъкнат пари за уж пострадал техен роднина?

Но да не корим наивниците- някак си е умилително дори, че ги има сред вълците. По-скоро е за чудене какво доведе до нарушаване на баланса в двукраката българска флора и фауна. Медиите са пълни със съобщения за измамници и техните схеми, а същевременно на фона на тази бликаща отвсякъде изобретателност, имало глад на пазара на труда за квалифицирани кадри-например инженери. Хищниците вече успяват да преметнат дори и банки ( точно така, банки, а не бабки), на които спечелват доверието с читави на пръв поглед бизнес планове. Какъв прогрес на регреса!

МВР ли не ни пази, макар да пее друго в самохвалния си химн, или има нещо сбъркано в „системата“?

Както във Великобритания „изведнъж“ се събудиха с проблема на вандализма, известен иначе на целия свят с футболното си хулиганство с британска марка, така и ние се чешем по бръснатите глави: откъде ни дойде? Ами от там, от (символиката на) бръснатите глави. Тази мода я въведоха едни момчета с повече мускули от гънките на мозъка, зад които обаче стоеше мозъкът на техните организатори. Някой и нещо трябваше да замени страха от държавата, рухнал заедно с нейното милитаризирано, милиционерски и доноснически структурирано общество. То бива, бива свобода, ама хич биля без страхопочитание пред силните на деня съвсем не може, нали! А силните на деня бяха онези, които разкараха остарялата форма на комунизма, за да си го модернизират по свой вкус. Така се появи модното дефиле на бръснатите глави, анцузите и сплесканите борчески уши, гарнирани с надутите силиконки за компания и шик. После бръснатите загладиха косъма, туриха му (пепел на миналото) и брилянтин. Перестроиха се в „добре облечени бизнесмени“, според крилатия израз на хвърковатия главен секретар на МВР Бойко Борисов. Навремето имахме друг израз за тях : „цивилни интелектуалци“. Ама кой ти помни…

Помни ли също някой, че диктаторите на тази мода в началото се наричаха „модерни леви“? После изоставиха и този преходен лозунг. Препраха го, заедно с милионите от първоначалното награбване на капитала.

Защо преразказвам тази известна история? Ами точно по тази причина, че е известна. Случи се в рамките на собствения ни живот, но продължаваме да се чудим „откъде ни сполетя“. А най-важното е, че се осъществи успешно ( за бандитите, грабителите, измамниците и техните организатори) пред жадните за приключения и лесно забогатяване очи на подрастващите. Защо им е да се бъхтят над учебниците, щом могат да изгърбят от бой някого и да си осигурят пари като от цяла година бъхтене за мизерна заплата? И като понат(р)упат, израстват и стават „бизмесмени“ ( както веднъж ми заяви гордо един такъв човекоподен). Идеалът им е да се обзаведат с луксозен живот за сметка на живота на околните, на които са готови да прегризат гърлото. Иначе казано, в държавицата ни се възцари ( на самия държавен връх с демонстрацията на недосегаемост) престъпния манталитет, над който сега умуваме като над някакво вносно явление.

„Добро утро“, „ Здравей,България“, „България днес“, обобщават медиите. Така си е: честито на победителите, но е време да направим нещо. За начало да си дадем сметка за причините за това „свръхестествено явление“ измамниците да стават все повече , а измамените да са всички останали. Огледайте се на изборите и ако не свети червено ( в разните му нюанси) тогава преминете!

20 мнения за “Добро утро, кой ни спа в гащите?”

 1. И както през всякогашността под червените прожектори на действителността у нас, така и на тези избори – измамените ще псуват, измамниците ще гласуват, а интелигентите ще пасуват…
  Join and enjoy the outcome!

 2. Точно е.Хареса ни.И много често ми минава мисълта (може би ) наи добртото и бързо спасявяне на държавата от престъпниците (бандити или политици) е военно положение за известно време-Гърция,Турция,Чили

 3. “Проблема на човечеството е че глупавите са самоуверени&арогантни,а умните винаги колебливи&прекалено разсьдителни” Бертранд Рьсел.
  Дано в края на октомври разсьдителните станат по-самоуверени (не арогантни).
  Сьс сигурност ни чака тежка зима сравнима с ЖанВиденовата и в края на зимата-началото на пролетта статуквото няма да е сьщото.

 4. беше времето когато падна тошо.втурна
  хме се да ставаме капиталисти.аз също
  направихме бакалия.във входа на блока.работата потръгна.и тогава се появи “застрахователя” отказахме му.
  тогава ни се счупиха едновременно предното стъкло на колата и витрината на магазина.клекнахме.вно
  ските към”застрахователя”се увеличаваха.спряхме да плащаме.не можехме повече.опитаха се да отвлекат дъщеря ни.заплашваха ни
  мутри .с оръжие.влязох в болница.за
  6 месеца.фалирахме.продадохме си
  апартамента.платихме си дълговете.
  не остана много.с парите избягахме от софия.чак в русенско село.мислихме,че сме се спасили.
  но не.”застрахователя”ни беше осъдил.в наше отсъствие.наложи ни
  забрана над селската къщица която бяхме купили.сега едвам приживяваме.жена ми работи без оси
  гуровки по 12 часа на ден.за да не
  плаща на “застрахователя”така не мо
  же да събира трудов стаж.а е на50.
  няма да може да се пенсеонира.опи
  тахме да си сложим край на живота.
  отказахме се.заради децата.оказа се
  че дългът не умира заедно с нас.
  а “застрахователят”е бизнесмен
  има няколко фирми.притежава проститутки.бяха го арестували.видях го по телевизията.
  но го пуснаха.адвокат му е Марковски.а и свидетелките му бяха
  изгонени от България-нямали паспорти.родната полиция ни пази.
  целият ни живот е съсипан.мятаме се
  каго животни в капан.не си мислете
  че само ние сме измамените.още 10
  човека е осъдил по подобен начин.
  това не е съпунен сериал а истина
  от която никой не се интерисува.
  до нас магистрали не достигат.няма
  как да дойде големия бизнес.няма как да забогатеем.защото не сме
  качествен материал.ние сме само за
  статистиката.

 5. Борците активни,свръх-активни,мутри или бръснати глави винаги са били и са социопатите на тази територия-независимо от интелекта им-дали са служители на служби или изпълнители на улични поръчки.-Социопатията може да си върви и с примитивен и далеч по-изобретателен интелект от този на редови нормален и морален интелигент .Вече не е тайна за никого,че криминали са планирано селектирани по зависимости като пси-профайл,произход и предишни прояви от службите за да изнесат прехода и преперат парите,след което повечето са геройски загинали ,а парите им -често със вдовиците им се връщат в първокласната комунистическа номенклатура.-Тревожно е едно друго явление,че в медиите отдавна почна да се изпира понятието мутра-не без помощта на т.н. социолог Андрей Райчев,който ги нарече ”проблемни и непокорни момчета,които в други по-стари времена биха били проблемно непокорни като един Ботев или Левски”.-Т. е. социопатиата съзнателно ”интелектуално” се култивира като ”патриотизъм” и антиглобализъм.-Не случайно точно мутрите финансират повечето т.н.националистически движения-пак с едни зомбирани момчета с бръснати глави и подобен фешън,които претендират да се ”борят” с престъпността и социалната неправда,която видите ли идвала от някакви ”всемогъщи евреи” , и други мутро-милиционерски окултни обяснения ,конспирации и предсказания,с които се зарибяват родните малоумни садистчета още от малолетни . Така както твърди Андрей Райчев-те не са мутри,те са патриоти-ето това е страшното,което отдавна се състоя у нас .-Ако не сте забелязали всичко това си има и прадставителство в парламента ,на което разчита и ”про-европейски”,както и уж ”про-американски” ориентиранато ни правителство.Вместо декомунизация се състоя умишлена деморализация,която е първо условие за лесно манипулиране на жертвите-българи.-И ето ти го троянския кон в ЕС пълен с криминална простотия облечена в ”националистически идеали” и чудата ”родолюбива” мистика.Къде по-конфортно е да не се смяташ за престъпник или шарлатан ,а за патриот като един Левски.-В този смисъл борците скоро ще реабилитират понятието активне борци-въобще не преувеличавам.-Както виждате -какви ли не медийни налудности до сега сме принуждавани да оборваме-,така че нищо чудно-А случващия се в Лондон вандализъм е друго.-Там гетата от мързеливи и необразовани-разглезени от наистина високите социални привилегии на една система са разочаровани от несъответствието на собствените си възможности като образование и полагане на труд и безумните им очаквания от държавата,която наистина е прекалила със социализма си,като с тези привилегии е деморализирала допълнително всякаква измет.

 6. С две думи лошото е,че криминалитета се поощрява умишлено от служби,медии и олигарси в нещо като шарлатанска идеология,религия и мистицизъм,който както и да го наречеш все си е известен като фашизъм.

 7. А в гащичките на Росито кой спа?Освен ти де….

 8. Наистина по – възрастните не помнят нищо .Или поне се преструват , че не помнят. По – удобно е , другите са замаяни да преследват парите . Ето , и аз съм забравил за “цивилните интелектуалци , а не бива ! Както сме забравили формулата за оправдание за всичко – ” Турското и монархо – фашистко робство “. Последното е зачеркнато от “цивилните интелектуалци”. Иначе нямаше как да оправдаят тройната коалиция с “монархо-фашиста”.И като гледам какво става в Англия , Гърция , а сега предстои в Италия , Кипър , Испания , ще излезе , че сме станали остров на спокойствието и стабилността като самата Швейцария ! Ето ти – Швейцария на Балканите .

 9. Инджев, к`ви ги дрънкаш? Нерде телефонни измамници, нерде футболни хулигани, нерде безредици в Лондон, нерде модерните леви?!
  Да не те е ухапал Сугарев, той е специалист по взаимовръзките?

 10. Здравейте Иво.
  Прав сте напълно относно “кой ни спа в гащите”. И аз се питам защо толкова много хора отново и отново се хващат на въдицата на измамниците? Засега поне нямам обяснение – не съм психолог още повече народопсихолог. Дано поне на изборите “червеното” да е ярко и ясно, а де не мимикрира в други нюанси, както досега, защото за нас е различимо, но за “измамените” – не.

 11. Към ( терориста и убиец) Меркадер,istoichkov@yahoo.co.uk

  Това, че си избрал да се криеш и едновременно да се афишираш с името на убиеца на Троцки, изпратен в чак в Мексико от Сталин, говори достатъчно, за да ти отговарям на побърканите брътвежи…
  А и в Лондон си! Браво, да си им честитит, само такъв идиот им липсва!

 12. Народ, който възпява хайдутите, никога не атакували турците преди да ограбят населението, и който под свобода разбира да не спазваш законите. Според мен това е скелета на патологията, останалото е take advantage of… (който не вярва, да пита дядо си Иван).

 13. А има ли разлика между измама и находчивост?? И ако има къде и в какво е тя?? Спекулата измама ли е, находчивост ли е, или е “свободен пазар”?? ….. Червеният, синият и жълтият цвят не са ли от една и съща дъга, на която никога не може да се “хване краят”??? Как е възможно да работиш честно след като КРАДЦИ коват законите, а съдиите не признават ЛИЦЕНЗИТЕ, които уж са задължителни за всички, излезли на “свободният пазар”?? Как е възможно да се конкурираш с “НЯКОЙ”, който е освободен от задължения защото е “пазарноМУ свободен”, а “ти” си длъжен да “дължиш” защото искаш да си свободен?? Трудът стока ли е?? Ако е стока, колко му е теглото или геометричния размер?? Или наистина не е стока??!! След като не е стока, защо се облага с данък?? …..

 14. Поредната силна статия на г-н Инджев. Имам само една забележка. Проблемът с футболнот хулиганство в Англия отдавна е решен. Вижте какво казва и посолството на Великобритания в България по повод мача на 2 септември.
  За домакинството на Англия не трябват да се вземат никакви мерки срещу агитката на гостите, уверили от британското посолство. От години вече няма проблеми с англичаните, които имат невероятна система за възпрепятстване на хулиганите да пътуват извън Острова.
  В самата Англия има такава цедка на входящият контрол, че нито един “проявен” футболен хулиган не може да припари в който и да е стадион.

 15. Към Georgi Nikolov:

  За овладяването на футболните хулигани като нежелани персони сред футболните фенове сте прав, но казвам друго: манталитетът на буйстващите младежи от съответните социални среди е факт, който се проявява отдавна ( по стадионите) . Не се е изпарил с успешните мерки за контрол на самите стадиони и това не би трябвало да е новина за “изнедаданите”. Едва ли отстраняването на хулиганите от стадионите е отстранило проблема с хулиганския нагон. Специлистите вероятно биха обърнали внимание върху превенцията като провал в този случай, но явно въпросът е комплексен- да не му мислим чак толкова, имаме достатъчно над какво да умуваме тук.

 16. И аз все това разправям, ама никога не съм могла да го кажа с толкова малко думи. Ето затова харесвам (двама от) журналистите 🙂

 17. Леле, тоя РАПОН ПЕРКОНДЕР бил голяма работа!!!

 18. г-н Инджев,
  Ами ако свети навсякъде и постоянно червено (в разните му нюанси), какво да правим на изборите?

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.