Путинизмът е в нас, но не във всеки руснак

Има един кошмарен сценарий за българската Пета колона, която служи безрезервно, вдъхновено и безапелационно на Русия. Без изключение на режима, който управлява там. Ами ако той се смени? Ако все някога и все пак демокрацията там направи стъпка напред и на власт дойдат хора като Новодворская, Елена Бонер и други, които говорят със симпатия и болка за правото на народите да се борят срещу съветската имперска заробваща политика и нейното руско продължение в днешно време? Или като Борис Немцов, бивш вицепремиер на Русия?

В интервюто с него, публикувано днес във в. „24 часа”, най-впечатляваща е терминологията, която той употребява. Да сте чули български политик да е посмял да говори за заробването на България? Имаше един Стоян Ганев ( не, че ми е идеал…), който еднократно си отвори устата по въпроса и до ден днешен, макар отдавна да е замлъкнал, му я „затварят” с крясъци, подигравки и нападки. Докато тук подмазвачите на Путин слагат възпоменателни табелки на открит в негова чест пореден паметник, посветен на събития от 19-ти век, Немцов и други опозиционери често биват затваряни за съпротивата си срещу режима на Путин в самата Русия. Малко са, ще кажат възторжено тукашните поклонници на болшинството- т.е. на болшевизма. Но знае ли човек- в самия СССР бяха още по-малко, но се разпадна като кула от картонени карти.

Интервюто е посветено на годишнината от преврата на т.н. Държавен комитет за извънредното положение ( съкратено ГЧКП на руски) през август 1991 г. , но е интересно не толкова с припомнянето на известните факти, колкото с днешната позиция руска опозиция.

Ето извадки от интервюто и представянето на Немцов във в. „24 часа”:

Борис Ефимович Немцов е роден през 1959 г. в Сочи. Влиза в политиката след края на комунизма. Бил е депутат във Върховния съвет и пълномощен представител на президента Борис Елцин. През 1997-1998 г. е вицепремиер на Русия. Бил е и губернатор на областта с център Нижний Новгород.
Немцов е заклет противник на Владимир Путин и искаше да го съди за клевета, но съдът отхвърли жалбата. Неведнъж е арестуван за участие в забранени от властите опозиционни митинги. За кратко му бе забранено да напуска Русия.
Немцов и експремиерът Михаил Касянов основаха партията на народната свобода (ПАРНАС), но съдът отказа да я регистрира.
“24 часа” разговаря с Борис Немцов за днешната ситуация в Русия и за провалилия се преди 20 г. пуч срещу Михаил Горбачов.

Според вас при евентуален успех на преврата щеше ли да има верижна реакция в Източна Европа?
– Съмнявам се. СССР вече бе пред банкрут и нямаше никакви сили да поробва други народи.
– Някои хора биха казали “да освобождава”…
– Е, да, разбира се. Не, те не бяха в състояние да го направят. Мисля, че дори да бяха победили, нямаше да издържат дълго. Слава Богу, че благодарение на техния провал Русия избегна участта на Югославия.
Да, и у нас имаше и още има конфликти. Но, за щастие, не в такива размери като в Югославия. Иначе не само СССР, самата Русия щеше да се разпадне.
– Днес много хора сравняват Владимир Путин с хората от ГКЧП. Какво е вашето мнение по въпроса?
– Да, в много отношения той е последовател на ГКЧП. Имам предвид имперския синдром, позицията на “големия брат” към “малкия”. Но разликата е, че Путин е привърженик на корумпирания държавен капитализъм, докато онези бяха за плановата икономика. В политически план обаче приликите им са големи. Ненапразно Путин заяви, че за него разпадът на СССР е катастрофа.
– А за вас?
– Не е.”

На туземните следовници на путинова Русия у нас може да се зададе въпросът (на разбираемия за тях „революционен” език ) на Чернишевски и Ленин:” какво да се прави” ако демокрацията победи там и няма кой да им крепи съветската символика в България? Ще се разграничат ли от себе си като радетели на българското поробване? Едва ли. Ето затова казвам, че българската Пета колона е уникална и е основен противник на демократично мислещите хора в България, обявявани тук публично от руския посланик Исаков за „маргинали”.

18 мнения за “Путинизмът е в нас, но не във всеки руснак”

 1. Това е положението дами и господа. Русия никога не е била, не е и няма да бде част от Европа. Това е дива АЗИЯ. Който е бил там, ще ме разбере. Който не знае да си представи Чингиз Кхан – те нямат приятели или съюзници, само роби. Само се моля, някакси да успеем да стоим настрана от това робовладелско азиатско гнездо.

 2. Какво ли наистина ще правят тука нашите другари,ако дочакаме момента Путин да емигрира в САЩ също като Горбачов?

 3. Ино Инджев пише толкова хубаво, че после никакъв коментар не мога да напиша. След този материал искам само да кажа, че моят въпрос е малко по-друг: Кога ще можем да се върнем към това критично важно за живота ни умение да създаваме и да принадлежим към общности, които свързват хората, а не ги разделят? И всеки може да дава своя принос за общото, като в същото време и черпи идеи от някакъв общ проект за своя собствен живот и израстване? Тогава няма да е чак толкова важно, че политиците не са направили нещо, защото ще можем да го направи ние, които не сме политици, но сме единственото основание заради което те имат право да съществуват – т.е. да се оглеждат в нашите послания и мечти и да се опитват да ги реализират.

 4. “Кога ще можем да се върнем към това критично важно за живота ни умение да създаваме и да принадлежим към общности, които свързват хората, а не ги разделят?”- В.Маринова

  Когато Вие и такива като Вас започнете да говорите сериозно,а не наивно. С наивност до никъде не може да се стигне,прочетете какви детски приказки сте написала в постинга си.

 5. До Валентина Маринова

  Не смятам, че адашката ти е права.
  Един велик американец изрече думите: Аз имам мечта-I have a dream и поведе борбата за човешки права. Сега черният Обама е президент. Ако сме деца като Мартин Лутар Кинг какво по хубаво.

 6. Отдавна се опитвам да обясня на “чугунените глави” че лигавото заболяване с диагноза “русофил” е ненужно и че в момента в който Русия откаже да прилича на СССР, в момента който седне да преговаря с Бьлгария сьс зачитане на нашия суверинитет&национално достойнство тогава може да има нормални,дьлгосрочни,взаимоизгоднии перспективни отношения.
  Всичко това се прави с хора и то с хора като Немцов,Касянов,Березовски,Ходорковски и т.н.
  Поздравления за Иво Инджев за статията

 7. Иво, ПУТИНИЗЪМ се пише с една буква повече, ама а да не се учим на правопис…

 8. комунизъм – комунизмът, а не комунизЪмът

 9. путинизъм – путинизмът, а не путинизЪмът

 10. Добре,не съм права за детските приказки,а може ли да попитам,кои сте вие “ние”,които “…ще можем да се върнем към това,критично важно за живота ни умение…”.
  За каква принадлежност говорите,за какви общности става въпрос,какъв е този “принос към общото”,кои са тези идеи,какъв е този “общ проект за своя собствен живот и израстване”.

  Кои сте вие,които не сте политици( а кой ви е казал,че сте политици) и бихте направили това,което политиците правят.Къде ги намирате тези чудати изрази,навремето така говореше Л. Живкова-отнесено,поетично,абстрактно.

 11. Политиците да се оглеждали в “нашите мечти и послания и да се опитват да ги реализират”. Валя,за какво говорите,това са думи,които и децата ще подминат. Изпращаме някакво полсание,някой политик го принтира,слага го вчантата си,носи го всеки ден и започва да го изпълнява. Я посочете такъв пример,как политиците изпълняват мечтите и посланията ни. И какви са резултатите от тази дейност.
  А Чаво говори за съвсем други неща-борба,а не мечти и послания.

 12. Да си дойдем на думата, а? И да не спамим немата!:)))
  ….Поздравление за автора!

 13. Страх ме е обаче от следната констатация:Ленин-плешив;Сталин с коса;Хрушчов-плешив;Брежнев с коса;Андропов-плешив;Черненко с коса;Горбачов-плешив;Елцин с коса;Путин-плешив;Медведев с коса…май следващия ще е пак плешив-да не дава Господ!А нормалността ще възтържествува едва когато Русия влезе в NATO-не преди това.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.