Кое гигантче ми е източвало паничката, пита българското джудженце

Кое гигантче ми е яло от паничката, пита днес българското джудженце с две години закъснение. Така ми звучи следното откровение:

“Агенция “Митници” проверява дали “Лукойл Нефтохим” не се източва от дъщерната си “Литаско България”, която стои на входа и на изхода на комбината, съобщи за БНР шефът на агенцията Ваньо Танов.

“Литаско” е междинна фирма, регистрирана в Швейцария, която определя цената и на суровия петрол и на изнасяния готов продукт и е възможно печалбите да се акумулират в нея, а “Лукойл” да отчита загуби, поясни той.

Проверката е трудна заради регистрацията на дружеството. “Веригата се скъсва и ние не можем да извършваме никакви проверки, т. к. износът е основно в офшорни зони и не можем да твърдим, че това са реални сделки и има плащания между “Литаско” и офшорните компании”, посочи Танов.”( Кафене.нет)

Нещо повече ( или по-малко?): през последните две години “Лукойл Нефтохим” не е платила нито лев данъци, защото отчита загуби, а внесените от нея акцизи и ДДС се покриват от потребителите, заявява също Танов като за пореден път опровергава твърдението за руската компания като най-големия благодетел на бюджета. А се оказва нулев. Още една нула и ще се размирише съвсем!

Парадоксът е особено голям и поради също така особено големите обеми на изтеклите преди лъжи в духа на „течната дружба“, че данъците на руския монополист са фатално важни за държавата (му),поради което самият премиер Борисов призова своя министър Трайков да си трае и да гълта обидите по свой адрес, разпространени с имперска надменност от централата на „Лукойл“ в България след като министъра се усъмни в лоялността на компанията. Близо половин година по-късно, когато изборите са приоритет и в крак с времето ( в Москва, където Путин погна „Лукойл“ за същите прегрешения), ставаме свидетели на продължаващата дружба на нов глас. Руският силен човек гълчи „Лукойл“, който си посипа главата с пепел, а върху вързания великан се нахвърли и българското джудже, което, според посланик Макълдауни ( в неин разсекретен доклад) е в креватчето с мускулестите „Лукойл“ и „Газпром“.

Сега е вече само с „Газпром“, докато „Лукойл“ е в „двете нули“.

15 мнения за “Кое гигантче ми е източвало паничката, пита българското джудженце”

 1. Танов каза днес в предаването на Лили Маринкова по “Хоризонт”, че не лев, “а стотинка не е влязла в хазната като данък от Лукойл-Нефтохим в последните две години!”

 2. Русия ще свиква все повече и повече да се съобразява с българските интереси, защото партньорството ражда блага, а не “братската” целесъобразност.

 3. г-н Инджов,
  възможно е да е и така, както пишете. 🙂 В крайна сметка, най лесно се рита падналия. В случая, какво точно ще е причината за премахването на монопола на Лукойл (дай боже) не е толкова важна, стига да не седне някой друг не неговото място.

 4. Az kato biah malka i s brat mi triabvashe da delim neshto, opciyte biaha – po bratski ili po ravno.ama toi shtoto beshe po-goliam ta po bratski znacheshe za nego poveche. rabotata s rusia mi zvuchi tochno taka-po bratski, ta za tiah poveche da ima, shtoto sa po-golemi. Da, ama ne. Triabva da im pokajem, che svarshi vremeto kogato igraehme to tiahnata svirka i skachahme kolkoto visoko kajat. Tuk stotinka, tam dve i to se trupa i to v technia djob, a ne nashia.

 5. Георги 🙂 знаеш го стария виц :
  Дай да делим по равно а не по братски 😉

 6. Русия ни е обсебила още от”освобождението” и така здраво ни държи в мечешката си прегръдка,че не виждам как можем да се освободим от нея,освен ако не махнем завинаги от съзнанието на българския народ вековната заблуда за братята”освободители”!

 7. Току що имаше заря в либийското посолство.

 8. Две години- не бяха ли двайсе години? Двайсе години през които не беше изобщо повдиган този въпрос? Останалите въпроси всеки си ги повдига както си иска.

 9. Г-н Инджев,колкото повече разкриваш тези гигантски далавери на вечната течна дружба толкова по му става мъчно на човек,че е източван,източват го сега и ще го източват во веки веков.Тъжно, но факт.Хватката е яка,здрава,челична дори.Днес няма хора,като Стамболов.Надути шмекери ни управляват и уж защитават националните ни интереси.А този самотник Танов ще го махнат след малко-много пречи на нерушимата и вечна течна дружба.

 10. Г-н Инджев,

  С бр. 19 на ДВ от 19.08.2011г. е прието изменение на Наредба № н-17 от 13 декември 2006 г. за прилагане на разпоредбите на приложение № 37 и приложение № 38 от регламент (еио) № 2454/93 на комисията относно писмено деклариране чрез единния административен документ.

  Единствената промяна се състои в:
  “§ 1. В приложение № 18 към чл. 6, т. 22, 40 и 41, чл. 8, т. 22 “Класификатор на митническите учреждения” в т. 1. Митнически учреждения в Република България се заличава ред: “Митнически пункт Нефтопристанище BG001004”.

  С тази дълбоко завоалирана и наглед безобидна поправка в наредбата на практика едно митническо учреждение в страната се премахва. Познайте кое и къде! 🙂

  Интересно е, че изменението на наредбата влиза в сила на 15 Август 2011г., т.е. 4 дни преди да бъде публикувана в ДВ! Не влезе ли в сила примерно тогава решението на ВАС по случая с Лукойл?

  Поздрави!

 11. Драйфа ми се ужасно много. Когато един от най-големите концерни на пазара на една държава си играе на офшорчици и фиктивни входно-изходни фирмички ми става много, ама много жал за държавичката. А политичетата, които са покровителствали и/или покровителстват това трябва да отидат много спешно в затворчето. Само че…в тази държавичка едва ли има законова основа за това, а дори и да има съдчето вероятно ще има важни причини да не се възползва от нея.

  Те погребаха България.
  http://www.youtube.com/watch?v=RLWnqvrah38

  Накъде сме тръгнали…

 12. P.S. Ясно е, че всички големи навсякъде по света използват всякакви вратички и възможности, за да бягат колкото е възможно от данъците. Но…България е една от страните с най-малко “данъчно бреме” в Европа и…да плащаш нула данъци е все пак доста…хм…как да кажа…максималистично.

 13. Танов усеща че е пътник и се стреми да покаже и изложи както ББ така и едноличното дружество ГЕРБ, какви ги вършат, а ние плебса наречен още електорат да си мислим, че с гласовете си решаваме нещо.

 14. От днешния брой на Corriere della sera.
  http://www.corriere.it/cronache/11_agosto_22/billionaire-russi-champagne_13df5ade-cc89-11e0-8c25-58bcec909287.shtml
  Във вторник 16 август синчетата на успешни московски бизнесмени (така се представили) наели 70 метрова ексклузивна яхта с басейн на палубата и суперлуксозни опции. Тримата младежи, с годениците си (така ги описва вестникът) акостирали на Коста смералда и влезли в най-скъпото местно VIP заведение – “Милиардерът” да празнуват.
  Наели специално помещение prive. Празнували цяла нощ и оползотворили 90 бутилки шампанско (по 15 на калпак). Сметката им била 86000 евро, но отказали да платят, в суматохата изчезнали а сметката подписал капитанът на наетата яхта. Карабинерите ги търсели в момента.
  Един пример как руснаците реализират неплатени данъци като българските на ЛукОйл.

 15. Ще се родят ли и ще дойдат ли на власт най-сетне юнаци, способни да се справят с руската меча прегръдка,която държи както икономиката, така дори и културата ни и се е настанила здраво и в мозъците на голяма част от народа ни? Дали някога ще изтрезнеят червените мозъци?

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.