Какво искат да скрият зад пушилката около “Лукойл”?

Както се изрази бившия американски посланик Джеймс Пардю в интервюто си за в. „Труд“, около казуса с „Лукойл“ има „ драматизация на най-високо ниво“ и „пушилка“. Ето какво изплува от пушилката, както е забелязал читателят на блога Калин Господинов:

“С бр. 67 на ДВ от 19.08.2011г. е прието изменение на Наредба № н-17 от 13 декември 2006 г. за прилагане на разпоредбите на приложение № 37 и приложение № 38 от регламент (еио) № 2454/93 на комисията относно писмено деклариране чрез единния административен документ.
Единствената промяна се състои в:
„§ 1. В приложение № 18 към чл. 6, т. 22, 40 и 41, чл. 8, т. 22 „Класификатор на митническите учреждения“ в т. 1. Митнически учреждения в Република България се заличава ред: „Митнически пункт Нефтопристанище BG001004″.
С тази дълбоко завоалирана и наглед безобидна поправка в наредбата на практика едно митническо учреждение в страната се премахва. Познайте кое и къде!
Интересно е, че изменението на наредбата влиза в сила на 15 Август 2011г., т.е. 4 дни преди да бъде публикувана в ДВ! Не влезе ли в сила примерно тогава решението на ВАС по случая с Лукойл?”

Докато на сцената се разиграват героични етюди как малка България, предвождана от смелия си лидер Борисов, се бори геройски с руския мастодонт „Лукойл“, зад кулисите някой дърпа конците на операция по замитане на следи. Защо иначе тихомълком ще закриват тъкмо митническата служба край Бургас, която от години обслужва недосегаемостта на руския монополист?

В книгата „Течна дружба“ споменавам за „странния“ казус с на практика липсата на митнически контрол върху същото това пристанище, охранявано като секретна военна база от частна армия. Книгата се появи на 17 май. Сега имам странното чувство, че някой е прочел написаното и междувременно е взел мерки да се потули споменът за този разграден двор.

Развих темата в интервю за един сайт, за който научавам, че вече е купен от депутата от ДПС Делян Пеевски ( с парите на банка, обслужваща властта, която пък си иска за услугата държавата да си държи средствата в този трезор да получава съответното медийно обслужване). Казах в това интервю, че заради пристанището на „Лукойл“ България може да бъде спъната за Шенгенската зона, защото е доказателство, че има пробив в сигурността на държавата в (поне) едно българско(?) пристанище, през което руската компания може да внася и изнася каквото си пожелае без знанието на София, какво остава за Брюксел. Интервюто ми така и не беше публикувано. Без обяснение. Да обяснявам ли защо?

9 мнения за “Какво искат да скрият зад пушилката около “Лукойл”?”

 1. Всъщност всичко си идва по местата. Един от най-големите гафове на ББ беше държанието му по време на “войната” между министъра и гигантчето. Сега идва тази пушилка, с която ББ, видите ли доказва, че е принципен и, че прошка няма, когато става дума за интереса на държавата. Хем ПР-то върви – хем нещата за гигантчето се нареждат – т.нар. win-win ситуация…поне за тях.

  А можете ли да доразвиете темата около тази промяна. Кои комисии и отговорни лица са директно отговорни за тези законови поправки?

 2. Към карабинерите:

  “…наредбата влиза в сила на 15 Август 2011г….” , а на 16-ти август някакви гигантчета поливат обилно някакво събитие с 90 бутилки шампанско на Коста смералда, с гигантски яхти и много казачок….

  Няма да е лошо все пак да проверите и българската следа.

 3. G-n Indjev,

  Kakvo shte kajete otnosno tozi nai-pochten minister g-n Petkov i negovite razmisli otnosno Gen. Tanov predadeni v novinite.com: http://novinite.com/view_news.php?id=131353

  (Ako si spomnqm pravilno, makar i da ne sym v Bulgaria ot pochti 6 godini, Minister Petkov go “osvobodiha” ot dlyjnost tochno poradi dalaveri).

 4. Dostoen naslednik na Todor Jivkov e BB. Tova, koeto TJ ne moja da napravi BB go postigna za polovin manadat, a kakvo li oshte moje da napravi?

 5. “Развих темата в интервю за един сайт, за който научавам, че вече е купен от депутата от ДПС Делян Пеевски…”
  Бихте ли казали името на сайта?

 6. И ние, зрителите в този скалъпен водевил оставаме тройно измамени. За миг да помислим, че някой наистина държи законите в тази страна да се спазват. Във второ действие правоприлагащият орган (съдът) внезапно отдава превес на обществения интерес пред закона, вземайки нечия чужда роля. В трето действие, настъпило по-бързо от очакваното, нещата се връщат в начална точка – комбината си работи, без уреди за отчитане, цените подигравателно биват намалени и дни след това отново увеличени. Щото сезонът го налагал, не за друго. А какво налагат доходите на балъците, които купуват е друга тема!
  И така – завесата пада. Залата мълчи втрещена, защото представлението, едва започнало и вече е свършило. Пролог, кулминация и епилог се сливат в неумолимо и предизвестено цяло! И преди смутените зрители да успеят да станат от местата си и да поемат към изхода, весел шут със звънчета на шапката изскача на сцената размахвайки надпис: „Ние просто се пошегувахме!”
  Зрителите са чували, че светът бил оцелял, защото се е смял, но някак не е смешно …

 7. Г-н Инджев,
  Следя редовно вашия блог, изпитвам уважение пред умението ви да синтезирате и да дадете друг поглед на “нещата от живота”, но някак ми става трудно, всеки ден да прочитам по нещо подтискащо.

  Ако много задълбая, ще трябва да си пръсна черепа, защото надежда “не ме дебне отникъде”!

  Мечтая да прочета нещо позитивно, нещо което се е променило, нещо което ще се промени, благодарение на подвига, който прави всяко семейство отглеждайки си децата, благодарение на хората на перото, благодарение на всички, които продължават да са тук и които имат нужда от надежда!

 8. Niama kak da bude inache kogato ruskia troianski kon v BG si ima centralna obsluzhvashta figura v liceto na “smelia” Boiko Borisov. Fars e tova, a ne durzhava!

 9. Здравейте,
  Всъщност броят на ДВ е 67 от 19.08.2011, а не 19 от 19.08.2011, както съм посочил. Извинете ме за допуснатата неточност…
  Поздрави на всички!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.