Носталгия по настоящето

Докато в Правец тече трескава подготовка за честване 100 годишнината от раждането на Тодор Живков със съответния инициативен комитет от висши фнционери на БСП и висши олигарси като Валентин Златев, в Русия въздишат носталгично по комсомола. Научаваме за това от рубрика на в. “Дума” , кръстена “Русия и България” ( т.е. по презумпция бистри “вечната дружба” ). Запознават ни с мнението на руски писател, който чрез възмущението си от проблемите с френската младеж прави паралел с Русия и жалее за комсомола.

По повод на многобройните проблеми на Франция с подрастващите пришълци и изблиците на насилие на раситка основа в самата Русия, живеещият във Франция Анатолий Гладилин възкликва:
“Имам усещането, че работата с младежите в Русия е пусната на самотек: как да не си спомниш за комсомола!”

Какво просто решение на сложното предизвикателство с емигрантската младеж в Европа, над което си блъскат главите европейските общества! А и каква неинформираност- комсомолът си е жив и здрав в Русия. Създаден е, финансиран е и е управляван от управляващата партия. Движението “Наши” “коли и беси” в почти буквалния смисъл, раздавайки “справедливост” сред връстниците си, ако не са съгласни с партийната линия. Разликата с комсомола, който също си имаше “бойни отряди” ( т.н. отрядници, пращани да патрулират навремето да следят за благопристойността на населението) е само в това, че все пак нашистите ( както ги наричат в Русия) не обхващат цялата руска младеж. Иначе си имат стройна милитаризирана организация и лагери за политическо и военно обучение, в който ги надъхват да мразят опозицонния враг.

Носталгията в Русия е тоталитарна, а в България- тошолитарна, елитарна и егалитарна, доколкото се подклажда от самия “елит”, който обича да се снишава популистки до нивото на “народа” в спекулациите за “хубавите страни” на социализЪма . Не само олигарси и соцдейци подхвърлят съчки в този огън, но и самият главен пожарникар на републиката налива масло в него с досегашните си публични демонстрации на преклонение пред своя някогашен клиент Живков. Сега Бойко Борисов отново е поканен в Правец за тържествата, насрочени три дни след като ГЕРБ ще има вече официално обявена кандидатура за президент. Ще бъде интересно да се види как точно ще изиграе тази карта ( и нас).

18 мнения за “Носталгия по настоящето”

 1. Четох, че тържествата по случай 100-годишнината на Тодор Живков ще бъдат открити в родната му къща-музей. Това възможно ли е? Да има къща-музей?Това значи експозиция, уредник…, пари кой дава за този музей също е чудно? Музеите не са ли грижа на държавата? Нима и този?

 2. ще отидат пожарникарите на честването като нищо! без грам срам, дори с щипка гордост и сантиметър повече самочувствие отколкото би трябвало, то пожарникар от пожар не се бои. а нас добре ще ни изиграят (отново). ама знаете ли, изигран бива този, който си го иска и търси.
  иначе сбитият преглед на образа на “организираната социалистическа младеж” ми навя смесени спомени. мразех това, в същото време бях добър приятел с всички.

 3. Тежко е положението…Не знам защо не може да се обясни така, че голяма група българи да разберат задълго, че социализъма никога не е имал добри страни, не може и няма да има. А колко хора се опитват?!
  Тия хора само биографията на Батето ли четат? Г. Марков не познават ли? Как са доволни, че са били лъгани? И искат пак да ги лъжат?!?
  Ако пък някой им каже истината и им обещае истински капитализъм и демокрация, як пазар, съкращения и лична отговорност за съдбата им-нема го изберем. иди разбери…

 4. Чудно и в музея на Тато ще се напълни празнично с бизнес- комсомолски секретарки -сега трансцедентални наследнички на Ванга за спиритични сеанси с призрака на Тато,който трябва да се всели в сертифицирания от ДС -КГБ-нов владетел. В България отдавна има закон за частните музеи,Валя-стига да има благодетели-има музеи за всичко-така е по света.Утре най-тържествено могат да обявят официално на търг и скъсаните чорапи на тато и да ги изперат с парите от канабис и еврофондове,а ние даже ще куфеем около темата ,която ни помага да изтласкаме от съзнанието си факта ,че живеем чужд живот.-Е поне,ще има снимки от ритуалното събитие на сектата на самовлюбените селяндури и ще си ги шерваме във фб,ако още имаме пари за ток.

 5. Ето отново доказателство за липсата на промяна в България.
  Ченгета и партийни кадри от фашистката националнa-социалистическа партия на България ( БСП )се готват да празнуват рождеството на тиранина.
  Дали ще има ‘тържества” в Белене?

  Дали ще поканят предствители на организациите на репресираните от НРБ, та и те да “празнуват”!?

  Не мисля, че ще е пресилено да попитам, защо в Германия не се чества рожденния ден на “строителя на магистрали”, “създателя на Фолксваген”, националния-социалист, осъществил “обединение на всички германци в Третия райх”.

  Явно там нещо не четат правилно историята.

 6. Ако ще възстановява Комсомола изтарикатилият се да живее във Франция, а не в Русия Анатолий Гладилин, както много наши тарикати, отрочета на комунистически величия щъкат волно с парите на ограбена България на Запад,може да заповяда отново в Москва – там сигурно ще му дадат възможност да възроди Комсомола под някаква удобна за Путин форма. Тогава на същото основание може да възроди и “Хитлерюгенд” – нали болшевиките предаваха богатия си опит в тоталитарното управление на побратимите си от Националсоциалистическата работническа партия на Адолф Хитлер. А за онази отврат, която се готви за 7-и септември в Правец, не ми се говори. Просто изключвам продажните ни медии и в тези дни няма да гледам телевизия, нито ще слушам радио, нито ще чета вестници. Всяка наглост си има граници. Разпасалите се и мечтаещи за реванш комунисти просто преминаха тези граници.

 7. Поздравления за коментара, ARTHUR! Както се казва, право в десетката! Който има ум, нека разумява!

 8. Това е положението,какСийке,както беше писал навремето Чудомир.Ами той – Тодор Живков им е на сърцето на хората,които ни управляваха в близкото минало /предния мандат,де/ а и сега.То и Борисов много пъти е казвал публично какъв голям държавник е бил Живков.Въпросът е дали един човек може ПРИНЦИПНО да се разграничи от тоталитаризма или не може.А то инак и за Йосиф Висарионович Сталин и за Адолф Алоисович Хитлер може да се намери по някоя добра дума – нищо че двамата общо са избили поне 100 милиона души.Защо тогава за нашия тато да не си спомним с умиление – то неговите “постижения” са толкова по-скромни в сравнение с цитираните негови духовни бащи.

 9. Уважаеми дами и господа! Да не забравяме, че тази “ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНА ДАТА” е свързана с жестокото убийство на големият писател дисидент ГЕОРГИ МАРКОВ. Това бе подаръкът на изверга Живков (т.н. ТАТО) по случай 67 годишнинато му, поднесено от “доблестните защитници на интересите на държавата” т.н. “бойци на тихия фронт”, с които и в момента се гордеят някои от сега управляващите (президента Гоце, не изключвам настоящия и някои от предишните ни премиери, министри, посланици, бивши агенти на тайните служби). Както виждате, ситуацията в това отношение не се е променила същественно в последните 30-40 години. Смъртта на ГЕОРГИ МАРКОВ е потулена (досиетата унищожени), а убииците са все още “герой на нашето време” и се радват на пълна свобода,”почит” и “уважение”. Не ви ли смущава обстоятелството, че живеем в такава страна (БГ Абсурдистан).

 10. В помощ на русофилстващите дебили:

  Инцидент на “МАКС-2011”: истребитель пятого поколения прекратил взлет

  © РИА Новости,
  Новейший российский истребитель пятого поколения Т-50, который будет передан на вооружение ВВС, в воскресенье по техническим причинам прекратил взлет с ВПП аэродрома Жуковский, уточнил официальный представитель дирекции авиасалона МАКС-2011. Ранее сообщалось, что самолет совершил аварийную посадку.

 11. http://energy-review.bg/energy-statii.aspx?br=65&rub=644&id=129

  Обърнете внимание, г-н Инджев, на терминологията: режим на “разхлаждане”, “паросбросни устройства” и т.н.

  Спомням си, че навремето като работещ по разпределение в Кремиковци щях едва ли не да си изям боя от един началник защото съм казал “тласкач” а не “талкател”.

 12. Принуден съм да цитирам служебната премиерка Ренета Инджова. След триумфалното завръщане на БСП на власт на 18 декември 1994г., тя заяви. Цитирам по памет:”България е обречена на комунизъм”. Докога, един Господ знае.
  Колкото до Анатолий Гладилин за сетен се убеждавам. В мнозинството си дори най-върлите дисиденти по съветско време в края на краищата се връщат в лоното на национал- болшевизма. Слушал съм го радио Свобода. Искрено ме е възторгвал с точността на изказа с който громеше съветската действителност. И сега когато поне формално я няма, плаче за комсомола.

 13. Малък цитат от 168 часа, доказващ, че носталгия има само за феновете. Другите си оправиха живота за поколения напред.
  —————–

  Бившите шефове на комсомола днес – 21 години след промените, са все милионери.

  Станка Шопова, Добромир Гущеров, Евгени Узунов, Красимир Премянов, Костадин Шарков, Иван Радев, Иван Атанасов…

 14. като споменахте Ренета Инджова,много кураж има в тази жена,жалко че е толкова докачлива.

 15. До г-н Симеонов:

  Прав сте, господин Симеонов, главата на писотеля Георги Марков беше поднесена на диктатора Живков точно за рождения му ден – 7 септември. Нашите продажни медии и подкупна интелигенция обаче ще се направят на разсеяни за 33- годишнината от смъртта на писателя – мъченик.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.