Руският капацитет на вниманието на българските “капацитети”

E-vestnik:

Биволъ и Wikileaks от Москва: Плановете за АЕЦ “Белене” са фантазия

Биволъ  

Wikileaks разсекрети най-голямата порция американски дипломатически документи. Наведнъж в сайта на организацията бяха публикувани над 35000 грами с некласифицирана информация от различни страни.
56 от новите доклади са от американското посолство в София. Така броят на грамите от София публикувани до момента става 167 от общо 978, с които Wikileaks разполага.
Интересните за България данни от този голям теч се откриват по-скоро в грами изпратени от други посолства и в които се споменава нашата страна.Байърли от Москва: Руснаците нямат пари, машини и работници, за да строят нови АЕЦ
Един от интересните нови документи, в които се споменава България е подписан от посланик Байърли, който след София отиде на работа в Москва. В грама от 3 април 2009 г.  той подчертава, че руската фирма Атомстройекспорт (ASE) има проблеми с кредитирането, производството, и квалифицирания персонал. Поради това има съмнения дали АСЕ ще успее да се довърши вече постигнати споразумения за строеж на 11 реактора в Индия (Куданкулам), Иран (Бушер), Украйна (Каменицкая) и България (Белене).
Въпреки тези трудности руското правителство агресивно търси нови договори в Китай, Турция, страни от Латинска Америка и Близкия Изток.
Директорът на департамента по маркетинг и бизнес развитие на руската компания „Атомстройекспорт” Леонид Янко е казал на посолството, че за Китай, Индия и централата в Бушер “няма проблеми”. Коментарът на Янко за останалите проекти (сред които и Белене) е бил: “ами, ако всичко върви добре”.
Бившият зам.-министър на атомната енергетика на Руската федерация – Булат Нигматулин – e бил много по-скептичен за успешното завършване в срок на проектите на АЕС. Според грамата той е казал, че “тези планове са фантазия”. Нигматулин посочил също, че специализираните работници в ядрения сектор в Русия са се стопили от 55000 през 1980, до 5000 днес.

5 мнения за “Руският капацитет на вниманието на българските “капацитети””

 1. АЕЦ “Белене”, като действащ обект действително е мираж и фантазия, но това не пречи на петата колона, да го държи “на повърхността”, в медийното пространство, за да отвлича вниманието на публиката от истинският голям проблем – АЕЦ “Козлодуй”. От едно строящо се предприятие, било то текстилна фабрика, тухларна или АЕЦ, никога не би могло да се открадне повече, отколкото от едно действащо такова. Именно заради небивалият, за българските мащаби, размер на разграбването в АЕЦ “Козлодуй” и е нужен балонът АЕЦ “Белене”. И в купом, политици и медии, със съответните разпределени роли, ни “осведомяват” за поредната “новост” около “Белене”, за да нямаме време и помисъл да се обърнем към “Козлодуй”.

 2. На такива злобни писания може да се отговори само с факти от живота.

  “Руските часовници са най-бързите в света. За едно денонощие малката стралка прави оборот и четвърт.”

  “Руските автомобили (както и атомните централи) – най -съвършенните в света. За разлика от автомобилите на ‘загниващия капитализъм”, които поради технологичното си несъвършенство се модернизират на всеки 3-4 години , Лада не е променяна от 1967 г. до 2011г. Същото се отнася и за бомбите,…. извинете централите.”

 3. ПРОЕКТЪТ NucKIDS

  Росатом пуска в ход и ”творческия” проект ”NucKIDS ” да пиари за атомните им станции.
  Второто зарубежно представление го направили във Виетнам (първото било в Киев) където ”атомные дети спели о свободе и счастье” , които знае се, неизменно съпътстват атомната енергия. Интересно е да се прочете този материал и да се проследи веселият тон и жизнерадостната терминология –
  “мавзолей Хо Ши Мина – это копия мавзолея Ленина”
  “все-таки здесь советский строй”
  “сочувствуем жителям Италии за их отказ от атомной энергии“ .
  Споменава се че виетнамските “членове на партията , комсомолците и пионерите” били шашнати от спектакъла, мнозина заплакали от радост и умиление пред “атомното творчество” на малките таланти.
  Накрая всички се завърнали във великата страна на Ленин и се разотишли по “закрытым городкам” да готвят нови мюзикли с атомна тематика в “кръжоците към домовете на културата“.
  В трупата от “атомни деца” имало талантливи дечица и от България и други страни.
  Ще се надяваме да стъпи и на родна задунайска земя “замечателната“ трупа в някое от следващите им “Live tours”. Жалко че ние си нямаме мавзолей, щото едни лоши батковци го събориха, но имаме изобилия от други подходящи монументи които да им покажем на дечицата.
  Ако някой има талантливо дете и иска то да стане “атомен талант” като тези дечица може да потърси информация в Гугъл с ”NucKIDS ” и то може да стане участник в пиара на атомните чичковци от Русия.
  Очаквайте гастролите !!!
  Така че няма място за скептицизъм, ПОБЕДИТ ДРУЖБА !!!

  http://www.atomic-energy.ru/news/2011/08/18/25446
  http://www.atomic-energy.ru/news/2011/08/23/25603

 4. Аз си мисля ,че има пряка връзка между ПОРЕДНИЯ КОСМИЧЕСКСИ ПРОВАЛ на Русия /онзиденшното взривяване на ракетата носител /и атомната несъстоятелност на Русия ,претендираща за изграждането на поредица ядрени централи,в т.ч-ло ,на Беляне.Материалите на г-н Котев,г-н Касчиев и други експерти по темата,очевидно не могат да намерят критична маса в БГ управляващите и прокуратурата ,за да се каже категорично СТОП на проекта Беляне.Всякакви витиявити фрази спрямо този проект,вкл. на мин.-Трайков,не водят до разсичането на този възел!Всички ,вкл.руснаците,чакат резултатите от изборите през есента .Каточели те не са ясни:ГЕРБ ще продължава да управлява,тук-таме ,с патерицата на представители на различни лобита!В крайна сметка,това не са избори,които могат генерално,дори в коментирания аспект,да променанят политиката на държавата ни.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.