В драматизацията “Джеймс с/у Джеймс” изберете българското

Когато преди броени дни посланикът на САЩ Джеймс Уорлик се разграничи от оценките един от своите предшественици на в София Джеймс Пардю ( Джеймс срещу Джеймс!) за „драматизацията на най-високо ниво“ и „пушилката“ около руския монополист „Лукойл“ в България ходът му изглеждаше като поредната демонстрация на подкрепа за Бойко Борисов, а не за „Лукойл“. В този смисъл дистанцирането му от „частното лице“ Джеймс Пардю можеше да бъде разтълкувано като стандартна проява на последователността в дипломацията. Но показната подкрепа на Уорлик за олигарха Валентин Златев при посещението му в Бургас внесе съвсем друга нотка: бламира цялата твърдост в приказки на българското правителство за еднакво отношение към всички икономически субекти на пазарната (?) ни икономика, с което кабинетът „Борисов“ обоснова отнемането на лиценза на „Лукойл“. Вече можело да се чака цели 3 години петролният гигант да спази закона и да монтира обещаните измервателни уреди, изтъквани досега като ябълката на странния раздор между приятелите Златев и Борисов.

Какво става: САЩ изоставят Борисов и го правят за смях броени дни, след като бившият посланик Пардю откровено подкрепи Меглена Кунева за президент и демонстрира по този начин предпочитанието този пост да не бъде заеман от представител на ГЕРБ? Толкова ли са отчаяни от Борисов, че му правят тази мечешка руска услуга?

Дълги години посланик след посланик на САЩ повтарят колко е важно България да се отскубне от прекалената си едностранна енергийна зависимост ( от Русия). Това очевидно беше и приоритет на американската дипломация през краткия мандат на Нанси Макълдауни, която е специалист по въпросите на енергийните проекти и като такъв беше изтеглена от София в екипа на новия президент Барак Обама. И след като толкова често, ясно и категорично пратениците на Вашингтон наблягаха върху този приоритет за България премиерът Борисов взе, че ги послуша. Премина към действие, което беше озадачаващо в светлината на „тъмното му минало“ на близък приятел и бизнес партньор с олигарха Златев, но се възприе като отзвук от съгласуваната със Запада и особено със САЩ линия на противопоставяне на руския натиск върху слаби звена от ЕС и НАТО, като България. Може да е било лицемерно и дори съгласувано с Русия отнемането на лиценза на „Лукойл“, която преди това бе подложена на критики и натиск от премиера Путин в Русия, но изглеждаше поне логично. А каква е логиката изведнъж точно представителят на същия президент Обама, консултиран от специалисти като Макълдауни (която описва в свой доклад България като метреса в кревата на „ мускулестите „Лукойл“ и „Газпром“) изведнъж да се намеси в драматизацията с унизително за самия Борисов допълнително помпане на мускулите на уж притиснатия от „силния човек в София“ руски гигант? Каквато и да е (анти)логиката, тя е поучителна за премиера, които час по час черпи легитимност от това кой чужденец го бил похвалил. Сега мълчи като праснат по главата, проснат на земята, победен на каратисткия тепих с класически удар, в който противникът използва собствената му инерция. А как се беше засилил само да внушава, че се бори смело срещу руския монополист- ще има ли доблестта сега да се изпъчи в същата поза?!

Ситуацията ми напомня на онази част от прогнозата за времето, когато температурата е 30 градуса, но „усещането е като за 40“ поради липса на вятър. Няма яснота и прозрачност и не знаем какво се е случило точно, за да бъде изпратен Уорлик да налива масло в огъня на рафинираната пропаганда на рафинерията. Което не пречи да сме „леко озадачени“ от безпринципната драматизация.

Усещането също е като при връчването на ордени от страна на Първанов. Хора, които в частния си живот, а някои дори и публично, с презрение му се подиграват като „Гоце“, нямат нищо против да получат от ръцете му държавно отличие и така да го легитимират като справедливия бащица на нацията, безпристрастно галещ с дрънкулки ( да, получени от неговите ръце, това са именно дрънкулки) всичките си послушни чеда. Покрай което същият си прокарва сред орденоносците приятели, спонсори и други гоцеприятни протежета.

Това е играта в драматизацията на Златев и компания. Това е неговата полза. Нефтохимикът участва в шантажирането на България като консултант на руското ядрено лоби, но в същото време успява да подсили шантажа и по „американска линия“. Как ги постига тези успехи? Вероятно както Красимир Гергов беше успял за известно време да привлече на своя страна медийния магнат Мърдок като съсобственик на Би Ти Ви: с пари. Мърдок междувременно се издъни. Ще видим какво ще се случи с Уорлик, представител на едни американски пари, които очевидно „говорят“ на свой егоистичен за интересите на България език.

Ако Борисов беше наистина такъв „бабаит, облечен в Армани“( както го описва в доклад от София още един американски посланик, Джон Байърли), т.е. ако е толкова смел и автентичен борец за правда, за какъвто се показва в драматизацията с „Лукойл“, трябваше да посочи вратата на Уорлик. Но едно е да навикваш Костов, който имаше дързостта да ядоса американския държавен департамент с отказа да приеме косовски бежанци, друго е да докажеш на практика, че си такъв смелчага, за какъвто се представяш.

27 мнения за “В драматизацията “Джеймс с/у Джеймс” изберете българското”

 1. Много точно!Безпринципните хора рано или късно проявяват истинската си същност!

 2. У нас “избраните” да избират са избрани за това , че вече са избрали руското и са доказали убедително избора си. Така че призивът от заглавието едва ли е насочен към тях. Той и към мен не е , защото аз отдавна съм избрал евтиното. Е към кого е тогава (освен ако не е към Луната)?

 3. Господин Инджев, с няколко думи, просто да се слиса човек. Да хвалиш една фирма и да я обявиш за цъфтяща, която официално работи на счетоводна загуба и не плаща лев данъци в хазната, освен данъците и осигуровките на своите служители и работници е меко казано глупост. Той и министър-председателят ни хвалаше Лукойл, че бил най-големия данъчен вносител, ама всеки глупак знае, че парите от ДДС на горивата се плащат от купувачите, т.е., всеки от нас плаща, а не Лукойл. Но да се върнем на похвалите изречени от Негово превъзходителство Джеймс Уорлик, посланник на САЩ. Все едно да хвалиш едрата шарка или спина, че са много хубави заболявания.
  Представете си, отивате на доктор и той ви казва – Бравос, господин пациент, имате спин, приемете моите поздравления! Абе както казват някои нашенци в Америка, демократическата партия в САЩ е като комунистическата в България. Едно към едно!

 4. А, не бихте ли се съгласили, че освен, че цялата тази история е разиграна лицемерно и дори съгласувано с Русия, е също толкова лицемерно и съгласувано отиграна и със САЩ (всъщност, направен е опит за това)? Само че ролите в двете паралелни драматизации, както и чувствата на психологическия герой, са с различна конотация. Когато си поставен между две противостоящи сили, с различни интереси имаш два варианта. Вариант А – играеш и на двете страни, като всъщност правиш това, което си решил и извличаш максималната полза. Вариант Б – двете страни си играят с теб и те правят за смях. Това не изключва и трети вариант – търгваш на план А, но пътьом приключваш в план Б, без изобщо да си разбрал какво ти се е случило. Май това последното е валидно за настоящия казус. Защото главният герой нито е на акъла, нито на опита, нито на прозорливостта на онези, които движат марионетките. И сега, както правилно отбелязвате, главният лежи “праснат по главата, проснат на земята, победен на каратисткия тепих с класически уда”. Да …, много е важно да имаш реална представа за собствените се възможности …

 5. Най-големия скандал след този на Боков за вината и мезетата, според мен. Най-големия. Ако и сега не излезем на улицата, не знам кога.
  http://www.youtube.com/watch?v=1AxfWZubKAc
  Скоро вече ще можем да искаме политическо убежище! Връщат лагерите и тоталитарния опит с престъпността.
  “Само тогава /в тоталитарния период/ нямаше престъпност и трябва да се върнем към тогавашния опит. Това беше положителното в тоталитарния режим” – Станимир Флоров, ГДБОП.

 6. смелчак
  – проверката за думата е “смелчаГа”

 7. опитай се да се занимаваш и с нещо друго не е хубаво човек да се вторачва само в едно нещо това му вреди а вреди и на другите

 8. “…показната подкрепа на Уорлик за олигарха Валентин Златев…”

  Не знам за какво става дума, пък и не ме интересува.

  Това, което ме интересува обаче е, до колко са свободни интерпретациите на автора?

 9. Към Спас:

  Честито, Вие печелите наградата “най-тъп коментар на седмицита” ( не знаеш и не те интересува, но се буташ в навалицата с мнение, базирано на демонстративното си невежество, с което се гордееш)!.

 10. до спас
  Свободни са … в смисъл не са подПЛАТЕНИ. А иначе фактите ги пише във вестниците, можеш да си изградиш собствено мнение на тяхна база, може да приемеш изводите на автора, може и да го обориш (съмнително).

 11. Харесва ми коментарната статия по същия въпрос на О.Минчев в Медиапул-логично разсъждава за причините за вмешателството на Уорлик във вътрешните проблеми на т.н. ни държава Б-я.Препоръчвам я на форумците.

 12. Г-н Инджев Бог да пази от такива антикомунисти като вас. Простичкия ми въпрос е защо сега ? Къде спахте когато тая държава се разграбваше и деградираше 20г ? Чакахте Бойко Борисов да дойде и да разрови червения кошер и да започнат всякакви псевдоинтелектуалци да се упражянват по безкрайно далечни теми като Ядрена енергетика. Цялата работа за АЕЦ е чисто популистка, нещо много на мода взе да става тезата антирусия особено от агенти на ДС!

 13. Единственият изцяло български акт, при несъгласието на Уорликовци и Путиновци, това беше СЪЕДИНИЕНИЕТО.Но за това са ни необходими и Чардафоновци. Де ги? Ще ми се и аз да съм един от тях. Само, че ме е страх. А вие страхувате ли се?

 14. Не знам дали се страхувате, но всички сте ревнали срещу Чардафон.

 15. Днес психопати и потомствени садисти от БСП честваха за кой ли път “битката” при Жабокрек. Да, същото престъпление, при което шумкарите избиват десетина ранени германски войници, които лекуват раните си у нас. Изродите не само избиват невъоръжените ранени момчета, но изнасилват медицинската сестра и подпалват санаториума.
  Престъпната червена партия вече 67 години чества “подвига” им.

 16. Уорлик е некомпетентен а можеби и продажен.
  Неможе да е представител на наи
  голямата демокрация в света.
  САЩ трябва да го отзоват

 17. Хайде Боко, ако имаш кохонес обяви
  Уорлик за “Персона нон грата”

 18. Към Helena:

  “Къде бяхте”…”взе да става”…”защо сега”…
  Е, добре , че дойде месията Ви, преди него така се бяхме изпокрили, че явно сме били незабележими за анонимните почитатели на Спасителя, които дори името си не смеят да сложат под самопризнанията за тотал(итар)ната си глупост!

 19. Чак сега ли видяхте двуличната политика на “най-свободната” страна…

 20. Г-Н Инджев,

  Съжалявам, но ви нямам доверие и за мен Вие не сте никакъв журналист, истинския журналист е обективен, а не както правите вие – изкривявате, дезинформирате и го поднасяте на публиката, с някакъв надсмиващ се тон, за истина. Цитирате Уикилийкс, Пардю, а последния кой го е захранвал с информация, да не мислите, че е някой почтен гражданин !
  Нека има антируско лоби, нормално е, но не сте Вие човекът, който трябва да ни озарява по тази тема, вулгарно звучи някак си. От статията става ясно, че трябва да им “бием шута” на Лукойл, на Руснаците, но в същото време много добре разбирате че това е невъзможно / в условията на пазарна икономика /. А същинския въпрос е кой ги допусна на пазара! Така фино и елегантно манипулирате читателите и насаждате тезата, че който е против руската политика е от добрите и това ви дава добра основа, ако някой пък каже дори една незначителна истина прорусия да го изкарате най-големия враг на националните интереси.
  Каквото и решение да вземе правителството, съм убедена че това е правилното а на псевдожурналистите, платени или не, им пожелавам приятно кудкудякане.

 21. Към Helena-aвгуст 28.2011,13:15

  Първият коментар към публикацията на г-н Инджев “Руският капацитет на вниманието на българските капацитети” е на един компетентен ядрен специалист – г-н Георги Котев/а не “псевдоинтелектуалец по безкрайно далечна тема като Ядрена енергетика”/.Обяснението му не е предназначено за провокатори с умствена недостатъчност,но мисля,че и ти би го разбрала…/ако го прочетеш,а именно:/цитат/
  “АЕЦ “Белене”,като действащ обект,действително е мираж и фантазия,но това не пречи на Петата колона да го държи на повърхността,в медийното пространство,за да отвлича вниманието на публиката от истинския голям проблем – АЕЦ”Козлодуй”.От едно строящо се предприятие,било то текстилна фабрика,тухларна или АЕЦ,никога не би могло да се открадне повече,отколкото от едно действащо такова.Именно, заради небивалия за българските мащаби,размер на разграбването в АЕЦ “Козлодуй” и е нужен балонът АЕЦ”Белене”.И вкупом политици и медии,със съответните разпределени роли,ни “осведомяват” за поредната “новост” околоБелене,за да нямаме време и помисъл да се обърнем към “Козлодуй”.

 22. Към Helena:

  Обаче ме четете вие, а не аз вас – точно това усилие изглежда да е платено.
  Колко ли ви снасят за снасянето на кудкудякащ коментар?
  Не знам за “истинския журналист” ( анонимните платени кокошки ли са критерий?!), но истинският човек си има име и биография- хубава, лоша, но собствена.
  Вие сте безлична с кудкудякането в чуждия полог( а и не знам дали наистина сте жена,за каквато условно се представяте, че да се обърна към вас иначе, освен като към безлична “величина”).
  Но поне нещо честно можете да свършите:предайте си дневния отчет на шефовете с признанието: ДНЕС СЕ ИЗДЪНИХ, САМОРАЗКРИХ СЕ КАТО НАЕМНИК(ЦА)!

 23. Посещението на Уорлик в Нефтохим е подкрепа за Цв.Цветанов, който най-нагло се противопостави на взимането на лиценза. Видяхме какъв защитник на закона е Цветанов и защо не каза лоша дума срещу съда. Неговото протеже във ВАС осигури безнаказаност на Златев и компания. Изводът – човекът на САЩ в България е Цв.Цв.

 24. До Helena:

  “Каквото и решение да вземе правителството, съм убедена че това е правилното…”

  Така е мила. Затова Правец стана частен град на фамилията Златеви. Затова им се отпускат пари от бюджета, за да могат да си строят голф-игрището там. Затова не минава нито едно дело срещу тая мръсна сган, която заграби държавни, общински и частни имоти. Затова все още правителството не е решило дали ще го бъде Белене, а оставиха тежкото си “да” за след изборите. Затова и в АЕЦ Козлодуй от 2006-та работят с експериментално ядрено гориво. Затова и ББ прие проекта “Евро+”, за който вие дори не сте чували, с което загробва България да плаща чуждите дългове след 2013год. Затова и Странджа загуби статута си на природен парк и бе заграбена от “бедни” и “социалнослаби” магистрати и общинари. Затова и бутат къщите на бедните рибари, а тези на яз. Ивайловград си седят и чакат да бъдат озаконени.

  О неразумни ю(у)роде! Кога ще се отърсиш от комунистическото си робско мислене и започнеш поне да задаваш въпроси към всичко онова, което ни заобикаля. Как може изобщо мислещ човек да вярва сляпо на правителство, на партия, на политик? Без дори да си зададе най-елементарни въпроси? Поне ми е ясно какви хора все още гласуват за комунистите… Явно са вдигнали интелектуалното ниво до такова, че да работят с компютър и Интернет. Досега си мислех, че за комунистите гласуват само хора на възраст 80+… Тежко на страната ни с хора като вас!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.