Оптимистична комедия с тъжна публика

Весело е, подозрително ведро е дори някак си на бойното политическо поле у нас. Вместо с гърмящи мини с надпис „компромат“, с каквито ни плашеха във футуристичните си предупреждения, то е осеяно най-много с някой ексремент в разтворен целофан. Но още повече са шегичките, които благодушно си разменят уж страшните врагове. И ми става едно мило, познато еднопартийно, макар да е също(то) завито в целофана, за който говореше преди десетина години Борисов, отричайки някога да се впусне в политиката.

Комедийния сериал през последните дни на август подхвана зализаният Първанов. Отчита се за мандатите, та камуфлажна пушилка се вдига по села и паланки, където на сказки с т.н. население разказва смешки за разведряване на тягостната предизборна атмосфера. След като се самообяви за доказан президент на всички българи, премина към любимия напоследък червен (с)кеч: „Първанов се завръща в БСП“ ( по следите на престъплението, би добавил някои автор на криминалета). И понеже сценарият на този (с)кеч е колективно дело, както винаги е било делото на Партията, се получиха забавни реплики и препратки към други комедианти. Завръщането му, като опит да превърне БСП в ПАСОК, бил сценарий, който можел да хрумне само на някой, който е бил наскоро на почивка в Гърция ( дотук – не е смешно, но четете нататък…), остроумничи др. президент.

Разпозна се обаче …Станишев. Бил на почивка в Гърция, но твърдо не се разпознавал като обект на намека. Значи е единственият на света, който не разбира хумора на Първанов. А и няма как да знае какво точно иска да внуши бившият му партиен ментор, защото май не си говорят. Това излиза от репликата на соцлидера, че научил (благата вест) за завръщането на Първанов в БСП от медиите.

Двама се надцакват и по хрумки на широкия герб на Борисов. Старият шеф на червените разчете предизборния лозунг на гербаджиите „Градим България“ като плагиат от бригадирско-комунистическия възторг в пропагандното клише от онова време „строим за България“. А и няма и как иначе да бъде- кратък преглед на опитите на Първанов да се шегува през двете петилетки, прекарани от него с ловна пушка и любовна…в ръка, показва едно: всичките му аналогии са от съветско-комунистически тип. Примерно „Брюксел не вярва на сълзи“ (по аналогия със съответния съветски филм) и т.н. Може би на новината, че неговият близък съратник в организирането на проекта АБВ (и на какво ли още не) Добрев-младши е съдружник с арестуван за рекет „силовак“ от т.н. застрахователен бизнес, ще реагира с риторичния въпрос (от римското право), приписван през комнизма като висша мъдрост на Ленин в методологията на анализа: „ Кому е изгодно“?

Младият му ученик Станишев обаче го удари от земята с каламбур от модерен ляв характер, разяснявайки публично същият лозунг на ГЕРБ като „Грабим България“. Така дръзновено, по комсомолски нагази бос в разтворения целофан. Защото да се подиграваш на другите, че грабят, когато си вожд на грабителите на съвременна България, е проява на канибалско чувство за хумор на продължаващия (предимно) под мъдрото ръководство на Партията пируване по време на чума с останките от приватизираната от червени олигарси българска мърша.

Вместо да се разгневи обаче Борисов похвали Станишев за остроумието. Бил впечатлен. Намекът е, че не очаква толкова акъл от един очилатко, който не е израснал на улицата ( като Борисов) и не владее каратистките хватки с използването на инерцията на замахващия противник. Пък Бойко ги умее, но спазва етиката на този спорт: целта не е да нараниш противника ( нищо, че с такива обещания си докарал публиката да те подкрепя), а само да го обездвижиш и да получиш съответните точки от журито.

Голямото жури апатично зяпа и се чуди дали да ходи да пуска бюлетини. Има опасност по пътя да нагази в това единство и борба на (уж) противоположностите. Диалектика! Което на диалекта на отчаянието от изборите без избор на въпросните противоположности, се превежда като „диария“: рядка консистенция от редки по своята прозрачност екс…перименти с търпението на хората.

А ето и така жадуваният и често препоръчван (ми) оптимистичен финал. Той е както във вица за робите на галерата, на които вестоносецът съобщил лошата новина за менюто им от собствени изпражнения, но пък от тях имало неограничени количества. И тук има добра новина: еск…перименти има достатъчно. Като и търпение от страна на народа, който шегаджиите, облечени във власт, си имат.

9 мнения за “Оптимистична комедия с тъжна публика”

 1. Отличен, проницателен и едновременно забавен текст, г-н Инджев! Не може да се допълни нищо, освен може би една перифраза на Илф и Петров, а именно-

  “Целофана се пука, господа съдебни заседатели!”

 2. Приятно чувство изпитах като прочетох понятието “кеч”.Веднага нахлуха стари спомени от едно време когато бях в казармата. Там имаше особен род строителни войски, наречени КЕЧ, които умилително наричахме – Краде – Е-е и Чезне.
  Незнайно защо мигновената асоциация беше с Гоце – и си крадна човека, и си е-на, и сега ще изчвезне ни лук ял ни лук мирисал.Така е като главният прокурор ти е бил протеже.
  Изобщо някои институции и нас са “пей сърце”, само да си от “Ченгесариата” !!!!
  Все пак, нашенци, до кога така ??

 3. Станишев открадна гъбаркането с мотото на Тиквата от форумите в интернет – само един час беше достатъчен на интернет-населението (в различни сайтове, чиито посетители не се припокриват, твърдя това, защото го следя отдавна) да накаламбури тъпите фуражки с “ГраБим България”.
  А “зайчето” го каза чак след един ден (по същия начин, преди 6 години на победната пресконференция след парламентарните избори същото “зайче” повтаряше дословно надълго и нашироко думите и мислите на изпечените манипулатори на общественото мнение по разните телевизии, казани няколко часа преди това). Та на него си му е принцип да краде чужди мисли. Защото очевидно свои няма – трябва да си доста тъп, за да атакуваш другите с това, в което си най-голям специалист, в случая – в грабенето.

  А че и милиционерите са тъпи парчета и повече от това не могат да измислят, това е ясно (като им знам експертите в предизборния щаб – бая смях ни чака тази есен). Лошото е, че мнозинството от раята се връзва и на такива дебели лъжи като “Градим България”…

 4. Сергей и Бойко си говорят. Сергей го пита: “Абе, Борисов колко ти е IQ-то? Щото моят е 130.” Бойко му отговаря: “Ха,”моят” беше толкова в детската градина, бе Станишефче.”

 5. Г-н Инджев слушате ли Президента по БТВ, и ще можете ли да избройте колко лъжи наговори за толкова малко време.

 6. Братя, тежко живеем, не се търпи вече това тегло! Само Царят може да ни спаси, но трябва да го повикаме. Искаме си Царя! Искаме хляб и народни правдини и само Царят ще ни ги даде! Той вече ни спаси от Драгалевския Безродник преди 10 години, ще ни спаси и сега, стига ние да пожелаем това.

  Искаме Цар, хляб и народни правдини!!! Щом Негово Величество Царя застава зад г-жа Кунева, то и аз ще гласувам за нея! Царят най-добре знае кой е читав и кой не. Благодарение на него преди 10 години българоубиецът Костов беше изритан от властта, не забравяйте това. Царят ни спаси тогава от гладна и позорна смърт – вечно ще сме му благодарни!!! Затова да гласуваме всички като един за г-жа Кунева, защото иначе Драгалевското Чудовище отново ще дойде да ни пие кръвта.

  Братя, аз вече твърдо съм решил. Ще гласувам за г-жа Кунева! Щом Негово Величество застава зад нея, значи тя е най-достойната. Да, аз вярвам на нашия Цар. Той е мъдър, благороден и добър. Царят е светлината, която все още грее над нас, Царят е надеждата ни, последната надежда . . . Царю, ще гласувам за г-жа Кунева, заедно с целия си род! Да, всички ние те обичаме и ти вярваме. Само ти ще ни спасиш от злото, тъй както ни отърва от Драгалевския Българомразец преди 10 години. Само Ти, Царю!!!

  Ваше Величество, не издържаме вече на тези мъки! Плачем, плачем горчиво, о Царю наш, но самите ние сме си виновни. Защото който не почита своя Цар, все едно се отрича от баща си. Виновни сме, Царю, не те защитихме от лумпени и безродници, които те обругаха. Отрекохме се от Теб и затова сега страдаме. И още по-големи мъки ни очакват, ако не се покаем. Царю, прости ни и ни помогни. Спаси ни, както ни спаси от Костов преди 10 години! Молим се, Царю наш!!!

  Който не почита своя Цар, все едно се отрича от баща си!!! Да живее Царя!!! Да живее Отечеството!!!

 7. http://www.publics.bg/bg/news/5640/

  Здравейте г-н Инджев, понеже няма друг начин за връзка с Вас Ви изпращам тази новина – мисля, че е прелюбопитна и заслужава коментар.
  Поздрави

 8. Сутринта го гледах по б(орисовата)ТВ. Това, че зае цял час ефирно време, няма да го коментирам.

  По-интересното беше следния разговор. Водещата го попита как ще коментира твърденията, че е Троянският кон на Русия в БГ.
  Той както обикновено не отговори директно. ЗАпочна отдалече и направи доста интересно самопризнание. В хода на тирадата му се изпусна и каза, че с Путин отношенията му се характеризирали с ключовото “доверие”. След което заяви, че лично Първанов пръв му е казал (чети доносил), когато се е обсъждал варианта за американски бази и европейски съюз и НВ. Путин бил дал съгласието си за тях (с други думи, ако не е бил съгласен, сме щели да видим и двете през ..). С това си изказване Първанов директно заяви, че е шпионинът на Путин за БГ и е получавал лично информация от първа ръка за бъдещи решения на държавно ниво.

 9. Повечето, които са над 35 години си спомнят (освен ако не са влезли в хора на болните от анамнеза: “Всичко беше ОК през социализЪма” ), че товавашният “слоган-лого”, на т.н. бригадирско движение “СТоИМ ЗА родИНАТата” беше модифициран (чрез отстраняване на ненужните буквички) на простичкото : СТОИМ ЗА ИНАТ!!!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.