Изпушилият “Булгартабак” е полезен за дълголетието на ГЕРБ

На България отчаяно й липсва каквато и да било стратегия в управлението и живее ден за ден в зависимост от нуждите за „хляба насъщен“ ( и комисионните, присъщи на управляващите). Сегашната власт не прави изключение въпреки претенцията партията да развива гражданите по европейски ( дребен пример: какво му е европейското да накараш депутатите си да прегласуват вече веднъж приетият закон срещу тютюнопушенето, за да угодиш на кръчмарското лоби?).

В едно отношение обаче ГЕРБ имат доказан успех в стратегическото планиране, макар и на къси, тактически дистанции и дестинации: в печеленето на избори. На тази база си позволиха дори да разиграят драматизацията с руския „Лукойл“ в една рискована шахматна партия, при която жертваха една фигура срещу спечелването на турнира- т.е. на изборите. И както се видя от социологическите проучвания, гражданите реагираха възторжено на този ход. После американският посланик Уорлик даде рамо на „Лукойл“ и подложи крак на Борисов с изненадващ удар върху имиджа му като борец за прилагане на закона, но премирът благоразумно премълча унижението и така показа, че му е по-важно да запази позитивите от демонстрацията на мъжество в измислената битка с руския арогантен богатир и да не прави „резки движения“ в партер. Пък който разбрал, разбрал за свалените гащи. Голяма работа, не е първица и най-вероятно няма да е за последно .

Точно поради доказания приоритет на ГЕРБ да печели избори на всяка цена наострих уши, когато някак без особен повод Цветан Цветанов подхвърли, че на следващите избори ДПС ще има проблеми с електората си. Как ли ще бъде постигнат този партиен успех? Не каза. Но буквално ден-два след това се разчу, че някой все пак ще бъде допуснат да купи „Булгартабак“- предприятието от времето на НРБ, което повече от което и да било друго генерираше политика през последните двадесетина години. При всяка ялова операция по неговата приватизация наставаше врява около избирателите на ДПС, свързани с отглеждането и продажбата на тютюн. Както би казал Оруел: който контролира призрака от миналото „Булгартабак“, контролира бъдещето ( на ДПС ).

Ето че „Булгартабак“ е вече на тезгяха с един купувач и с една хипотеза, която по-скоро е парадигма: няма как това да се случи без отчитане на същата тази стратегия за печелене на избори, приоритетна за ГЕРБ. Зад пушилката ( изразът, да припомня, беше употребен в интервю за в. „Труд“ от бившия посланик на САЩ в София Джеймс Пардю по повод „драматизацията на най-високо ниво“ около „Лукойл“) изплуваха руски пари, руски запор на сделката, поредна офшорна анонимност и зле прикрита персонализация на български купувачи от кръга на управляващите.

Че разиграват партия шах с Русия,която си гони своя стратегически интерес да държи в своята орбита страната ни, е ясно. Но не е един против друг, а заедно. Срещу кого ли? Срещу предизвестения губещ. Трябва да си голям булгартъпак , за да повярваш, че това не е България, най-бедната страна в ЕС, която е най-богата на възможности за безкрайно източване на уж вече изстисканата до последното евро икономика.

18 мнения за “Изпушилият “Булгартабак” е полезен за дълголетието на ГЕРБ”

 1. Браво,г-н Инджев.Аз не бих могла да го кажа по-добре.

 2. в полето пише “кажете нещо за тази връзка”……….какво да кажа- нямам думи, моя син би ме попитал …”и къде са ти думите”
  много много много ми е мъчно, че в България има хора които верват на Бойко, както верваха на Царя честити. Бойко е нещастен и посредствен цирков артист, такива са и повечето му подчинени. Кражбите са същите , натиска от полицията е по-противен от всякога. Искате доказателства за слабото управление на правителството- ето ви кражба- Булгартабак, финансирането на магистралите от Евросъюза е долна лъжа, за която ние данъкоплатците ще платим. Полицията върши своеволия и притиска граждани – пример за това е директора на МВР Стара Загора…но ние и преди сме виждали бързия крах на бързо спечелените избори… будистите биха ни напомнили за самсарната цикличност на битието, но както са тръгнали протестите то битието само ще ни напомни колко кръгло е всъщност….

 3. Жулиета :)))
  Бих ви припомнил първата будистка истина – живота е страдание :)))) Във Вашият случай, думата живот очевидно е излишна.

 4. Освен че е вьпрос на елементарно “оборудване на втория етаж” т.е. мозьчния багаж.
  БьБь & ЦвьЦвь толкова си могат,така както и всичките им кученца лаещи в тяхна защита по форумите-цитирам вожда и учителя ИМ (думите за кучетата не са мои).
  Нито тактика,нито стратегия можеш да искаш от биологичен вид двуклетьчно-то си има само 2 клетки в главата: комсомол+милиция

 5. Все пак, какъв е точно проблема, че Булгартабак се купува за 100 млн лева ?
  За справка, заводът който строи Кингс Тобако е на стойност 45 млн лв и според информацията ще бъде с последната дума на технологиите в сферата. При това не се обвързват за Х години с условия за изкупуване на тютюн, инвестиции и бла бла.

 6. С тази приватизация превърнаха за пореден път 7 милиона българи в БулгарТъпаци.

  Съвсем предизборно набързо и без много шум ще прехвърлят мажоритарния пакет в БТ-Холдинг на офшорка, най-вероятно собственост на Цв. Василев.

  Отколешна е връзката на тамдема Катев-Велчев с VTB, но те не са нищо повече от дребни комисионерчета на собственика на КТБ. за него тази сделка е перфектен баланс м/у добра инвестиция и сближаване с властта.
  Предвид наближаващите избори на ББ му е нужен както финансов ресурс, така и пълна медийна подкрепа, които ще получи след тази набързо скалъпена сделка.
  василев от своя страна ще получи веднага депизити в държавно-зависимата си банка от 169 милиона лева – илимпочти колкото ще са му нужни, за да плати за дяла в компанията. Паралелно с това, фата, че търгово предложение няма да е нужно да се отправи към миноритарите ще му спести допълнителни реално разходи.

  Цинично е да го кажа, но това е перфектната сделка за всички:
  -ГЕРБ получават пари за изборите (мнооого), получават и дългосрочна медийна подкрепа от едни продажни медии;
  -Цв. василев получава почти безплатно един сериозен актив, който освен добра възвръщаемост ще му носи послушанието на поне част от електората на ДПС;
  -Велчев-Катев ще получат легитимност като помешчиците на руските интереси в БГ

  Или казано иначе -TRIFECTA

 7. Прогноза: 1)сделката се сключва, 2) до няколко месеца държавата се екипира с някакъв вид дискреционна политика в бранща, 3)тази политика се ретушира като много изгодна за страната, 4) ръчички потрива купувачът.

 8. Do Nikoilai,

  Nikolai, aktivite i parite po smetki na BulgarTapak sa niakolko pati poveche ot 100 mln. Sega stana li ti iasno kakav e problema?

 9. Не зная дали разиграваме партия шах с Русия но мен, като голям булгартъпак не ме напуска мисълта, че отново (за кой ли пореден път) са ни зкачили като стръв на кукичката за улавяне на голямата риба!

 10. Doko
  Тоест, всички други освен единственият купувач, са някакви форинтъпаци дето не го знаят това и затова са се отказали ?

 11. Този филм беше прожектиран скоро: Мажоритарния собственик на БАКБ продаваше дела си чрез открита,публична и нормална процедура.Не кой да е,а управителя на БНБ Иван Искров убеждава продавачите да джиросат акциите си на ТИМ за 1 лев.Иван Искров не опровергава подобно твьрдение.Година по-кьсно Цветелина Бориславова която естествено няма нищо,ама нищо общо с БьБь придобива този мажоритарен дял за 100’000 ЕВРО. BritishAmerican Tobacco се отказаха в последната фаза на процедурата по приватизация.
  Направих си експеримент с племенника си който е на 9 години да му опиша ситуацията и да го питам какво мисли; двуклетьчните би трябвало като не могат да светят,поне да не тьмнят ако можеха да чуят отговора на момчето.

 12. P.S. За партийните секретари на двуклетьчните от ГЕРБ и всички знайни и незнайни матросовци лаещи в подкрепа на Вожда и Учителя БьБь:
  70 процента от цигарената фабрика в Ниш е продадена за 387 милиона евро кеш. БАТ спечели и 70 на сто от фабриката във Вране с офертата си за 50 милиона евро в брой
  Ако не са разбрали: 387 МИЛИОНА= ЕДНА ФАБРИКА,а НЕ ЦЯЛ ХОЛДИНГ. И да не ми подскачат обидени от думата “лаещи кученца” – техния Вожд и Учител БьБь така се изрази в прав текст.

 13. SIMEON
  Пак да попитам, защо форинтъпаците въобще не предложиха 200-300-400-500 милиона за Булгартабак ?

 14. След всички глупости, които се изговориха в ефир по повод продажбата на Булгартабак, за мен надеждата, че нещо се управя в България УМРЯ. Явно управлявящите ни мислят за малоумни и неграмотни. Господа, в нашата страна все още живеят хора, които могат да смятат. Излиза някой по телевизията и казва,че дружеството трябвало да се продаде за да се развива!!! Явно увеличаването на износа 800% не е развитие. пазарния дял на БТ падал! Но не говорим, че кондрабандата разцъвтява и управляващите не могат да я сведат до минимум.
  Сега чакаме да се приознесе Комисията по защита на конкуренцията.А тя какво ли ще каже, като не се знае кой е куповача? по пазара се носи слух, че куповач е Пещерска. Ако е вярно, как ли ще се спре монопола им тогава? Или след време ще има оправдания от сорта “ама ние не знаехме”
  Честно казано и на мен ми идва да си върна някъде личната карта и да забравя, че съм живяла в тази държава.
  Честит празник, Българи!!!!

 15. Цял живот сьм свикнал да ми задават вьпроси и винаги ми е било странно и чудно как може някой да задава отговор. Правя изключение:
  “защо не били предложили чужденците стотици милиони”:
  1.Колко пьти да кандидатстват в предизвестени конкурси? и Колко пьти участвайки в конкурси да бьдат изрядни в документацията си,а разни “парашутисти” да печелят? Едно от условията на приватизационният конкурс беше кандидат-купувача да е преработил минимално количество тютюн през изминалите години? КОЛКО ТОНА ТЮТЮН е ПРЕРАБОТИЛ “БТ ИНВЕСТ” при положение че е сьздадена наскоро с цел приватизация?Друго условие беше да е ЯСЕН по ПРОИЗХОД ИНВЕСТИТОР-НАУЧАВАМЕ ЧЕ ПАК БИЛА ОФШОРКА.
  Нещо взе да им писва на чужденците да им играем с “белязани карти” и да им показваме “вратички” “тарикатльци” и номерца на селски бекове дето минават само и единствено на други селски бекове
  2.Няма в световната практика хем да искаш гарантирана преработка на тютюн, хем минимално количество произведени цигари.НЯМА.Няма и никой няма да променя пазарни стратегии,структурно финансиране (особено в условия на криза) заради прищевки и изхвьрляния на тарикатчета от Банкя.
  Те затова.
  Нещо взеха да ме изморяват разни дьрвени философчета с платените си коментари(а ако не са платени значи освен дьрвени философчета са и откровени дрьвници), та не само ти повтарям в прав текст че освен аз като икономист,колегите ми икономисти, финансистите и юристите от инвестиционния фонд и НАЙ-МНОГО СМЯХ извикват коментариите ти сред общинарите ГЕРБерчета като им ги показвах. Отделно цитирам в прав текст чуждестранните инвеститори за проекта ни: “Ако имахте дясно управление щяхме да инвестираме вьв всичките 3 проекта,до доказване на НЕпопулистко, НЕмафиотско и НЕкомунистическо правителство инвестираме само в единия ти проект”.
  Синтезирано в 2 изречения обяснение: Защото НЕ са партийни секретари от ГЕРБ чужденците,НЕ са комсомолски милиционери и ИМА ДОСТАТЬЧНО ДРУГИ МЕСТА ДА СИ ВЛОЖАТ ПАРИТЕ СИГУРНО и БЕЗ НЕЛОЯЛНА КОНКУРЕНЦИЯ. По-ясно,елементарно и разбираемо от това НЯМА как де каже,а немците имат една поговорка “Който не разбира трябва да усети”

 16. Послеслов: Не е проблем British American Tobacco да се откаже от Булгартабак 2011а, British Petroleum от Нефтохим 2000а, Alcatel да изтегли меморандум за интерес кьм приватизацията на БТК през далечната 1992а, Lufthansa кьм авиокомпания БАЛКАН пак през 1992а. Всички тези компании има достатьчно други места кьде да вложат парите си,а много много дьржави не са Банкянски тарикатчета и не си измислят “вратички”,”номерца” и прочие тарикатльци.Политиците в други дьржави много добре знаят,могат и действат да привличат такива стратегически инвеститори,парите им и СТРАТЕГИИТЕ им за години и десетилетия напред (и дьржавата после само ги следи “да не нагазват просото” т.е. да си правят печалбите,ама да не прекаляват). Просто и елементарно,а който не е разбрал че от чужбина вече му показват “жьлт картон” на БьБь (Европа вече предупреди че Еврофондовете не се усвояват, финансовото министерство предупреди че бюджетния дефицит се помпа и помпа заради разплатени и неразплатени плащания, Уорлик вече показа жьлт картон и това не е солова акция) ще го види много скоро догодина.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.