(Съв)падение с духова музика

Празнуващите рождения ден на Тодор Живков не вярват или дори се възмущават от предположението, че писателят Георги Марков е отровен на рождения ден на диктатора – 7 септември 1978 г. Лондон. Било съвпадение…

Празнуващите 100 годишнината от раждането на рекордьора по най-дълго комунистическо управление на България дори и не знаят вероятно, че тъкмо на 7 септември 1954 г. е бил официално открит монументът на червената окупационна армия в София, замислен и издигнат от имитатора на Сталин ( дори във физическо отношение – с мустачките, шинела и т.н.) Вълко Червенков. Всъщност по онова време Живков е вече първи секретар на ЦК на БКП и е бил устремен към овладяване на партията и държавата.

Не е нито съвпадение, нито случайност също, че в днешна България в чест на диктатора свири официалният оркестър на армията, а в памет на убития писател държавата и пропагандата свирят „отбой“ от критиката на онова минало, когато рождените дни на Живков „съвпадаха“ символично със споменатите трагични символични събития.

„ Да живее феодализмът, светлото бъдеще на човечеството“- това бил лозунгът по време на робовладелския строй, шегувахме се по същото онова време. Обаче и тази шега се оказа истина. Ленинизмът ни „учеше“, че комунизмът може ( все пак) да победи в една отделна страна ( ако се казва Русия). Сега виждаме, че и феодализмът може да победи в днешно време – поне в един отделен български град. Казва се Правец, където на правата на родно място на диктатора диктуват модата на преклонението пред символа на същия онзи тоталитаризъм, който уж беше заклеймен ( и вече дори е поставен конституционно извън закона!). Подиграват се и това се толерира официално с жестове като надуването на духовата музика и с участието на областния управител от управляващата партия ГЕРБ Красимир Живков в инициативния комитет за възвеличаване на „величавото дело“ на правешкия каскет.

Главнокомандващият днес армията ( същата, чийто оркестър слави диктатора) Първанов даде личен пример за почит към живота и делото на Живков с участието си в церемонията по възстановяване на паметника му на 7 септември 2001 г. Тогава Първанов беше все още лидер на БСП и кандидат за президент, в чиято кампания този жест се вписа като класическа проява на опортюнизъм по лицемерната схема да се ухажва болшевишкият избирател от страна на ръководителя на партията, осъществила преврата срещу Живков.

Рамо до рамо с Първанов пък на снимката пред възкресения каменен спомен за Тато е Бойко Борисов, който сега, десет години по-късно, също „прави избори“, както би се изразил алековият Бай Ганьо. И ако снимката е явна, може да се види в архивите, то двамината ползват Правец като база и за не толкова видими „мероприятия“. Както вече писах ( но все едно е „нищо“), през март тази година в хотела на сем. Златеви, феодалните собственици на града, Първанов и Борисов са яли и пили заедно. Три дни – като в руските приказки, в които се казва за финал, че (толкова се ояли за трите дни героите) чак по брадите им текло. „Течна дружба“!

30 мнения за “(Съв)падение с духова музика”

 1. Според внучката на диктатора Живков и по съвместителство съветски сатрап, Евгения Живкова, не било нормално да бъде отказано присъствието на почетен караул и военна духова музика на комунистическия шабаш в Правец посветен на дядо й.
  Комунистическа наглост и ориенталското дебелоочие на тези изроди е пословична.

 2. Грамада – днес навсякъде в страната трупаме камъни, кой когато може пред паметниците символи на комунистическия терор. Дайде да направим грамада!

 3. Sus sigurnost magistrala Bankia – Toshovgrad e mechtata na segashnia premier. Taka shte mozhe da si hodi na poklonenie pri kumira i da igrae karti s vtoria mesia – Zlatev. I kato si pomisli chovek che tozi nash komunisticheski rezervat e v Evropeiskia suiuz…

 4. До г-жа Маринова: Чудесна идея ! През лятната си отпуска сложих камък на паметника на съветската окупация и си помислих, че ако всеки, минавайки сложи камъче, ще се получи грамада. Смятам, че идеята Ви наистина е отлична. В крайна сметка не трябва да се иска формално разрешение от някого както за официален митинг и, като погледне човек, нищо лошо не се прави. Просто си минава някой и си слага камък където си поиска. Но камък по камък грамада става 🙂

 5. Не се сърдeте, Борисов скоро музей и на Костов ще направи

  В центъра на Драгалевци.

  Сред експонатите ще бъдат няколко броя от “Работническо дело” , долара получен за Кремиковци и формуляри за дарения от Майкъл Чорни

 6. ”Празнуващите рожденния ден на Тато,които не вярват,че Георги Марков е бил отровен”,да не бъдат толкова намахано убедени в последното,защото вече не е нужно да си Георги Марков за да те отровят-може да си просто един Илия Божинов или даже Мишо Бирата.-Между трите персонажа -различията са огромни,но да го имат в предвид че и тях може да ги сполети-независимо дали са от ”честните” или алчни комунисти.

 7. До всички нормални хора е този постинг с поздравления за следния празник:
  На днешната дата 6’000-та кавалерия на г-н Колев разпилява в бой и обрьща в паническо отстьпление в р. Дунав 40’000-та казашка кавалерия през 1915 г. с което Добруджа се врьща в границите на Бьлгария. 6 ХИЛЯДИ СРЕЩУ 40 ХИЛЯДИ.

  Това е празникьт на днешна дата за Бьлгария.

  Сравнимо с това може да бьде само сражението при Драгоман в Срьбско-Бьлгарска война между 3’000 македонски доброволци опьлченци сами пожелали да се изправят срещу елитната срьбска кавалерия обучена и вьорьжена в Австро-Унгария. 3 ООО ПЕШАЦИ СРЕЩУ 7 000 ЕЛИТНА КАВАЛЕРИЯ-резултатьт: Кавалерията е била буквално разпиляна и когато македонските опьлченци завземат палатката на срьбския крал кафето му още вдигало пара на походната масичка т.е. изпуснали да го пленят за минути.

 8. Към гн.Сотиров

  Наглост и дебелоочие са възможни само там, където народите го позволяват! Честването на Живков не е нито едното, нито другото! Това е един национален позор за България и българите! И нека да бъдем сигурни, че това няма да остане незабелязано от нормалните страни и особено от онези, които имат причини да знаят много добре кой беше Тодор Живков!! Да не се учудваме защо към нас българите изпитват единствено ПРЕЗРЕНИЕ!!!

 9. Към ELENA.Z

  Съгласен съм с Вас. Но често хората сме слаби и не можем да правим неща както ние искаме или просто се плашим и се страхуваме. Има хора които са смели и не се страхуват и тях ги уважават. Едни хора сме слаби и се страхуваме, а други хора са силни. Така са нещата в живота.

  Ако имате желание прочете това, от Георги Марков, който на днешната дата писателя-дисидент става жертва на “българския чадър” именно на рождения ден на Живков през 1978 г :

  http://slovo.bg/showwork.php3?AuID=166&WorkID=4626&Level=1

 10. Идеята за камачето е оргинална и ми харесва много.Тр

 11. До като има партии като БСП ГЕРБ АТАКА и ДПС в България не може да има нормална демокрация.

 12. Гледах няколко от “големите национални телевизии” тази вечер – НИТО дума за Георги Марков и много (празни) думи за сатрапа Живков…
  Е, това е положението, Минке!
  Поне еднозначно се вижда, че всички медии в БГ са в червено (ДС) оцветени.

 13. Все пак,това вярно ли е,че посочения оркестър е взел участие в този комунистически цирк

 14. Обществото ни е все още болно , тежко болно

 15. И мен ме е срам, като чета тези истини.
  Питам се как стана така?
  Големият, смелият Георги Марков пише за моралната девалвация, която комунизмът причини. Защо това не се случи обаче в такава степен при другите пострадали народи? Защо унгарците, чехите и поляците възставаха срещу окупацията от чужда армия и срешу режима на своите продажници, а ние бяхме най-покорните и верни окупирани? Защо “Тодор Живков” е българин, а не унгарец? Защо ние нямахме Ерих Хонекер, който докато диктатурстваше, запази специфичната за немците култура, ценности, добродетели и национално самочувствие? Защо в другите, пострадали от комунизма страни, “социализмът” имаше почти единствено икономически измерения (всъщност не е ли това фашизъм – държава и икономика ведно?), а у нас предизвика дълбока морална и психологическа промяна, така че в 2011-та година Георги Марков да бъде наричан от сънародниците си родоотстъпник, а стогодишният рожден ден на Тодор Живков да бъде придружен от духова музика на държавен оркестър?
  Явно мнозинството от хората искат точно това. С промити или не мозъци, те искат това. Аз не се чувствах сред свои и затова сега живея и работя в Германия, тук хората са като мен.

 16. Г-н Инджев само изключителен журналист като Вас може да коментира излезлите напьлно еднакви коментари вьв вестниците “Труд” и “24часа”.Там най-после се признава за медийната манипулация”Тато”.След 20 години упорито налагане.Как мислите-да не би да настьпва нова ера в бьлгарската журналистика?Важно е мнението Ви.

 17. Проклет да е Т. Живков!
  Мир да няма “прахът” му!!!

 18. Здравейте!
  Към Mun4o.- Защо се срамувате да бъдете Българин? Нима човек може сам да определи къде да се роди. Това с комунистическия каскет и тарикат е ясно – част от жалката българска история и лошия късмет – три пъти да бъдем с губещите през 20В. Но само такива ли българи има. Нека вземем за пример точно днешната дата 07.09. Ако се срамувате, че някой чества рождението на един комунистически диктатор, което не е само срам , а и позор за демократична България( освен неговите близки, разбира се ), то се обърнете към другото събитие – убийството на един ВЕЛИК БЪЛГАРИН.
  Вярно, дело пак за срам и позор, но кого убиха и какво убиха жалките и нищожни комунистически мекерета? Един голям писател, българин и човек – Георги Марков е Човека, който представя другото лице на България, човека, заради когото аз пък се гордея, че съм БЪЛГАРИН. Нямаше как, а и няма да могат, обаче да убият великолепното творчество на писателя, станал мой духовен баща. Едва ли има някой, който да остане безпристрастен след, като прочете “Мъже”, “Жените на Варшава”, “Асансьора” и най-вече “Задочни репортажи за България”.
  Вечна памет за големия българин Георги Марков! И не забравяйте, че има достатъчно други достойни българи, с които да се гордеем, че сме българи!

 19. Това може да се случи само в България!Представяте ли си паметник на Хитлер и духова музика в Германия?И нито една телевизия не отбеляза злокобната дата на убииството на Георги Марков!Е, какво правим в НАТО и ЕС?

 20. Сотиров,
  благодарности за линка към Георги Марков.
  И понеже се е задала още една светла дата, т. нар. 9 септември – да видим какво ни казва Георги Марков за Деня на свободата. http://slovo.bg/showwork.php3?AuID=166&WorkID=4624&Level=1

 21. Гн.Сотиров,

  Нещо не сте ме разбрали! Аз не говоря за революции, въоръжена съпротива, насилие и подобни действия! Времето за това е отдавна минало! Не се изисква смелост за гражданска позиция, обективност, достойнство, морал, съвест и добър вкус, ако щете! Гражданско общество няма не поради липса на смелост, а поради отвратителен конформизъм, нагаждачество, мижитурство, апатия, нихилизъм, егоизъм, простотия и съображения за лично благополучие! Това не е слабост!! Това е национална черта! И разбира се къса памет и невежество! Ние сме народ, който обожава митовете. Особено за “силни” личности. Ето какво се изисква:
  Не гласувайте за откровени идиоти.
  Не гледайте идиотски телевизии.
  Не купувайте и не четете тяхните вестници.
  УЧАСТВАЙТЕ В ГРАЖДАНСКИ ПРИЗИВИ И ДЕЙСТВИЯ, А НЕ СИ СТОЙТЕ ПО КЪЩИТЕ В ОЧАКВАНЕ ДРУГ ДА СВЪРШИ НЕЩО! Протести с по 40-50 души са срам за нацията ни и доказват на управниците, че могат да правят каквото си поискат!
  Търсете ВИНАГИ правата си, а не махайте с ръка и едно: абе нищо няма да стане! Не се изисква чак толкова много, нали?
  А за разлика от много хора, аз съм прочела изцяло творчеството на Г.Марков – преди и след напускането на България. Може да прозвучи нескромно, но “Задочни репортажи” и “Когато часовниците са спрели” съм чела за удоволствие, а не за съставяне на мнение. С много малки изключения, там няма нещо, което да не знам. Лошото е, че младите няма да го прочетат! Аз съм родена доста преди прмяната от 1989 г.!

 22. Прав е Симеон, че “на днешната дата (7 септември б.моя) 6 хилядната кавалерия на генерал Колев (моля, да не се бърка със съветника на Гоце-б.моя) разпилява в бой и обръща в паническо отстъпление 40 хилядна казашка кавалерия”.
  Това става в боевете при Добрич на 5-6-7 септември 1916 година, известни в историята като “Добричка епопея”.Преди решаващата битка за Добрич на 7 септември генерал Колев произнася пред войниците си знаменателните три изречения: “Кавалеристи, Бог ми е свидетел, че съм признателен на Русия задето ни освободи. Но какво търсят сега казаците в нашата Добруджа? Ще ги бием и прогоним както всеки враг, който пречи за обединението на България!”
  И претворява думите си в дела.Спасява Добрич от нашествениците и ги прогонва оттатък Дунава! Прав е Симеон -боевете при Добрич са сравними с тези при Драгоман и Сливница.Но да сте чули или видели нещо по телевизията за това събитие? Или за Крайовската спогодба (7 септември 1940г.), която връща Южна Добруджа на България? Няма и да чуете и видите! Камерите на всички телевизии бяха насочени към КОННОТО СЕДЛО подарък на тодор живков от сатрапа кадафи. Сатрап- Сатрапу подарък прави! И това е по-важно от всичко друго.

 23. Прав е Георги Чунчуков: По-рано не учехме по история на Бьлгария за тези дати и тези сьбития за да “не обидим” СССР. Вьпроса е СЕГА защо не ги учим?!? Докато най-важното на 07.09.ще е седлото на Кадафи за Тошо Тиквата няма на кого да се сьрдим че тикви са начело на дьржавата и СЕГА.

 24. Дали през ума на честващите годишнината минава мисълта, че Тодор Живков бе поредната жертва на ЖИВКОВИЗМА? Не очаквам от тях да се сетят, че той (живковизмът) още си е жив и взема все повече жертви, вече по инерция.
  Само ми е чудно на какво отгоре очакваме Европа да ни гледа със симпатия, колкото и дефекти да и намираме.

 25. Мрете от яд гниди.Живков го помнят хората.Помнят и почитат.А ти куче инджево ще си останеш жалък плазмодий.

 26. “Лелеее, веднага ходи си купи некакви дъвки” Толкова миризливи лъжи изрече това грозилище…Като историк, мога да кажа няколко изречения за Тодор Живков: Бил е агент на Гешев и 35г. е предал цялото ръководство на работническата партия, чийто лидери са получили по 10-15 години затвор. Качил се на власт за да обслужва руските интереси в България.Довел страната ни 3 пъти до фалит! Изнесъл цялото българско злато-( 24 тона) за Москва (безвъзвратно) Два пъти опитал да предаде цялата територия на България за 16-та република. Отговорен за масовите убийства в лагерите и по време на “възродителния процес” Но, има едно престъпление което е толкова скверно, че не мога да го цитирам. Пише го в книгата на Джулиан Барнс за Живков- “Бодливото свинче” Добре е уважаемата редакция да отпечатва и коментарите на независимите историци, не само на хора като Искра Баева!)Коментар към интервюто на Жени Живкова в вестник 24часа)

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.