Първанов под и(нди)гото на посредствеността и самохвалството

Докато кандидатите за президент се помайват, настоящият такъв масирано бомбардира публиката с автореклама, сякаш самия той отива на избори. Пусна в ход всички възможни умилителни средства: от съпругата Зорка до вълчицата Зорница. Така научихме как скромната му съпруга си кара 20 годишният голф и дори качва стопаджии ( това е същият автомобил, размахван от семейството като свидетелство за скромност, но е всъщност подарък от един митничар през лятото на 1996 г., както подробно съм описал случая в „Президент на РъБъ”). Чухме също и мелодраматични нотки за едва ли не досадата на семейството да живее в държавна вила, напускайки уюта на жилището в квартал „Красна поляна” в София ( което пък, пак в книгата си, съм споменал като безвъзмездно ремонтирано пак по онова същото време от фирма с участието на семейния приятел Владимир Лазов, оказал се собственик по документи на едни мезонети в квартал „Гоце Делчев” в столицата).

Но най-вече Първанов пътува и проповядва собствената си значимост. Така се е прехласнал в ролята на проповедник на собствените достойнства, че сам не забелязва как се върти като изтъркана грамофонна плача, която прескача на едно и също място.

Спомняте ли си как от телевизионното предаване „Господари на ефира” изловиха Георги Първанов, че повтаря буквално цели пасажи от новогодишните си речи? Показаха писани под индиго откъси от изявленията му през 2007, 2008, 2009-та…Клишета, като това , че успехите ни нямало да дойдат сами като „късметчета от новогодишната баница” и много други подобни най-буквално присъстваха в уж различните му изяви. Дали са подготвяни на пияна глава или другарите от президентството разчитат, че пийналите в празничната нощ хора няма да забележат? По-скоро повторенията са резултат на прословутата българска немарливост и на откровен мързел екипът му да изобрети нещо ново. Във всички случаи става дума за пренебрежително отношение към същия този народ, към който държавният глава се обръща в новогодишната нощ. Колкото и да е виновен някой там зад кадър, в крайна сметка този примитивизъм изобличава дрънкащия баналности президент, който толкова си може!

Обикаляйки сега страната ( любимото му занимание по липса на възможност да продължи с екзотичните си пътувания по света), Първанов продължава в същия дух. Държи речи под индиго. Обикновено започва с това, че мрази да се хвали и след това започва да се хвали. Вчера в Шумен ( утре и в други градове и паланки) заявява отново и отново следното:
„DarikNews.bg, Шумен

Имам самочувствието на успял държавен глава, заяви президентът на България Георги Първанов в Шумен, по време на представянето на книгата си „Отчетът на президента за мандат 2006-2011 г.”.
След това вече безброй пъти заявено самохвалство, преминава към поредното твърдение, което увисва без да подкрепи с нищо:

„Той допълни, че когато си успял трябва да има самоирония. „Не бива да се вземаме прекалено на сериозно. И сега виждаме политици, които ни гледат много строго, които съдят непрекъснато – все някой им е виновен”.

Къде точно е самоиронията? Прави именно това, в което упреква другите: всички са виновни, само той е целият в бяло! От високото си самомнение, види се, черпи самочувствието да раздава оценки за едноличния режим на сегашното управление, макар самият той да управлява еднолично и да взима ( например кадровите си решения за пробутване на свои хора навсякъде) вече 10 години, ревниво пазейки от „външни погледи” цели сектори от националната сигурност, като разузнаването и превърнатата в лична негова обслужваща гвардия Национална служба за охрана.

И пред шуменската аудитория Първанов припомни отминалите „добри години”, сякаш те не бяха резултат от световната конюнктура и работата на предишни политици, които иначе мрази, но пък обича да си приписва заслуги за независещи от него успехи. Както обикновено- има се за съпричастен към успехите, но за провалите и слабостите са виновни само другите.

Не знам дали някой може да преброи за кой път той се любува на любимия си каламбур в сравняването на предишното със сегашното управление, пуснат отново в употреба в Шумен:

. „По-добре тройна коалиция от колкото тайна, сега имаме тайна – ГЕРБ и „Атака”, заяви още Първанов. „Продължавам да смятам, че страната е обречена на коалиционно управление”, подчерта президентът”.

Продължавам да смятам, че пълната безкритичност към двете петилетки на Първанов като президент от страна на кандидатите да се настанят в кабинета му до момента показва, че се задава негово продължение чрез приемствеността в посредствеността на най-високото място в държавата.

9 мнения за “Първанов под и(нди)гото на посредствеността и самохвалството”

 1. абсолютно точна диагноза-г-н Инджев!-Освен безкритичното си самообожание по-страшното при Гоце е ,че зад суетната си селска фасада е прикрита дейността на разузнавателните служби-,където още са същите мракобесни тоталитарни кадри,а в същото време в БГ няма един осъден за нац.предателство и шпионаж.Точно там е заровено кучето на покровителстване или ликвидиране на видните криминални персонажи или неудобни свидетели.Да не говорим за конфединциалността на списъка с хилядите помилвани от Гоце осъдени . Нито един от не по-малко инфантилно суетните от Гоце негови претенденти не се изказа да заяви -какво смята да прави с тези служби-нито ББ,който се закани че ще промени закона за разузнав.служби след мандата на Гоце -нещо вече е споменавал.-Странно,а всеки знае,че точно там е развъдника на специалистите минали през школите на кгб.Там е заровено кучето на възхода,проклятието и гибелта на повечето спонсори и съветници на Гоце.

 2. Нищо не му пречи на скромния Гоце след мандата си да се върне в 9-ти ченгесарски блок в кв. “Красна поляна”, където се дават доста жилища за продан и под наем. А като издъхне 20-годишният голф на вълчицата Зорка им препоръчвам за бързо придвижване до центъра частната автобусна линия 72, в която особено в участъка между краснополянския пазар и кв. “Факултето” е истински кеф да се возиш, откривайки “благоухания”, за чието съществуване не си и подозирал.
  Убеден съм, че Първанов се гласи да е следващият ни премиер. Хора, не допускайте това ! Не искам чак да го наказвам с връщане при нас, простолюдието, в “Красна поляна”, но нека не си причиняваме това, да дадем на този индивид възможност да продължи да преяжда с власт !

 3. Наистина, това е пробният камък: ако някой от кандидатите за президент съвсем сериозно и искрено се разграничи от посредствеността, царувала на Дондуков-1 през тия 10 години, то това ще означава, че е възможно той да прекрати тази приемственост в посредствеността. Такъв би могъл да заслужи нечия подкрепа от хората, които бяха недоволни от Гоце Първанов. Които се срамувахме, че чак такова недоразумение – умеещо обаче най-прочувствено да лъже – е на поста държавен глава на България. Ако някога има рейтинг на най-безличните ни чиновници, Гоце Първанов ще го спечели без конкуренция…

 4. Самовлюбен, празнословец и демагог е сегашния ни “социален” президент.
  Не че няма кой да го хвали но за по-сигурно обикаля страната с народни пари да лъже ,че (за 10 г.) е направил нещо.
  Е, поне си половува до насита…
  Скоро ще си ходи но дано следващия да оправдае издръжката на тази Институция!

 5. Сегашния ни „социален“ президент и компания пързалчица на бат Бойко бяха приготвили.Тъкмо да го пуснат и Господ в най неподходящият момент взе та им се разкри.Погледнаха към Него и хоп озоваха се на пързалката.
  На язовира за молитви към Господ се бяха събрали.Но нали никой неще да им каже,че името Му не е Русия,за това и бъркотията в главите им голяма.А бъдете милостиви помогнете на другарите.Бойко Борисов не разбира ,че другарите са майстори на пързалките и се нуждаят от помощ.
  Ако пък и бъдещият президент се окаже някой с не толкова “социалени” намерения и извади тапата на разузнаването зле.
  А и Русия нещо с Господ в пререкание влязла.И какво им остана – некакво си разкаяние.
  Никак не им е лесно,никак.

 6. Една промяна на конституцията ще реши кардинално това недоразумение каквото е в момента президентската институция.Реална власт няма,само представителни функции,а Бьлгария е парламентарна дьржава не президентска;затова е просто и елементарно: Президента трябва да бьде назначавам от Народното Сьбрание,а не чрез преки избори. Освен икономисване на средства за безмислени избори,ще може да бьде и свалян от мястото си по значително по-опростени и ефикасни процедури.

 7. Ловът (с оръжия-уникати) е хоби за аристократи,но нашият президент напет е “скромен” аскет.

 8. Според мен, SPEARHEAD, по-добре се получава със

  “скромен” каскет:)

 9. Иво, остави го да се покефи още малко момчето. 🙂 Чувства, че гюведжът е на привършване и изпада в паника. Прекалява с глупостите до степен delirium tremens.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.