На руснаците им се виждаме нация от русофоби

Няма причина да не се съглася с констатациите в руските медии, че българският туризъм си навреди сам с простотията, която се разиграва около принудителния престой на чужди туристи на летището в Бургас. Обаче има една подробност от реакцията на „Российская газета” , която иначе основателно пише за самозакопаването на българския туризъм, заслужаваща малък коментар. Ето за какво твърди доста злобно и абсолютно недостоверно в обобщението си въпросната газета:

„Няма съмнения, че, ако на мястото на руските граждани се бяха оказали британци или германци, проблемът щеше да бъде решен за броени часове или със сигурност за денонощие.

А “братушките” могат да почакат. Подобна е народопсихологията на мнозинството българи, каквото и да казват официалните лица в София. Всичко това непременно ще изплува в паметта на тези от нас, които през следващата година ще се замислят, коя страна ще изберат, за да платят за качествен отдих. В същото време България продължава да бъде място за заточение на почти 200 руснаци.”

Не четат как ги тачат, а тичат на отчитат някакъв спад на любовта към братушките! Сякаш само преди няколко дни нямаше поредната русофилска многохилядна олелия край Язовир Копринка, оцветена предизборно с присъствие и речи от страна на президента Първанов и неговите протежета Станишев и Калфин!

Нека за миг си представим невъзможното: събор на 10 000 , ако не и на 20000 германофили в Добруджа! Би могло да бъде оправдано от гледна точка на историческата истина. В края на краищата тя наистина е освободена с германска помощ, лично Хитлер е настоял да бъде върната на България. Представяте ли си близо 20000 германофили, натруфени със знаците на изчезналия райх ( както съветофилите се кичат със знаците на изчезналия тотаталитарен предшественик на германския райх). Представете си и как гърми нацистка музика, на фона на която български кандидат за президент в присъствието на президента да заяви, че който обича Германия, обича България! Ами да, германците са били съюзници и са допринесли за освобождаването на Добруджа. Докато „освобождението” на България от „братушките” след това е съпроводено от голямо връщане на територии на съседни нам братски народи и държави.

Логично ли би било? Да, ама някъде другаде, в друга държава, в която руски дипломати не могат да си помислят да създават проруска партия, каквато в крайна сметка създадоха и вкараха в парламента 4 години, след като през март 2001 г. за първи път в историята ни София събра смелост да изгони от страната двама от въпросните руски дипломати. Причината е била именно в това: намеса във вътрешните работи на България във връзка с опитите на двама от тримата прогонени шпиони, обикаляли България с цел създаване на структури на бъдеща партийна пропуска формация.

В България няма също и сборища на хиляди британофили. Огромната част от българите със сигурност не са и сънували, че британският премиер лорд Солсбъри държи пламенна реч в защита на младата България, над която през 1886 г. е надвиснала напълно реална заплаха от руска окупация като наказание за непослушание във връзка със съединението на България пряко волята на руската империя. Руският самодържец толкова се вбесил, че едва не наредил нахлуване и в… Индия като отмъщение за наглостта на британския политик да му противоречи и едва външният му министър Гирс го разубедил да се откаже от авантюрата (описал съм епизода в „Течна дружба”). Всъщност, принуден да се откаже от окупацията на България се видял самият руски император Александър Трети, срещу когото речта на Солсбъри в Лондон галванизирала и катализирала и без това кипящото вече общоевропейското възмущение от намерението му да си вземе България ( а част от нея да предложи обратно на Османската империя). Със скърцане на зъби Александър Трети се отказва от нахлуването в България, армадата му се отдръпва от българските брегове и кървавите бунтове на русофилите срещу законната българска власт, подстрекавани от Санкт Петербург, били потушени от българските патриоти. Така България, за разлика от Финландия и Полша, била спасена от руско поглъщане. Това е първи (и уви- последен) случай, когато Европа с общи усилия успява да спаси България от Русия с водещата роля на най-голямата световна сила по онова време- Великобритания. Сталин се възползва по-късно от новата конюнктура и осъществява намерението на Александър Трети да сложи ботуш върху България под навъсения, но безпомощен поглед на същата ( всъщност вече различна, омаломощена) Великобритания, която две години сама се бори срещу хитлеризма , докато в същото време СССР масирано налива огромни ресурси от суровини и материли в германската военна машина по силата на договора с Хитлер от август 1939 г.

Най-жалкото е, че и до днес много руснаци вярват на тъпата лъжа, че въпросният договор, който не само натиска спусъка на Втората световна война и води до моменталната подялба на Полша между хищните й тоталитарни съседи, всъщност бил нужен на СССР не само като отсрочка за подготовка за неизбежната война с Германия, но и осигурявал необходимите финанси за това: т.е. плели са въжето, на което да ги обесят срещу известно заплащане ( като перифраза на знаменития циничен израз на самия Ленин за тъпите капиталисти, които не схващат как търговията със Съветска Русия ще ги докара до бесилото, за което си плащат сами).

Апропо, като става дума за поглъщане: в Русия са толкова нагълтани с лъжите на собствената си пропаганда, че изглежда наистина си вярват на параноичната мнителност за някаква българска народопсихология, която била настроена срещу руснаците като такива, но била благосклонна към германците и британците. Щеше да е интересно, но просто е дълбоко невярно. Такава е жалката картинка на руските представи за нас на фона на казачока, който България често угоднически подскача под свирнята на Кремъл и маршируващата в съответния ритъм местна пета колона. Явно устремът на танцуващите и маршируващите не е достатъчно задоволителен. Още трябва, другари, за да ви забележат и оценят!

40 мнения за “На руснаците им се виждаме нация от русофоби”

 1. Аз лично нямам нищо против на отлив от руски туристи. Даже ще съм още по-доволен ако има отлив на всякакви туристи. Така стотиците хотели построени с мръсни пари ще фалират и някой ден може и да доживеем следващият Плевнелиев да не е толкова лицемерен и двуличен и да вземе да бута наред. Едва тогава, когато от хотелите, навалицата и пияните чужденци не остане и помен, може да си помисля отново да отида на нашето Чалгоморие.

 2. Dali vmania4enite na temata bratushki Bulgari ste pro4etat i razberat napisanoto? Vse oste mejdu Bulgarite e e mnogo populiarno mnenieto za Bulgaromrazeca Winston Churchill i Bulgarofobiata na Anglia!!!

 3. Не са малко хората който разбират отношенията и ползите от “Течна дружба” и други публикации, но не е ли време и вече необходимо да се премине на организиран отпор/ медиен, граждански, через фейсбук/ към по отктито заявяване на вредноста за България от подобна политика и практика като се използват всички легални форми.По този начин пласмасовите ни политици ще се принудят да имат не само медиино отношение.

 4. Те руснаците са недоволни от целия свят.Те са идеални,те са богоизбрани, не грешат,крилцата им наболи на раменете и всичко каквото правят другите нации и дьржави “не важи” щом няма тяхно участие или те самите не са го “благословили”.Колкото по-мотивирано,с доводи и доказателства им казваш&доказваш исторически,икономически и всякакьв род истини и реалности само тяхното мнение важи.И колкото повече дегенерират и неандерталчват толкова по-агресивни и войнствени стават вкл. и в глобален аспект

 5. Последният абзац на публикацята е всеобхващащ.Но…,мисля си,че написаното в “Росийская газета” е насочено към самите руснаци

 6. Продължавам,защото за голяма част от многобройните руснаци,Англия,САЩ,Германия ,т.е всички на запад от европейските граници на Русия,са нейни врагове,към които,случилото се с руските неизвозени туристи,естествено се причислява и “братска България”.Придавайки политически привкус на случващото се ,е характерен ход на чувството за неповторимост ,внушавано на руснаците от…..столетия назад във времето.

 7. Ха дано/като не можем да тръгнем нагоре/ простащината и неоправията така да надделеят, че да се изкорени и от последния малоумник русофилството завинаги!

 8. Драги Иво и читатели на блога!
  Проблема не е от тази есен, а доста по-отдавна.
  Прочетете в Търговския регистър – там всичко е записано.
  Кой кой е и защо е…

 9. Този текст,г-н Инджев е КУЛТОВ!!-Много,много силен и родолюбив текст-няма какво да се добави .Благодаря !

 10. Всъщност всички мегаломани напомпани със себеотносности за грaндиозност смятат,че останалите ги мразят и им завиждат,а всъщност те завиждат на чуждата свобода и щастие.Така е и с империите,така е и с параноидния шантаж към България,че била русофобска -подклаждан от родни негодници осребряващи т.н. си ”русофилство”,чрез което нерядко крадат и от руските си покровители.

 11. Колко хубаво би било тази великолепна публицистична статия, концентрирала в себе си толкова важни моменти от българската и европейска история да стигне до гладките мозъци на българските русофили. Но уви – трудно се изтриват стократно повторените лъжи , които вече са станали “истини” за голяма част от българите , които не познават историята на страната си.

 12. Дженюариъс А. Макгахан
  ТУРСКИТЕ ЗВЕРСТВА В БЪЛГАРИЯ
  — писма на специалния кореспондент на Daily News Дж. Макгахана
  (Превел С. Стамболов. София 1880. Скоро-Печатница на Я. С. Ковачев)

  От известно текстовете в блога и “Течна дружба” ми напомнят за посочената по-горе книга. Ха дано повече хора да се развълнуват като през ХIХ век!

 13. Да се чете ” от известно време”. Моля да ме извините.

 14. айде само да не се говори за някаква британска подкрепа, защото дъртата шаврантия “велико”британия винаги е подкрепяла османската имаперия

 15. Препоръчвам ви да гледате предаването “Исторический Процес” по руската телевизия “Планета RTR”.(Аз съм абонат на “Близоо” и я имам в пакета.)Вечер след 10:00ч.Там има много интересни дискусии по важни теми,които вълнуват руското общество и могат да се чуят неща,които рядко имат достъп до руски медии.И ги сблъскват със защитници и глашатаи на официозната политическа пропаганда и носталгици по “светлото минало”.
  Гледката и контраста са впечатляващи. И убийствено приличащи си със сблъсъка на мирогледи в нашето общество. Гледайте го,интересно е!

 16. Предишният ми коментар бе във връзка с темата на статията,защото “пиейки вода от извора” човек се убеждава как сегашната официална руска пропаганда системно и целенасочено набива в главите на своите граждани няколко основни момента,около които се формира техният мироглед.
  1.Съветският Съюз е имал своите грешки и отрицателни явления,но като цяло системата е била по-справедлива и хуманна от сегашната.
  2.За разпадането на СССР са виновни некадърни ръководители и най-вече вероломната вражеска политика на Запада,чиято цел е била разпада на държавата и системата.
  3.За всички злини от разпадането на СССР досега са виновни алчните и безскрупулни частници,(бизнесмени, предприемачи и вся остальная капиталистическая сволочь), и разбира се вероломната и вражеска политика на Запада,чиято цел е Русия да бъде бедна и изостанала държава,раздирана от конфликти и с примитивна добивно-преработвателна икономика.Каквато е всъщност в момента.
  4.Един от фактите, доказващи вероломната политика на Запада спрямо Русия е сегашното положение,когато вражеската западната пропаганда е превърнала иначе приятелски настроените към Русия държави в русофоби и нейни врагове.
  5.Затова изходът е един! Да се води по-агресивна и проруска политика и да не се допуска продължаващото обругаване и принизяване на Великия Руски Народ – мъченик. Както вътре в нея,така и навън. Всеки,който си позволява да подлага на критика историята или политиката на Русия по начин,накърняващ нейното име и достойнство е ВРАГ!!!

 17. ” Причината е била именно в това: намеса във вътрешните работи на България във връзка с опитите на двама от тримата прогонени шпиони, обикаляли България с цел създаване на структури на бъдеща партийна проруска формация.”
  За “Атака” ли става въпрос г-н Инджев?

 18. “Империя на злото”. Ясно, кратко, изчерпателно. Какво повече да добави човек?

 19. “Курск”- загина целия екипаж,а можеше да бъдат спасени някои.Кой спечели от това -“Силният”супермена.
  Какво пречи няколко стотин руснаци да се позабавят малко.Предизборна президенска.Там в руско ,а и тук Българопродажниците Г-н Инджев да цитирам в”подвижен виц” са се превърнали.Налагат се и смущения понякога.Важна е крайната цел ,а “какво тук значи някаква си личност(ви и в случая).Тоя техния супермен ще закопае Русия ,но няма как да им се помогне.Предсказанията на Ванга грешно са си изтълкували,късно е.

 20. Пъвърхносните запаси намаляха (по биологични причини).Налага се дълбоки запаси да се търсят (шистови),нали специалисти станаха другарите наши и не само.Едно “сондиране” настана.

 21. Ами, не мисля, че от газетата са чак толкова заблудени. Правят се на обидени в характерния провокативен тон.

 22. Към Костадин:

  От всички възможни отговори на откровено чугунените комунистически постановки за “по-справедливата” система на СССР , избирам само една реплика:
  Руският народ е мъченик наистина, защото “по-справедливата” система упражни върху него вероломното западно теоретично изобретение комунизъм и така руснаците се самоизбиха и самоконцетрираха в лагери на смъртта в гигантски, непознати преди на историята размери. Само техните ученици по тоталитаризъм в Китай са ги надминали в бройката на самоизбиването ( германците пък се опитаха глобално да ги надминат, но се провалиха там, където руснаците успяха със себе си).
  Както се вижда обаче Китай изпълзя от ямата ( чрез “частниците”!) на самозакопаването, а руският е на измиране и не се вижда друга перспектива там…
  Такива са фактите, а брътвежите са друго нещо.

 23. За тези, които са имали като мен възможност да пребивават за по-дълго време в СССР (1980-1984 г), оплакванията на руските медии за двоен стандарт имат и комични измерения:
  Факт е, че поне до 1989 г. българските граждани в СССР бяха третирани именно по начина, който сега предизвиква възмущение на руските медии по отношение на техните граждани в България. Накратко – крадецът вика “дръжте крадеца”!
  Съветските власти практикуваха различен стандарт както по-отношение на чужденците от Западна и Източна Европа, така и по отношение на народите от Източна Европа. Нещо повече – българите определено се намираха в по-ниска категория от някои източноевропейци като германците от ГДР, поляците и чехите. Основната вина за тази срамна руска категоризация на нациите от близкото минало (впрочем, тя се забелязва и сега!) носят тогавашните български власти, които се държаха като лакеи пред руските управници.

 24. Към old:

  Да, в “Течна дружба” дори съм описал какво са си говорили в руското посолство при посещението на ръководството на вече парламентарно представената “Атака” след изборите през 2005 г.
  Българските служби са засекли дейност, несъвместима с работата им на (руски )дипломати. Базата им за формиране на проруска партия е била предимно в населени места с в страната, където са активни “Тракийските дружества”, чиито изтъкнат ръководен кадър е бащата на Стефан Данаилов..
  Доказателствата, които МвНР представя в събраната папка, връчена на посланик Титов, явно са били толкова неопровержими,. че той просто е приел за сведение акта на експулсирането на шпионите (си – той самият е виден представител на ФСБ, лично протеже на Путин).
  Спрени от правителството през 2000-2001 година обаче, другарите шпиони продължават след това необезпокоявани дейността си и се поздравяват с парламентарния пробив на “Атака” през 2005 г., което е и причина за безпрецедентното посещение на тази бойкотирана от западните дипломатически мисии и до днес българска, но в действителност проруска по своята същност формация- същата, която крепи на власт и Бойко Борисов, впрочем.

 25. “Алма тур” са приложили руско “ноу хау”. Умишлените фалити на няколко руски авиокомпании /”Air Union”, “Заполярие” и “Континент”/през последните 2-3 години са подготвени по същата схема. Продаване на хиляди билети на цени по ниски от цените на железниците. Резултатът – хиляди руски туристи висящи по летищата. “Алма тур” са продали хиляди евтини почивки “all inclusive”. Но превозвачите и хотелиерите заявиха че не са си получили парите.
  Резултатът е отново хиляди руски туристи висящи по летищата.
  “Российская газета” вместо злобно да плюе България, да потърси истинската причина – “челния съветски опит”.
  Както са казали в сайта http://www.vesti.ru/doc.html?id=530666&tid=92314
  това е “ЧП с еффектом дежавю”.

 26. Неуредици с фирми на тур оператори се случват тавсякъде по света. У нас на няколко пъти туристи закъсваха в страни от , и извън ЕС. Колко пъти от 20 години насам се показват некоректни фирми измамили клиентите си. Има ги у нас има ги и по цял свят. Но НИКОГА за премеждията на наши туристи не е искана оставка! Имаше и доста по-крупни измами с чужди граждани. Измамите с ваканционни имоти в Банско и т.н. на британски и германски граждани, се помни. Но не си спомняме някога да е искано по тези поводи оставки на министри. Не си спомням така широко и подробно да се и отразявало от медиите. Аще по малко някоя партия да е искала оставки!?
  Дали ще навреди на туризма? Много съмнително. Нито на инвестициите – закупуването на имоти от руски граждати ще повлияе. Но ще помогне на такива като тези, които искат оставки да представят туристите като жертва на българската външна политика. В същност жертвите сме пак ние – българските данакоплатци, за чиято сметка се поемат допълнителни разходи за извозвмане на туристите. А тези които “страдат” зареди неволите на туристите, са си взели печалбата , пряко или косвено, защото бизнеса с туризма се държи от фирми близки до БСП.
  Както винаги, хем печалба, хем лицемерни сълзи. Демагогия!

 27. http://www.avtora.com/news/2011/09/15/nicolas_cage_sofiya_the_expendables

  “Вече осигурихме официално Чък Норис, доколкото знам същото важи и за Ник Кейдж. Работим върху няколко сценария, като планираме доста неща, защото все пак става дума за България. Там си малко като в заточение, знаете ли, особено през зимата”, коментира Слай пред изданието.

 28. Много точно описвате кога са изгонени руските дипломати и трябва да се напомня на хората,че това стори правителството на Иван Костов!Затова руснаците никога няма да му простят и впрегнаха цялата си пета колона в България за очернянето му!Може да има грешки в управлението на г-н Костов,но само заради тази му смелост и патриотична доблест ще го уважавам винаги!Защото повечето българи не осъзнават,че неволите и цялото ни нещастно съществуване /с малки изключения по времето на Стамболов/ след руско-турската война досега идва от Москва!

 29. Като става въпрос за признателност към Русия, предлагам да се “изчисли” накрая: Колко ХИЛЯДИ години Русия има претенции да им бъдем признателни /безприкословно изпълняващи заповедите им/, след като сме си платили десетки тонове злато за това.

 30. Към Иванов:

  Абсолютно вярно е. Свидетел съм например, как полското посолство се бореше лъвски да не изключват полски студенти ( даваше им писма с някакви извинителни причини за отсъствие и т.н.) при лош успех от Института за страните от Азия и Африка , който наистина беше труден за завършване с изучаването на източни езици през руския ( самите съветски студенти биваха гонени за лош успех още в първи курс- от моята арабска група от 12 души в началото продължихме само половината от нас след първите три месеца- изритаха дори едно синче на някакъв шеф от ЦК на КПСС и го пратиха в…журналистиката!!! Беше си като в казарма със съответната дисциплина). Докато ние бяхме предупредени от посолството, че при първо скъсване си тръгваме защото позорим България пред съветските другари…И знаехме, че това въобще не е шега работа.
  Впрочем, за всичките 5 години само един поляк успя да стигне до края и да се дипломира – явно не им беше чак толкова страхотно важно ( за пръв път тогава чух за полската драма в Катин и полските колеги абсолютно единодушно сочеха за виновник СССР, а ние зяпахме от почуда), докато ние българчетата залягахме и се борехме “за живота” си.

 31. iskam da kaja na drugarite ot gazetata che az lichno ne sam rusofob. Za tova pak sam KGBofob i fob na ruskata imperska politika. V tazi vrazka ako ne iskata da idvat v BG na more da se chuvstvat svobodni da go napraviat. Hich da ne idvat i ako moje vaobshte da sprat da se zanimavat s BG. I nai-veche da si vzemat “ruosofobite” Goce Sirishtnika, Boko, Volen Siderov, Seroja stanishev i t.n. (spisakat e dalag) i da si gi dundurkat v neobiadnata ruska step.

 32. “Росийская газета” бърка времето! При развития социализъм, гражданите на СССР и “лагера”, в качеството си на туристи, изпитваха помежду си неприязън. Българите не правеха изключение. В СССР ни гледаха с надменност, а ние тях у нас с презрение. Съветските туристи се обслужваха рутинно и с досада. Ставаха обект на вицове и подигравки. А който е ходил по страните от “лагера” и е извършил глупостта да проговори на руски, знае за какво става дума!
  Виж, на западняците лижеха задника, нали носеха долари! Може би това имат в предвид руските журналисти. Но времето е друго!

 33. Абе, хора, това е класическа схема за източване на пари за сметка на бюджета чрез АЛМА ТУР в нечии предизборни фондове. Няма да е чудно, ако и статията в “Российская газета” е платена от АЛМА ТУР. Обзалагам се, че ако днес НАПС, БОП и ДАНС по някакво чудо заедно запорират всички сметки и активи на горните, ще се окаже, че те са не на нула, а на минус, а кешът е в некоя офшорка и чака изборите.
  Иначе анализът е направо убиец, студентите от УНСС трябва да го изучават специално.

 34. Руските туристи няма как да изчезнат или намалеят, защото са собственици на жилища по черноморието. Обратното – непрекъснато се увеличават, но това не е лошо за бизнеса в този район. Но да говориш срещу България по повод кризата с прибирането на туристите в Русия е лош вкус. Вижте какво направи Финландия – изпратиха самолети да си приберат туристите и забраниха дейността на Алма тур в страната си. Сравнете с десетки пъти по-голямата Русия…

 35. Напоследък в печата много често се споменава как чужди граждани закупили си имот в България стават жертви на измами и грабежи. Но в тези статистики липсват данни за набези върху имотите на орките, а както знаем те си накупиха доста жилища по морето, Банско и прочие! Дали тези нападения не са свързани по някакъв начин с тях?

 36. От всички журналисти, които чета в нашата преса НЯМА ДРУГ, чиято русофобия да е ЕДИНСТВЕНА тема за изяви. Че сме подъл и неблагодарен, а и много продажен народ, наивен и завистлив, в това няма съмнение. Това го знаят най- добре Англичаните, знаят го отлично и сегашните господари на света. Не черпя познания от Вас г- Инджев, черпя от десетки други. Нека и уважаемите тук поддръжници да прочетат най напред “ ПРОТОКОЛИТЕ НА СИОНСКИТЕ МЪДРЕЦИ“ после кредото на Алън Дълес, после програмата за съсипването на България- “ Ран ЪТ“. Тръгнете всички по градските улици, за да видите, че кирилицата е смачкана от латиницата, от английския, от арогантността на чалгата и от подстрекаваната русофобия, на която вие г-н Инджев сте достоен, вероятно добре платен кардинал. Не съм русофил, само ми е мъка, че изчезваме като народ, предаван, продаван, манипулиран. Англичаните и Американците били нашите благодетели! Те са не само наши , те са “ благодетели“ на целия свят и последно на Либийците.

 37. Смятам , че мнозинството българи са наистина русофоби.Това , че някаква маса нискочели си правят някъде русофилските демонстрации , в никакъв случай не значи , че народът като цяло е русофилски настроен

 38. ИВАНОВ, от “еремиевия” ти плач не ми стана ясно какво общо има чалгата с латиницата, английския и “подстрекаваната русофобия”. Не разбрах защо трябва да сме русофили, за да не “изчезнем като народ, предаван, продаван и манипулиран”?
  По силата на какви обстоятелства и логика ако не приемам англичаните и американците за свои благодетели, обезателно трябва да приема за такива руснаците?
  Я ако обичаш обясни тук, защо например Западна Германия прие за благодетели американците и повече от половин век не само не изчезна като народ, а дори днес, понесла на гърба си разкапаните от социализъм източногерманци,в рамките на просперираща обединена Германия, претендира за ролята на лидер в ЕС?

 39. Браво Иво. Да си жив и здрав дълги години да громиш предателите русофили.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.