По(г)лед на кукувиче гнездо на оси

Днес левият милионер Петър Курумбашев заплаши със съд всеки, който спомене името му в скандала с несъстоялия се рушвет за столични общинари от 2007 г. Тази заплаха е рекет срещу журналистиката от страна на един самозабравил се богаташ на прехода ( от щаба на президента Стоянов в услуга на опонента му Георги Първанов). А да се съдиш с милионер с властови и неограничен финансов ресурс, натрупан именно след големия неочакван скок на Първанов в креслото на Стоянов (какво съвпадение, нали!), е като да предизвикваш мутра с бухалка на тъмна софийска улица. Така че няма да спомена името му и аз (във връзка с въпросния рушвет) защото съм и без това в ситуацията на подгонения с бухалката, който няма шанс да се отърве с подобрено здраве в тази конфронтация, докато мутрата си знае нейното: бие до смърт, пък после, ако ти стиска, си търси правата за погубения живот.

Споменавал съм обаче, че Курумбашев е известен в София (и в други градове) като голям любител на женските пъшкания по телефона срещу съответното заплащане ( и на други форми на правене на пари с розов оттенък, свързани с женска плът). Не знам колко е подсъдно или безрасъдно да кажа това за толкова агресивен политик, но поне със сигурност знам, че е истина. Дали би застанал пред съда да твърди, че е лъжа? Кой знае, момичетата, наемани за онзи вид работа, са лесна плячка на бруталните си работодатели, но и те са хора- понякога проговарят. А и не са малко…

От доста време Курумбашев пъшка в розово и по политически въпроси- не е червен по формален признак, целият е в бяло като непартиен член. Смесицата от бялото и червеното го прави нежнорозов в изявите му от парламентарната трибуна и по медиите. То, ако се замислите, остриетата на БСП в пропагандата, винаги са били встрани от ярко доказуемата партийност. Спомнете си безпартийния академик Сендов ( автор на някои от крилатите фрази на левицата от началото на прехода), още по-безпартийния Гиньо Ганев, чиито подобни крилати фрази дори бяха издадени в отделна книга: съвсем безпартийния Велко Вълканов и най-безпартийния ( и често най-безпардонния в изказа си срещу опонентите си) историк Андрей Пантев. Списъкът може да бъде продължен, но тази илюстрация е достатъчна за доказателство, че наемниците на партийната пропаганда са ударният отряд, нещо като мамелюците на БСП в атакуването на публичността, елитната й гвардия ( нарочно не използвам термина „еничари”, защото той е запазена марка на шовинистичното ломотене).

От казаното дотук мога да обобщя, че безпартийността на споменатите другари и подобните им инструменти за влияние върху общественото съзнание всъщност е надпартийна. Но не в онзи смисъл, който лицемерно се мъдри в документите на прехода като изискване към държавните служители, а в буквалния: над партията са. Всеки от тях струва ( някои – в брой) много повече от редовия партиец или депутатин с партийна книжка. Както се вижда и самият извънпартиен Калфин, устремил се към надпартийния президентски пост, търси патерица в надпартийното поведение на подгласника си Стефан Данаилов, който определено се оформи като човекът над партията – молят го, а той се дърпа, но когато благоволи да се съгласи да се кандидатира, партията му се хвърля благодарно на врата. Само с Червената армия се е случвало нещо подобно (през 1944 г. ) в България, а после се повтори и другаде – например в ЧССР през 1968 г., когато се твърдеше, че „здравите сили” са я помолили да смаже порива на нездравите народни маси към комунизъм с човешко лице.

Вчера Стефан Данаилов надпартийно обяви, че получавал повече сигнали за подкрепа ( чрез СМС- уау, каква социология!) от хора с десни убеждения, отколкото от “бесепари”. Така разпространи твърдението, че не само имал широка извънпартийна подкрепа, но и доказа плиткото си въображение в саморекламата. И най-вече илюстрира, че тази компания не се спира пред нищо в онази незапочнала дори кампания, когато й замирише на власт. С отчаяните си лъжи и ходове показва колко пагубно е да разчиташ само на хорицата с червени книжки. Тях с лекота можеш да си ги мамиш, защото вярват ( в религиозния смисъл на думата) в правотата партийната линия, колкото и да им е криво. За привличане на т.н. периферия ( внимание – това сте вие, дето му пращате СМС!) е нужна надпартийност под партийното крило. Там е топло и уютно на запъртъците. Видно е от пръв по(г)лед на кукувичето гнездо.

Опаа, тръгнах от корупцията и Курумбашев, а стигнах то курешките. Без да искам, честна дума, не ме бийте с бухалките!

Послеслов:

Ако четете това, значи най-вероятно сте прочели юбилейната публикация в блога ми под номер 2000 ( много ли е, малко ли е за около три години и половина, не знам – вие преценете).
Това с бройката също е случайно.

45 мнения за “По(г)лед на кукувиче гнездо на оси”

 1. Надпартийни, но винаги в червено. Станаха вече смешни с тези евтини клишета. Колка са изпосталели гласуващите за тях – всичко това е психологична война, за да държат жалките си поддръжници в окопите !

  PS: Честито на на И.Инджев и всичките му почитатели ! Радост и усмивки и в къщи и с приятелите !

 2. Поздравления!
  И за 2 000 брой на блога и за статията, която отново е много добре написана.

 3. Ако ми позволите,да поздравя Иво послучай този не малък юбилей. Курумбашев е достатъчно гнусна персона, за да бъде обсъждана . Стефан Данаилов вече е внапреднала фаза на шизофрения,понеже живее в своя измислен свят от “На всеки километър”,където играе ролята на един изменник на своя народ и служещ на една чужда империя – толкова принизение на българския народ не съм очаквал-Стефан Данаилов ни постави в ролята на кучетата на Иван Петрович Павлов,без мислене,без мнение,научени на “интелектуални” навици от комунистическата пропаганда. Кога,…кога ще осъдим морално тази продажна,лицемерна клика – погнусявам се от тази тяхна лакомия,арогантност,лицемерия и мръсотия .

 4. Поздравления за юбилейната публикация. Оставам си Ваш най-редовен читател и почитател.
  А КОРУПБАШЕВ спокойно се подрежда в тройката на най-големите НАЦИОНАЛНИ ОТВРАТИТЕЛНЯЦИ.

 5. Честито и от мен! Чета Ви с огромен интерес и удоволствие. Продължавайте в същия дух!

 6. Така е-всички престъпници и бездарници би трябвало да са Надпартийни по принцип и да нямат място в партиите на една ЕС-държава.Интересно обаче въпросните персонажи -къде и кой ги сертифицира като ”надпартийни”-това някакво тяхно лично влизане в роля ли е или амнезия за собствената си токсичност в разочарованието на българите от партиите или вече ”над-партийността” е някаква смекчаваща вината диагноза.Много е деградирало за една партия да се крие зад две театрално забавни и меркантилни фурнаджийски лопати ,но пък както винаги визията им е достъпна за възприятие на дементния и електорат .Честит юбилей на сайта и да се множи стократно вдъхновението Ви,макар и до сега да е все горчиво.

 7. Поздравления и от Ann Arbor Иво.Твоят блог е едно от малкото свестни неща останали в България.Продължавай все така.Няма да се плашиш.

 8. Честито за 2000-ната С У П Е Р готина статия на С У П Е Р готиния и С У П Е Р талантлив и начетен журналист-Иво Инджев!!!

 9. Pozdravlenia za iubileinata statia, G-n Indzhev. Udovolstvie e da cheta bloga vi.

 10. Честит 2000-ен юбилей! Последната статия е достойна да носи този пореден номер – много силно и много вярно е всичко!

 11. Поздравления! Две хиляди е наистина сериозно, но колко още за да се промени нещо?

 12. Поздравления за юбилеййната публикация – отново една чудесн статия!

 13. На мен не ми остава нищо друго,освен да присъединя гласа си към честитките по повод 2000 публикация!Почти винаги съм съгласен с позициите Ви г-н Инджев!Казвам почти,защото понякога прекалявате с включване името на Гоце в различните теми.Мисля си,че тази мижетурка не заслужава толкова да му се отделя внимание!Дано съм добър пророк,но ммисля че Времето на Първанов принадлежи на миналото,белязано за съжаление с неговото активно участие.След като и АБВ умря преди да се роди/замразено,по думите на Гоце/,значи,въпреки всичките му напъни,той ще остане в миналто както самата БСП,която той прокламира ,че ще обнови.Освен това,според мен,трябва ежедневно да се обръща внимание на действията на втория ешалон на БСП-ГЕРБ,защото от него зависи бъдещето на България.А то,очевидно,не е розово,въпреки съответните напъни на Б.Борисов и Клика!!

 14. Честито Г-н Инджев! 2000 публикации за т5ри и половина години е много! Повече от една публикация на ден. Всеки ден, няма празник, няма делник! По мое скромно мнение вие сте журналист номер едно на България! Наистина няма много журналисти у нас, повечето са пишман блюдолизци, но Ас номер едно си е Ас. Поводът е голям и темата е печално малка за юбилейна публикация: Поредният Бай Ганю Корумбашев и остарелият женски идол у нас Ламбо лекето. Не знам дали последният си дава сметка, че само е използван за привличане на колкото се може повече дамски електорат! Това поне е добра новина. Показва докъде са опрели БСП!

 15. Браво Иво!
  Вече си политически правилно ориентиран, винаги с тези, които са на власт.
  Пак може да цензурираш мнението ми. Имаш опит.
  Бъди здрав!

 16. Поздравления!
  И за 3 000 -я брой .Щом като и др.Божинов ви чете и заплахи отправя към ГЕРБ да не пипат там къде викам ,значи тепърва много писане Ви чака Господин Инджев.
  Бог да ви поживи,здраве и сили да ви дава.Вие пишете !
  По междо другото ако и сега гербаджиите не схванат каква голяма болка е Криводол за другарите и ги изпуснат,незнам кога.Много запъртъчно е тук,много.Вапцаровото “Разровиш ли го ще мирише….” ще бледнее.Противогази ще трябва да раздадат.Тома Томов – коалиционния партнер който др.Божинов никък не харесваше(тишина).Мисля си Валери Стаменов има каво да каже. “Издирваната” Долорес Арсенова мостове стои тук -отнесе ги водата но пък другата и виличка се построй (тишина).Топли връзки криводолски трикоалиционни (тишина).Канализации строене и след тях земетресение от 10-степен все едно е минало (тишина). А пък за криводолската коалиция между каракачановото ВМРО и БСП (Ако стане Ванче Михайлов какво ли ще каже !)…Ей гербаджии предишния път
  принудиха кандидата ви да се откаже така ли ще оставите нещата.
  То тук друго няма,а да подкрепите вашия кандидат знам ли.СДС има само табелка,и БСП даже е менте тук.Въобще много и КУКУвичи даже скрити запъртъци има тука.Мноого.

 17. Аз освем да кажа а честита цензура друго явно няма да може.Много писане написах-изчезна.

 18. Комунягии Бойко Борисов несъм му фен ,но няма да ви мине номера с бутането му.Ако трябва ще му стана фен !

 19. Единственото, което ме окуражава и предпазва от деградивно отчаяние, е дълбокия и точен анализ на И. Инджев, разбира се и много други, преодолели страха, неподдали се на отвратителната манипулация от страна на партийни клики и нагли посредственяци.
  Труден е пътят към достигане на ниво, определено като гражданска позиция.Но България трябва да се спаси, заради децата и внуците ни, а и защото е наша родина. Невероятния труд на Инджев, всеки божи ден, е примерът за безкористност, морал, интелект и свято уважение към хората.Благодарим ти, Иво.

 20. Писанията за българската политика (както и самата тя), ме уморяват до смърт с прозаичността си и възвеличаването на средновековната единственост на целите пред нейните “воини”. Удивително е, че същото това, представено с неповторимо оригиналния хумор на г-н Инджев, събужда неподправен интерес и даже и в най – порочните си варианти лъхва на нещо като оптимизъм от усещането за достъпността на онзи къс конец, което, като го подръпнеш, цялото оплетено кълбо би се разплело.
  Напр., винаги съм си мислел, че прилагателното надпартиен е тясно да събере един специален надпартиен “алианс” в България! И ето, че имало степени – по- и най-. Да сте жив, здрав и все така неуморен, драги авторе!

 21. Честито и от мен.Аз бързам да изпреваря Божията “милост”,но виждам няма да стане.Е както и да е.

 22. Поздрави за 2000!! Толкова ли станаха? Като че ли беше вчера! Дано сме заедно още много пъти по толкова!!!

  Този Курумбашев не бозаеше ли доста време от най-голямото обществено виме – БНТ? Там нещо продуцент или какво ли? Не беше ли “КУ-КУ”? Какви ли не отрепки излязоха от този преди всичко партиен синекур и направиха състояние и кариера на гърба на нас, данъкоплатците!! А за онази история с аварията на АЕЦ, не понесоха никаква отговорност! А паричките на МУЛТИГРУП и някои в последствие фалирали банки?
  Безпринципност, нагаждачество, сервилност, интересчийство, безочие и нахалство! Това е лицето Курумбашев!

 23. Честита юбилейна публикация на Иво Инджев.2000 е наистина впечатляваща бройка статии,като имам предвид не само количеството, но и съдържанието на публикациите-много точно,компетентно,безкомпромисно и истинско.Продължавайте все така г-н Инджев!Чета написаното от вас с удоволствие и виждам,че съм един от многобройните ви почитатели.Благодаря Ви за това, което правите!!!

 24. Пожелания следващите 2’000 статии да са все така хубави,но всички от тях по нелоши поводи.Пожелания и да намалеят заядливите малоумници които заради желание да им се обьрне внимание са способни на всякакви обиди,заяждания и откровени провокации

 25. Поздрави Иво. Как успяваш?
  2000 публикации + две книги за 3 години + общественна дейност + семейство. Да си жив и здрав.

  Погледни, ако имаш време, двете кратки (общо 4.5 минути) но красноречиви клипчета показващи (според мен) истинското лице на интересите на Петата колона на Балканите. Сърбите затварят наглата уста на руския посланник в Белград. От РБ е участвал Николай Младенов. СТАРАТА ЛЮБОВ (КЪМ РУСИЯ) НЕ РЪЖДЯСВА САМО В БЪЛГАРИЯ. Ако ти се стори интересно…ти си знаеш – ние ще четем.

  Belgrade Security Forum 14-16 Септември, 2011

  http://www.youtube.com/watch?v=9YRiMdEWu2g&feature

 26. 2000 ! Браво. Но да знаете, че в някои дни които пропускате да пишете е малко разочароващо поне за мен.
  За СМС-ти до тъй наречения ‘мастеер’ -обикновено аз ги пиша до някого с когото не искам да говоря.

 27. Честит юбилей! Следващият да е при събития, за които повече да се подсмиваме и по-малко да се ядосваме! Написаното да бъде все така пиперливо за тези, които не го харесват и все така разведряващо за почитателите Ви! И като вас да мислят,пишат и говорят все повече хора!

 28. Навремето комунистическата пропаганда тиражираше налудничавите хиромантии за”Прокобата Кенеди”(че над това семейство тегнела някаква прокоба)И защо? Защото Кенеди е изрекъл думите:”АЗ съм берлинчанин…” Истината е друга, върху свободни хора не може да има прокоба! Те са поставили общочовешката кауза пред цената за своя живот!
  Истинската прокоба тегне над комунягите защото те не се разкаяха и не поискаха опрощение!

 29. Не ми е ясно с какво заслужихме радостта да четем Иво Инджев. Но съм много щастлив, че Ви имаме. Благодаря!
  КорумпБашев е просто гадна издънка на гоцевщината в тази окаяна страна.

 30. Не знам дали 2000 публикации са много или малко,но много от тях са по-стойностни от целият периодичен печат за денят на тяхната публикация!
  Поздравления и благодарност!!

  http://www.vbox7.com/play:ee562dac

 31. Към: VL:

  Да кажа, преди да съм видял клипа, че гледах по Си Ен Ен нещо невъобразимо ( за един дипломат): без да знам в началото, че това е руският посланик в Белград, се чудех кой е този клоун ( бях включил малко късно програмата). Оказа се, че е руският посланик в Белград, който навиква намиращите се там на международна конференция сърби, че не са възмутени от положението в Косово, колкото е самият той. Зрелището беше повече от комично, но и симптоматично в много отношения…. ( за малко се видя от кадъра, че българският външен министър Младенов).
  Сега, след като изгледах клипа, виждам и добавката от скандалното поведения на посланик Канузин: обяснява на водещия конференцията (сърбин), че неговата страна е малка и не е важна страна с глобални интереси…прекъсва го и му се кара най грубо и накрая, настоявайки да продължи извън регламента, театрално и саркастично пита , сочейки с пръст и други участници дали ме у позволено да продължи ( един от посочените казва, че не е водещ, но ако зависеше от него – “не”!). Цялата аудитория го подкрепя и започва да вика “не”…Канузин свива знамената и се оттегля. Би трябвало да го оттеглят от поста му, ако Русия беше нормална държава, която не дели останалите на малки и големи и не натяква ( както Канузин направи за руската подкрепа за Сърбия) с претенцията да получава в замяна послушание.

  Кога ли ще чуя българска аудитория да каже нещо такова на руския Исаков в София, който си позволява публично да обижда българи на “маргинали”, защото били малко ( според него)…Вместо това му се мазнят и го аплодират…

 32. Честито и от мен г-н Инджев за юбилейната статия която на всичкото отгоре отново е на обичайното високо ниво. Докато ви има вас и почитателите ви има надежда и за България нещата да тръгнат в нормална посока.

 33. Честито от сърце. Бъди здрав и пиши.
  А иначе курешките не са проблем ако срещу тях стоят нормални хора. Проблема е че нормалните се снишиха твърде много и почти не се виждат, а курешките обсебиха икономиката медиите и властта.

 34. Честито! Прочел съм голяма част от тези статии и като гледам състоянието на обществото и държавата ни съм убеден, че следващите 2 000 публикации ще бъдат написани за доста по-кратък период от време…

 35. Поздравления за юбилейната статия! Това е сизифов труд, но, искрено се надявам, не напразен!

 36. Честито,Г–Инджев!Пиша Ви за първи път.Денят ми започва с Вашият блог.Много Ви уважавам и споделям всичко написано от Вас.Възхищавм се от таланта Ви!Бъдете жив и здрав!

 37. Браво Иво !!! За 2000-те бройки (публикации ) :)))
  Да сте живи и здрави ти и всички около теб !!!!

 38. Г-н Инджев,
  За Вашата публицистика – неуморна е. По отношение на литературни качества – никога няма да мога да пиша неща като Вас. Крайният продукт е-публицистика. Това са Вашите лични мнения за нещтата около нас. Г-н Иво Беров също има добър анализ за тези неща.
  От публицистиката не произлиза нищо. От журналистиката по-голямо нищо.
  Не мога да преценя колко от “чалга поколението” се интересуват от нещата около нас. Дали изобщо обръщат внимание на тези теми?
  Все пак достатъчно е,че има хора които правят оценка. Можеше е, и да е по-лошо – да няма и такива.

  С уважение:Б. Илиев.

 39. Бих изпратил на изпълнителя на роли на мафията (в чужбина и у нас) подкрепящ СМС от следния вид:
  :))=====
  :))=======
  :))=========
  и т.н.

 40. Г-н Инджев , за мен сте мярката за морал , ориентир в политическата вакханалия. Честита 2000 -на принципна журналистическа позиция . Пожелавам на Вас и на всички нас , които Ви четат , да Ви видим скоро на екран.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.