Борисов може да постъпи като поляк,но само ако го ядосат българите

Министър-председателят Бойко Борисов реагира днес в Добрич на протестни плакати срещу (евентуалния, неизвестно кога и дали) добив на шистов газ в България с гневната реплика, че ако го ядосват, ще вземе да даде разрешение да се издирва въпросният митичен природен ресурс.

Борисов с основание е заподозрял, че опонентите му го обгазяват политически с протести срещу предполагаемото проучване за предполагаемите находища от шистов газ в България. Макар да е сигурно, че сред загрижените за екологията българи има автентично развълнувани от хипотезата за бъдещи вреди от подобен добив, два пъти по-сигурно е, че тези страхове се употребяват предизборно. За разлика от проучването и добива, за наличието на тази злоупотреба няма нужда от специално проучване, за да добие човек това впечатление: кандидатът Калфин демонстративно я взе на въоръжение в пропагандните си изяви. Можеше да избере ролята на подкрепящ и само да подстрекава протестите, но предпочете да е лице на кампанията. И от този момент тя напусна сънищата на истински екологично загрижените, за да се превърне в нещо наистина мокро и доста лепкаво: в шантажиране на хорското незнание, страх и склонност към вайкане за „неродения Иванчо” под диктовката на една политическа партия, нагазила до шията в екологични вини за съсипване на българската природа от десетилетия наред.

Същевременно в Полша, където отдавна са ядосани на руския газов натиск, се случва следното:

„Полският премиер Доналд Туск обяви в неделя, че търговската експлоатация на находищата на шистов газ в Полша ще започне от 2014 година, предаде Франс прес, цитирана от БТА.
“Запазвайки умерен оптимизъм, мога да кажа, че търговската експлоатация на шистов газ ще започне през 2014 година”, заяви Туск пред журналисти в Любочин (Северна Полша), едно от местата, където се проучват полски находища, оценявани като най-големите в Европа.
Според него Полша би могла да достигне “газова обезпеченост” през 2035 година и след дългогодишна зависимост от Русия страната ще добие автономност в тази област.
Туск е получил гаранции, че сондажите и проучванията, които се правят, няма да изложат на опасност околната среда.
“Това е много важно за нас”, увери той. Според него “това е аргумент в тази голяма дискусия в Европа по въпроса дали шистовият газ е приемлив или не”.
Миналата седмица министърът на икономиката на Полша Валдемар Павлак съобщи, че на 8 септември на полска територия за първи път е добит шистов газ.
“Кладенецът в местността Лебене в Заходнопоморското воеводство е много перспективен”, уточни той.
Еврокомисарят изрази желание за приемане на “общи правила за защита на околната среда, за да могат страните членки да дават разрешителни за експлоатация при ясна рамка”.( Медиапул)

Каквито и обратни примери да има, например с отказа на Франция от проучвания в тази област ( засега), забележителното в сравняването ни с Полша, което се натрапва в случая, е, че там търсят позитивите от ситуацията и действат в рамките на националния си интерес, а не „на инат” на вътрешния си противник. У нас обаче противникът е не само вътрешен, но и играе по балалайката на чужда държава. И понеже в началото написах, че съм сигурен в политическата злоупотреба с „неродения Иванчо” по темата за шистовия газ, готов съм да се обзаложа за още нещо, също толкова сигурно: въпросната чужда държава се бори да спечели време в търсенето на своето изоставане в технологията за добив на шистов газ по същия начин, както трескаво се бореше да навакса в областта на ядрените оръжия в периода след края на Втората световна война. И успя- поне в това отношение успя (временно, преди да се самозакопае икономически в това състезание)! Защото за задоволяване на претенцията за величие там средства и усилия не жалят. Не се съмнявам, че и този път ще успеят. Щом американците са изнамерили начин и руснаците ще ги догонят все някога. Това едва ли е непостижима технологична задача. Дотогава обаче изборите ще са минали в България и калфите на слугинажа на чужди стратегически интерес ще са инкасирали пропагадните си ползи в духа на казаното на събора на русофилите от Калфин: „Който обича Русия, обича България”!

Тъй като „инат” е арабска дума, да припомня на податливите за пропагандната оран български умове арабската поговорка, че който се е вятър, жъне бури. Така ще и с далечната ни перспектива да постигнем нивото на развитие, което имат нашите западни съюзници, ако пуснем на върха на държавата още един прегъващ се пред източния вятър поклонник на българския „патриотизъм” , схващан от него като израз на любов към ревнивата бивша метрополия на НРБ.

37 мнения за “Борисов може да постъпи като поляк,но само ако го ядосат българите”

 1. Жалко наистина, че и този път се намери един скапан политик, който да съсипе (с присъствието си) една истинска кауза. Защото, г-н Инджев, не смятам, че притеснението на хората от региона (както и моето лично) е само подстрекано от политическите и предизборни ходове на Калфин и ко. Проблемът е доста сериозен и Ви препоръчвам да изгледате 2 филмчета, които можете да намерите в kolibka.com. Ето и техните заглавия: Gasland и Fracking Hell. Аз лично нямам нищо против да се възползваме от тези ресурси, с което да подпомогнем икономиката и българското потребление на газ, но не смятам, че това трябва да става на всяка цена. Ако трябва да се плати с чистота на почвата и водата, предпочитам да си плащам високите сметки за парно, но да знам, че пия чиста вода! А Вие?

 2. Г-н Инджев бих много фактология да извадя доказваща по категоричен начин стоенето на руснаците зат тези протести ,но обгрижващата ме “редколегия” няма да го допусне.Между другото кашата която сътворих в 2000-та Ви статия по таз причина се получи за което се извинявам.А Пламен Димитров да бяхте прочели предишната статия,и после да попитам АЕЦ Белене дали не е по голям еко проблем особенно за там “загрижено протестиращият електорат”.

 3. “Туск е получил гаранции, че сондажите и проучванията, които се правят, няма да изложат на опасност околната среда.”

  От кой ги е получитил тези гаранции? От Шеврон, дядо Господ? Кой по-точно.
  Стига с тази избирателна пропускливост. Когато говорим за шистов газ и неговото добиване няма 2 мнения.Или Има, но само едно от тях е вярно. Метода е най-малко недоказано безопасен за околоната среда и в частност хората.
  Газова независимост, икономически разтеж, определено съм за, но на каква цена ще дойде? Както се казва в горния коментар, ще добием газова независимост и ще трябва да внасяме вода и пшеница впоследвстие. Защо политизирате един чисто екологичен въпрос, който засяга всички ни? Аз лично съм против и АЕЦ Белене и, добива на шистов газ. А Бойко Борисов е нагъл до немай къде. Ако сме го дразнили…

 4. Борисов се заканва да ни накаже с шистов газ ако го ядосваме.

 5. Чакам с нетърпение руснаците да започнат добив на шистов газ!
  Там екологията не важи.
  Тогава какво ще обясняват калфите?

 6. Спомням си,че преди време се появи информация,че Валентин Златев е напазарувал доста парцели в района на с.Жилино,Ново Пазарско ,където се предвижда да се направи проучването.
  Така нашия човек ще може претендира за концесионер,когато се стигне до промишлен добив.Може би ще изчака Русия да навакса изоставането си в тази област и тогава познайте как петата колона ще обърне палачинката.
  Тогава няма да има плакати с американско знаме и съответния войник окупатор на Добруджа.

 7. Г-н Инджев, Вие , ако искахте да представите реално нещата , щяхте да кажете за Франция, Англия и ЮАР, за Пенсилвания, където се случва нещо, но , очевидно, изпълнявате поръчка и това не Ви интересува. Давате за пример Полша, защото най-отскоро се използва тази технология и още не са изревали. Но Вие , лично, не се ли интересувате какво ще се случи с България или ще си завирате главата в мръсотията на политическите интриги, неспособен да погледнете проблемите? Призовавам ви, в името на децата на България, да прочетете всичко, което може да се намери по темата и да не помагате за унижожаването на водата, земята и въздуха ни!

 8. Към ДМ:

  Вие защо си завирате главата тук?
  Вашето дори не прилича на поръчка, а на подскачане под нечия пръчка. Толкова ли съм ви важен?
  Разкарайте се, като ви е толкова непоносимо.

 9. Аз пък не пиша анонимно ,Но моите писания взеха все по често да изчезват.И тук бях написал включително и извинение към Г-д Инджев,но го няма.Що ли ?!Дали щото си позволих да спонена “руснаци” !

 10. Ситуацията е страхотна. Изказването на Борисов в стил “я внимавайте какви плакати вдигате, че Цецо знаете ли какви палки може да докара”, е нещо, което по света сваля не един и двама политици от удобното им столче във висините. Ясно е, че Борисов го играе мъжкар, само не ми е ясно защо се перчи на 15 души с плакати? Ясно е, че и на него не му е лесно, но само по любимото Му (и на директора Му Флоров) Тошово време е нямало протести и плакати (както знаем, нямало е и престъпност, наркотици и др. упадъчни влияния на Запада). Как ли би се чувствал обаче Борисов на заседание на Г-20, с десетки хиляди протестиращи антиглобалисти отвън? Ще излезе и с голи гърди ще разхвърля митинга? Драма. И въобще, как смеят някакви граждани да протестират срещу нещо?! И то точно в сюблимния момент, еманацията на неговото управление – когато реже ленти? Връх на наглостта! Белене! В тази връзка, г-н Инджев, пожелавам Ви да не се случва да ядосате премиера. Не знам с какво би могъл да Ви заплаши (може би, да Ви назначи принудително отново в ьТВ да четете новините за него?!), но все ще се намери, все пак бюджетът на МВР е над милиард, а 10-ина % отново са за подслушване. А, както вече е известно, само един подпис стига (или не достига, ако си Слави Трифонов).
  Колкото до Калфин и опитите на БСП да “яхне” какъвто и да е протест, практиката е доказала, че за тях винаги всичко завършва с болезнено падане от коня. За 120 години, включително и десетина от тях – партизански, не се научиха от коя страна се яха кон и протест. Нека им. Посочете един пример за успешен протест на БСП? Няма. Е, да, като изключим дарената им “летяща” чиния на Бузлуджа, за която, типично, нищо повече не се чу и бе захвърлена още по-мръсна в мивката, след като бе употребена. Само още веднъж ще се докаже, че няма по-сигурен начин да се опропасти кауза, от това да БСП да я припознае.
  В крайна сметка, след това изказване, замислям протест срещу твърде лявата икономическа политика на правителството и желанието им за увеличение на доходите още от следващата година. Току-виж съм ядосал някого и напук на мен, още утре разпишат някое увеличение на пенсиите, за да ми е гадно на мен, баба ми и дядо ми… Но, нека ми!

 11. Интересно! По никая тема няма толкова много “настъпани”, както в тази за шистовия газ. Дали отчаяната и самоотверженна “екологича” борба е защото това е част и основна платформа на Калфин или защото засяга икономическите (и политически) интереси на хранениците на ядрената евергетика и “безалтернативните” доставки на газ от един доставчик?
  Май второто им е по-важно.:)))

 12. Обаче, Борисов може да постъпи като простак, по обективни причини.

 13. До Аleks:
  Харесвам да се говори конкретно и Ви молщ да посочите поне един промишлен метод с доказана безвредност за околната среда.
  Аз например се сещам за напълно “безвредни” производства като добива на нефт,въглища,руда, стомана (ей го Кремиковци,направо е благодат за софийското поле), изкуствени торове (Девня), нефтохим, ТЕЦ Марица–Изток, оловно-цинковия ( не знам има ли го, няма ли го); може би АЕЦ Белене ще бъде една такава перла.

  До Пламен Димитров: ама ти наистина ли смяташ, че дишаш чист въздух и пиеш чиста вода?

  Проблемът е, че и Калфин, и Кунева се държат като ощипани госпожици и изибщо не става дума за шистовия газ, а че проучванияата ще ги правят американци. Ако бяха руснаци, тези разговори изобщо нямаше да се водят. Както казва Кр. Лафазонов в “Английският съсед”: …то да беше руснак, да му има човек доверие, а то англичанин….както знаем британската империя винаги е имала интереси на Балканите…националните интереси да не изтървем, да не изтървем националните интерси…”(цитирам по памет).
  Та да не изтървем националните интереси с шистовия газ ми е думата.

 14. Алоо ДМ ,АЛЕКС

  “Русия това – Америка онова”. Макар че се повтарям, някой да ми покаже някакво, поне едно читаво съвременно технологично постижение на Русия. Ако може без тъпи аргументи от сорта: ” Руското джудже, най-голямото джудже в света.

 15. Само комунетата могат да истерясат на такава прагматична тема като добива на шистов газ. Естествено водени от примитивния си интерес енергиино зависима Европа в частност България.
  Не е ли налудничаво да викаш ууууууууу срещу собствената си независимост.

 16. До Сия:

  Къде скъпа моя видяхте в моя коментар да споменавам за чист въздух? Говоря единствено за почвата и водата – нещата, които безспорно пострадват при добив на шистов газ с технологията на хидравличен удар. И моля за пореден път – поне прегледайте материалите, които ви предлагам, преди да говорите “компетентно”.

  Относно водата – да мила, смятам, че все още пия чиста вода. Ако си нямате и идея какво е мръсна вода – познайте какво – ГЛЕДАЙТЕ ПОНЕ ЕДНО ОТ ФИЛМЧЕТАТА!!! Второто за Fracking Hell е едва 18 мин., така че мисля, че няма да загубите кой знае колко от безценното си време и се пообразовате малко!

 17. Алексчета, ДМчета много сте забавни и интересни за пьрвите 2-3 минути и ставате досадни когато ей такива философи ги попита човек: Дайте пример тогава с какво е недоказана технологията за добив на шистов газ и вьрха на сладоледа т.е. вьрха на аргументите ви са: филмчето на Джош Фокс (да не се бьрка с Една жена каза…..).
  Вашият Джош Фокс който ми е много словоохотлив отказва да даде отговор на 2 вьпроса: 1. От кого е получил 100’000 сребьрника пардон щатски долара за този и филм и вьпрос 2.Защо не иска да се срещне очи в очи с хората за които твьрди че са му сьседи по земя и да им отговори кога точно им е бил сьсед че те нещо не си спомнят,па и в регистрите на сьответният окрьг (county) го нямал никакьв.
  Толкова много да ми напомняте на малоумията от едно време как американските войници пиели Coca Cola и се напивали.
  Ми вземете ги просветете простите поляци че те глупави и си нямат учени,нямат си еколози да им обяснят какьв дзвер е това Шеврон (някакьв идиот генезис в името му с еврейското Хеброн беше сьзрял).
  Вземете им обяснете на тьпите германци които в момента сьздават смесени дружества м/у BASF&Chervon ManessMan&Total(май нещо френско виждам в тази Total)&Exxon Mobil.
  А за малоумниците дето нямали нищо,ама нищо общо с Петата Колона начело с Калфата, Сергея и всички останали русофилистици много удобно забряват да оповестят факта че ГАЗПРОМ чрез дьщерната си срьбска NIS закупиха парцели за сондаж и ДОБИВ в Западна Румьния.
  Обяснявайте им го на поляци,чехи, шведи, немци (дето единственото им дьрпане е да сьздадат смесени дружества,а не концесии).Че те особено поляците и чехите са прости и ИНТЕРНЕТ не знаят,еколози си нямат,а това икономика изобщо пьк си нямат понятие; и дьрвени философи си нямат горките затова са на светлинни години пред нас след 22 г. когато бяхме на относително равен старт

 18. Борисов не може да “постъпва” никак! Той “стъпва”. Стъпва като слон в стъкларски магазин. Семпъл слон! Това е той и само това може, миличкият! Ту ми е смешно, ту ми се плаче….За себе си, разбира се! Трябва да съм съгрешил доста в предишни животи, за да се родя в такава държава с такова “болшинство”(както Слонът-Тиква вика на “мнозинството” си) – семпли слонове…

 19. Послеслов: Джош Фокс имал бил право с едно филмче,а не един а ДВА отдела кьм БАН изказвайки се че НЯМА опасност за земните пластове и за ВОДОНОСНИТЕ пластове заради разликата в геоструктурата на САЩ и Бьлгария не чуха и не прочетоха загрижените?!? те тези от БАН те глупави,необразовани нищо не разбират от геология и геофизика и ИНТЕРНЕТ не знаят тези от БАН да гледат филмчета

 20. Симеон, дървените глави, сини или червени, са си все дървени глави… Не знам за твоите опоненти или за теб самият е по-валидно. Не се обиждай, но споренето с радиоточката те прави радиоточка и теб. За добро или лошо, светът отдавна не е свят на идеологии, а на бизнес и пари. Май единствено ние, сърбите и македонците още не го приемаме, макар и да го осъзнаваме… За разлика от политиците ни – така хубаво го приеха! Достатъчно е да идеш на някой по-голям прием, за да се убедиш, как идеологията, синьото и червеното, остават в лимузината.
  “Следете парите”…

 21. Запознах се детайлно с така упорито размахваните филмчета от “колибка.ком”. Те, като че ли, са най-сериозният аргумент на “разтревожените” от добива на шистов газ.
  В качеството си на инженер-химик, специалист в областта на петрохимията и тежкия органичен синтез, категорично заявявам, че въпросните филмчета са пошла пропаганда на левите западни сили, вероятно финансирана от пряко застрашените интернационални икономически гиганти в областта на ядрената енергетика, петродобива и петрохимията.
  Същите филмчета се отличават с груби научно-технически неистини и неточности, на моменти граничещи с технико-технологична неграмотност. Съдържанието им и особено формата на изложение са откровено популистки. Под маската на квазинаучност материалите са поднесени елементарно, опростенчески,до крайно профанизиране , преследвайки лесносмилаемост от страна на неграмотната по темата /широка/ аудитория, за целевата сугестия на която са предназначени.
  В нашия /BG/ случай, въпросните творения се оказват удобно пропагандно помагало за политически манипулации от страна на престъпниците от ядрената мафия и продажните комуняги, поставили се в услуга на руските постсъветски /постимперски/ интереси.
  Уважаеми, г-н Инджев, с едно твърдение от статията Ви не мога да се съглася. Според мен СССР никога не успя да “навакса своето изоставане”, в която и да било област /в т.ч. и тази на ядрените оръжия/, с изключение на шпионажа.
  Семейство Розенберг им поднесоха проекта “Манхатън” на тепсия. Така ще стане и сега с шистовия газ – научно-техническото и промишлено разузнаване не признава граници.
  Свързаните в шисти /кири/ газ и нефт без съмнение ще бъдат използвани от човечеството, поради значимото си количество и изчерпващите се залежи от свободни /несвързани/ петропродукти.
  Добивът на шистово свързани нефт и газ ще наруши /измени/ екоравновесието на планетата не повече отколкото добивът по класическите технологии и /без съмнение/ хиляди пъти по-слабо от енергодобива чрез ядрен разпад /АЕЦ/.
  Ето защо на непредубедените и политически необвързани еко-активисти препоръчвам да пренасочат протестите си от Лудогорието към Белене.

 22. Какви руснаци,какви американци?Не политизирайте въпроса!Става дума за добив който първо е вреден от екологична точка,второ ускъпява газа допълнително,трето става дума за едно изказване на един самозабравил се “екземпляр”,четвърто,какво ми говорите за Полша?Дайте да видим Франция,Германия,самите Щати какво казват по-въпроса.Стига с лобиски писания.Хайде да се направи референдум по въпроса!

 23. Прочетох всички коментари над мен. Любопитно ми е да получа отговор на следния въпрос от привържениците на проучванията – биха ли били те “за” , ако предложението на братята американци беше дошло през Г.Първанов , например, и биха ли били “против” , ако ГАЗПРОМ бе поискал да върши това.

 24. Към Христов:

  Извинявайте, но с въпроса си “самите Щати какво” казват демонстрирате, че самият Вие няма представа за какво говорите ( самите Щати са световен лидер в добива на шистов газ и вече задминаха Русия по добив на природен газ, т.е. технологията е американска!), но от висотата си на абсолютно неосведомен “знаете” за вредите от въпросния добив и сте готов да гласувате, ако не и да организирате референдум…
  Писанието Ви дори не е лобистко, а абсурдно с претенцията хората да направят неинформиран избор (по Ваш пример)!

 25. Пламен,като ти чета изказването определено ме убеждаваш,че дьрвената глава е наличност и няма нищо общо с цвят и идеология.Убедителен си, не е необходимо повече да ме убеждаваш.
  А този филм: Всички са еднакво гадни и крадливи,ама аз ще си гласувам за “нашите” гадни е гледан вече 22 год.
  Argumentum,ad hominem.В няколко поста от месец август сьм дал линкове кьм официални източници относно:
  1.Изявления на официални власти в САЩ относно самия Джош Фокс, хонорара му и т.нар. негови сьседи
  2.Линк кьм изказванията на трима учени геолози от БАН
  3.Линкове кьм Британски Геоложки институт с резиденция в Шотландия
  4.Линк кьм уеб сайта на Михаил Корчемкин-световно признат специалист по нефт&газ
  5.Линк кьм себестойност (да не се бьрка с продажна цена) на газ от седиментни скали както е правилно да се нарича в щата Пенсилвания: най-сравним с геоструктурата у нас, както и изчисления за себестойност в Бьлгария при 4 км. дьлбочина+предвиждания на Шеврон за цена на едро около 300 USD/1’000кубометра.

  Но дьрвените философи без значение цвят&идеология, без значение дали изобщо като пишат нещо не е просто заради самото писане нито могат да приведат логичен&последователен мотив,довод или доказателство за нещо нито пьк могат да излязат от рамките на “в ИНТЕРНЕТ има един филм”.Ами да закриват геоложкият институт на БАН,да не трошат пари за 5 год. образование+едно деситилетие специализии ами да учат по филмчета от 18 мин. и са готови-да им дават дипломите

 26. “Газланд” е типично пропагандно творение, и дори автора му, Джош Фокс не се опитва твърде да го прикрива. А огромния брой хора, гледащи номера с горящата вода от крана, си мислят, че това е същината на технологията за шистов газ без да знаят, че това е една безобразна манипулация, която самия автор в последвали интервюта НЕ ОТРИЧА!

 27. Малко разяснение защо се отказа Франция:
  http://www.imdb.com/title/tt1558250/
  има го и в замунда и в арена. Аз съм силно ЗА да станеме независими във всички отношения от Русия, но не и на цената да усереме Добруджа с 596(!) вида химикали.

 28. До Павел Тинков:

  Какво лошо има филмите да са направени за широката публика? Ти като толкова разбираш, не видях и един довод и факт да си изложил против неистините (според теб) във филмите.

  Аз друго искам да те попитам – ако се оповаваш на Монсанто и техните пионки, сигурно ще намериш достатъчно академично написани статии (точно като за интелигент като теб), в които се обяснява как ГМО храните са безвредни и няма никаква опасност за организма, както и почвата, в която се отглеждат. Така че и аз не знам на кого трябва да се вярва, но когато става дума за здравето на един цял народ, както и въпросът за изхранването му (все пак Добруджа е житницата на България), не мисля, че трябва да се отнасяте така с хората, които се притесняват. По-добре, като сте толкова наясно с технологиите, добива, страничните ефекти и процесите, които протичат след добива, напишете и вие една достъпна до широката публика статия (че дори и книга) и успокоите хората! А не само да плещите глупости, как никой нищо не разбирал, а вашият висок коефициент на интелигентност е прозрял задкулисната игра на незнайно кой, имайки незнайно каква цел с подготвянето на подобни филми…

 29. Симеоне, хайде аз, световно неизвестен тип – добре, ама тоя дърт комунист кметът на Ню Йорк и той ли е с хонорар 100,000 $, че е против дупченето? Или тия пусти англичани, дето пощуряха от микро-земетресенията, още на етап проучване? На всеки твой аргумент има контра-аргумент, което всъщност е добре, нека има дискусия. Бих се радвал ти да си прав и да е евтино и безопасно и да не се съдим след години за 8 млрд. като Еквадор, и да не ни дават по CNN в стил “Мексиканския залив”. Как мислиш, дали ако Уорлик/Исаков поискат среща с тримата геолози и им “предложат” да напишат успокоителна за населението статия, нашите биха ли се дърпали? А в същия този БАН, нима няма уважавани специалисти по ядрена енергетика, които по научен начин да “ударят едно рамо” на Котев? Тишина.
  Аз живея във Варна, родом съм от Балчик (водата там струва 2.69 лв/куб.м., а в София е 1.68!), нормално е за мен да се интересувам от региона си и бъдещето му. Както и от възможни екологични проблеми, особено свързани с водата. Ако ти си софиянец и утре дойде някой инвеститор с намерение да възроди производството в Кремиковци, ще протестираш ли? И ще има ли значение американски или руски ще е?

 30. До ПЛАМЕН ДИМИТРОВ:
  Пламене,характерно за вас комунягите е да разчитате на първосигналната реакция и КЪСАТА ПАМЕТ на “масите”!
  Този път, с мен просто не ти провървя.
  Дано да ми прости г-н Инджев, че дева ли не обсебвам блога му, но на текива като теб безочието и нахалствата не бива да се премълчават. Ако не за друго, то поне заради простоватите хорица за които пишете и които лъжете и омайвате.
  За да демаскирам лицемерието ти и опитите да манипулираш лековерните, ще припомня, че спорът ни с теб датира от май, т.г. и съм сде постарал достатъчно изчерпателно и аргументирано да отговора на всички твои въпроси, но ти се правиш на “ощипан” и продължаваш да нахалстваш! За целта тук прилагам стари постове от този блог:
  “До ПЛАМЕН:
  Атаката на такива като теб е разбираема и очаквана. Имам само една забележка – не се подготвяте добре! Не знам дали от мързел или от някаква недостатъчност, но тезите ви все недоизпипани, все с бели конци пришити.Хайде малко повече старание – не ви четат само неграмотните ви симпатизанти!
  Ще кажеш, ама защо такива упреци? Вземи и прочети какво си написал:
  – „…добивът на шистов газ …милиарди загуби.“;
  – „Въпреки това инвестициите не спират.“;
  – „Обяснението – скрита държавна подкрепа…“;
  – /у нас-бм/“проучванията няма да дадат очакваните резултати,…добивът им няма да бъде рентабилен“.
  Ако това не е калпазанлък, ако не схващаш идиотската абсурдност и алогичност на горецитираните твои съждения, трябва да си сериозно болен!
  А на съмишлениците ти от вида В. БОГДАНОВ, бих казал следното:
  да – терминали за втечнен газ;
  – спиране на Козлодуй, след изчерпване на експлоатационния му ресурс;
  – никакво Белене /АЕЦ изобщо/;
  – „никакви ТЕЦ-ове на тоя и оня“;
  – добив на собствен шистов газ;
  – добив на собствен нефт, в т.ч. от северния черноморски шелф/ако се докаже потребност и безопасност/;
  – Непрекъснато увеличаване относителния дял на енергията от ВЕИ;
  – „водородна“ енергетика;
  – снижаване /в пъти/ пилеенето на ел.енергия при преноса;
  – снижаване /в пъти/ енергоемкостта на промишлените технологии.
  А колкото до *** около който упорито се въртят мислите и на двама ви с Пламенчо – въпрос на самосъзнание и вътрешно усещане.
  Така или иначе, трябва да приемете фактите – планетата е разделена /за съжаление/ на два враждуващи лагера, за момента оглавявани от ОНД и САЩ. Твърдението, че падането на берлинската стена е сложило край на студената война е безпочвено и инфантилно. Беше извършено преразпределение на силите в полза на Запада. Възприети бяха и съответни нови форми и средства за поддържане на някакъв квазипаритет.
  В резултат ние /българите/ получихме отново шанс за самоопределяне /евентуална преориентация/.
  Като се изключат някои маргинализирани територии, всички нации на планетата /без изключение/ са направили своя избор – или си със Запада /разбирай САЩ/ или си с ОНД /разбирай Русия/. Средно положение няма.По стандартите на вашето еротично светоусещане, останеш ли по средата, ;между двама, които си мерят ***, резултатът е болезнен и печален!
  Знам ще ми опонирате, давайки за пример Индия и Китай.Не върви – изборът не е задължително декларативен. Изборът на такива мега-държави е очеваден, предвид тяхната вътрешна политика и геополитическо поведение.
  Сигурно ще ви бъде много трудно, но рано или късно /ако не вие – децата ви/ ще проумеете, че комунизмът /каквото и да значи това/ загуби битката, сривайки се под тежестта на собствената си абсурдност. Разделителната линия между двете враждуващи цивилизации на планетата отдавна вече не е идеологическа. Самата Русия вече мъчително преодолява неофеодализма, полагайки усилия за изграждането на някакав свой прото-капитализъм /за съжаление див, извратен и опасен/!
  Това е положението „мили хора“ /както се изразяваше един ваш демиург/.
  Your comment is awaiting moderation.
  Posted by Павел Тинков | май 29, 2011, 11:24

  До ПЛАМЕН:
  За момент ще приема допускането, че сте искрен в изявените от Вас позиции /нещо, в което дълбоко се съмнявам/. Защото ако сте на 30 години, това значи, че в периода когато сте бил на 6-10 годишна възраст /времето за формиране на първите трайни и прецизно дефинирани спомени/ страната ни е преживявала най-тежките си и най мизерни години – 1988-1991.Най-ярки би трябвало да бъдат спомените Ви от т.н “Луканова зима” и възхода на мутрите. Така, че твърдението Ви за “светло минало с евтини стоки и липса на битова престъпност” е безочлива лъжа!
  Въпреки това, ще се нагърбя да отговоря сериозно на твърденията и “аргументите” Ви.
  1. Никой не може да “излезе” от времето, в което е живял и живее, както приканвате. И не бива. Защото поведението му ще се окаже неадекватно. Миналото не трябва да се забравя /ако сте чел поне малко – знаете защо/. Глупаците се учат от грешките си, а умните – от грешките на другите. Не случайно комунягите си съдират задниците, само и само да пренапишат историята /даже новопръкналата се уж БСП не започна с учредителен конгрес №1/. Но по въпроса как миналото определя настоящето и бъдещето, най-добре прочетете Оруел.
  2. Твърдите, че две трети от източниците на допълнителна енергия, които предлагам са „чиста утопия”. Хайде да ги разгледаме по-конкретно:
  – доставка на втечнен газ – утвърдена практика, доказала своята ефективност в много страни; особено предпочитан метод, особено в светлината на еко-безопасност и независимост;
  – отказ от АЕЦ – 11 страни-членки на ЕС практически са се отказали или предстои /до няколко години/ да се откажат от добив на ел.енергия по метода на ядрен разпад /вчера към тях неочаквано се присъедини Германия/; всички страни без АЕЦ са с чувствително по-висок стандарт на живот от българите; само след 5-6 години АЕЦ ще бъдат напълно отречени; само за „слепците” това все още не е очевидно;
  – добив на шистов газ – толерантно няма да коментирам повече идеята, тъй като тя е обект на спора, но ще си позволя да подчертая, че и тя не е утопия;
  – за сега в сферата на енергетиката такова „животно” като „водороден реактор” все още не се е пръкнало; моля Ви вземайте отношение едниствено по теми, в чиято област притежавате поне бегли познания; в противен случай рискувате да изпаднете в конфузна ситуация, като тази с „полупроводниците и целите проводници”;
  – рязко увеличаване добивът на енергия от ВЕИ – факт е, че в ЕС има страни, в които ползваните ВЕИ превишават по производствена мощност десетки пъти въведените до момента у нас; енергийната стратегия на водещи в икономическо и енергийно отношение държави, потвърждава категорично перспективността на тези източници; до предполагаемата дата за въвеждане на АЕЦ „Белене” България неизбежно и без каквото и да било съмнение, ще изгради и въведе в експлоатация ВЕИ, произвеждащи повече от 25% от общо разходваната ел.енергия, т.е. – мощности, превишаващи капацитета на АЕЦ „Белене”;
  – Снижаване /в пъти/ пилеенето при пренос – в момента загубите по веригата „производител-краен потребител” надхвърлят 40% от общо произведената ел.енергия и в пъти превишават неизбежните загуби на европейската енергетика по същите причини!!!; срещу не повече от 30% от стойността на АЕЦ „Белене” необходимата инфраструктура и електропреносна мрежа могат да се санират и иновират по начин, който ще снижи загубите, спестявайки ел.енергия, превишаваща проектните мощности на АЕЦ „Белене”;
  – Рязко снижаване енергоемкостта на промишлените технологии – в момента енергоемкостта ни на база единица БВП превишава средната енергоемкост в ЕС повече от 2,5 пъти!!!;
  Нейното снижаване само с 30% /при което тя все още ще бъде прекалено висока/ ще освободи количество енергия, превишаващо капацитетната мощност на АЕЦ „Белене”.
  Хайде, любителю на аргументите, кажете къде са тук утопиите!
  Що се отнася до тезата Ви относно това колко опасен и вреден за екосистемата ни ще се окаже добивът на шистов газ, особено ако се доверим на американските технологии и мениджмънт, тя се отличава със спекулативно-пропаганден характер и е продукт или на тотална неосведоменост и неподготвеност по темата или – на тенденциозност и недобронамереност.
  Ето моето становище по въпроса, изчистено от всякакви идеологически и политически подбуди /въпреки, че последните в никой случай не трябва да се изпускат предвид/.
  1. Всяка съзнателна и целенасочена човешка дейност /освен, може-би, саденето на дървета/ представлява борба с ентропията и като така, неизбежно води до дестабилизация и девиации в екоравновесието. Няма и не може да има технологии, които /по някакъв начин и до някаква степен/ да не увреждат /замърсяват/ природната среда. Ако в исторически план човечеството се беше водило в своите действия и поведение единствено от еко-критерии, едва ли щяхме все още да сме излезли от пещерите, а може би даже щяхме да сме изчезнали като популация. Когато сечеш, когато строиш къща, когато полагаш асфалтов път, неизменно рушиш екоравновесието. В това отношение възможности за крайни решения няма. Съществуването на цивилизацията е въпрос на прецизно балансирани компромиси. Тук главният, водимият въпрос не е „дали”, а по-скоро „до колко”.
  2. Всеки добив на полезни изкопаеми, без изключение, е свързан с нарушаване равновесието на екосистемата /до замърсяване на природната среда/.
  3. При добивът на природни въглеводороди /в т.ч. – шистов газ/ природата се уврежда в много по-ниска степен, отколкото при производството на ел.енергия чрез ядрен разпад. При това добивът на газ замърсява обратимо, а ядрените отпадъци – НЕОБРАТИМО и то за отрязък от време измерващ се в хилядолетия!
  4. Степента на риска от катастрофални аварии и бедствия при добивът на всякакви видове природни въглеводороди е нищожна в сравнение с тази при добив на уранови и трансуранови суровини, при тяхната по-нататъшна преработка, при ползването им в реактори за ядрен разпад, както и при преработката и съхранението на ядрените отпадъци.
  5. Едно участие на страна, притежаваща високотехнологични решения /и показваща възможности и желание да инвестира/ в разработката и усвояването /добива/ на природни ресурси на наша територия, при договаряне на взаимоизгодни условия и параметри, в никакъв случай не ни поставя под нейна зависимост и по никакъв начин не застрашава националната ни сигурност и суверинитет. Коя е въпросната страна няма никакво значение.
  6. Ако трябва да избирам между руско и западно ноу-хау, независимо какъв е продуктът на неговата технология, без каквото и да било колебание ще избера западното. При това без капка идеологически или политически подбуди! По същите причини, поради които и най правоверният комуняга-русофил предпочита: „Мерседес” пред „Лада”, „Бош” и даже „Горенье” пред „ЗИЛ”, „Индезит” пред „Рига”, „Сони”, пред „Юпитер”, „Панасоник” пред „Електрон”, „Кодак” и „Никон” пред „Лайка” и „Зенит”, „Ролекс” пред „Заря” и т.н. и т.н.

  А последният пост на съмишленика Ви Богданов /този, комуто райското кътче наречено България се привижда като „полупустини и пустини”, които страшният „чичо Сам” иска да „надупчи и наблъска с химикали”/ показва дотолкова патологично- примитивен инфантилизъм, че не смятам за нужно да отговарям!”
  За повече и по задълбочени и научно обосновани аргументи, ти препоръчвам да се запознаеш с материалите на специалистите от БАН, излезли по темата. На лице са в изобилие.
  По темата: “МОНСАНТО…ГМО…не знам на кого трябва да се вярва…здравето на един цял народ…” ще ти отговоря допълнително /ако г-н Инджев не ме изгони от блога си; защото заради елементарни писачи като теб, наистина прекалявам/.

 31. Не пламенчо,кметьт на Ню Йорк не е комунист и е забранил сондажите САМО вьв ВОДОДАЙНАТА ЗОНА,не и на останалите места кьдето нямат близост вододайни и шистови пластове.
  Неподготвените изказвания са вьрха на глупостта и граничат с идиотщината без цвят и идеология.Вече обясних че само с 2 твои изречения ме убеди че “глупав ли си задьлго е”,но за разлика от глупаците нормалните хора не започват спор ей така заради балалайстването.Отпреди 2 месеца сьм помолил някой от цитиращите Еквадор да вземете да се разберете с Еквадорския Сьд за нефт ли било или за газ и какьв точно ще е резултата от международният арбитраж,а не местния Еквадорски сьд когато се разгледат обективно ВСИЧКИ доказателства че еквадорския персонал бил мьрляшки в технологичната дисциплина+достатьчно МАТЕРИАЛНИ (не фактически) доказателства за саботаж.
  Казвам го просто,елементарно и разбираемо като за хора с по една мозьчна гьнка: Има много ама много голяма разлика (та чак няма прилика) между това да се интересува човек и да спори с доводи,факти и мотиви и това да пуснеш балалайката non-stop.
  За последен пьт падам толкова ниско да се занимавам с двуклетьчно с една мозьчна гьнка, не е хигиенично просто да привеждам доводи, да посочвам източници и то независими и световно признати, а отсреща да ме занимават с малоумия, полуистини и откровени льжи.
  “Единствено Вселената и глупостта са безкрайни,но за Вселената не сьм сигурен”Алберт Айнщайн

 32. Относно сьветите до Тинков “да напише книга за да се успокоят хората”.
  Балалайките нямат тьрпение и не искат да помислят,проумеят и поразсьждават вьрху доводите които Тинков е написал в една-две страници в уеб-пространството за книги се говори. То се иска да можеш да четеш и по-важното да ПОМИСЛИШ с повече от една мозьчна гьнка. Колко пьти да ви каже човекьт че НЯМА на СВЕТА ТАКЬВ ТЕХНОЛОГИЧЕН ПРОЦЕС при КОЙТО ДА УЧАСТВАТ 569 ЛИ, 596 ЛИ бяха химични сьединения.НЯМА.а за да ви светне малко каква изобщо идиотщина папагалствате с тези цифри да седне някой да напише ПРОИЗВОЛНО 569 химични сьединения нищо че може да са несьвместими или нереагентни помежду си. НЕ МОЖЕ НИКОЙ ПАПАГАЛ да ги напише толкова химични сьединения, то не е като балалайстването

 33. До Павел Тинков (комунист по баща, малоумник по майка)

  Павеле ?!?!? (откога минахме на малки имена?!?)

  Изобщо няма да си правя труда да ти чета глупостите. Няколко точки и спирам темата:

  1. Комунист е баща ти! Аз съм далеч от тая сган, за каквато простото ти същество ме обявява.

  2. Не знам за какъв месец май ми говориш. Явно ме бъркаш с някой адаш или просто се заяждаш с всеки наред…

  3. Кой по дяволите ти позволи да ме наричаш “Пламенчо”? Освен ако не си на 99 години, което би обяснило изкуфялото ти поведение по форумите.

 34. Към Пламен Димитиров:

  Предлагам да прекратите тази проточила се лична разправия – не съм безпристрастен, макар и да смятам за нормално да има дискусия, но тя напусна рамките на спора по принцип ( няма да търся “виновника” и “кой започна пръв”- не съм някакъв самоназначил се арбитър, а и не претендирам за безпристрастност…).
  А се обръщам към Вас като към последния по време, произнесъл се тук. Сигурен сам, че и г-н Тинков ще забележи предложението ми, което (предлагам също) няма нужда от коментар и декларирано съгласие.

 35. Г-н Инджев, съзнавам вината си и най-искрено съжалявам, за волностите, които си позволих в блога Ви! Моля за извинение!
  С уважение!

 36. Моите извинения също, ако съм обидил Симеон. И благодарности към г-н Инджев, че дава думата дори и на “двуклетъчни с една мозъчна гънка” като мен 🙂
  Оставям на другите читатели да преценят доколко личните обиди са валидни аргументи.
  Уточнения – да, на 31 години съм, чел съм Оруел още като дете и преди няколко години пак. И не ми е единствената прочетена книга. Не, нямам партийна принадлежност, нито привързаност, а и скоро няма да имам – очевидно е защо. Останалото е във фантазията на пи(ш)ещите.
  Нервите и обидите станаха повече от аргументите, за съжаление.
  Хубава вечер на всички 🙂

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.