В помощ на зависимите от своята безпомощност

Емоционалният инцест

„Патологичните системи имат
самоувековечаващата се природа на порочния кръг“
Пол Ватцлавик

Говорим си с една приятелка, журналистка, сладки приятелски приказки. Взаимно се интересуваме от работата на другата. Какво става в телевизията, има ли цензура, настина ли това, което вчера показахте в репортажа е така, питам аз. Тя на свой ред казва този познат какво прави, тя как се чувствала, това сега какво е, кажи ми ти като психолог, това добре ли, не е ли и т.н. И неусетно прескачаме от обществени и политически теми към лични и човешки. И обратно. Точно по това време работех с един труден случай, всъщност лесни случаи няма, но този беше особено драматичен и ме разтърси силно. Около два месеца консултирах млад мъж, на 25 години, с няколкогодишна употреба на хероин. Зависим. Висока доза, трудна семейна ситуация и живее сред изцяло криминален контингент: побоища, кражби, грабежи. Оказа се, че този млад мъж в детството си, е бил сексуално насилван от майка си. Две години след това започва хероина. До днес. Същото беше преживяла и сестра му. Той ми каза: „На мен ми се случи най-лошото, което може да стане с едно дете, нали ?“ И веднага след това ми каза и друго: „Аз я обичам, тя ми е майка, не е лош човек. Грижила се е за нас“.
Тук приятелката ми се обърка напълно и започна да не разбира. Как можеш да обичаш такава майка. Че това е чудовищно и трябва да бъде дадена на съд, че за такива престъпления няма давност , че децата й трябва да търсят отговорност от нея. Аз започвам с някакви психологически теории да й обяснявам, че реакцията му е напълно обяснима, че всяко дете си обича майката и бащата, каквито и да са те, че тази връзка е много силна и цял живот остава жива и играеща роля в живота ни. Тя обаче продължава да не разбира. Тогава аз отново скачам от личното към общественото и решавам да й дам следния пример: през годините на тоталитарното управление ние всички пострадахме от издевателствата на Комунистическата Партия. Някои не оцеляха физически, други безбройно много хора, загубиха работа, мечти, биваха изселвани, не се реализираха в професията си, единствено поради цинизма на една система с най-нечовешкото отношение към хората. И въпреки това до ден днешен всеки пък, когато имаме демократичното право да я отречем, да я заклеймим, да се откажем от нея, т. е. да гласуваме против тази Партия не го направихме. Все тях си избираме и все още бленуваме по отминалото време. Изненадата ми беше огромна, когато след този пример тя ме разбра. Разбра ме какво искам да й кажа с това, че реакцията на младия мъж е съвсем естествена и не би трябвало да буди недоумение. Тук обаче дойде ред аз да се изненадам. Защото докато в случая с момчето аз разбирам и приемам неговата обич, в случая с Партията не мога да го приема.
Започнах да пиша това, за да подредя поне донякъде собствените си мисли. Двете разбираме света опирайки се на различни опорни точки, може би това е свързано и с различните ни професии. Тя приема едното, аз другото, а двете неща не са ли едно и също? Защо едното буди у мен тъга и разбиране (момчето), а другото отвращение и срам (Партията)? Защото майката е майка и отношението към нея е изключително личен и интимен въпрос, докато Партията не е майка на никой от нас, въпреки че вече години наред се държим така все едно ни е такава. Държим се като травмирано дете, което разбира, че майка му не се е справила като родител, дори напротив, злоупотребила е с него, но въпреки това я обича. В човешкия живот, в семейните отношения, такова поведение е разбираемо. Разбираемо е объркването, лутането, търсенето на обяснение какво се е случило с личната ни човешка история. В обществен план обаче, да се държим с Партията насилница като все едно ни е била майка, десетилетия след като вече сме свободни да взимаме решения в живота си, е израз на брутална, тежка и вероятно изключително трудно преодолима травма. Аз не намирам думи, с които да нарека такова поведение в неговото обществено измерение.
В обществото ни има нагласа към неглежиране на издевателствата на тоталитарния режим до все още бленуването ако може пак да се завърне. В същото време ако момчето от моя случай беше попаднало в хрониките на жълтите вестници, или бяхме видели репортаж по телевизията за това как една майка е направила еди какво си на децата си, убедена съм, че всички ще я поругаят и ще са безкомпромисни относно нейното поведение. Може би за това допринася и факта, че на нас като общество изключително много ни липсва себерефлексия. Гледайки отстрани много лесно можем да видим кусурите на другите. Това, разбира се не е български феномен, а човешки. Но зрелите общества, тези които градят и участват в собственото си бъдеще имат тази способност, че след като забелязват явления и събития вън от тях си дават сметка и за своето участие в тях, могат да ги пречупят през себе си и да ги преосмислят, от което да израснат и да развият своята чувствителност. Защото това, което майката от моя пример е направила на децата си е нито повече, нито по-малко същото, което на нас са ни правили 45 години. Преди всичко емоционално издевателстване над най-естествените човешки стремежи и което за мен е най-лошото – заклеймяване на човешкото развитие, ЗАБРАНА ЗА РАЗВИТИЕ!
Не обичам да използвам много диагнози в моята работа, още по-малко да поставям етикети. Защото вярвам, че всеки човек има неподозирани възможности, далеч извън описанията на психолозите и лекарите. Но все пак… сега това момче е зависим и травмиран човек. Пред него, разбира се, има шансове и възможности, дано ги използва, дано болката му стане извор на изцеление. Къде обаче сме ние като общество по отношение на нашата зависимост и травма? В психологията е описан синдромът на емоционалния инцест. Най-общо казано това е злоупотреба с емоционалните нужди на детето от хората, които трябва да се грижат за него и да създадат условия тези нужди да бъдат задоволени. Гадното на емоционалния инцест е, че става неусетно и винаги е „за доброто на детето”. Звучи ли ви познато? Злоупотреба, която е „в името на човека”, злоупотреба, която е „в името на доброто ни бъдеще”. Това са лозунгите, с които израснахме. Ако има нещо, с което тоталитаризмът може да бъде полезен за нас в този нов и все по-динамичен и различен свят, то е да ни даде уменията да бъдем чувствителни към злоупотребите, които стават около нас и нашата нетърпимост към тях. Нашата травма може бъде източник на познание как действа този механизъм и да ни дава сила да не го допускаме. Да реагираме в ежедневието си на тези сигнали, които ни напомнят на нашия опит и да можем да ги спираме в техните много по-малки прояви, вместо да чакаме да стане прекалено късно. Преди всичко да не позволяваме да се злоупотребява повече с нас. За беда ние правим точно обратното. Увековечили сме като че ли ТОТАЛИТАРИЗМА и емоционалния произвол.
Патрисия Лав, американски фамилен терапевт, работила с хора, развили синдрома на емоционалния инцест, казва на своите пациенти, че „Можеш да се върнеш в къщи отново, но трябва да си сигурен, че няма да забравиш и себе си“. Това на първо място означава да се простиш с мита за прекрасното си детство (тя установява, че повечето хора, преживели емоционална злоупотреба в детството си споделят, че са имали прекрасно детство). Отнесено към нас и към нашето време това означава да се простим с мита, че миналото ни е било прекрасно, че Партията се е грижила за нас и животът ни е бил спокоен и лесен. Това ако направим можем да се „завърнем” и да погледнем по-смело и по-безпристрастно на това минало. Да си кажем, че това беше част от нашия живот и този живот не беше само лош, че дори и в най-уродливите системи хората имат щастливи моменти, постигат неща, обичат, раждат се деца и затова не можем да задраскаме този период просто така.
Днес обаче сме свидетели как само повтаряме отново и отново старите лозунги и ежедневно допринасяме да живеем в общество, толерантно към злоупотребата, в личен, емоционален и обществен план.
2007 г., Валентина Маринова, фамилен психотерапевт

11 мнения за “В помощ на зависимите от своята безпомощност”

 1. Прекрасен анализ. Находчива аналогия, обясняваща неадекватното поведение на значима част от обикновените българи, благодарение на което комунягите и до днес държат в ръцете си всички видове власт и демонстрирайки демократичност и плурализъм, безчинстват и ограбват страната ни, внушавайки у лековерните негативизъм и дори отвращение към западните ценности и „лошата демокрация”.
  Предварително поднасяйки извинения, ще си позволя да добавя един /според мен/съществен щрих в картината с душевно травмираните ми сънародници и травмиралата ги Партия-майка. Щрих, който без да оневинява травмираните-неспособни да мислят с главите си, поставя съществена разлика между тяхното положение и това на нарко-зависимия младеж от примера.
  Душевно /и духовно/ травмираните българи не са изведени от средата, предизвикала тяхната травма /продължават да ги тъпчат с наркотика/ и на всичко отгоре, за психотерапевт им е назначен самият насилник, предизвикал травмата /справка – медийното „обгрижване”/

 2. Поздравления Валя! Чудесна статия. Право в десетката.

 3. Съгласен съм, че емоционалният инцест съществува и може да се вземе под внимание, но само в случая засягащ тези около един милион членове и симпатизанти на бкп (в интерес на истината, заедно със семействата им, това засяга все пак близо половината от населението), за които партията с главно „П” е била „майката” по съвместителство, тази която даваше на поизостаналите в развитието си български „юнаци” да бозат от нея и събират сили през всичките тези години, когато се чакаше плодовете на строя най-сетне да узреят, та да бъдат защитавани от въпросните хрантутници (не че в очакването „а ла Годо” на ламята от запад не си междувременно и постилаха под дебелата му сянка).
  За останалата половина, за онези от тях, които не са били специално „нагазени” от системата, може да се говори за стокхолмски синдром дължащ се на дългите години привидност на „каузата” постигната чрез постоянните пропагандни промивки на мозъка, а за другите, за истински изпатилите, за посттравматично стресово разстройство изразяващо се с нежелание да им се припомня (да си припомнят) травматичните обстоятелства.
  Оказва се в крайна сметка, че почти няма българи, които да желаят, поради някоя от изброените по-горе причини, да критикуват с днешна дата издевателствата на тоталитарния режим, от което разбира се, се възползват носителите-преходници на непреходното насилие, които от безсилното им мълчание градят властовия постамент на тоталната зависимост от миналото.

 4. Към Павел Тинков: “За психотерапевт им е назначен самият насилник, предизвикал травмата”
  Павел, това е нещото, което ме кара да се занимавам с това чудовище на центъра на столицата ни, най-вече това. А ти така хубаво си го написал, кратко и съвсем точно. Поздрав от мен!

 5. Аз лично ,досега не съм срещала човек,който да е преживял “емоционална злоупотреба в детството си” и да споделя ,че е имал “прекрасно детство”!Напротив т.н травми от детството човек си ги носи цял живат ,загнездени някъде в подсъзнанието.Реално хората,които не са имали проблеми по времето на тоталитаризма не могат да разберат останалита ,които са страдали по един или друг начин тогава.Аз съм разговаряла с хора,които ми казаха ,че са си комунисти,защото родитлите им са убити от германци по време на войната,но след всичко което направиха съпартийците им през последните години на управлението на държавата ,ако бяха по-млади щяха да напуснат България и да дойдат да живеят в Германия.В края на краищата водещият мотив в поведението на човека се оказва, че е битката за материални ценности, в едни страни като България изразяваща се в грубо заблуждаване и експлоатиране на ближния,в други по- рафинирано,но като цяло целият свят е потънал в лъжи и много хора имат за цел да изпързалят ближния.Но тези,които искат да служат на доброто,макар и да не са толкова гръмогласни като останалите,с Божията помощ може би един ден ще направят така,че земята да стане едно по-добро място за живеене.

 6. “Стокхолмския синдром” ги тресе нашите хора. За сьжаление младото поколение почти бе унищожено – духовно и интелектуално сьс сриването на образованието и чалга културата.

 7. Благодаря! Чувствам се поласкан!
  Желая здраве и успехи, в името на общата кауза!

 8. Прав си CHAVO! За съжаление!
  Опростачването на народеца /с особен акцент върху младите/ се оказа съществен елемент от зловещия план на комунягите, относно бъдещето на постсъветска България.

 9. Ако комунистите още в края на 1989г. бяха обяснили на българите, че се провалиха в строежа на комунизъм, ако бяха разтурили престъпната си партия и репресивен апарат и изобщо си бяха посипали главите с пепел, днес не би имало и помен от сантименти към социалистическото ни минало, както ги няма в бившата ГДР. С присъщата си наглост и лицемерие БСП гъделичка носталгията на електората си, знаейки че дори да получи пак цялата власт, няма да върнe това минало, защото е обречено на провал.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.