Младежкият щит на бесепарския меч

“Програмата предвижда среща с представители на стрийт фитнес движението в София, които ще демонстрират как безплатно да се спортува на открито в междублоковите пространства и в парковете на столицата. На среща с експерти по софтуер и интернет Георги Кадиев ще обсъди възможността за разработването на електронна община.
… в подлеза на Софийски университет група млади хора посрещнат кандидата за кмет с импровизиран танц. Едни от лицата на столицата, нейните улични музиканти, ще свирят за софиянци на сцената пред Паметника на Съветската армия. Концертът на Паметника на Съветската армия ще бъде с участието на танцови школи от различни райони на столицата, водещи: Даниел и Вяра от „Стар академи”.
… караоке парти с Петя Буюклиева и с млади изпълнители от нейния майсторски клас по пеене. Кулминацията е шоуто, при което каменни фигури и комикс герои на Паметника на Съветската армия оживяват с помощта на 3D анимация.”

Голям смях би произвел едно репортажче с микрофон и камера от всяка, произволно избрана секция на БСП в столицата ( да не говорим за другаде), в което да бъдат интервюирани масовите избиратели на партията що е това „стрийт фитнес“ и с какъв сос се сервира. Или пък да бъдат помолени да споделят мисли за 3D ( три де) как точно се яде. Би се получило като в онази рубрика, в която питат децата за разни неща от света на възрастните и те дават съответните детски забавни отговори по иначе сезиозни въпроси.

Вече писах, че инициаторите за демонтирането на Монумента на окупационната червена армия ( МОЧА) от близо два месеца сондират условията за организиране на 3D светлинно шоу, на което символично, с помощта на светлинни ефекти, да премести въпросния символ на българското покорство пред лъжата.Оказа се финансово непосилно. Не и за БСП- дръзновените младежи без проблем са взаимствали идеята с обратен знак. Най-вероятно им е подсказано от някой, който е разбрал, че с антикомунистите няма да изкара пари, но при другарите има хляб…и е „познал“, както се вижда!

Случаят не е някаква отделна хрумка на „модерния ляв“ Кадиев. През годината, през която беше възродена идеята и погребаният в мълчание разговор за позорния съветски символ на окупацията на България в центъра на София, от централата на БСП нито веднъж не включиха в дискусията някое от своите ръководни лица. Систематично, упорито и праволинейно изпращаха на всички обществени спорове в медиите и по конференции млади и неизвестни другарки и другари ( някои от които с особено агресивно поведение с претенцията, че лично те не носят отговорност за негативите на миналото, но срещу себе си имат опоненти, „виновни“, че са живели при социализма, а сега си позволяват да го критикуват).

Тази тактика на вождисткия вакуум, който да бъде запълнен с налагани нови младежки лица пред публиката, е колкото хитроумна по партийному, толкова и подла. Защото решенията в партишята се взимат от тесен кръг началници, но на сцената се изтикват младолики бойци в ролята на невинни агресори, които да громят слабостите на противника от върха на своето младежко „превъзходство“, изразяващо се често пъти и в елементрана неосведоменост, която обаче изглежда някак простима за невръстния нападател. Едно е например Пирински да прави неадекватни радзходки из историята, която сам е градил ( беше най-младият заместник министър, „външен търговец“, още по времето на Живков), друго са волните съчинения по преразказ на невръстни лица, изразяващи пропагандни клишета за миналато, за което винаги могат да кажат, когато ги хванат в явна лъжа: „ всъщност не знам точно, не съм бил роден тогава“.

И въпреки всичко това бих приветствал усилието за подмладяване, ако не беше грозното обстоятелство, че то се прави тъкмо в контекста на защитата на най-срамната страница от истината за българския комунизъм: раболепието му пред покойния СССР и неговото наследство. На неговия гроб танцуват заплашително тези млади столетници!

25 мнения за “Младежкият щит на бесепарския меч”

 1. Ани Илков (От в. “24 часа”, 31.08.2002 г)

  Нито съм много изненадан от „всенародните“ прожекции на „На всеки километър“, нито съм много огорчен. Винаги съм намирал начин да твърдя официално, че комунягите са боклуци, педеруги, екзистенциални тъпунгери и доказателствата за това са най-малко в този филм.

  Комунистите са дали страшни доказателства, за да могат горните обиди да звучат обективно: те са изтрепали незнайно колко хора, когато са дошли на власт с помощта на СССР. Те са истинските унищожители на България, за която сега така патриотично плачат.

  Но това са известни неща. За моето поколение вече непосредствено е известно как комсомолските лекета изнасилваха момичетата по студентските бригади, как Андрей Райчев в кръжока „И/или“ обещаваше идването на комунизма къде 2000 година…

  Ами оня, Владимир Живков, така наречен? Не помните ли? Не помните, а? Онова момиче, дето беше говорителка в телевизията. Вие не помните, но родителите му сигурно помнят, ако не са умрели.

  Комунистите имат нещо, което не може да се нарече иначе освен свинска психика. Те са в постоянен шизофреничен разлом между материалното и идеалното. В смисъл, че ядат всичко, което могат да докопат (виждали ли сте изтъкната комунистическа свиня без солидни материални притежания?) Но след оргията на изяждането те винаги се отдават на идеалистични духовни изживявания в един отвратителен маниловски стил. (Болестта на комунистическия елит: хълцане и оригване по хегеловски неспирно.) Гнусни типове. Селкори.

  Но плюс всичко друго българските комунистическоидеологически свине бяха толкова тъпи, братче, толкова необразовани, такива провинциалисти, не провинциалисти, а най-цървулести селяндури, че през цялото им дълго и ужасно царуване не преведоха нито една свястна книга на някой западен комунист – да речем, оня, който беше утрепал жена си (Люсиен Голдман). Не. Те преведоха „Теория на личността“ на треторазредния и отдавна забравен комунистически идиот Люсиен Сев.

  Страхливци, плашипутарници, блюдолизци на Москва – след първия том на „Минало и размисли“ на Херцен тия онанисти от леката кавалерия не посмяха да дадат на български втория – ми щото там се разказва за Лондон, бе! Самите те прости, опитаха се да опростачат и цялото общество и – да видиш ти – успяха. Бих казал – успяха напълно.

  Сега: какво според мен искат тия, какво искат комунягите с превземането на телевизията и на Народния театър и с прожектирането на техния филм. Какво искат?

  Ще ми се да го кажа много накратко, защото знам, че ще го кажа в глухи уши: искат да ги обичаме!

  Наблюдавайте хиперболичните им, да не кажа хиперборейски, патриотични напъни, вижте гузното панталонено дънце на старите и маскировъчните италиански костюмчета на младите сред тях. Погледнете президентчето. Неуко, леворъко някак си, те се мъчат да се извинят. Но който е вдигнал крак, за да препикае дървото на живота, който е вирил опашка пред отвъдните сили на злото, нито може да се извини, нито може да бъде извинен тук на тоя свят.

  Прочее, към глухите уши: Комунисти, опитът ви за събиране на тълпи и правене на „всенародна“ социалистическа любов плюс всичко друго е неудачен и поради един ужасяващ, но семпъл факт: та вие убихте в Лондон един от създателите на тоя същия филм. Убихте го като куче, преследвахте го и го убихте, както преследвате и убивате животни при прословутите си ловувания, когато бяхте на власт и се къпахте във всенародната любов (и пари).

  Убихте Георги Марков. Вие го убихте. Затуй прожектирайте тоя филм на оня километър, при оня километричен камък от наистина кървавата ваша епопея на злото, където е гробът му. Там ще прожектирате тоя филм, червени боклуци!

 2. Квичиш ли свиня инджева?Квичиш,защото нищо друго не ти остава.

 3. Едно ОБЕКТИВНО и НЕЗАВИСИМО проучване, би показало реалния брой на лявоориентираната младеж у нас. И какво изобщо означава лява ориентация. Във всеки случай повечето такива са или платени клакьори, или издънки на вече добре представени в живота кариеристи, максимално осребрили своята “лява” принадлижност. Сигурна съм, че идеята е взаимствана от матушката Русия, където от години носталгията се подкрепя и с напъни за представяне на младо поколение от “комунисти”, искащи промяна(разбирай реставрация) на статуквото. Умиление предизвикват внимателно подбраните красиви личица на момичета, развяващи червени знамена по празници и митинги, искащи да ни внушат колко прекрасно нещо е комунизма. Само дето точно при комунизма нямаше и помен от такива! Идеалите за “жена” бяха съвсем други.
  Младежко “превъзходство” с ляв привкус, е гротеска предизвикваща насмешка и съжаление. Агресори, бойци и заучени “исторически” клишета, са обречени похвати още от “културната революция” в Китай преди повече от 40 години!
  Не мисля, че изобщо е възможно подобно подмладяване на една безумно остаряла, социално неадекватна, тотално компрометирана и мухлясала идея, като съветския комунизъм, съветофилия и пренесения на българска почва уродлив модел на реален социализъм. Иначе е логично – оредяващите по биологични причини редици на беловласи старци с чугунени глави, би следвало да се попълнят с нещо, но по този начин, избран от БСП-стратезите, е определено невъзможно. Младежкото “превъзходство”(в което не вярвам изобщо, освен физическо), следва да се проявява най-вече в науката и образованието, които се развиват и изискват всяко следващо поколение да е максимално в крак с тях, с което да допринася реално за позитивното обществено развитие. Примитивната тактика на БСП за “подмладяване” на грозната си физиономия с млади, но безпомощни кадри(наречени лица)е тотално обречена на провал!

 4. Когато написах,че там ще се танцува, препратката беше към рухването на Бастилията. Сега обаче разбирам, че се подготвя някакъв танц със саби / или мечове/, пред паметник който си стои на мястото. Предвид организаторите на мероприятието мисля, че зрелището няма да бъде страховито оптимистично, а по скоро омерзително комично. Нещо като клипчето по Македонската телевизия, където Ленин беше обявен за македонец.

 5. PS Във въпросното клипче, също имаше танц-със саби.

 6. Жив и здрав да сте, господин Инджев,

  за мен вашият блог е единствения източник на политическа информация който си струва времето за прочит. Живея в чужбина и отдавна съм отписал безгръбначното, но популистко лъготене на българските вестници и телевизия.

  Искам да ви кажа, че за всеки, когото не го мързи да мисли, евтините опити да бъдете дискедитиран имат по-скоро обратния ефект. Но както казва народа ни, да заведеш добичето до извора и да го накараш да пие са две различни неща…

  Може би имам само бледа представа, но си мисля си че знам какво ви коства борбата, която вие и вашето семейство водите и ви поздравявам за мъжеството и за благородната кауза! Господ да ви пази от вампирясващият комунизъм!

  Конкретния повод да ви пиша е един материал за драмата в Гърция и как се стигна дотам – може опита на гръцките другари да представлява интерес за някои наши сънародници…:
  http://www.spiegel.de/wirtschaft/soziales/0,1518,787835,00.html

  Марон
  /засега бих предпочел да остана анонимен – моля да ме извините/

 7. Докато Кадиев се играе на избори, едни здрави сили най-накрая решиха да използват пазения 22 години в ръкава жокер (от време на време само размахван) на междуетническата война.

  Онзи ден тяхната кукла на конци в последните 10 години, др.Гоце, като че ли направи боковизъм, казвайки, че сега била назряла революционна ситуация, било тъкмо време за революция. Но никой не му обърна сериозно внимание. Явно обаче този др.Гоце е знаел какъв подарък ще му поднесат неговите господари, и то на “революционния” 23.09. Напълно в техния стил е, (припомням, че предшествениците на Гоце, с пряката солидна финансова подкрепа на предшествениците на сегашните му господари си устроиха на този ден преди 88 години кървава вакханалия с над 20000 българи и после избягаха при господарите си). Стил на правене на подаръци, добре познат от убийството на Г.Марков като подарък за рождения ден на Живков, както и от подобен подарък за ЧРД на боса на гоцевите господари, Путин, направен с убийството на А.Политковская.)

  Какво ли съдържа подаръкът под целофана? Да помислим:
  Точно преди изборите се създават условия за прокарване на кървава разделителна линия между българските граждани по повод на безумието в Катуница. Тук има много и различни следствия – до едно негативни в дългосрочен план за България и за нас, които сме останали в нея.
  Каквото и да стане, има основания да очакваме неща от сорта:
  Пълно разкапване в съзнанието на масата от населението на това, което е останало от европейската идея в България – и то веднага след ритника, получен за Шенген (който доведе Сидеров и подобните му до истинско щастие, че имат какво да дъвчат в изборната кампания).
  Като добавим и презумпцията, че “гадните и високомерни западняци” не се интересуват от правата на човека (българите), а от тези на циганите, а всъщност циганите са за сапун.
  Това ще обърка напълно предизборната кампания, защото вкарва в дебат най-неудобния въпрос – ромския. Основните играчи (в първата тройка) ще мигат на парцали и ще говорят витиевато, за да избягат от позиция – зер, това са стотици хиляди гласове, не се губят лесно. Точно това ще ги съсипе в очите на доста от гласоподавателите – българи. Така на балотаж може да отиде др.Сидеров, а знаем добре откъде си получава рублите, с които живее разгулно с Капка. А там – каквото московска сабя покаже, нали?
  Разбира се, здравите сили може да имат и други планове (напр. втвърдяване на Калфин по повод на престъплението в Катуница, за да стане той пРезидент; или извънредно положение, където Гоце ще има доста тежка дума, вкл. и по посока на някакво продължаване на правомощията… И така докато се финализират Белене и Ю.Поток; а после – избори три в едно напролет, които ще трасират пътя ни за излизане от ЕС…)

  Ще видим, уви, и ще го изживеем.
  А на тези, на които горното ще им си привиди параноично, или плод на конспиративна теория, ще припомня очевидно преднамереното изказване на Доган преди последните парламентарни избори, което взриви недоволството и издигна на властовия пиедестал друга кукла на конци – Борисов. Както и по-далечното във времето, но също толкова добре изиграно, вероятно от същите режисьори, поведение на Б.Бонев (кандидат да президент през 2001, но всъщност на хранилка при московските си господари и тогава, че и до днес – при Г.Гергов, виден промоутър на руските интереси у нас), когато П.Стоянов загуби невероятно за публиката почти спечеленото си второ президентстване… Арсеналът от техники на кагебистите и местните им ратаи е разнообразен, но целта е една – пълен контрол над ставащото в политическата и икономическа ситуация в България.
  А на тези, които ще кажат, че това е нелепа криминална история, или че е случайност – въпрос за размисъл: Кой е този циганин, който ще търси преднамерено много жертви-българи, размазани от летящ микробус? Луд? Не, нали става ясно, че е специално повикан с шайката си от Столипиново, от Киро Ментето. Киро е част от мафията през последните поне 30 (тридесет) години, и е ясно кой го държи и с какво, както и кой може да го активира… Когато се наложи. Е, наложи се.
  Да му мислим ние.

 8. Ето в телеграфен стил подробности от новинарски сайт от преди половин час:
  “От селото отказват засега диалог, въпреки че според Чонов само това е изходът. “Ще стоим тук, докато не ги изселят”, казват хора от Катуница. … В момента към Катуница се отправят хора от ВМРО, които ще протестират и пред ОДМВР в Пловдив. От Пловдив пък се очакват фенове на пловдивските “Ботев” и “Локо” да тръгнат към Катуница.
  В село Катуница е като на война.”

  И още:
  “Доверието на “Атака” към управляващите от ГЕРБ е подложено на огромна ревизия, заяви
  днес председателят на партията и кандидат за президент Волен Сидеров на митинг във Враца, предаде БТА”

  И още:
  “Волен Сидеров настоява вътрешният министър Цветан Цветанов да уволни незабавно директора на РДВР-Пловдив Тодор Чонов за престъпно бездействие заради напрежението в Катуница. …

  “Ако Цветанов не уволни незабавно комисар Чонов ще докаже, че също отваря чадър над циганската престъпност, така както и над ислямската”, посочват от “Атака”.

  Лидерът на “Атака” настоява също председателят на Народното събрание Цецка Цачева да свика извънредно заседание в понеделник във връзка със случая в Катуница. Той иска президентът Георги
  Първанов да свика същия ден и Консултативен съвет за национална сигурност по темата “Циганската престъпност като заплаха за българския етнос и националната сигурност”.

  Волен Сидеров кани опонентите си Росен Плевнелиев, Ивайло Калфин и Меглена Кунева на диспут по темата “Циганската престъпност – опасност за българската държава”. Лидерът на “Атака” призовава всички структури и симпатизанти на партията на протест в понеделник пред областните дирекции на МВР.”

  И т.н……

 9. За електронната община.
  Лично видях как се ‘направи’ електронното правителство. Как се откраднаха парите на данъкоплатците -40млн. лв.(включително и моите данъци 1000/месец) от необразованите тарикати в предното правителство. Поне за това няма ли да има вкарани в затвора?

 10. В момента до ушите ми долита звук от митинга на БСП, облъчват ги с песента от “На всеки километър”. На изборите другарите ще паднат в смъртен бой за (тяхната) свобода и ще изгреят на небосвода като малки червени звездички. Толкова малки, че няма да се виждат от земята.

  А иначе, младите може би лесно се облъчват, като им дадат някоя друга банкнота или евтина джунджурийка. Както пишете, тяхната неосведоменост е тяхната най-голяма слабост. Не смея да казвам, че БСП лесно си набира електорат сред най-младите, не съм ходил на митинги от години и не смея да коментирам. Но ме е страх от моето предположение.

 11. Към: Сталинист
  grigorov@abv.bg

  На квиченето, реално или мечтано, се радват само изродите като теб, които са хранили свинете с човешки трупове в комунистическия концлагер на о. Белене.

 12. Tочно това поведение се нарича “скромно, по ленински”!

 13. Ето продължението от т.н….

  “Фенове на Ботев Пловдив подпалиха имот на ромския бос Кирил Рашков, известен още като цар Киро, в близкото до града село Катуница. Къщата се намира на улица “Ягода”.
  Те са се събрали пред имота и го целят със запалителни коктейли. Покривът на къщата е изгорял. Феновете са изпотрошили и прозорците й с камъни.
  Те скандират “Убийци!” и “Цигани!” пред имота на криминално проявения ромски бос, но той и семейството му са изведени от там. Къщата се охранява от жандармерията.
  “Имаме подкрепата на всички футболни фенове в България. Ние всички протестираме срещу ромите, които отнемат човешки животи. В Северна България това е ежедневие”, коментираха разпалено представители на агитката.
  В Катуница се събраха фенове на пловдивските Ботев и Локомотив, а по-късно към тях се присъединиха и софийски футболни привърженици.”

  И ще продължи според сценария, нямайте съмнение. Докато онези отзад се договорят. Или докато не се договорят, тогава ще има и т.н….
  Мен лично ме е страх от това, което ще последва. Твърде много мръсна енергия се е насъбрала в масата, че дори може и да не бъде удържана. А после?!!!

 14. Ето кое е много показателно за това какво ни чака – в сайта vesti.bg обобщената новина за войната в Катуница (скоро и в други места, вероятно) е прочетена за 2 часа от над 116 хиляди души, а от коментарите под нея би се притеснил дори и Хитлер, толкова са… страшни.

  Тези над сто хиляди, в събота вечер, по средата на 4 дневни почивни дни могат да са ефект не само на информационна жажда, но и на жажда за кървава разправа. Лайтмотивът на коментарите е “време е”, като цялата политическа клика, с изключение донякъде на Сидеров, е разпната и изнасилена.
  При огромната липса на работещи институции и нулево доверие в институционалното справяне с проблема, нищо, нищо добро не ни чака.
  А агитките се организират да идват пред НС в София, като пътьом минат през циганските махали.
  Май Гоце и кукловодите му просто изчакват критичния момент, за да “кешират печалбите”. Май това ще му е големият шлем на Гоце, а?

 15. http://www.focus-news.net/?id=f18805
  Светлана Шаренкова: Отношенията с Русия са процес, който трябва да бъде поддържан постоянно и главно в сферата на духовността

  За първия Българо-руски обществен форум „Духовни коридори: България – Русия – Европейски съюз – 2011” Агенция „Фокус” разговаря с председателя на Фодум „България – Русия” Светлана Шаренкова.

  Духовни коридори…, абе тия добре ли са?

 16. Бих си позволил да допълня едно мое мнение относно мотивацията на много млади хора да застанат зад това, което те провъзгласяват за “идеята” ( червена, социалистическа и пр.). Преди няколко години, когато Доган “определяше порциите”, с изумление установих, че едно познато младо момче е станало партиен активист, а имаше много хубав бизнес в хардуерна къща. Сподели с мен, че партията е ДПС. Било по – изгодно! Е, да, но вече не се знае знае ли се!
  Днес, когато т.нар. руски “бизнес” се стреми да използва България като врата за всякаква икономическа, политическа и пр. инвазия в ЕС, преданността към червената идея, намирането на “много хубави неща в нашия социализъм, въпреки, че има поле за критика”, венцеславенето на Освободителката Русия и пазенето за съветската символика у нас стана високо доходно занимание – просто защото това е “смазката” на този бизнес да си промуши мурафетите в ЕС. Участието като компонент в тази смазка разкрива много по-добри перспективи за печеливши настоящи и бъдещи позиции в родната действителност (поне докато не е измряла поддържащата група от “червените бабички и дядовци”, не им го желая, “и са много, и са силни”), дори отколкото някога буйната комсомолска работа. А тъй като смазките са смеси на детергенти с масла, ето ти откъде идва и “Идеята” в червено – просто съответният пост-комсомолец има огромен интерес, в ролята на детергента, да прикрие “маслената (смазочната)” роля за въпросното промушване на “братски бизнес” от страна на великата преименувана 100 – годишна Партия. И тъй като смазващата функция като цяло добре се заплаща, особено с бизнес-перспективи, колко му е да прегърнеш и напълно неясната за съвкупното народонаселение “червена идея”. Явлението, лично за себе си, го наричам “псевдо-червена предиемчивост”.

 17. ПП. Според мен е по-разумно един човек да си представи поста анонимно, отколкото чрез епикризата си – препоръка към Сталиниста!

 18. Лошото на факта, че националните-социалисти на България ( БСП) избутват напред млади е това, че оредяващият ‘електорат” действително придобива нови сили.

  Без уважение към възръстта – дъртите чугуни си казват, ето на и младите ни подкрепят. И със старата червена книжка в джоба отиват за пореден път да “гласуват за бъдещето”.

  Убеден демократ съм, но мисля,че притчата за 40 годишната “разходка” на Моисей с евреите след бягството им от Египет показва, че от чисто прагматични и народополезни подбуди не бива да се разрешава на чугунени глави с робска психика да решават за “бъдещето”, пък било то и на собствените им внуци.

  Да ги превъзпитаме НЕ Е ВЪЗМОЖНО.
  За да намалим щетите върху внуците им можем само да им пречим да гласуват.

  Скрийте им личните карти, бъдете “заети” в деня на изборите – никакъв транспорт до секциите, излъжете ги за датата.
  И …внимавайте, че националните-социалисти пращат платени от БСП “доброволци”, които предлагат ‘помощ” и “транспорт”.

 19. Браво на всички.Трудно е да се добави нещо.

 20. Тъжно е, че инак интелигентни и разумни българи, като Иво Инджев, отказват да признаят делата на друг човек. При това само заради партията му. Във всяка организация има и по-читави, и по-малко читави. От БСП Георги Кадиев единствен демонстрира истинско европейско мислене. По темата с паметника точно само той се произнесе адекватно, но кой да го чуе? Ето доказателството – https://www.facebook.com/video/video.php?v=2124178622400

 21. Към Мислещ:
  Разговарял съм лично ( пред свидетели) с Кадиев за паметника и знам какво мисли. Трудно можете да ми вмените невежество относно позицията му, която на публично ниво дори се втвърдява, за да угоди на партийните си избиратели.
  За оцветяването на съветските персонажи от монумента Кадиев употреби нещо като “симпатичен вандализъм”- това му е модерното по отношение на факта, че става дума за оцветяването и осветяването на една огромна, стърчаща пред очите на зрящите и мислещи българи лъжа.

 22. до Мислещ

  Hе допускате ли, че Kадиев е поредния хамелеон, целящ спечелване на “мислещи”? Cпомнете си на коя партия е приемник кадиевата, и тактика им Единен фронт!

 23. До Мислещ

  Не може да се твърди, чевсички в БСП са глупаци, но твърдя, че всички там са мръсници и национални предатели.

 24. Много сте права. Познавам лично относително младите кадри на БСП Наталия Стоянова и Кристиян Вигенин. Симпатични хора, но от БСП-ДС-сой от поколения и без шанс да станат друго, освен следващо поколение нагли комунистически търтеи, вкопчани във властта и в народната парА. Единственият начин да се разбие монополът на БСП в лявото политическо пространство е да се основе социалдемократическа алтернатива, но да се основе “отдолу” и без правото на децата на комунистическата номенклатура и на известните политически номади като Яне, Сидеров или Капон да участват в нея.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.