Подмененото гориво и смененото началство на АЕЦ “Козлодуй”

Фрог нюз:

Новият шеф на АЕЦ „Козлодуй” главен играч в далаверата с подмененото гориво
Неделя, 25 Септември 2011

От 7 години атомната ни централа се използва за eкспериментална площадка, но никой не признава

Прясно назначеният директор на АЕЦ „Козлодуй” Александър Николов и неговият заместник Митко Янков са в основата на престъпната схема с използването на рециклирано ядрено гориво, стартирала през 2004 г. Това разкри пред „Торнадо” ядреният физик Георги Котев, който от няколко години се опитва да докаже далеварата. До април 2007 г. Николов е съдружник в скандалната фирма „ИКАР-В”, която препирала парите от подмененото ядрено гориво от рециклиран уран.

Създаването на „ИКАР-В”, чието име е абревиатура от имената на бивши босове от централата, съвпада точно с времето, когато започва внедряването на горивото от ново поколение от Русия. Фирмата пералня е регистрирана на 18 март 2004 г. с първоначален уставен капитал 50 000 лева.

Същата есен руската компания ТВЕЛ доставя първата партида от новия вид и 12 касети са заредени в реактора на VІ блок като начало на поетапния преход. Вероятно в резултат на успешния старт на начинанието се появява и първият солиден финансов бонус за организаторите Изведнъж на 20 декември 2004 г. уставният капитал на „ИКАР-В” е увеличен от 50 000 на 400 000 лева, а през следващата година нараства с още 100 хиляди.

През 2008 г. Георги Котев, който се бори да докаже цялата далаверата, по Закона за достъп до обществена информация изисква Техническото решение от декември 2003 г. за поетапен преход от стария вид гориво към новия. Документът, под който стоят подписите именно на новите шефове на “Козлодуй”, обаче старателно се крие.

В писмения отказ, с който „Торнадо” разполага, председателят на Агенцията за ядрено регулиране Сергей Цочев на няколко пъти посочва като аргумент, че предоставянето на Техническото решение щяло да „ощети икономическите интереси на доставчика ТВЕЛ и да понижи конкурентоспособността й в световен мащаб”. В крайна сметка Котев успява да се сдобие с документа от вътрешен човек в централата, солидарен с неговата кауза. „Там са изброени 4 мотива за подмяната на горивото.
Всичките до един са напълно измислени, а последният вече е откровена лъжа.

В него се твърди, че има опит от експлоатацията на новото гориво на Калининската АЕЦ в Русия, а там никога не е използван този вид”, категоричен е ядреният физик. Това означава, че дефакто от 2004 г. насам АЕЦ „Козлодуй” се използва за експеримен тална площадка „Ако всичко беше легално, то руснаците щяха да плащат за това, че ползват техническата ни база, за да си тестват горивото. Вместо това ние си плащаме за рециклирано гориво, за което на всичко отгоре атомната централа няма санкция за ползване”, допълни Котев.

Послеслов от ivo.bg

Свидетел съм, как министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков обеща в мое присъствие на Георги Котев на 14 октомври миналата година да го включи в комисия по проверка на твърденията му. След което „проверката” е била осъществена от вътрешноведомствени „проверяващи”, ползващи данни на шведска фирма, за която Георги Котев твърди, че е въвлечена в замитането на следите и поради тази причина не е „забелязала” липсващи цели три тона отработено гориво, изчезнали по документи ( с които Котев разполага).. И познайте какво се оказало: нямало нарушения!

Сред интересните резултати от тази среща беше уводното изказване на министъра, който заяви, че знае за наличието на …енергийна мафия в страната. На уточняващия ми въпрос дали това е признание за участие на неговото ведомство в нея, тъй като по дефиниция „мафия” означава сливане на подземната с видимата власт, той обеща да провери…Ако изключим едно негово интервю по БНТ, в което Трайков потвърди казаното за мафията ( станало известно на интервюиращия все пак чрез ivo.bg и Фрог нюз), българските медии изобщо не обърнаха внимание на направо сензационното му признание. Поради което разследването и битката на Георги Котев си остават неизвестни за публиката и в наши дни.

Да не дава Господ да се случи нещо страшно с подмененото гориво, за да се разчуе най-после за далаверата. Но едно нещо можем да си пожелаем: да се случи българската информационна Фукушима, която да разклати тази държава в държавата, каквото е затвореното общество на недосегаемите енергийни играчи. Тогава ще прогледнат и слепите, че грабежът под формата на комисионни около неродения проект АЕЦ „Белене” е джобен разход в сравнение със ставащото в АЕЦ „Козлодуй”.

5 мнения за “Подмененото гориво и смененото началство на АЕЦ “Козлодуй””

 1. Иво,

  Много ме боли, че има хиляди успели българи извън България, но Г. Котев е сякаш сам в борбата си срещу поредното национално предателство.

  Отварям дума за успелите имигранти, защото те са реално независими, както от националните-социалисти на България(БСП), така и от “европейските граждани” на МУТРАТА и имат възможност да обърнат внимание на ставащото в родината ни!!

  При това тук говорим не за нещо изолирано и касаещо само българите. Да не дава Бог, нещо с “най-модерната” руска технология да се обърка – тогава ще “изгори” цяла Европа.

  А, че от мутро-милиционерската Група за Експресно Разграбване на България не правят нищо срещу безумието в Козлодуй, не бива да се учудваме ( виж абревиатурата).
  “Европейското развитие” на МУТРАТА започва и свършва с …далавера.
  Еврофондовете за строеж на магистрали се “усвояват” от … В. Божков!!!

  КГБ-ДС-милиционери-мутри: “Дружба от векове, за векове”. А”признателният български народ…” – “да духа супата”, както казваше Чичовото!!!

 2. Za sajalenie ruskata energiina mafia e pusnala pipalata si ne samo v BG no i v EU. KAkvo stana s protesta na Georgi Koetev v Brussels? Pomni te li? Edno goliamo nishto. E hibavo v BG si znaem koi “kara vlaka”. No zashto EU malchi i ne se interesuva ot kazusa. Ami ako gramne bombata pod prozorcite na Sarkozy i Merkel? Az bih posavetval Kotev da se sajuzi poliacite. Te imat dosta opit v borbata s ruskata mafia. g-n Kotev Polsha moje da vi pomogne poveche ot BG rubladjii i kupenite evro-chinivnici. Ne zabraviaite che Gerhard Shroeder e shef na Gazprom v Occidenta.

 3. Благодаря на Иво и на колегите му от Фрогнюз и Торнадо, но въпреки това по-долу ще поставя постинга от блога си, който показва още по-пълно същността на нещата. Надявам се Иво да прояви разбиране, за което предварително му благодаря!

  Подготвят гръмването на АЕЦ „Козлодуй”?

  Такова е впечатлението от съпоставката на фактите, след поредната „смяна на караула” в родната атомна централа, миналият понеделник, 12 септември 2011 г. Не Ви се вярва ли? Ами нека тогава заедно да подредим пъзела.

  Кому е поръчано?

  Това са лицата Ал. Ник. и М. Ян., назначени миналият понеделник за изпълнителен директор на АЕЦ-а и нов член на борда на директорите, съответно. Защо точно те ли? Защото са доказали своята непреодолима привързаност към криминални престъпления от най-голям калибър и предана вярност на руските бандитски интереси у нас.

  Ако си спомняте, от титулната страница на Доказателство № Последно, в горният ляв ъгъл се мъдрят имената именно на същите тези две персони, в качеството им на съгласували старта на далаверата с ядреното гориво. И сега, вместо да бъдат незабавно отстранени, задържани, разследвани и съдени те биват изпратени на мисия последна.

  (титулната страница може да се види тук: http://gikotev.blog.bg/drugi/2011/09/19/podgotviat-grymvaneto-na-aec-kozlodui.822350)

  На 26 април 2011 г. се навършиха точно 25 (двадесет и пет) години от трагедията в АЕЦ „Чернобил“, Украйна и точно месец и половина от трагедията в АЕЦ „Фукушима”, Япония. В АЕЦ „Козлодуй” изтича радиоактивен газ, който облъчва 17 члена от персонала, блокира част от измервателната апаратура и безпрепятствено се слива с атмосферата. Фирменото, партийното и държавно ръководство крият този факт от народонаселението в продължение на цели 32 (тридесет и два) часа. Когато все пак го правят те скриват истинската причина – разхерметизирана ядрено-горивна касета, от експерименталните партиди, с рециклиран Уран в нея. След като аз казах истината тук, М. Ян. хукна през глава към БНТ, за да каже следното: „Микроскопичен дефект в горивна касета е станал причина за изтичането на радиоактивния газ ксенон при ремонта на Пети блок на АЕЦ „Козлодуй”.” И още: „Натрупването на радиоактивен ксенон и други инертни газове в херметически затворената зона на реактора е наблюдавано цяла година. Заради смяната на горивните касети при ремонта изпускането е било неизбежно.”. Един месец по-късно АЕЦ-а изпраща доклад до АЯР (Агенция „Ядрено регулиране”), в който се крие истинската причина за изпускането на радиоактивения газ и няма нито дума за „микродефекти и горивни касети”!!! Ал. Ник. и М. Ян. са пряко отговорни за преоблъчването на част от персонала, скриването на този факт, нанесените материални щети и т.н. Така те, на практика, доказват готовноста си да изпълнят и „по-отговорни” задачи, поради което и са назначени на постове №1 и №2 в централата.
  Същите две лица са виновни за още маса други престъпления на територията на АЕЦ „Козлодуй”, но за да не Ви досаждам ще Ви обърна внимание на едно от най-последните им „геройства”. Когато в началото на месец август 2011 г. аз публикувах дълго криеното от ЯМ Доказателство № Последно тези двамцата, барабар с ортаците им са подскочили до небето. Предприети са незабавни мерки това вече никога да не се повтори! Като най-крайна е мярката за отнемане на достъпа на персонала до електронната база данни с документи, от където „изпадна” Доказателство № Последно. Практически това е нечуван произвол, който връща дейноста на предприятието към епохата от преди компютърните мрежи. Скоро може и компютрите да им вземат. След това се обезсмисля и нуждата от измерителни прибори, защото няма да има с какво да се обработват сигналите от тях и после … нали се сещате … Е, ако не се сещате ще чуете.

  Тактически маневри.

  За мандата на това правителство, малко повече от две години, тази е третата „смяна на караула” в АЕЦ „Козлодуй”. Сигурно ще Ви е интересно да си спомните по какъв начин е ставало това, във всеки един конкретен случай? Може пък това да Ви подсети за нещо?

  25 август 2009 г.: Бойко Борисов обяви новия шеф на АЕЦ „Козлодуй”. Дим. Анг. сменя Ив. Ген.
  5 ноември 2010 г. : АЕЦ „Козлодуй” с втори нов шеф за година и половина. „Изпълнителният директор на АЕЦ “Козлодуй” Димитър Ангелов е освободен от поста, съобщи министърът на енергетиката Трайчо Трайков при посещението си в петък в атомната централа. Неговото място ще заеме досегашният финансов директор на централата Костадин Димитров.”
  12 септември 2011 г.: БЕХ смени шефа на АЕЦ „Козлодуй”.

  Забелязахте ли хронологията? 1 – Б. Б., 2 – Тр. Тр. и 3 – безличната БЕХ. (И трите съобщения са взети от един и същи източник – главният говорител на ЯМ – България, в-к Дневник.) Сигурно ще се запитате, защо сега никой не иска да застане с името си зад назначението? Ами пиатйте се, докато си отговорите, но побързайте, да не стане късно.

  Дуги.

  Други сигнали, за подготвящият се терористичен акт могат да се дават много, но за да не Ви досаждам ще се спра на само три от тях.

  Българо-руското сдружение на ядрената мафия има повод за отмъщение. След като цели три години упорито криха Доказателство № Последно, а също така и Приложение №7 към него (Техническата обосновка на безопасноста = “паспорт” на АЕЦ “Козлодуй” ) с аргумента, че „Уточнено е, че разкриването на информацията може да доведе до неконтролируемо разпространение, което ще ощети икономическите интереси на ОАО „ТВЕЛ” – Руска федерация и да понижи конкурентноспособноста на компанията в световен мащаб”. Това разпространение вече е факт и предполагам, че десетки домакинства в България са започнали серийно производство на ядрено гориво, което ще доведе ОАО „ТВЕЛ” до неминуем фалит. Какъв по-основателен повод за отмъщение?
  Всички структури, ангажирани в организацията, реализацията и прикриването на престъплението, свързано с подмяната на ядреното гориво, са на 100% комуноидни! А е всеизвестно, че комуноидните структури не се спират пред нищо, за постигане на пъклените си планове. Всички тези държавни структури, от страна на България, са споменавани тук многократно, така че няма да ги изреждам наново.
  Не на последно място по важност е обстоятелството, че при едно гръмване на централат ще се получи едно толкова голямо мазало, че ще бъде практически невъзможно да се докаже далаверата с горивото.

  И за да завърша оптимистично, накрая нека си пожелаем черна котка да им мине пътя. Това не е невъзможно, като се има предвид, че наскоро се провалиха опитите им да приватизират блокове 3 и 4, на АЕЦ „Козлодуй”, с цел последващо източване на стотици милиони от фонд „Извеждане от експлоатация”, който се управлява от ДП „РАО” (Държавно предприятие „Радиоактивни отпадъци”).

  Е, аз написах това, за да не кажете после, че не съм Ви предупредил.

 4. До DOKO

  През месец май тази година изпратих писмо до посланиците на страните-членки на ЕС и САЩ в София, както електронно писмо, так и лично занесох до посолствата обикновено – на хартиен носите. В това число, разбира се и на полският посланик. Нито един не се обади.
  Като студент (преди повече от 20 години) в групата ни имаше 5-6 поляка и може да се каже, че бяхме добри приятели, но не поддържаме връзка:(

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.