“Държавниците” ни- нестинари по принуда и по своя вина

Президентът Първанов си прекъсва посещението в Карнобат, за да посети „спешно” Пловдив във връзка със събитията в Катуница. Колко „спешна” е тази реакция на четвъртия ден след като пламна фитилът на етническата бомба? Три дни мълча, а на четвъртия се „сети”, че нещо става в поверената му държава.

Борисов пък, също толкова адекватно, контрира намерението на Първанов да се събуди с репликата, че намесата на политици щяла да увеличи напрежението. Ами ако упълномощените да управляват само предизвикват напрежение с намесата си при кризи, за какво са ни тогава тези бушони?

Управленските абсурди обаче не свършват с този. Вече станахме свидетели на поредица от противоречия. Докато Борисов обвини полицията, че е изпуснала положението в Катуница, най-довереният му човек , вътрешният министър Цветанов, ни довери, че неговите хора си били свършили работата. Същевременно, според свидетелства на Би Ти Ви, в нощта на палежа не е имало 2000 , а само 200 запалянковци. Ако е вярно, значи някой раздува мащаба на събитията. Кой лъже?

Изобщо, както се вижда, при липсата на визия и цялостна политика за справяне с етническото напрежение, управниците са принудени да действат като пожарникари. Вместо с превенция, се занимават с гасене на пламъците, раздухани от въглените, оставени без надзор на полето на тлеещите отдавна конфликти в обществото.

Когато един „държавник”( за Първанов това са цели два проспани мандата) не се занимава с държавните проблеми на съответната висота, му се налага да слиза на селско ниво – с досада, която страшно му личи. Прави го, за да „отбие номера” в промеждутъка между две рекламни посещения за собствената си персона – днес в Карнобат, утре в друга изба, където се надява да подклажда пиянството на един народ дотолкова, че да го кара да танцува по неговата свирка и в бъдеще.

11 мнения за ““Държавниците” ни- нестинари по принуда и по своя вина”

 1. А не е ли най-логично случващото се? Защо не се случи преди 2-3 -5 месеца, а точно сега? Не е ли логично, вместо да се говори за проблемите на хората по места, вместо да имаме кандидати за президенти, които да спорят интелигентно за бъдещата визия на страната, която искат да изградят, вместо да се говори за Еврофондове, планиране на бюджети и политика на ЕС ниво, проблеми пред еврото и политиката на България в това отношение, не е ли много по-логично и лесно на хората да бъде поставен избора – Каракачанов/ Сидеров или евентуално Плевнелиев. Без дума реален дебат. Вместо да говорим за планиране на системата на образованието в София и Пловдив, за планираните големи инфраструктурни проекти в градовете и защо са толкова малко, за липсата на канализация и невъзможността на софийската кметица и администрация да направят каквото и да било по проблема, въпреки, че пари от ЕС има, вместо да обсъждаме бъдещето на паметника на съветската армия и НДК и облика на града и срама, който някой от нас изпитват ежедневно от факта, че живеем в такъв град…. вместо всичко това, дебата започва и ще приключи с идеите за разрушаване на незаконното строителство (разбирай циганските коптори), що да не въведем софийско гражданство за да се отървем от циганите, да се засили контрола върху каруците, да им се спрат детските за да се закърпи бюджета и т.н. “идеи” за решаването на циганските проблеми…. Е на мен ми се струва много логично случващото се. Има и още една малка подробност – най-добрата отбрана е нападението. Вместо Цветанов да защитава безумно огромния бюджет на МВР, сега ще може да каже, че са му необходими още повече пари за да пази “етническия мир”. Вместо парите да се дават за образование на циганите, ще продължаваме да ги даваме за пазенето им издръжката им в затворите…. Едно толкова удобно убийство – не за Бойко, за цялата държава, която за пореден път се отказва от възможността да покаже, че е има поне малко мозък, а й е по-лесно да се занимава с палежи и саморазправа по повод махленски свади…….

 2. Запивките в Карнобат първанов явно ги нарича посещения и служебни срещи.

 3. Вместо визия за справяне с етническото напрежение се пробутват опити то да се представи за икономическо или криминално. Да, то безспорно е и такова, но преди всичко е етническо и то не защото ние сме умували дълго и сме му дали това определение, а защото хората го чувстват така. Етническото напрежение е нещо много лошо и правилното управленско поведение изисква, когато то възникне, да бъде разглеждано именно като ненужно и вредно етническо напрежение, а не да се опитваме да го представим за нещо друго.

 4. Най-после чухме и името на “уважаемия”, “успешен”, “социален” Гоце!(не че ни е голям зор да чуваме името му, даже обратното) Жителите на Катуница дори ще имат възможността да се срещнат на живо с него , така и така е дошъл за откриването на панаирно изложение на Панаир Пловдив( “по-случайност” собственост на един друг цар и голям приятел – червения цар Гергов), та защо да не натрупа и малко дивиденти и да съчетае полезното с приятното! Само че явно резидента отново не е преценил правилно ситуацията и вместо дивиденти би получил един реален отчет за двата си мандата! А най-добре е да не идва, не е приятен!

 5. Г-н Инджев, както винаги сте в десятката.Последните два абзаца трябва да са изписани с главни букви. При липсата на държавници, които да формират, прокарват и отстояват политики – за образование, здравеопазване, енергетика, национална сигурност и т.н. съвсем закономерно попаднахме в песничката “Цигани сме без държава, нЕма кой да управлява.” То си е точно така – премиерът чопли семки по стадиони “къде рита топка”, президентът дегустира еликсири и нимфи, шефът на МВР-то клечи в храстите и вика, че е в отпуска, защото ръководи нЕкакъв щаб, за който всички смислени хора казаха, че не му е работа да ръководи, защото получава заплата за друга работа. Получи се “кьорав поп, темна черква, ситно евангелие.”

 6. Няма ги никакви тия пишман държавници-те са,като немия,който казал на глухия,какво вижда слепия.Неми,глухи и слепи са тия шмекери,който зобат на държавната ясла.Хак му е на такъв народ,щом избира такива да решават съдбините му.

 7. Г-н Инджев! Не Ви ли се струва за странно и напълно неестествено изявлението на “гологлавата тиква” /става въпрос за Слави, а не за Бойко/ направено само преди няколко минути в защита на репортажите на БТВ от Катуница? В качеството си на какъв го прави от свое име: на говорител или ген.директор на БТВ, след като е известно на всички, че той не е служител на тази телевизия? Боже,какво падение на тази “американска телевизия????”.

 8. Абе, важното е по телевизията да има мач, това е положението! Че всички по-големи градове в страната са пламнали не е никак важно, а и трябва първо да се разберат какво ще ни покажат да видим и какво ще се опитат да скрият. Добре, че има още някой и друг блог и чат. И друго е важно – днес бил починал А на По света и у нас ще им благодаря, че веднага след това казаха, че днес бил починал Стефан Тихчев, това е новина достойна за новините повече от всичко останало.

 9. Имам чувството, че един от “тунелните” ефекти на петата колона за трансфер на чужди интереси през България се пропука на малко очаквано място – Катуница. Все още ми изглежда прекалено конспиративно, но внезапната “изцепка” на журналистката Бенатова идва като потвърждение. Хората, които имат усет към синтеза, биха поне опитали да разберат параноята ми.

 10. Коментара е изключително точен. Години наред ни занимават с глупости. Така наречените политици не са способни да генерират успешни стратегии за развитието на страната. След 23 години преход към нищото разбираме, че стоим на едно място а дори и се връщаме назад! Постановката, че правим пазарна икономика и че пазара диктува всичко е удобна като извинение, но 23 години да чакаме чужди стратегичеки инвеститори, да се разграбва и унищожава националното богатство, да вилнеят безнаказано всякакви мутри, контрабандата на цигари, горива и алкохол да нараства заплашително и в същото време да говорим, че сме изпълнили (и преизпълнили) всички изисквания за Шенген и за каквото още не са ни и питали, ние сме с готов отговор да рапортуваме, че сме готови. Е, в даден момент някой трябва да плати сметката!!! И не е нужно Саркози да ни казва неща, които ги знаем! Не е нужно дори Вие, господин Инджев, толкова време, години да повтаряте едни и същи простио истини, за да се сетят тези, от които зависи, че трябва да се направи нещо реално!
  Това, че ни приеха по политически “съображения” в ЕС и НАТО, не е основание да смятаме, че и занапред ще ни приемат където си поискаме и ще завали златен европейски дъжд. Вместо това, нашите родни политици са подписали невероятни глупости под формата на договори преди присъединяването ни към ЕС. Моля, коментирайте въпроса за т.н. “РЕФОРМА В СЕКТОР ЗАХАР”, според която България НЯМА ПРАВО ДА ПРОИЗВЕЖДА ЗАХАРНО ЦВЕКЛО, А ЩЕ ЗАДОВОЛЯВА НУЖДИТЕ СИ ОТ ВНОСНА СУРОВИНА!!! По-голям идиотизъм не мисля че има. А кой знае още колко такива ДОГОВОРИ са подписали без да знаем нашите “политици”… Създаде се впечатление едва ли не, че т.н. земеделски производители чрез субсидии ще бъдат като че ли на заплата. Няма такова нещо!!! ЕС не е нищо друго, освен спазване на законите и правилата и работещи институции, създаващи условия за икономическо развитие.

 11. Eto kakvo misli mladezhta:

  Ние – бедните, робите,
  унизените, слабите –
  вече нямаме право
  дори да обичаме. –
  С омраза ни тровят
  “богоизбраните”…
  На бавна, жестока
  смърт ни обричат…
  Няма смисъл
  деца да имаме –
  ще ги прегазят колите
  на големците…
  Вижте как
  ни се зъбят и хилят
  черните дяволи!…
  Безсмислено е
  от “царя”
  милост да чакаме…
  Май по-добре е
  да си запалим колибите…
  И да изгорим като факли…

  Марин Тачков
  август – септември 2011 г.

  Kak vi se struva?

  A tova:

  с павета от вчерашно мълчание
  днес вдигат барикади
  преждевременно брадясали момчета

  Милко Христов

  http://www.otkrovenia.com

  Mladite shte svarshat rabota,

  Pozdravi ot Buenos Aires. Nie ot Patagonia vi stiskame palci.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.