Възродителен процес и днес: един чуден “симбиоз”

Президентът Първанов е известен с провалите си в прогнозирането ( макар да се подиграва на социолозите за същото, давайки себе си за пример като живо тяхно опровержение). Спомнете си как ден преди миналите парламентарни избори той изрази увереност, че ДПС ( и този път) ще бъде „незаобиколим” фактор в бъдещото управление. Но този път почти позна. Само два дни преди рязкото покачване на етническия термометър в страната той се произнесе в Сливен, че ситуацията била близка до революция.

Знаел ли е нещо той или само се е надявал да лови риба в мътната предизборна вода, като се прави на интересен без да подозира, че може и да познае? И ако е знаел, защо е затаил информацията си, вместо да я предостави за превенция на въпросната „революция”?

След като изчака революционната ситуация хубавичко да се нагнети, той реши да я лекува със свикване на Консултативния съвет по националната сигурност- лекарството, което му е дадено по конституция и от самото начало и му беше предписано от главния печеливш от ситуацията „революционер”- лидера на атака и кандидат да го смени на поста Волен Сидеров. Той също като него играе на принципа „колкото по-зле, толкова по-добре” за собствения политическия проект. Единият е „обвинител”, а другият- „спасител”!

Темата на свикания за 1 октомври съвет е „Актуални проблеми на вътрешната сигурност. Неотложни мерки за гарантиране на реда и законността в страната и за недопускане на етническо напрежение”. За пришълците от друг свят излиза, че етническо напрежение няма и за да не вземе да възникне, чичко Първанов ще вземе пък (тепърва) мерки. Само че ние сме тук и сме свидетели, че е нелепо да се дрънка за недопускане на нещо, което беше допуснато и поощрено най-малкото от бездействието на институциите. А каква по-дълголетна институция има на върха на държавата от самия Първанов през последните 10 години, който би трябвало в свободното си от забавления време да се е замислил малко поне за това как да стори така, че да не се налага свикването на такива спешни пожарникарски форуми за гасене на избухналия поради липсата на контрол над кибритлиите ( като Сидеров, например) и неспазване правилата на противопожарната етническа безопасност пожар в българската барака. Не е ли точно Първанов онзи, който най-дълго от всички държи ключа от нея?

Къде бяха на 19 февруари тази година Първанов и Борисов, чието правителство разчита на „Атака” за парламентарното оцеляване на правителството, когато Сидеров насъскваше срещу цигани и турци на гроба на Апостола? Бяха и двамата там и си тръгнаха, за да му направят място. Което той буквално превзе с атака на свои униформени щурмоваци ( сред които имаше и деца, познато, нали!) с бойни викове и факли (имах нерадостната съдба да участвам, заедно с други граждани, в успешното първоначално отблъскване на техния набег в подножието на паметника на Левски, последван обаче по-късно от нов). В късния час, след благите официални речи, Сидеров крещя срещу турците и циганите, които на това място клатели трупа на обесения. Не последва никаква реакция от страна на „компетентните органи”, услужливо подпомагани от медиите в премълчаването на антиконституционното изстъпление. И понеже то си остана премълчано, беше изтълкувано от „революционера” като покана за нови „подвизи”. Днес той атакува държавното ръководство с искания да се справи с „циганската престъпност” като „заплаха за българския етнос и националната сигурност”, което е буквален плагиат от теориите на Хитлер за „еврейската престъпност”. Който не вярва, да си купи „Моята борба”- явно мнозина вече са я изучили- продава се на централния столичен площад „Славейков”.

Къде ли се крият в тази открита картинка гласовитите иначе защитници на всичко съветско у нас, което бранят от „антифашистки позиции” от „посегателствата” на хората, които си позволяват да обичат България повече от СССР и Русия? Самият Сергей Станишев е почетен член на Съюза на борците срещу фашизма (което е странна форма на „борба” срещу едно остатъчно явление в Италия). Какво ли трябва да се случи, за да се скарат тези другари бащински на невръстните нацисти, дефилиращи нощем по улиците на големите български градове? Или възприемат с носталгия техният предизвикателен хитлеристки поздрав пред телевизионните камери като другарски привет от времето на съветско-германският пакт от 1939 г., когато др. Сталин и др. Хитлер се прегръщат, обещават си да не се нападат и солидарно, по социалистически нападат Полша?

Ако този въпрос ви се вижда преувеличен, задайте си тогава друг: дали участниците в осъществяването на насилията от времето на „възродителния процес” имат нещо против той да продължи „ с други средства”. В светлината на мрачното им мълчание на мен това ми изглежда като един „отличен симбиоз” в партийната традиция, както би се изразил (отново) др. Станишев, ако беше достатъчно откровен да сподели преобладаващото мнение на своите партийни подопечни.

30 мнения за “Възродителен процес и днес: един чуден “симбиоз””

 1. И друго, нека молим Волен Сидеров да не близва Кока-Кола, че лошо ни се пише!

 2. До Иво Инджев:

  Тези дни е много актуална темата Хитлер-Германия. Голямо надговаряне пада с използването на думите – щурмоваци, евреи, нацисти, Хитлер. Тези задължителни като пример в подобни ситуации словесни шикалки, сакрални клишета, са за съжаление съвършено неадекватни и безпочвени в създалата се обстановка и съотнесени към циганския проблем.
  Доста фриволна интерпретация е сравняването на “еврейска престъпност”(до колкото помня, май ставаше дума за паразитизъм, а не престъпност)и циганска такава. Вината на евреите беше в това, че те бяха банкери, индустриалци, търговци, лекари, интелектуалци, хора на изкуството, адвокати. (Любопитен факт е – през 30-те години в Берлин има 5000 адвокати, от тях 1000 са германци!) Това не се прощава! И им вмениха вината за нещастията на Германия!
  Циганите са неграмотни, мръсни, основен преносител на инфекциозни болести, крадат, лъжат, с малки изключения – не работят(и не желаят!), основният етнически състав на затворите, търгуват с деца, крадат всичко каквото им попадне. Някаква прилика с евреи?
  Да, методите на демагозите са същите. Няма и как да са други. Нищо друго не е измислено. Но сравненията, като че ли имащи за цел да НЕ изяснят проблема, а да го замажат, не правят услуга на обществото, нито ще спомогнат някакъв “етнически мир”. За разлика от Германия, тук ИМА проблем и той очаква своето неотложно решение! Да се надяваме, че няма да е с лагери и газови камери!!!

 3. Това подготвена провокация от комунистите за събаряне на законо избрано правителсто и проваляне на изборите . Те видяха своя край и няма да се спрат пред нищо вече има пожертвани два млади човешки живота. Българи бдете не се подавайте на тяхната провокация.

 4. Явно, школата продължава с подрастващите БСП. Някакъв си Явор Гечев видите ли бил намерил документи “РАЗХВЪРЛЯНИ” пред една от “неохраняваните” къщи на Кирил Рашков. Сега даже ще се окажат че са на лица близки до ГЕРБ, но без да се разбере на кого са и от кого са. Тези може и да са минавали пред някой малоумници, ама ние пък не сме чак такива шарани , както се опитва да ни изкара Р. Петков.

 5. А нямате ли впечатление, че всичко е добре организирано?
  И убийството, и палежа, и ареста и медиите….?
  Ясно е, че губещи са всички граждани и гласоподаватели.
  Въпроса е кой е големият ПЕЧЕЛИВШ???

 6. Към jassen:

  Имат основание Вашите (за)бележки с подробностите от словесния инвентар на нацизма, разминаващи се с антициганизма тук, сега и днес ( и как не- друга епоха и контекст имаме, все пак).
  Но в общото приликата е фатална: вменяването на вина по колективен етнически признак от позицията на самочувствието на “по-висша раса”. В това отношение просто няма разлика, уви…

 7. Струва ми се че нещата започват да клонът към провокация
  Ето и коментара на едно от момчетата пострадали в Катуница
  …За Петър и приятелите му убийството на Ангел е добре планирано. Ето и доказателството: 3 дни преди инцидента Рашков е застраховал имотите си, поизпразнил е къщите от ценни неща, затова оставиха протестиращите да вилнеят и да палят необезпокоявано, разсъждават младежите…..

  “Цар Киро пак измами всички и много майсторски подмени шофьора, който смаза Ангел, с друг човек в Турция”, каза вчера от болничната стая в Университетска болница “Св. Георги” Петър Георгиев от Катуница, пише “24 часа”. Петима приятели от селото, дошли на свиждане, са категорични, че заловеният 55-годишен Симеон Йосифов е различен от убиеца. “Иначе защо да ходи до Турция, а после да се връща, за да влезе в затвора”, обяснява Петър.

  Логиката е ясна: Киро го е пратил там, върнал е друго лице, което не знае нищо и няма как да го издъни при полицейските разпити.
  http://www.blitz.bg/news/article/119067

 8. Ето един прекрасен пример за мислене от позицията на нацизма, за дискриминация по признак национална принадлежност. JASSEN (очевидно интелигентен човек) успя в няколко изречения да обори логиката на десетилетните следвоенни нагласи на световната цивилизация, като доказа необходимостта (! подчертавам, не изводимостта на случката от обстоятелствата, а необходимостта) от нацистка диктатура в Германия през трийсетте години на двайсти век. Бравос!
  Освен това съм силно впечатлен от философската изтънченост, с която той обяснява дълбоко принципната разлика между антисемитизма и антициганизма (мисля, че имаше съответна дума, все едно, не я знам).
  Който иска да разбере мнението ми по въпроса “Катуница”, може да го прочете в профила ми във фейсбук, казвам се Велизар Гатев (Velizar Gatev).
  Иначе комбинацията интелект-недемократични нагласи намирам за особено … нищо лично, разбира се … опасна, затова се учудих, когато прочетох меката (за)бележка на г-н Инджев по коментара на JASSEN. Докато четях последния, мислех си “как ли ще го насади сега”.
  Добрият интелект е хубаво нещо, но е нещо, което е предназначено само за лично ползване, не е задължително да върши работа и на другите. Като хубавата, маркова, скъпа четка за зъби.

 9. Сега можем да перефразираме лозунга-”Пролетарии от всички страни, обединявайте се !” като”” Социопати от всички страни ,обединявайте се.!”…Кво да направиш-идеологията умря,но генерализираните им за масите социопатни налудности никога…….(:

 10. Не е луд този дето яде баницата, а този който му я дава”. Супер банално, но и супер вярно. Какво са виновни циганите , че не си плащат тока? Каква вина имат ., че не работят? Че крадат? Че изнасилват?Че мамят в телефонни измами?Че карат с фалшиви книжки? Е, и те са виновни, но най виновна е властта, и всички ние. Тръгваме като малоумни да правим циганите на сапун. Защо? Защото иначе ще тръгнем, …Вижте повече

  В Блитц ми изтриха два поста, после пак ги видях, но няма никакви коментари, което значи че не са прочетени. Извинявам се на всички, но ги пускам и тук. Яд ме , че чак ще се пръсна от яд.

 11. Отказа от съдебна реформа изглежда е минал под мотото от ангажимент между Борисов и Първанов която гласи “Ние ги ловим, вие ги пускайте“.Фактите говорят за този тип симулация на действието и бездействието, дори и да го няма на флашка.

 12. Алекперов: Разбрахме се с правителството

 13. Ако някой твърди ,че това етническо подпалване е спонтанно или е паднал току що от някоя друга планета,или е мекеренце комунистическо.Още от ранна пролет се готви.Надушват комунягите ,че губят власта (Да не ми казва някой ,че са падали от влас – лъжа) и решиха да подпалят “Портийния дом”.Да покрият тоя път “Бизнес” досиетата на “прехода”.А и понеже циганите понамаляха тук (емигрираха в Европата) да ги заместят с българите изпростели (превърнали се на по големи цигани от оригинала).Атакископодобните и етнически партии са комунистическо творение.Незнам до кога ще се правим на ущипани ,че несме оттук и нищо незнаем.Лъжем се взаимно и се правим ,че си вярваме.Аз живея в най комунистическото място в България.Живея в мизерия по голяма от който и да е циганин.Живея между цигани цял живот.
  Много лоши неща мога да кажа за циганите,само че лошотиите цигански пледнеят пред лошотиите български които са ми сътворени.Аз съм Българин не циганин срещу кого да тръгвам ,а братя етнически мой.Един циганин през март ме окраде (никога до сега не беше крадено в моя дом от цигани,не от страх от срам).Крадеца беше заловен и предаден на полицията от цигани.Циганите доидоха и ми се извиниха за кражбата и родителите на крадеца включително.Циганска им работа,а братя българи.Един разказ по картинка от реалната реалност в комунистически Криводол намиращ се в северозападналата част на ада.И понеже ще се пуснат веднага платените “независими граждани” да обясняват колко съм тъп,луд,лумпен,как не са ми ясни нещата – наслушал съм се на всичката мръсотия която можете да изречете другари.Всичката тая ваша мърсотия в крайна сметка я прехвърляте на децата си другари комунисти.всичко се връща и откраднатите милярди няма да ви спасят.Господ не си играе на зарове – Алберт Аинщайн .Поздрави от мен лумпена тъп към другарите,всичката мърсотия на която са способни ми поднасят цял живот,знам им “кътните зъбки” както се казва – обица на ухото имам !!! Фейсбук ще затрие света.

 14. Дочакахме цар Киро арестуван.Настъпва мир и любов.Край на неудобните въпроси.Строежа на магистрали продължава до пълната победа на светлото кумунистическо бъдеще.Да живее Борисов да живее ГЕРБ да живее Плевнелиев да живее Фидосова.Победа и пак победа ние пак вървиме към победа.Заплати и пенсии скачат ако има пари.Опашки от роми пред веика и енергото да си платят тока и водата.Както казва Калин Георгиев да не забравим да благодарим и на премиера, и на премиера.

 15. Както съм писал и на други места България е е един баротен погреб. той се натрупа поради нерешените пробелеми. не е нужно да идва Уорлик за да ни казва че има две правосъдни системи – една за бедните и една за богатите, една за българите и една за циганите. Циганите които кардат, просят, не плащат ток, вода, парно данък сгарад или смет по избори получавт пари за да галусават продават булки, а циганските наркобарони пазаруват депутати и министри и си строят фараонсик гробници. Да има две Българии – една за обикновените българи, и втора в която Цар Киро се снима със всичик известни политици. Различията между тях се обтягат бавон но сигурно. И естествено напрежението ескалира. Допускам че някои хора (ДПС, Атака) имаха интерес от това да бъде провокирано етничско напрежение – Доган тъй като касим Дал бу бърк пасианс, сидеров поради появата на НСВФСБ. Дори Герб имаха някаква полза от този вот, защото вниманието се отвлееч от скандалите окоол Плевневилев и ако той не се задълбочи, ще имат полза. тъжното е, че днес малко от политиците се интересуват как да лекуват раните – чрез спазване на закона за всичик дори за бандити като Черепа, Кирил Домусчийвски, Батков и разбира се- Цар Киро. И чрез образоване на циганите. Тези дав метода ще решат всичко – качествено правосъдие плюс качествено образование. За съжаление в нашата държава в която няма нито едното, нито другото, и можеш да проспераш само ако си много богат, а ако си беден – кучета те яли, все повееч ще се насажда езикът на омразата, за да могат политиците по лесно да ни контролират.

  П.С. не приемам тезата, че българите мразят всички малцинства. Българинът прекрасон се разбира с евери (добер е да си примопним колок евери сме спасили), арменци (същото), с турците се разбираме – трюдолюбиви са, работят си тютюна, досскоро не се оплаквахме и от гърците. само за циганите говорим че са мързеливи, просят и крадат. значи проблемът не е изцяло на расова основа, а по-скоро засяга поведението на даден етнос, който не ще да се приобщи към националното съзнаие.

 16. Георги Първанов: Назрява ситуация, близка до революционната
  20.09.2011 | 18:54

  “Според Първанов, все повече се налагала аналогията с 2001 година, когато нещата са се променили изведнъж и неочаквано за мнозина, както би могло да се случи и сега. Това се доказвало и от социологическите проучвания. Президентът допълни, че те трябва да се коментират крайно предпазливо, заради динамичната ситуация, в която се намираме в момента.”

  “Според Георги Първанов назрява промяна, а как и дали ще се случи тя на изборите, президентът не се нае да прогнозира”

 17. Препоръчвам едно интересно есе на Едвин Сугарев: “Какво се вижда в светлината на пламъците от Катуница?”, http://www.svobodata.com/page.php?pid=6671&rid=154.
  Не е споменато изрично само, че третираният проблем отдавна е една “високо реактивна точка” на обществения ни живот (при индивидуалистичната ни и традиционална природа) и някой ловко я поддържа за да се използва при нужда от нея. В тази връзка прави впечатление отсъствието на “панацеята” на етническия мир у нас, най-ефективния хидроинженер в света, маестро Ахмед Доган, от центъра на сцената на текущите събития. Мнително си мисля, че трябва да има някакво обяснение моментния му пристъп на скромност.

 18. Саркози: “Единственият, който е успял да интегрира циганите, е Хитлер.”

 19. И.Инджев :”Къде ли се крият в тази открита картинка гласовитите иначе защитници на всичко съветско у нас, което бранят от „антифашистки позиции” от „посегателствата” на хората, които си позволяват да обичат България повече от СССР и Русия? ”

  Не се крият Иво, поне не добре 🙂 Добре се забелязва голямата активност във Фесбук на старата ни познайница и лидерка на “Че Гевара България” – Петя Паликрушева, която след като и омръзна да организира събития за замерването ти с яйца, сега се е съсредоточила в организация на “протести срещу циганската престъпност” :))

 20. Към Алдин Алдинов:

  Имах предвид официалните им организации, като борците против фашизма ( който го е имало само в Италия), но няма значение- благодаря за информацията, защото не ползвам фейсбук ( макар да имам профил, някак по инерция, май ) е логично- хора, които се прекланят пред масов убиец, като Че Гевара, със сигурност имат “лесно решение” и за изход от проблема с циганите- през комина на крематориума. Това си е в рамките на естественото за “революционерите”, за които човешкият живот нищо не струва ( чуждият ).

 21. Щом феновете на Хитлер и Че Гевара вече се събраха, плеснаха с ръце и се прегърнаха, логично е да очакваме тези дни да се присъединят към тях и феновете на другия масов убиец – Сталин, така че и те (антифашистите)може да изкочат на сцената :)Съединяват се пролетариите, какво да се прави …

 22. Ако имаше макар и малка доза разкаяние за т. нар. “възродителен процес” / наказания така и не застигнаха изродите-“възродители”/, щяхме да чуем името на поне една жертва на тези издевателства, в чиято светла памет да има кръстена улица или поставена мемориална плоча като гаранция, че подобни посегателства няма да се повтарят, както и като свидетелство за проявената смелост при отстояване на убежденията си и отпор срещу една античовешка идеология, каквато беше комунизмът, но няма подобни признаци на покаяние, а тъкмо обратното!

 23. ‎”Ако бащата Хасан Карахюсеинов – пръв приятел на председателя Джагаров – един от идеолозите на «възлодителния процес», се помирява с участта си на награджаван и толериран от живковата власт поет, то синът му Мехмед Хасанов Карахюсеинов – също поет (и художник) – се самозапалва на 2 февруари 1985 г. в знак на протест срещу т.н. «кампания по смяната на имената» на турците в България. ”
  ЕТО, ЧЕ И НИЕ БЪЛГАРИТЕ СМЕ ИМАЛИ СВОЯ ЯН ПАЛАХ ( ЧЕШКИЯТ ГЕРОЙ, КОЙТО СЕ САМОЗАПАЛИ В ПРОТЕСТ СРЕЩУ РУСКИТЕ ТАНКОВЕ ПРЕЗ 1968Г) ПОКЛОН И ПРЕД ДВАМАТА! Единият е светец с паметник а другият потулен,затрит и изтрит!

 24. “ЕТО, ЧЕ И НИЕ БЪЛГАРИТЕ СМЕ ИМАЛИ СВОЯ ЯН ПАЛАХ”.
  Извинявай,но името Мехмед Хасанов Карахюсеинов нещо не ми звучи като име на българин.Запалил се е точно за това-за да не бъде българин.
  Иначе не одобрявам възродителния процес…

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.